Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Arvelighedslære => Emne startet af: GKV efter 21 November , 2009, 12:00

Titel: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 21 November , 2009, 12:00
Jeg har for sjov skyld prøvet at udruge nogle kyllinger efter vores silkehøns, vi har også en sort skrukhøne der ligger og ruger lige nu. Lidt fjollet årstid, synes jeg godt nok, men never mind, tålmodighed er ikke en af mine dyder så der er dømt kyllinger i slyngelstuen ;D ;D

Viben lærte jo på klubdagen, det med den fjerde og femte tå, der skal være adskilt, samt at fodbefjeringen også skal være af silkekvalitet.

Ud af otte kyllinger er der så kun en der er korrekt, hvad angår tæerne, på de andre er de for tæt ansat nogle helt sammenhængende. Da det efter, hvad jeg kan læse mig til, er en A-fejl, vil jeg gerne vide om det er svært, at komme til livs?

Vi har i flokkene også forskellige typer af fjer på fødderne, nogle er fine silkeagtige, mens andre er stive alm. fjer, igen hvor svært er DET at komme af med?

Vi har dem gående i stammer og ved hvem, der er hvem ( bortset fra hønsemødrene selvfølgelig), men er nu begyndt at lægge mere mærke til, hvilke æg de forskellige høner lægger.

Det var også noget af en overraskelse, at der ud af de sortes æg kom vildtfarvede ;D Hvor mange generationer kan man forvente, at det kan ske???

VH Gunni.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 23 November , 2009, 10:09
Nå, det fik jeg ikke meget ud af!!!! Måske er det slet ikke noget, man tænker over. Hos mig var kyllingerne ikke mere end lige kommet ud af bakken, før jeg kikkede efter, kvaliteten af resten kan man jo ikke se.

Jeg må så prøve at søge oplysninger andetsteds.

Jeg syntes blot det kunne være rart at vide, hvor svært det er, idet dyrene jo er indkøbt til avl efter udstillingsdyr.

For dem der ikke ved det, skal fjerde og femte tå altså være tydeligt adskilt.

VH Gunni.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 23 November , 2009, 11:37
Som altid kan man regne med dig!!!! Avlsdyrene har været udstillet og med ret pæne bedømmelser. Derfor undrede det mig at kun en har korrekte tæer, deraf spørgsmålet.

Og så tænkte jeg, at det måske også kunne interessere andre der har silkehøns, med en pæn farve, men måske med lidt "dumme tæer"

VH Gunni.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Susanne efter 23 November , 2009, 12:11
Og så tænkte jeg, at det måske også kunne interessere andre der har silkehøns, med en pæn farve, men måske med lidt "dumme tæer"

VH Gunni.

Det kunne det!
Jeg er amatør, men vil gerne lære!
Jeg kommer aldrig til at sortere en kylling fra fordi den har sammenvoksede tæer (og derfor bliver jeg heller aldrig opdrætter)
Men jeg vil gerne vide, hvad jeg har af "kvalitetsdyr"

Og nu ved jeg så LIDT mere!
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Kilgod efter 23 November , 2009, 12:18
Helt enig Susanne, jeg vil ud og se hvordan tæerne ser ud på mine silkehøns når jeg får fri fra job. ( men de er nok ikke spredte :-)

Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Anne Vibeke efter 23 November , 2009, 15:38
Jeg har det som Susanne og Susanne  :)
Men kunne da godt tænke mig at se et billede af sammenvoksede tæer - og èt hvor de er "rigtige". For hvad vil det sige? - Er det kun ved roden, eller hele vejen?

mvh Anne Vibeke

Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 23 November , 2009, 17:10
Jamen jeg håber disse links virker.

Først de rigtige

http://www.mypetchicken.com/about-chickens/chicken-pictures/Silkie-feet-X41.aspx

Og så dem der åbenbart er flest af.

http://www.thecozynest.com/pictures.htm

Scroll lidt af siden der er et billede af en fod.

VH Gunni.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Tommy Andersen efter 23 November , 2009, 18:00
Hej Gunni


Har du ikke mulighed for at tage et par billeder inde du begynder at sorter fra på grund af samma vokset bagtæer.

