Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Svømmefugle => Emne startet af: Lene-P efter 13 November , 2011, 12:19

Titel: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Lene-P efter 13 November , 2011, 12:19
Halløjsa  :)

Vi skal have slagtet vores ænder, men jeg er i tvivl om de er værd at spise? De yngste er 1 1/2 år gamle, vil de være lækre som mad? Er det et spørgsmål om at tilberede i længere tid, eller vil de blive seje uanset hvordan vi tilbereder dem?
Der er også 1 enkelt på 2 1/2år, vil hun være lækker? Eller er hun hundemad?

Håber der er nogen der sider inde med (og gerne vil dele ud af  ;D) nogle gode svar og evt opskrifter på lidt ældre ænder  :)

Venligst Lene
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 13 November , 2011, 12:23
Det aner jeg simpelt hen ikke...men mon ikke de med sikkerhed ville gå til andefrikadeller ;)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: claus74 efter 13 November , 2011, 12:32
De kan sagtens bruges til andesteg ved evt langtidsstegning eller til sprægt and. Der ligger nogle glimrende opskrifter her på forum
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: mortends efter 13 November , 2011, 12:49
Jeg har også på et tidspunkt lavet "andekebab" - simpelthen skåret alt kødet ud til "småkød" og marineret det i en plasticpose med rapsolie og "kebabkrydderi". Det bliver superlækkert i et pitabrød efter en tur på panden, og der tror jeg ikke det gør noget at anden er lidt "gammel"...
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Lene-P efter 13 November , 2011, 15:45
I skal have rigtig mange tak for Jeres svar  :)
Dejligt de godt kan bruges så de ikke behøver blive til hundefoder...selvom hunden med garanti ville blive gald  ;)
Nu får vi i stedet fyldt fryseren med lækkert kød og det der "andekebab" skal afprøves! Det lyder super lækkert  /o
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: *Christie* efter 13 November , 2011, 17:55
Tja - jeg har tænkt mig at lave juleand af Mumsfillibabba, som er 1½ år nu.
Helt uden tanke på, om hun skulle være sej ?

Nå - det vil tiden vise... 1. juledag  ;D
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Pjaltenborg efter 13 November , 2011, 20:08
ALT kan spises ..uanset alder  ;D

Blot et spørgsmål om at grydestege i timer nok og så lige på grill i ovnen for det sidste knas  /o
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Lene-P efter 13 November , 2011, 20:15
Lyder godt vi også kan få 1 eller 2 med lækkert skind og helt som vi ellers kender til and  :)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Metmus efter 13 November , 2011, 20:56
De kan sagtens spises! Jeg har netop lavet andesteg, dog en ung and, men 5 timer i ovnen på 125 grader varmluft, og så lidt tid i ovnen på grill til sidst.. Åh en fantastisk and..SÅÅÅ saftig  /o

Pøj pøj med slagtning og efterfølgende steg!
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 13 November , 2011, 21:39
Metmus! Var det en moskus? og hvad vejdede den?
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Marianne Vedel efter 14 November , 2011, 06:44
ALT kan spises ..uanset alder  ;D

Blot et spørgsmål om at grydestege i timer nok og så lige på grill i ovnen for det sidste knas  /o
Da jeg var barn realiserede mine forældre en kort overgang drømmen om at bo på landet. Vi havde en meget økonomisk (fedtet) nabokone, så min mor blev glad og overrasket, da hun en dag kom med en suppehøne og forærede den til min mor.
Den blev kogt til suppe, og suppen var god, men kødet uspiseligt, så min mor hakkede kødet til hachis. Det smagte som savsmuld, ikke en gang hunden ville æde det.
Naboens høns var almindelige æglægningshøns, jeg kan huske hun solgte æggene og de blev afhentet i store 30-ægbakker vist nok en gang om ugen. Jeg husker stabler af æg. Jeg ved ikke, om der dengang har været tale om deciderede æglægningshybrider, det er jo ca 45-48 år siden.
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Gåsepigen efter 14 November , 2011, 06:49
Suppe kogt på and er også ret fantastisk.
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Lene Lestat efter 14 November , 2011, 07:40
Jeg snakkede engang med en søn af en slagtermester og spurgte ham om det samme "kan svømmefugle bliver for gamle" ?

