Hej Niels
Ja ret præcist sådan. Sidste gang lavede jeg to gamle gæs (5 og 4 år) samtidig med at jeg skulle sprænge noget oksekød, som jeg har gjort så mange gange. Gæssene blev klippet i to halve på langs for ikke at fylde for meget i den rene firkantede murerbalje, og så kom oksekødsstykkerne ovenpå. Lagen er salt og en god portion brun farin, jeg har ikke lige opskriften ved hånden, men fandt den som tidligere skrevet på nettet. Gæssene fik 2 døgn og oksekødet 3-4 døgn i lagen alt efter stykkernes størrelse. Derefter blev gæssene skyllet grundigt og kogt i rigeligt rent vand i mindst 5 timer med laurbærblade, hele enebær og peberkorn samt grønne krydderier fra haven, kødet pillet af og lagt i forme med fibrene på langs i formen - en vigtig detalje. Enten koges fonden ind ( men det bliver let for salt), eller også røres meget husblas i fonden når den er smagt til.
Køler af i formen og er så klar til brug. Kan også fryses ned, og da er det bedst med rigelig husblas i skyen.
Det er nok ikke den eneste eller den bedste måde at gøre det på, men det er mine erfaringer, og jeg er vild med sprængt gås. Hos mig går intet til spilde. Skroget piller æglæggerne og så får jeg det retur igen. Herligt
Held og lykke til jer med for gamle gæs.
mvh Steffen