75% af de silkehøns der avles i dag har ikke korrekt adskilt bagtæer, jeg ser på mange ting når jeg kikker mine kyllinger efter, er det de hvide, så bliver dem med dårlig adskilt tæer sat ud, men hvis der er nogle af de farvede, så vil jeg lige se hvordan farverne bliver inden jeg sætte disse kyllinger ud, for mig betyder en god farve mere end korrekte bagtæer, vhis man skal se det i udstilling øjemed, så giver en god farve op til 20 point og gode tæer kun 5 point.

Jeg har selv været med til at få dommer til at trække for ikke korrekte tæer eller kommer vi ikke videre og det har da også hjulpet, på den sidste udstilling jeg deltog var der trukket 1 point for dårlig bagtæer, jeg syntes selv det var en hård dom, men så havde dyren så mange andre gode ting.

Med hensyn til fodbefjering, så er det for meget der er på dit første link, det er godt nok silkefjeret, men der er for meget og jeg er sikker på hvis den stod på bord så ville der være tydlig tegne på at den ville få hasevinger ( nyt ord, forklaring følger når jeg finder billedet ) i følge standaretn så skal silkehøns have en let befjering på yder siden af benet og den skal strække sig ud på den yderste tå, gerne enkelte fjer/dun på midter tåen.

Jeg finder lidt billeder frem og får dem lagt i vore lexikon.

Tommy    
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Anne Vibeke efter 23 November , 2009, 18:12
Mange tak for svar, Gunni og Lugovets  /o

Vi må have fat i en hane :D for ingen af vores 6 nye høner har så sammenvoksede tæer. - Men hvordan de ellers er udstillings mæssigt, ved jeg ikke.
Men sunde, dejlige og smukke dyr er de - og vi føler os meget heldige.

Måske man engang får lyst til at udstille sine dyr??? ;)

Mvh Anne Vibeke
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Tommy Andersen efter 23 November , 2009, 18:19
Hej


Man kan godt avle med rigtig gode tæer og så få lidt dårlige ud af det eller ville det være for nemt, jeg har de sidste 3 år brugt haner med korrekt bag tæer og har forsøgt at få høner som var lige så gode, men det er ikke helt lykkesdes endnu, men jeg er kommer langt i forhold til for 10 år siden.

Tommy   
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 24 November , 2009, 11:06
Vores høns er også havehøns, indtil videre og måske altid, men derfor synes jeg alligevel at, hvis man laver kyllinger må man bestræbe sig på, at gøre det så godt som muligt.

Det skader ikke, at vide bare de mest elementære ting om den race som man opdrætter,for man er altså opdrætter når man laver afkom og videregiver materialet til andre som så også laver kyllinger o.s.v.

Jeg ved godt, at mine formuleringer kan virke lidt hårde, men jeg skriver på den måde, det er ikke ment som hverken kritik eller andet af andre.

Jeg synes også det er sjovt at eksperimentere med farver o.s.v.og mange af farverne er jo dejlige også selvom de ikke er anerkendt til udstilling.

75% "dumme tæer" på silkehøns synes jeg faktisk er ret meget, efter så mange år den har været i hænderne på opdrætterne, men hvis folk ikke ved det, kan man jo heller ikke avle det væk, men det er en god viden at have, når man står i en situation, hvor man f.eks skal vælge mellem to haner.

Det er da rart at vide, at der kan være for mange fjer på fødderne, samt at dem der er, skal være bløde. Det er også rart at vide at der skal være en rille i kammen og at den ikke må blive for dominerende o.s.v.

Og Nej, der falder ikke dødsdom over en sød høne her i huset, men helt sikkert en dom, til blot at være skrukmor til nogle æg efter hendes andre bofæller.

Meget, meget få dyr er perfekte, dem der er, avler ikke nødvendigvis kun perfekte og det er hele tiden et spørgsmål om give and take. Jeg ved godt, at man ikke kan lave noget godt på nogle få år, det kræver indsigt og viden om dyrenes baggrund. Samtidig er der også forskel på, hvad folk helst vil arbejde med.

Nok om det her kommer et par billeder, de er ikke tydelige, jeg er en elendig fotograf, men jeg tror godt i kan se forskellen.