Og han svarede "nej de skal bare have lidt længere tid" ?

Det er ligesom at tro at en hjemmelavet hane på 2 kg. kan blive mør på en time, ligesom en papkylling på 1600 gram  ???
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Metmus efter 14 November , 2011, 08:47
Metmus! Var det en moskus? og hvad vejdede den?

Nej, det var en dansk landand, og den var en lille fætter på kun 2700 gram...men hold op en masse kød alligevel og særdeles mættende kød  /o
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Metmus efter 14 November , 2011, 08:52
Det er ligesom at tro at en hjemmelavet hane på 2 kg. kan blive mør på en time, ligesom en papkylling på 1600 gram  ???

Og det er endda en stor papkylling, de fleste er jo ikke større end 1200 gram, og det er inkl væske i kroppen...  :P :-\

Jeg lavede en wyandothane forleden (unghane), 1800 gram, 2,5 timer i ovenen på ca 150 grader ...noget så fantastisk har jeg aldrig smagt! Vi er blevet enige om, at selve smagen gjorde, at vi må simpelthen bare have flere wyandotter næste år, og jeg har endda indtil videre været fortaler for industrislagtekyllinger, men wyandotsmagen her blev altså klart nummer 1 !! /o
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 14 November , 2011, 10:54
Tak Mette... min erfaring er at moskusserne ikke er ligeså saftige, så jeg troede lige der var en chance  :D men landænder er jo noget helt andet og ganske fantastisk  ;)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Metmus efter 14 November , 2011, 20:47
Tak Mette... min erfaring er at moskusserne ikke er ligeså saftige, så jeg troede lige der var en chance  :D men landænder er jo noget helt andet og ganske fantastisk  ;)

Jeg havde nu ellers tænkt mig også at afprøve moskus til næste år ;)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 14 November , 2011, 21:21
Ups...held og lykke  ;D
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Lene Lestat efter 14 November , 2011, 21:27
En Moskus And også kaldet Berberi for det er et meget pænere ord, når den ligger i køledisken er et udemærket stykke fjerkræ, dog er den ikke så fedt rig som en "alm." and, så det skal der tages hensyn til ved tilberedning.

Det er jo lidt ligegyldigt om man har de fineste råvarer hvis man ikke kan tilberede det ordentligt. ;)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: claus74 efter 14 November , 2011, 21:30
Jeg har aldrig oplevet "tørhed" ved moskus. . . det er kun et spørgsmål om at tage hensyn til tilberedningen, vægt og alder...altså på dyret
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 14 November , 2011, 21:58
Så er det nu Claus, at du seføli skal fortælle hvad du gør ved en moskus der fx vejer 2 kg. Hvor længe i ovnen og på hvilke grader... i hvilken alder  ;D
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Metmus efter 15 November , 2011, 09:34
Så er det nu Claus, at du seføli skal fortælle hvad du gør ved en moskus der fx vejer 2 kg. Hvor længe i ovnen og på hvilke grader... i hvilken alder  ;D

Jeg tror, at jeg ville give den ca 4 timer ved 125 grader. Nu har jeg prøvet både landand og kylling ved langtidsstegning - mon ikke det duer på moskus også???  ;)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 15 November , 2011, 09:46
Det tror jeg osse det gør, men jeg har bare ikke haft den store succes  :-\

Den drypper ikke så meget fra sig, så man skal jo ha' lidt vand i bunden af bradepanden, og så er det vel noget med en gang imellem at trække den ud og ta' fra bradepanden med en ske og hælde over anden  ???
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Metmus efter 15 November , 2011, 09:54
Jeg bruger en stegeso/Rômertopf...altid.. Nogle bruger også stegeposer, det er måske bedre til en ældre and, da den holder fugten inde i posen.

