4. Har en svoger som er i lærer som bager, læste lidt i en af hans bøger, og der står at past. æg er lavet af bla. knækæg(kan ikke huske om det var 2. eller 3. sortering), og andre æg man ikke kan sælge hele.
Begge mine søstre, min mor og mig selv har arbejdet/arbejder på Danæg - den ene søster har været der i mere end 25 år nu. Knækæg er de æg der bliver sorteret fra i "lysrummet". Proceduren for et industriæg (som den var i 90'erne, tror noget af det er ændret):
Æggene står i 30 stk. bakker på paller på et køligt lager. En palle ad gangen køres ind til transportbåndet. En medarbejder sætter bakkerne på et transportbånd, og en robot tager herefter med en sugekop hvert enkelt æg, og lægger på et andet transportbånd der ruller, så æggene roteres hele tiden. Æggene kører nu ind i lysrummet hvor der sidder to mennesker i mørke og ser på æggene der roterer hen over lysstofrør. På den måde bliver æggene gennemlyst og revnede og meget snavsede æg kommer til syne. Æggene sorteres fra i andre 30 stk. bakker. De godkendte æg ruller videre ud til en robot, der tager hvert enkelt æg op i en robotarm der vejer ægget. Ægget drøner rundt i systemet hængende i armen, og om på den anden side i forhold til der hvor de blev "læsset". Her er der 10 rækker inddelt i vægt, hvor æggene bliver lagt i æggebakker et ad gangen til vægtstørrelse XL, L, M, S, XS. Dengang hed vægtklasserne 0-9. Når en bakke er fyldt, lukker robotten låget og bakken spyttes ud på et nyt transportbånd der kører hen til en medarbejder der pakker bakkerne i små containere.
Sådan her var procedurerne på fabrikken i Tølløse i 90'erne, men i Christiansfeld hvor min søster arbejder i dag, er der vist helt andre måder/moderniserede teknikker.
Dengang mener jeg at alt i vægtstr. 7, 8, 9 blev til cater-æg dvs. "langæg", pandekager, vafler, past. æg, mens dem der var revnede blev knust manuelt i "knækrummet" på fabrikken, læsset i spande med skaller og alting, og solgt videre til fx hundemad.
Dengang var det svært at gennemlyse brune æg for fx blodpletter, og den dag i dag nægter min søster at spise brune æg, pga. "risikoen" for at ægget er kørt igennem lyskontrollen med en lille blodplet i
.
Link til foto fra Danæg i Christiansfeld: http://www.flickr.com/photos/11581993@N06/5010873481/Billede herunder: Mit eget hjemmelavede forsøg på at tegne proceduren som den var på Danæg i Tølløse i 90'erne.