På den bedste af kyllingerne er den venstre fod den absolut bedste, men den anden er også fin. Det skulle ikke undre mig at netop den gik hen fik stride store fjer ;D ;D ;D

(http://i7.photobucket.com/albums/y255/gu-ku-vi/silkehnseter003.jpg)

Den anden er som de andre er flest, men dens nuttethedsfaktor er ligeså stor som hos den anden <. <.

(http://i7.photobucket.com/albums/y255/gu-ku-vi/silkehnseter006.jpg)

VH Gunni.

Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Tina Holmberg efter 24 November , 2009, 12:24
Selv om jeg "kun" har Silke havehøns, sortere jeg nu stadig med hård hånd.
Af de kyllinger Silkerne fik i år, har jeg faktisk en smuk hvid pige, som kommer til at lade livet.
Som det fremgår af billedet, har hun både dobbettå/negl på 5. tå, og 5. går ned under 4. tå.

(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10277/normal_Bad_toes.jpg) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10277/Bad_toes.jpg)

Mener helt klart også, at selvom man ikke udstiller sine dyr, skal man sortere i kyllingerne med temmelig hård hånd. Ellers kan man jo hurtig få ødelagt mange års hårdt arbejde fra de "rigtige" opdrættere.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Henriette Hall efter 24 November , 2009, 13:17
Fuldstændig enig. Godt indlæg. /o
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Susanne efter 24 November , 2009, 20:19
Mener helt klart også, at selvom man ikke udstiller sine dyr, skal man sortere i kyllingerne med temmelig hård hånd. Ellers kan man jo hurtig få ødelagt mange års hårdt arbejde fra de "rigtige" opdrættere.


Lige en lille protest herfra!

Jeg har uendelig stor respekt for alle, som avler, opdrætter og udstiller - hvis ingen gjordet det, var der ikke mange racehøns at få for os have-amatører. Der ville heller ikke være den mangfoldighed i racer, som vi heldigvis har. Tak for det!!!

Jeg vil dog ikke ha siddende på mig, at jeg ødelægger nogens arbejde fodi jeg beholder en silkehøne med skæve tæer (eller grumset farve eller ...........)

Hvis jeg sælger eller forærer et dyr væk gør jeg tydeligt opmærksom på, at disse dyr ikke er "professionelt avlsmateriale" .

Jeg kan se her på forum, at man holder høns med vidt forskellige hensigter - lige fra den dybt professionelle udstiller, som er med til at rendyrke/udvikle en bestemt race efter standarden eller få en ny standard godkendt - og over til glade mennesker, som bare er til kaglen og havehygge og som gladeligt blander gener fra forskellige racer eller "bare" har hybridhøns til æglægning.

Det allerbedste ved dette forum er, at her er plads til os allesammen! :D
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 25 November , 2009, 15:04
Selvfølgelig er der plads til alle, også dem der vil videre. Det er jo som du siger det skønne ved dette forum og hønseopdræt i det hele taget. Jeg oprettede tråden fordi jeg gerne ville vide, hvor svært det er, det der med de tæer, skam ikke for at ødelægge glæden for andre.

Derfor blev det sat ind under Arvelighedslære

Jeg gjorde det fordi Silkehøns jo ikke liiige er den bedste slagtehøne, jeg føler det må være lidt mærkeligt med det mørke kød og skrog. /3 /3 På den anden side kan det måske blive en vane som så meget andet. Nuttethedsfaktoren spiller jo også ind, det er altså nemmere at hugge hovedet af en stor alm. hane med teen-age problemer.

Hvis det virkelig er sådan at 75% af tæerne på Silkehønsene er forkerte, så synes jeg da det er vigtigt, at man kender til det og kan være obs på det, hvis man anskaffer sig nye dyr og gerne vil lave kyllinger. Den fod som Tina Holmberg viser billede af er da ualmindelig grim. I forvejen synes jeg faktisk ikke om det med de fem tæer, det ligner noget man skulle have avlet væk i stedet. ;D ;D

Derfor ser jeg ingen grund til, at begynde, at avle på dyr der er har alt for mange fejl, det være sig enten det er fjerene eller som her tæerne. Deres æg er udemærkede spiseæg, dyrene er yndige uanset hvad, det er sådan jeg føler det, men behøver andre jo ikke at gøre.