Jeg propper bare anden eller kyllingen i stegesoen, hælder ½ dl vand ved, drysser med lidt grodt salt på den ende, der vender opad, jeg lægger altid blot brystet op ad. Ovnen er ca 100 grader, når jeg smider den ind, og i mit forsøg sidste aften, tog ejg den blot ud 5 timer senere.. Så hældte jeg væsken over i en gryde og smed anden ind igen uden låg på stegesoen og grillede den i ca 10 min, ja det tog vel ca 10 min, inden grill funktionen i ovnen var helt på fuld blus. Ovnen stod på 125 grader varmluft.

Pære nemt, ingen bøvl og jeg vender den heller ikke, som mange tilråder  /o
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 15 November , 2011, 10:26
Det vil jeg forsøge med en af vores magre ænder fra forrige år...så skal jeg nok melde tilbage  /o
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Metmus efter 15 November , 2011, 16:10
Det vil jeg forsøge med en af vores magre ænder fra forrige år...så skal jeg nok melde tilbage  /o

Uh, det blir spændende, jeg ser frem til at høre om en forhåbentlig fortræffelig middag  ;)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: claus74 efter 15 November , 2011, 19:30
Så er det nu Claus, at du seføli skal fortælle hvad du gør ved en moskus der fx vejer 2 kg. Hvor længe i ovnen og på hvilke grader... i hvilken alder  ;D
Jamen det gør jeg da gerne.
Hvad enten dyret er frossen eller nyslagtet, ligger jeg det altid på køl i mindst 3 døgn. Derefter fyldes dyret, som i denne opskrift, med æbler og svesker. Prøv evt. en blanding af diverse rodfrugter som f.eks. gulerødder, pastinak, selleri og kartofler. Indmad, hals og vingespidser lægges i bradepanden. Så undgår den værste tilberedning i gryder pånær til sovsen. undlad at prikke huller i skindet. Dyret kan evt. også fyldes med en ikke for fedtfattig fars f.eks svinefars.

http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=16245

Hvis du stadig er usikker på en risiko for tørhed så drop ovnen og hiv stegegryden frem

http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=7725

Giv den lige en god sjat mørk øl. Har selv tænkt lidt på en skvat rødvin, men har ikke lige fået det afprøvet endnu...men det går temmelig sikkert også

Held og lykke og velbekomme


Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 23 November , 2011, 09:10
METMUS!!! Du blev dagens stjerne i skysovs!!!

Vi har ved gud aldrig lavet en af vores egne ænder så den smagte SÅ fantastisk! SUUUUPERMØR, og kun en anelse tør der hvor den manglede skindet fra plukningen, hold kæft det var godt! Og sikken en sovs!!!! Jeg behøvede faktisk slet ikke gi den med grillen, for skindet var helt mørkt og sprødt  /o

Men om jeg begriber hvordan i får plads til en andrik i jeres römertopf  ??? Jeg har fået specialdesignet en stegeso af en af vores venner som er keramiker, og den fylder jo hele ovnen så stor er den, men vores andrikker er altså laaange  :D

Min kære Adam havde helt mistet lysten til at spise vores ænder, men nu er han helt på dupperne  :D Og så med grønlangkål og det hele...der er jo kun en måned til jul  ::)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Marianne Vedel efter 23 November , 2011, 11:14
Mette og Karina, havde I fyld i anden?
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 23 November , 2011, 13:01
Niks...ikke her i hvert fald...overvejede det, men var i tidsnød. Det er ikke altid heller jeg er særlig vild med den sovs der kommer ud af det, når saften har taget smag af syrlige æbler eller appelsin  :-\
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Marianne Vedel efter 23 November , 2011, 13:18
Det er altid en god idé med fyld, for så bliver anden mere saftig. Man kan bare fylde med kartofler.
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 23 November , 2011, 14:17
Jeg var faktisk overrasket over hvor saftig den var, men den er jo osse stegt i en lukket stegeso...det hjælper formegentlig gevaldigt på det kontra en and på rist i ovnen  :)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Metmus efter 26 November , 2011, 12:31
METMUS!!! Du blev dagens stjerne i skysovs!!!

