Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hønsehuset => Emne startet af: -Julie- efter 18 Januar , 2011, 18:25
-
Hej med jer,
hr. Juhulie og jeg har besluttet at nu skal rugemaskinen afprøves. Men hvordan er det nu med de æg, når man samler til bunke: hvor varmt, mørkt, tørt skal de opbevares, hvornår skal de vendes, hvor længe kan de holde. De må ikke vaskes, vel - men må man evt tegne på dem for at være sikker på at de er vendt rigtigt? Og med hvad? Blyant eller ok med tusch? Jeg havde lige håbet på, at der var et indlæg, der var markeret med fed et sted, men hvis der er, har jeg overset den. Ih.
Håber I er friske på at hjælpe, selvom I med garanti har gjort det MANGE gange før :)
-
ja ja, så blev jeg klogere ved at læse rugemaskinevejledningen ude til venstre - men der står, at æggene max må være 2 uger gamle og ikke under 10-12 grader. Vores hønsehus er godt nok isoleret, men vi har da haft is i vandet da det var koldest vinter, og der er ikke 10-12 grader i huset nu. Går æggene så tabt?... altså hvis vi ikke spiser dem :)
-
Det er et sted det indlæg men jeg gider ikke lede efter det *gg*
Noget med en 10-15 grader
I en æggebakke feks ...sæt noget under den ene ende så kan du vippe bakken hver dag , eller i en kasse med noget blødt hvor du kan rulle dem en ½ omgang hver dag
skal ruges på inden for 14 dage
ikke vaskes nej '
tegn på dem med blyant
Det er sådan i løse træk ...ved godt andre kan svare endnu mere detaljeret ...men det sådan lige i store træk
-
Æg er slet ikke så sarte som vi tror ...vi er da også nogle der snildt udruger køleskabsæg.
Så så længe de ikke har været frosne turde jeg godt forsøge
-
Altså, jeg har godtnok en slem uvane med at "glemme" at vende mine æg før jeg sætter dem i maskinen. I maskinen bliver de vendt automatisk. Nu sætter jeg dem også over hver uge så de er friske, men de står bare indtil de kommer i maskinen. Er det æg til andre vender jeg dem dog. De står mørkt og tørt og jeg har en flot befrugtning fra de høner hanen kan lide /o
-
Jeg fik et rigtig godt fif af "Lomo" som jeg tror på!
Opbevarer dem i en æske med korn, så har de ens fugtighed konstant, og den æske kan også vippes!
-
Jeg har brugt æg der har stået i 2-3 grader, med fint resultat, men over 20 grader bliver de knap så super.
Jeg stiller mine æg med spidsen ned ad i en æggebakke, æggebakken stiller jeg skrå op ad en anden æggebakke og drejer bakken morgen og aften, (ikke så æggene står på hovedet) Jeg er ikke bange for at bruge æg som er op til 15 dage gammel da jeg ikke oplever nogen forskel på befrugtningen. :)
-
vores ænder lægger op til 20 æg inden de beslutter sig for at ruge så der går de 20 dage - og for gamle bliver æg altså ikke der - er det anderledes med hønseæg(holdbarheden?)
-
Prøv at se her, Julie:
http://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Avl/Ruge%C3%A6g
-
Jeg rugede 9 køleskabsæg ud i sommers :)
-
Prøv at se her, Julie:
http://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Avl/Ruge%C3%A6g
der var en jo, Marianne, <E
og tak for input til jer andre også. Når der står "vende æggene" så skal de bare trilles om på den anden side, ik - ikke noget med at stå på hovedet hver 2. dag. Eller..? ???
-
Julie, forestil dig at alle æggene står i en æggebakke med den runde ende op.
Stil den ene ende (f.eks. den venstre) af æggebakken lidt højt.
Vending vil sige, at du når du "vender" lader den anden ende (højre) af æggebakken stå højt.
Altså æggene står skiftevis skråt den ene vej og den anden vej.
Det er altså svært at forklare, her må vist tages nogle billeder ;D
De er så her:
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10358/normal_DSC03916.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=10895)
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10358/normal_DSC03917.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=10896)
-
tak tak, siger blondie, NU er den sevet ind... /o
-
Jeg kan godt forstå, du synes det var svært at forstå, det var også svært at forklare; og når man siger vende, kan det jo lige så godt være op og ned.
Kram til dig.
-
Og for at huske at vende, så står der en flaske huskesaft i baggrunden af billedet ;D ;D
-
Og for at huske at vende, så står der en flaske huskesaft i baggrunden af billedet ;D ;D
;D Jeg ville også have kommenteret det, men din bemærkning slår min ! ;D
-
Og for at huske at vende, så står der en flaske huskesaft i baggrunden af billedet ;D ;D
Det er håndsæbe, Klaus ;D
-
Ups, der kan man da snakke om at få vasket munden med sæbe ;D
-
den perfekte opbevarings temperatur til rugeæg er 17 grader og 70% fugtighed.