For at I ikke skal tro, at jeg er racefanatiker og slet ikke er med på vognen med blot at lave lidt kyllinger, ja så røg der da også tre æg med fra en af mine alm. staldhøns, (såkaldte New Hampshire af industritype x Gamle Kaj), simpelthen fordi hendes æg er så flotte mørkebrune store og ensartede og her er det jo sådan, at skulle det være haner, så kan de spises med god appetit.

VH Gunni.

Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Susanne efter 25 November , 2009, 16:08
Jeg er helt enig! Jeg læser med stor interesse dine og andres indlæg vedr. arvelighedslære - især vedr. silkehøns, som jeg selv er faldet for. Har allerede lært mere om silkefødder i denne tråd, end jeg hidtil har kunnet læse mig til. God viden.

Og jeg har i år meldt mig ind i silkeklubben - og vil til næste år deltage i silkehønsedagen - netop for at blive klogere. Og MÅSKE....en dag....tage skridtet lidt mere fuldt ud og blive bare LIDT mere seriøs (selvom jeg nok aldrig kan overvinde mig selv til at slå en kylling ihjel fordi den er fejlfarvet. Der er liiiige noget med mit menneskesyn, (kyllingesyn) der kollidere her.

Det var kun lige den lille bemærkning om, at vi, der ikke sorterer kyllinger med hård hånd er med til at ødelægge mange års hårdt arbejde for de "rigtige" opdrættere, der faldt mig for brystet.

Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Tina Holmberg efter 25 November , 2009, 16:29
Susanne: Er da ked af du opfatter min mening som et angreb af dig. For sådan var det ikke ment.
For mig at se, er det største problem ved hobbyavlere , mig selv incl., at det er svært at sortere fra med hård hånd.
Selvom jeg har sat mig rigtig meget ind i avl omkring høns og ænder, så er jeg langtfra en ekspert, men nogen gange er vi hobbyavlere også nødt til at udvise lidt respekt for de som virkelig gider avle og udstille for alvor.
Sådan en som dårlige tæer/fødder hvor genetisk arvelig er den fx. Jeg kan da godt lave nogle kønne "rigtige" kyllinger ud af en høne med "dårlige" tæer". Så sælger jeg mine kyllingere videre til en anden, som beslutter sig for at avle og udstille. Er det så ikke mit ansvar, at de solgte kyllinger kommer fra dyr uden skavanker?
Jeg slagter såmænd heller ikke mine fejl-farver, med mindre de var ruget med henblik på slagt. Jeg ejer faktisk ikke en eneste wyandotte, som er korrekt i farven.
En fejlfarve kan ses, det kan en mulig skjult skavank ikke - det er blot derhen jeg gerne vil.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Tommy Andersen efter 25 November , 2009, 16:51
Hej


Som silkehøns opdrætter i mange år har jeg set en forbedring omkring avlen med gode bagtæer, da jeg fik de første silkehøns i 1980 var der godt nok 5 tæer, men de kunne lige så godt være samme vokset og få gode point som dem der var bare lidt mere adskilt,  bare der var 5 tæer så var det ok, problemet den gang var at der kun var dyr med så dårlige bagtæer, selv om man sorterede ret hårdt så skulle man jo også tænke på farven, top og kam, så man skulle vælge hvad man ville forbedre og før i tiden ville man have mindre kamme og større top og det avlede vi så i en del år, bagtæerne var stadig det samme, så sidst i 80erne kom der store hvide med skæg til danamark fra tyskland, disse havde nogle meget fine adskilte tæer, så nu skulle vi jo også lave dem sådan og der blev spredet en masse avlsmatriale rundt i danmark og man blev meget mere opmærksom på det, nu idag bliver man straffet for det på udstillingerne og det gør man er lidt mere opmærksom på det, for det er blevet rigtig meget bedre, bare der sidste 5 år, men der er jo også hentet avlsdyr fra andre lande.

Jeg har haft mange mærkeligt bagtæer på mine silkehøns, op til 5-7 negle eller ansats til tæer på hvert ben var ikke unormalt for år tilbage, dem få jeg så ikke nogle af mere.

omkring avl, så er avle bagtæer ikke værre ende at avle turkis æg og øretuffer på en Arucana.