Vi har ved gud aldrig lavet en af vores egne ænder så den smagte SÅ fantastisk! SUUUUPERMØR, og kun en anelse tør der hvor den manglede skindet fra plukningen, hold kæft det var godt! Og sikken en sovs!!!! Jeg behøvede faktisk slet ikke gi den med grillen, for skindet var helt mørkt og sprødt  /o

Men om jeg begriber hvordan i får plads til en andrik i jeres römertopf  ??? Jeg har fået specialdesignet en stegeso af en af vores venner som er keramiker, og den fylder jo hele ovnen så stor er den, men vores andrikker er altså laaange  :D

Min kære Adam havde helt mistet lysten til at spise vores ænder, men nu er han helt på dupperne  :D Og så med grønlangkål og det hele...der er jo kun en måned til jul  ::)

Ha haaaa, hvor er det bare fedt! Synes du ikke også, at "hjemmeavlet" and mætter helt vildt? Det synes vi ihvertfald her, og min mand kan godt spise, kan jeg love dig, men han blev bare så mæt, da vi spiste and :) Anden kunne næsten ikke være i stegesoen, men jeg ønsker mig dén et nummer større til jul - mener en stegeso kan fås i 8 kgs størrelse, men så er der vidst heller ikke meget ovn tilbage  ;)

Sovsen hos os blev også bare mums mums mums, ingen tilsætning af hverken salt eller peber eller andet...blot lidt meljævning og en anelse kulør, så sad den i skabet!

Marianne:Jeg lod halsen og leveren blive inde i anden under stegning, tror også jeg smed et enkelt æble i halve derind, men vil ellers helst lave den uden fyld  /o
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Sunkist82 efter 26 November , 2011, 23:12
Hmm, har så lige et spørgsmål til alle de fantastiske kokke der er rundt omkring ;-)
Jeg har en del haner af egen avl i fryseren, de er ca 2- 2,5 kg og ca 24 uger gamle da de blev slagtet. Hvordan skal leg tilberede dem bedst muligt? Har prøvet i en stegegryde, men blev ikke vellykket da de var for store til stegegryden.
Ville gerne noget nemt, som at fylde dem og stege dem i lang tid i ovnen... Så de bliver rigtigt møre... ;-)
Nogle gode ideer til hvordan jeg skal bære mig ad?  ;-)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: ina..... efter 26 November , 2011, 23:57
Masser af grønt + en stegeso + lidt vand + krydderi efter behov/smag  til han falder fra hinanden.

Jvf. denne tråd
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=21676.msg193330#msg193330 (http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=21676.msg193330#msg193330)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: karina dj efter 27 November , 2011, 08:53
Sunkist: Du vil ike fortryde at anskaffe dig en lukket stegeso der er stor nok til dine hanekyllinger. Så römertopfen til 5 kg er på tilbud for tiden  ;)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Sunkist82 efter 27 November , 2011, 13:44
Sunkist: Du vil ike fortryde at anskaffe dig en lukket stegeso der er stor nok til dine hanekyllinger. Så römertopfen til 5 kg er på tilbud for tiden  ;)

Oki, takker... Det vil jeg lige undersøge nærmere ;-)
Titel: Sv: 1 1/2 år gamle ænder??
Indlæg af: Lundur efter 27 November , 2011, 15:46
Hej Lene P.
Jeg avler Sachsenænder og bruger årets "høst til julemad, men jeg går ikke af vejen for at tilberede de ældre avlsdyr også, når de bliver erstattet af yngre dyr.
De unge dyr kan tilberedes ved relativt kraftig varme på ca. halvanden time uden at blive seje eller tørre, mens de ældre dyr bliver bedst ved at langtidsstege 3-4 timer ved ret svag varme 125-150 grader. Lidt fyld af syrlige æbler med lidt søde svesker og lidt frisk timian, salt og peber er lækkert tilbehør til middagen og så tørrer kødet ikke så nemt under stegningen. Fyldet tager også noget af varmen, så brug stegetermometer for at sikre at kødet har fået nok.
mvh Lundur