-
Nu er billedet kun lavet for at vise opstillingen, bakkerne er tomme, og står normalt heller ikke på mit køkkenbord. Jeg har dem som regel i vores vinkøleskab, som er 13-14oC :D
-
Jeg har dem som regel i vores vinkøleskab, som er 13-14oC :D
Og så prøver du at bilde os ind at det er håndsæbe der er på billedet <A *f
-
danhatch ruger 125 millioner kyllinger ud om året og ruge æggene opbevares ved 17 grader og 70% fugtighed.
http://www.landbrugnet.dk/indhold/sider/artikler/vis_artikel.aspx?id=21021
-
danhatch ruger 125 millioner kyllinger ud om året og ruge æggene opbevares ved 17 grader og 70% fugtighed.
Interessant... De fleste andre jeg har set anbefaler 12 som det optimale, men fint op til 15 C (og samme luftfugtighed som Danhatch (70-75%)
Dem her siger at hvis æggene skal ruges på indenfor 1 uge, så skal det være 15-18 C, hvis der går længere tid inden rugning skal temperaturen sænkes til 12-15 C. Og Danhatch starter jo nok med at ruge indenfor en uge, hvilket kan være derfor at de bruger 17 C.
http://www.pandtpoultry.co.uk/index.php/fuseaction/home.content/page/incubation
-
Jeg istemmer Christina's lille indskud.
Jeg rugede sidste år på et hold æg hvor nok omkring halvdelen havde stået i køleskab, nogle ihvertfald op til 14 dage, uden vending, og det gav dejlige velskabte kyllinger. Så æggene er slet ikke så sarte som nogen vil gøre dem til.
Det er da muligt man opnår en klækningsprocent på 85 mod 75-80, hvis man behandler æggene efter alle kunstens regler, men det betyder jo mindre hvis det ikke er noget man skal leve af.
Jeg forstår udmærket at Danhatch som virksomhed og med det antal æg de ruger, vil sikre sig at få de sidste 5-10 procent med. Det har med lønsomhed at gøre.
-
ja inden for en uge . det er nok noget de har noget erfaring med. de har jo også meget på spil hvis det ikke kører 100% for sådan et stort firma.
-
pilegaarden det er den måde de gør det på. så er det jo op til den enkelte hva man selv vil.
-
Hvis man decideret samler æg til udrugning, så synes jeg at man skal forsøge at give dem så gode betingelser for klækning som muligt og her er det vigtigt at kende de optimale betingelser. Så kan man selv vurdere hvor meget man vil gå på kompromis i forhold til det.
Jeg ville f.eks ikke putte rugeæg i køleskab, men stiller dem i stedet et køligt sted i kælderen. Så går jeg ikke så meget op i om der 10 eller 15 eller 17 grader, men der er et eller andet derimellem. (Til gengæld er jeg helt hysterisk med rugetemperaturen, den skal pinedød være nøjagtig..)
Hvis man pludselig står med en skruk eller plads i en rugemaskine, så er rart at vide at man kan ruge på æg fra køleskabet og få noget ud af det, men som sagt så synes jeg at der er forskel på dette og om man decideret samler
-
Finn, det er jeg enig i... Men jeg startede med at samle LIGE da hedebølgen indtraf, og har ikke nogen kølig kælder :'(
-
så altså lige nu ser det ud til at jeg må konkludere, at jeg har 4 opbevaringsmuligheder:
1. køleskab ( ca. 3-4 grader)
2. i huset (ca. 22 grader)
3. i et uopvarmet værelse på førstesal (ca. 18-19 grader)
4. i fodergangen i hønsehuset (isoleret, men ikke frostfrit, når det virkelig er koldt
og af de muligheder er det enten 3 eller 4, der bør forsøges - men køleskab skal måske nok gå alligevel. Eller..? Første maskinfuld bliver vagtelæg. Jeg tror jeg vil gemme de næste jeg samler i hønsehuset, mærke dem med et lille kryds med blyant inden de kommer i maskinen, og så se om dem fra køleskabet (hvor de står nu) eller dem fra hønsehuset bliver bedst.
-
Finn
Jeg er rimeligt enig i hvad du skriver. Jeg ville heller ikke selv opbevare rugeæg i køleskabet. Det var en 'nødløsning'.
Min skrukke silkehøne kunne ikke begrænse sig. Hun startede ud med 10 æg, men efter nogle dage havde andre af damerne suppleret op så der var 20 æg, og det kunne hun altså ikke helt håndtere, hvor gerne hun end ville.
Så jeg fjernede halvdelen af æggene under hende og lagde dem i min 'Madam Blå'.
Men man ruger jo ikke i maskine med ledige pladser. Så jeg snuppede hvad jeg havde af silkeæg i køleskabet og lagde med i rugemaskinen. Og det gav et fint resultat.
-
Jeg ville helt klart opbevare dem i det uopvarmede værelse, IKKE i køleskabet. :D