Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Bitten efter 25 Oktober , 2008, 07:30

Titel: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 25 Oktober , 2008, 07:30
Hej Alle sammen

Igår blev jeg fuldstændig perpleks, da jeg opdagede en af mine nyindkøbte sussex også var død kun 4 mdr gammel igår morges - så kunne det jo ikke være helt tilfældigt, at min anden sussex lå død dagen før.

Indrømmet: jeg havde haft to høner, der var lettere forkølet. I et par dage havde jeg haft to høner med lidt snøften og hakken og det henholdte jeg til, at de var ved at fælde sammen med noget træk i hønsehuset og var igang med at løse problemet. Men at det skulle gå så hurtigt!!! Og den første der døde havde absolut ingen symptomer overhovedet.

Jeg skyndte mig derfor at ringe til dyrlægen Bjarne i Hårlev, som alle så flittigt bruger, som bad mig komme forbi med de to døde høns og den levende forkølede.

Jeg hastede hjem fra arbejde efter de to døde og håbede, at min lille dværgwyandot, som var den forkølede stadig levede. Hende sætter jeg meget højt, fordi hun virker lidt kvikkere end de andre samt hendes gode anlæg som hønsemor og æglægger. OG heldigvis levede hun stadig, men puha hvor havde hun det dårligt!

Men jeg kørte mod Hårlev med den lille skat, som bare blev værre og værre. :'(

Bjarne var bare så flink og vidste meget om fjerkræ. Han fortalte mig, at han selv har 50 høns deriblandt bla.guldrandede wyandotter. Han gav min lille høne en sprøjte, der skulle hjælpe, da det er min yngling. Men gav mig ingen forhåbninger om dens overlevelse.

Han mener, at det er en meget alvorlig infektion, som ville slå mindst halvdelen af min flok ihjel, hvis den forbliver ubehandlet, men vil først vide det efter obduktionen af de to døde og prøverne fra den lille høne på mandag - åh hvor bliver det en lang weekend. Jeg fik noget pulver: "lincospectin", som jeg skal blande i drikkevandet de næste 7 dage.

Jeg skyndig mig hjem med den lille høne, men turde ikke sætte hende udenfor og hun kom derfor på badeværelset, hvor jeg kan holde min nysgerrrige katte væk. (de bliver dog så forskrækkede, når hun hoster, at det vist ikke er nødvendigt)

Jeg vågnede tidligt denne morgen, da jeg måtte tjekke, om hun havde klaret den og tænk det havde hun <E  Jeg havde også givet hende både kamillethé og en gang tykmælk med musli igår - selvfølgelig økologisk ;) Gik ned for at kigge til de andre, hvor en ny var begyndt at hoste igår aftes - heldigvis levede de alle.

Til dem jeg skulle have handlet høns med: Jeg vil hverken købe eller sælge noget, før end dette er overstået.

Jeg vil holde jer opdaterede om situationen. Jeg modtager gerne gode råd til, hvordan jeg holder mine resterende flok og den syge i bedste form: Hvad giver i jeres høns, når de er syge?

Med forhåbningsfulde hilsener Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: LindaMadsen efter 25 Oktober , 2008, 08:51
undskyld jeg fik sendt svar til forkert emne! :-\
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Finn Jensen efter 25 Oktober , 2008, 09:22
Ups, det lyder godtnok ikke godt. Jeg håber så sandelig at de klarer den. Du har i hvert fald reageret hurtigt og gjort hvad du kunne. Sagde dyrlægen noget om hvad det kunne være?? Han må næsten have en ide om det?

Det er også rigtig godt at du hverken vil købe eller sælge nu.  <E

Måske skulle du også ringe til sælgeren af dine Sussex og underrette om situationen. