Tak til Hanne for de pæne ord. Ligemeget om jeg skriver om foder, sygdomme, rugning, lys eller AI, så skriver jeg ud fra den viden jeg har. Det kan godt føles som en anelse ensomt, og lidt overraskende, men det går nok
Du har helt ret - jeg har prøvet at forklare at det kan lyde som en smal sag at lave en segmentering. Men hvis ikke modtagerlandene mener det er en god ide, så kan man komme med alle slags gode argumenter, og man gør det naturligvis, men beslutningen ligger hos 3. landene.
Finn:
Jeg har ikke betvivlet dine tal på 200 millioner. Men når du påstår at erhvervet har TJENT 200 millioner på AI er det en forkert konklusion. Erhvervet havde et plus i ksportværdien til Sydkorea, fordi andre lande, bl.a. USa havde AI i produktionen, hvor DK ikke havde.
Hvorfor vil du ikke svare på om udbruddet af AI i hobbybesætningen har koster erhvervet penge eller ej? Havde eksportværdien været højere uden dette udbrud?
Finn, du misforstår mig når du spørger om jeg ikke mener at et tab af produktionsværdi på 10-15% ikke er et problem. Det ville det naturligvis være! Men hvorfor vil du ikke svare på mit spørgsmål om hvor dette tab ligger? Du lagde ud med at sige at et tab i produktiosværdi på 10-15% var mange kyllinger der døde eller blev aflivet. Jeg vil tro at vi, på trods af manglende svar fra din side, efterhånden kan blive enige om at der altså dør 3,2% af slagtekyllingerne. Så jeg mangler stadig svar på hvorfor du brugte tallet om 10-15% døde.
Du nævner ofte den del af erhvervet du repræsenterer. Vil du fortæle hvilken del af erhvervet det er? Hvad er dødeligheden i den del, hvad er forekomsten af salmonella? - campylobacter? ER det hemmeligt?
Ok lad os ta ND som udtryk for smittebeskyttelse. Udbruddet i 2005 i rugeægsbesætningen i Sønderjylland var reel. Jo, Finn, jeg tæller rugeægsbesætninger med her, jeg tæller ikke fasanopdræt med, der er hygiejnen bestemt anderledes, du tæller heller ikke fasanerne med når du regner på produktionsværdi eller eksport.Smittekilden blev aldrig fundet, og myndighederne kunne ikke sættte finger på en enkelt lille brist i hygienen. Smitten kom ind, men hvorfra er en gåde. Der var ND i vilde fugle i området, og det må være kommet derfra, muligvis gennem ventilationsskorstene. Der var flere stalde på bedriften, men der var kun ND i en af staldene. Det er naturligvis et tydeligt tegn på god smittebeskyttelse - kan vi blive enige om det?
Hvis vi tar et enkelt tal og siger at der er ca 1.000 stalde med erhvervsfjerkræ, det er ikke helt ved siden af. 1 stalds fik udbrud af ND i 2005, 3 stalde fik udbrud af ND i 2001 - det er 4 stalde. Hvis vi regner fra 1990 til nu har der været 4 udbrud af ND. 18 år x 1.000 stalde = 18.000 "årsstalde". Det er en forekomst af ND på under en kvart promille. Mener du Finn, at det er en høj forekomst af ND? er det tegn på højt smittepres?
Så er der campylobacter! Alle havde regnet med at campylobacterniveauet måtte falde sammen med tallet for salmonella. Det faldt, men meget lidt. Det tyder på at smittevejene for campylobacter er væsentlig anderledes end for salmonella. Du nævner forekomsten af campylobacter i fluer. Der er lavet mange undersøgelser af hvor campylobacter kommer fra. Forekomsten af campylobacter i fluer er meget høj, især i store fluer. Det er fluerne der bringer smitten ind i stalden - ikke omvendt. Man har lavet flere forsøg med at "pakke" staldene ind i fluenet, og det har vist en meget god effekt. Det suges enorme mængder luft ind gennem staldene, især om sommeren. Sætter man fluenenet op kan man i praksis reducere campylobacter til 0. Det er almindeligt kendt at campylobacter ikke smitter nævneværdigt fra hold til hold.
Men hvis vi skal holde os til det store tab af produktionsværdien, vil jeg spørge dig Finn: Hvor stort et tab betyder campylobacter for produktionsværdien? Hvor stor er forekomsten af campylobacter i den del af erhvervet du repræsenterer?
De danske! undersøgelse du nævner, var der en konklusion på at fluerne var blevet smittet inde i stalden?
Finn, jeg spørger igen igen igen, hvor mange lande i verden har gennemført en segmentering? Hvis jeg skal dokumentere at der gøres et stykke arbejde, skal jeg finde korrespondence frem mellem erhverv, kunder og myndigheder, tror du det er noget man bare lige får lov til? Kan du dokumentere at der intet er sket?
Finn, du er sikkert klar over at alle slagtekyllingeflokke bliver dyrlægekontrolleret inden slagtning, elitebesætninger kun 2 gange årligt dog. Hvis der var brud på reglerne, ville dette så ikke blive bemærket af dyrlægekontrollen?
Jeg ser frem til at få svar denne gang.
Kian:
Jeg udtalte mig ikke omintentioner, kun om brug af tal der ikke kan genfindes i virkeligheden. Intentionerne om brug af tal som 10-15% døde/aflivede, må du spørge andre om.
Hvis jeg med vished har udtaltr mig om andres problemer - her Sonne - er det en fejl. Det har ikke været min hensigt at udtale mig om Sonnes problemer. Jeg har med vished udtalt mig om et par hundrede producernters problemer. Ok, de mistede kun nogle hundrede tusinde kroner, og gik med stadig frygt for udbrud hos deres egne dyr. Jeg har forsøgt at sætte en mands problemer op mod et par hundrede. Det håber jeg på forståelse for.
Beredskabet under ND udbruddet i 2001 var åbløst. Det var bedre under AI, det er alle der har været med begge gange enige i. Presset fra befolknngen og dermed pressen, var enormt. Veluddanede kvinder udtalte på TV at de cyklede udenom søen som de ellers hver dag kørte tæt forbi, alene af den grund at ænderne kunne smitte barnet bag på cyklen. Hvis nogen har krævet handling er det befolkningen og pressen.
Hvis du var kunsthåndværker og solgte halskæder til Mellemøsten og var afhængig af avisers trykning af tåbelige tegninger, ville det så ikke ærge dig hvis dine kunder forsvandt? Det er en god øvelse at tænke sig tanken at hele ens løn en dag forsvandt og blev til et stort minus.
Jeg har ikke givet Sonne ansvar for noget som helst. Kun beskrevet hvad konsekvenser nu engang var. Jeg er selv hobbyavler, og kan se sagen fra begge sider. Sagen fik de konsekvenser de nu engang fik. Det kunne kun undgåes hvis man bestemte sig for at eksporten skulle lukkes for bestandigt. Det ville betyde lukning af fjerkræproduktionen. Tilbage var så kun importerede kyllinger.
For mig betyder 200 producenter mere end en hobbyavler - sådan er det nu engang.