Tommy       
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Susanne efter 25 November , 2009, 22:53
@Tina:  Jeg kan faktisk godt se pointen - og vi amatører må bare lære at skille tingene (hønsene) ad. Man kan jo heldigvis godt se forskel på sine høns - og handle derefter.

Jeg skynder mig at bakke ud af tråden - kom vist til at forstyrre en meget interessant faglig snak. Må hellere nøjes med at suge til mig af al den gode viden, der her bliver delt ud af - helt gratis.

Tak for den!

Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: pilegaarden efter 25 November , 2009, 22:59
Et lille indspark herfra.

De 5 silkekyllinger jeg har fået over de sidste par dage (Se evt tråden 'Så er der kylling. I silke) ser ud til at have meget fine tæer. På den ene fod af den ene kylling er der måske et lille problem, men ellers klar adskillelse mellem 4. og 5. tå.

Hønsene stammer fra Tommy, så tak dertil.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Anne Vibeke efter 26 November , 2009, 19:10
Vil bare sige tak for super billeder  /o nu er der ingen tvivl om hvad sammenvoksede tæer betyder. De billeder ville være gode at have i galleriet med forklaring, så de ikke bare forsvinder med denne tråd!!!
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: pilegaarden efter 01 December , 2009, 23:25
Vil bare sige tak for super billeder  /o nu er der ingen tvivl om hvad sammenvoksede tæer betyder. De billeder ville være gode at have i galleriet med forklaring, så de ikke bare forsvinder med denne tråd!!!

I Leksikon under racebeskrivelsen, sammen med billedet fra Lugovets, ville være at foretrække. Eller evt et link fra racebesrivelsen til billederne.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 03 December , 2009, 12:27
Det ville være en god ide med de billeder, dels af de gode dyr, men så sandelig også af dyr med fejl, således, at det bliver en rettesnor for kommende ejere. Det kan være svært, at forstå racebeskrivelserne, når der ikke følger billedmateriale med.

Eksemplet med de dårlige tæer, synes jeg er godt, det viser jo, at en del ikke anede, hvad det ville sige, bl.a. os selv!!!!

Min datter havde bestilt to hold avlsdyr, som hun modtog på silkehønsedagen. Hun spurgte ikke om prisen, betalte hvad der blev forlangt.

Det ene hold var sorte, fine dyr med ring og det hele, samt udstillet på dagen. Det er så her, at det viser sig, at komme vildtfarvede kyllinger efter, samt overvejende dårlige tæer. Det kan være, at det ikke er usædvanligt, men det havde været rart, om det var blevet oplyst, at det kunne hænde. Vi er ikke kede af at vi har købt dem, de er virkelig dejlige og vi håber på, at kunne få lidt flere og bedre kyllinger med tiden.

Det andet hold var vildtfarvede også bestilt som avlsdyr. Vi er begyndere og det må vi så bløde for nu. Min datter blev oplyst om, at farven kunne være lidt bedre, men der blev ikke nævnt på noget tidspunkt, at tæerne var elendige, især hanen er slem, med helt sammenvoksede bagtæer. Det er så ham der skulle være far til de vildtfarvede kyllinger vi skal lave !!!! I mine øjne skulle de være solgt som havehøns. Det skal nævnes at handelen foregik tidligt på dagen, inden datteren havde fået den undervisning i fjer og tæer, ellers var de ikke blevet købt.

Ingen dyr er perfekte, det ved vi godt, vi har selv opdrættet i mange år, blot ikke høns, men vi har altid forklaret folk, hvilke ting, der kunne være bedre og hvilke der var gode, når vi solgte, og selvfølgelig har vi ikke solgt noget til udstilling som var helt forkert i følge standarden.

Desuden er vi meget forbavset over, at dyrene slet ikke er ringet, de kommer fra en avler og udstiller og blev som sagt solgt som avlsdyr.

Vi har ikke lagt skjul på, at det var meningen vi ville udstille hen ad vejen, når vi engang fik lidt dyr der var gamle nok, men kan da se, at der vist er lang vej, der kommer nok ikke noget, vi indtil videre vil lægge navn til.

