Jeg deltager en del på andre foraer, især dem med araberheste. Det er fora fra hele verden og af og til, kommer der debatter op om dyrevelfærd. Det begynder som oftest med at der som her, vises en video, men desværre er det næsten altid fra et andet land.
Det sidste jeg var ude for var en med "Blame the Danes", hvor man så grindedrabene på Færøerne og man altså bebrejdede os at dette fandt sted.
Der ligger rigtigt mange på you tube med, hvordan industridyrene behandles, fårenumseklipninger i Australien o.s.v.
Når jeg en enkelt gang har givet mit besyv med, har jeg altid påpeget at, inden man farer i flint over andre, skal man sørge for, at man selv har tingene i orden.
Jeg har aldrig haft tvivl om at industrien er årsag til alle de gebrækkeligheder der er kommet, enhver population der bliver for stor, bliver angrebet af et eller andet så der kan dø en stor del og give balance i tingene igen. Det kendes fra naturen.
Herhjemme prøver man, at gøre lidt en gang imellem og forholdene er vist blevet lidt bedre for især de store dyr.
Påfaldende er det, at man har startet med hestene og lavet klare regler for staldforhold, udetid, motion, syge-isoleringsboks lysindfald, ja alt muligt. Det var nemt, for regningen blev bare sendt til os der har hestene. Lidt det samme sker også for bønderne, men samtidig skeles der til konkurrence og økonomi.
Nuttethedsværdien tæller også, en mink er nuttet og lækker at se på, en burhøne er der intet nuttet ved og den rører ikke ved ret manges følelsesregister ,når den ikke længere er en sød nyudklækket kylling.
Jeg er bare så træt af alle de forbud mod, at man kan sælge lidt fjerkræ og æg til andre, der gerne vil have mad der har levet godt. Jeg har solgt masser af æg før i tiden på min arbejdsplads og folk var vilde med dem og ja, indrømmet der blev også afleveret kyllinger og ænder til jul, slagtet på det nu lukkede hjemmeslagteri i Randers. Alle kom da på arbejdet efter Nytår.
Man må jo undres over, hvordan jeg i det hele taget har overlevet og er blevet snart 69 år, min mor røg og jeg har gennem tiderne spist et hav af æggesnaps, citronfromage, hjemmelavet is, tartarmadder med rå æggeblomme. Vi har drukket mælk direkte fra vore køer og jeg har selv lavet mit smør og min ost uden at blive syg af det.
Hvem husker ikke Ryges udsendelser med grisen Drude? Det er jo helt vanvittigt, at det skal være så bøvlet, at have en gris der går ude, at jeg så ikke er tilhænger af at de skal være i en villahave er jo noget andet.
BSE og alle de andre grimme ting opstod jo blot, fordi man begyndte, at fodre græsædere med døde dyr for at spare på foderudgifterne. Alene det at man kan finde på det er usmageligt og har altså ødelagt meget, men man må så sige at prisen blev høj på længere sigt.
Jeg har ikke den store forstand på markedskræfter, nationaløkonomi og alt det der, men jeg er næsten sikker på, at der er god økonomi ( medicinalindusrien) i at forskrække os omkring de sygdomme som dyrene kan få, her tænker jeg på fugleinfluenza og den nu så omtalte svinesamme. Hvor mange er døde af det på verdensplan?? hvor mange er der døde i trafikken på samme tid, men man afskaffer ikke bilerne af den grund og går over til hestevogne igen, hvilket sikkert også ville have mange uheld til følge og derfor blive forbudt.
Alle skal have mad i munden og der bliver flere og flere mennesker, det sker på bekostning af dyrenes levevilkår og det er svært at argumentere for, at det skal blive bedre. Vi kan sætte vort kødforbrug gevaldigt ned, de fleste af os. Kødløs dag samt begrænset antal frikadeller og bøffer er en begyndelse.
Vores eget overforbrug er medvirkende til at holde hjulene igang, borte er de tider, hvor man fik en sodavand af beskeden størrelse, ved festlige lejligheder, nej nu er det 1½ l Cola eller andet dagligt og forresten er den både sødet og saltet så tørsten kan bibeholdes. Sødestofferne kan være fruktan et ret farligt stof, men det er en anden diskussion.
Uden at være helt skråsikker, tror jeg, at der er ved at komme en 60ér mentalitet tilbage igen, hvor folk gerne vil leve lidt anderledes, lidt mere nærhed til dagligdagen og med mulighed for selvforsyning i en vis udstrækning. Så er der lige den med den tvungne skolemad, uha der er mange ting og det bliver værre og værre og alt imens står burhønsene, slagtekyllingerne og kalkunerne der og kan ikke andet.
Jeg har aldrig været hverken flipper eller rødstrømpe eller har ønsket at bo i kollektiv, men jeg savner den mulighed, der lå i de små husmandsteder med et par køer, grise og lidt fjerkræ til husbehov og fem HA jord.
Hybridhønsene er jo en betegnelse man bruger for de høns der ikke er racerene, jeg har lige indkøbt 9 stks i sommers da de forrige var blevet for gamle til at lægge det nødvendige antal æg. Fra dem tager jeg æg og ruger ud så jeg hele tiden kan have friske høns det havde jeg ikke fået gjort med de gamle.
Med hensyn til de aflivede hanekyllinger, havde vi for ti år siden et projekt i gang med at lave økokyllinger. Vi kunne købe disse kyllinger af stor race for ingen penge, men her kom landbrugsditten-datten ind og sagde nej, fordi de mente de var hurtigtvoksnede. De vokser nu ikke så hurtigt når de ikke får andet end alm. mad og får lov til at bevæge sig frit, det vidste vi, for vi havde haft dem før.
Nej, det skulle være nogle tissedyre kyllinger fra Frankrig, hvilket jo så ville være medvirkende til at fordyre produktet, men jeg tror bagtanken var at beskytte farmene.
VH Gunni.