Pudsigt nok er de silker, vi købte blot sjov (for farvens skyld, af opdrættere der ikke udstiller), de bedste, de har fine tæer, fine dunede fjer, både på vinger hale og tæer, så dem vil vi bestemt satse på, men det er mere held end forstand, at de kom os i hænde. Et held idet det betyder, at vi ikke i første omgang har brug for at gå ud og købe nyt avlsmateriale og kan bruge tiden til at blive klogere.

Jeg ved ikke, hvordan man vil modtage dette indlæg, jeg er bekendt med at man synes min tone er hård, men det er den måde jeg udtrykker mig på.

Til sammenligning kan jeg sige, at da vi købte vore Kochin var det en helt anden sag. Her ventede vi også i lang tid, vi vidste, at opdrætteren havde førstevalg og at vi fik de næstbedste, men stadigvæk gode dyr. Det er sådan, jeg synes det skal være, når man er opdrætter og vidersælger avlsdyr, dyrene er også ringede.

At vi har sat Kochinerne til salg er ene og alene, fordi de er for store og klodsede efter vores smag.

VH Gunni
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: kaj efter 03 December , 2009, 12:56
 :).....derfor er jeg ofte inde i dette forum. Jeg kan ikke undvære denne daglige
dosis af interessant viden.....Lugovets....du er et sandt orakel  /o
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: sussie efter 03 December , 2009, 14:25
Så vidt jeg forstår .....Blander man tit i farverne for så at gøre farverne dybere, klarere, linierne skappere osv. Det betyder jo også at der vil være et skjult gen i de rene farver. Og den rigtige gen kombination kan tricke en anden farveafkom, til trods for at de er en ren silke. ???
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 03 December , 2009, 14:29
Jamen det er da logik for silkehøns ;D ;D. Jeg ville bare gerne vide hvad det er jeg køber, men det kan nogle opdrættere dårligt svare på, når vi taler om hvilke farver der ligger bag, derfor kan det også være så svært, at få fat i det materiale man faktisk vil have.

VH Gunni.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: sussie efter 03 December , 2009, 14:35
Jeg kan sagtens følge dig. Mit problem har været at når jeg borer lidt dybere i hvlke gener der ligger i fjerkræet har generne mange gange vist sig at føre tilbage til de samme 3 avlere i Danmark. Det er virkelig svært at finde nyt blod i samme farver syndes jeg.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 03 December , 2009, 14:48
Så langt er jeg slet ikke kommet endnu, indtil videre er det meget begrænset, hvad jeg kender til de forskellige opdrættere og deres dyr. Derfor er det også jeg bringer emnet op, for jeg kan umuligt være den eneste, der er så uvidende.

Hvis man køber dyr, der ikke er beregnet til avl, og man har fået det oplyst, er der jo ikke noget at brokke sig over, men når man regner med avlsdyr, så må det mest elementære være i orden, eller i det mindste oplyst, især overfor en begynder,

Måske er det ikke sådan indenfor fjerkræet, men jeg ville da ønske det var.

Jeg vil gerne betale prisen for gode avlsdyr, men så skal der også fremover være god viden om dyrenes baggrund, ellers køber jeg da bare nogle havehøns til foræringspris i stedet og nøjes med at spise æggene.

VH Gunni.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: pilegaarden efter 03 December , 2009, 22:09
Jeg ved ikke, hvordan man vil modtage dette indlæg, jeg er bekendt med at man synes min tone er hård, men det er den måde jeg udtrykker mig på.

Gunni,
Ingen andre reagerede på dit spørgsmål, men det vil jeg så gøre for at det ikke skal stå ubesvaret hen.

Jeg synes bestemt ikke tonen er for hård. Du (be)skriver formentlig hvad du oprigtigt føler.

Er der en opdrætter/sælger der efter dit indlæg føler sig trådt over tæerne, er det jo nok fordi vedkommende inderst inde er bevidst om at have 'snydt' en begynder til at købe noget der ikke var helt i orden. Har fejlen bundet i uvidenhed, har opdrætter/sælger ikke noget at føle sig stødt over.

Forum bør være åbent for også at få luftet holdninger af diverse art, så længe der ikke er personlige angreb eller folk på anden vis bliver direkte hængt ud.

Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 December , 2009, 22:30
jeg plejer altid at spørge folk (hvis ikke selv de fortæller det) om hvad de skal bruge hønsene til, for hvis de er seriøse så skal de også have noget ordentligt at bygge videre på.¨
Ihvertfald det næstbedste, for det bedste beholder jeg selv. ;D

Hvis det er til hygge/havehøns så kan de sagtens lægge gode æg, på trods af diverse småfejl.

Nu er der også stor forskel på kvaliteten på de forskellige racer, for dem som der ikke er så mange af er sværere at avle i superkvaliet, hvorimod de mest populære racer er nemmere at finde i god kvalitet og der kan der sorteres hårdere i dem og fåes meget bedre dyr.

Jeg tror på den anden side at brådne kar, som sælge dårlige dyr, som gode dyr til nybegyndere findes indenfor alle dyrearter, desværre.
Og det ikke er enestående indenfor fjerkræ verdenen.
Om alle avlere ringmærker deres dyr, nej det gør de nok ikke desværre. Det burde de måske nok gøre.

Om ringen garanterer racerenhed, næh heller ikke og dog for avleren vil ikke bruge penge på den slags ting, hvis han ikke var seriøs, men en ting er sikkert ringen garanterer ihvertfald alderen på dyret.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 05 December , 2009, 09:26


Jeg tror på den anden side at brådne kar, som sælge dårlige dyr, som gode dyr til nybegyndere findes indenfor alle dyrearter, desværre.
Og det ikke er enestående indenfor fjerkræ verdenen.
Om alle avlere ringmærker deres dyr, nej det gør de nok ikke desværre. Det burde de måske nok gøre.

Om ringen garanterer racerenhed, næh heller ikke og dog for avleren vil ikke bruge penge på den slags ting, hvis han ikke var seriøs, men en ting er sikkert ringen garanterer ihvertfald alderen på dyret.

Det  har du uden tvivl ret i, forskellen er vel blot, at indenfor de andre dyr er der en stambog, hvis ikke så kan man ikke avle og få en sådan på afkommet og derfor heller ikke udstille, men er fanget i det der hedder tilfældigt opdræt.

Jeg kan godt se det svære med fjerkræet, men en ring viser jo som du siger i det mindste alderen og, hvis jeg har forstået det rigtigt også en adgang til, at udstille dyret, blot på en anden betingelse end for opdrættere af nævnte dyr.

Jeg synes vores silker er dejlige, søde dyr og min verden er da bestemt ikke styrtet sammen, der skal da mere til, jeg har lært af lektien og vil være lidt mere kritiske fremover, hvor vi køber avlsdyr, men jeg skal lige lære lidt mere.

Derfor vil jeg af og til rejse spørgsmålene herinde og håbe på at de dygtige opdrættere vil bidrage med råd,eller en forklaring, for det kan ikke bare være mig der er så uvidende.

Tak til dem der har svaret herinde det har været dejligt at der har været respons.


VH Gunni.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: ina..... efter 05 December , 2009, 11:01
Jeg har meget seriøst opdrættet hunde i næsten 20 år, og jeg har aldrig tænkt at folk der laver et kuld "bastarder" generede mit opdræt.
Vi kom jo ikke de samme steder, og de andre kunne jo ikke udstilles, og i grunden har jeg mødt de mest fantastiske og misundelsesværdige bastarder på træningsbanen måske ikke så kønne som mine, men klart meget talentfulde, resten lå vel hjemme i sofaen, og det gælder i øvrigt også for de super racerene der bare skulle være hund i et hjem.
Hvis du sorterer al dårligdom fra, det gælder al form for avl, så mister du samtidig nogle prim egenskaber du gerne vil bibeholde, og som Tommy ganske rigtigt siger, så er der ting der er nemmere at avle videre end andet, og der skal jo altid foregå en prioritering når man videreføre individer i avlen.

Hvad høns angår så er der jo hurtig syn for sagen, og der er mange kyllinger fra samme hane/høne til rådighed, det går straks noget langsommere hvis vi taler hunde, heste og andre.
Det er jo ingen sport at købe perfekte avlsdyr/udstillingsdyr, men den store udfordirng at avle sig ud af de fejl og mangler der måtte være, og på egen regning opnå de ypperste dyr og høje mål en hver udstiller sætter sig.
Hvis man kan komme til at købe perfekte avls og udstillingsdyr, så bør de være tæt på ubetalelige, for der er jo lagt meget arbejde i at nå det, eller også har en eller anden amatør nået det på et splitsekund ved en tilfældighed
Det er jo det der gør hønseavl til en interessant hobby for nogen og en hyggelig hyggeting for andre, og man skal jo starte et sted med sin avl.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: GKV efter 05 December , 2009, 12:41
Det mener jeg i øvrigt jeg har gjort opmærksom på, også er min indstilling. Der skal være plads til alle.

Det jeg søger er blot en ærlig redegørelse for, hvad man køber, når man køber avlsdyr, såre simpelt. At man kan forvente, at opdrætteren kender til de svage sider i sit opdræt OG GØR OPMÆRKSOM PÅ DET, ikke bare lader som ingenting. Lad mig se en hel flok kyllinger og se, hvor mange gode der er og ikke bare en enkelt. De gode skulle gerne være i overtal.

Jo, jeg vil gerne betale prisen for så perfekt et dyr, som det kan lade sig gøre, for som min gamle dyrlæge Kaj Knudsen sagde til mig for en menneskealder siden: "Alt hvad du kan se er arveligt, det er straks sværere med det der er skjult."

At der eksperimenteres med farvero.s.v. er da helt OK, ellers kommer man vel ikke videre og fejl der skal væk, skal måske hentes netop hos en anden farve, det forstår jeg fuldtud, men det skulle da ikke være så svært at sige, at det er sådan det hænger sammen, når man køber ved en opdrætter af udstillingshøns.

Også jeg har i mange år opdrættet hunde ( 35 år) både til kæl og til udstilling, men jeg har altid oplyst, hvis der var selv en mindre fejl på dem, så de ikke blev overrasket, når de fik en udtalelse fra dommerne. Jeg har set alt for mange købere stå med skuffelsen i ansigtet, fordi de blev lovet mere, end opdrætteren kunne holde. Homogene kuld var, hvad jeg ville have, ikke kuld med enkelte topvindere og resten som affaldsprodukt, for så var det ud af avlen.

Det satte jeg mig for, fordi nogle mennesker, der havde købt en sofahund, pludselig stod på en udstilling med kræet og det ikke var nogen succes, for den vej går det jo også til tider.

Det samme gælder for mine Arabere, jeg sælger ikke showdyr, for de er slet ikke den type, man forventer at se i ringen, så hvis det er den vej køber vil, må de have dyr et andet sted fra. Mine er den mere gammeldaws ridetype af distancelinier, men de ligner da arabere, og desuden af linier, der er ved at være væk og derfor har brug for opdrættere, så de videre kan bestå som en genressource i en i forvejen lille mængde. Det betyder, at jeg ikke laver føl ret ofte, for jeg laver fortrinsvis til mig selv til videre brug.For jeg vil ikke kaste mine dyr i grams, kun sælge til dem der er interesseret i at fortsætte disse linier rent.

I dag har jeg selv to papirløse bordere, men jeg kunne aldrig i min vildeste fantasi finde på at avle på dem, for jeg aner intet om deres baggrund, forældredyrene er ikke lyst for hverken hofter eller øjne og selvom mine skulle være OK, er det ikke ensbetydende med, at det ikke ligger der. Har du en stambog er det indført nogle generationer tilbage og så kan du prøve at styre det.

Så ingen angreb fra min side til havehønseopdrættere,hestehandler heste, bastardhunde, blot de vedkender sig, at det bare er det de vil og ellers har det fint og rart med deres dejlige dyr. Så kan de sælge og gøre nøjagtigt, hvad de vil for mig, det kan jeg slet ikke have ondt af, hvorfor skulle jeg dog have det?

VH Gunni.
Titel: Sv: Silkehøns og deres tæer og fodfjer
Indlæg af: Christina efter 05 December , 2009, 13:08
Jeg får helt lyst til at gøre noget noget ud af det, efter denne tråd! Og ikke "kun" have hyggehøns! Super fedt, at tråden udviklede sig sådan her, efter lidt tid :)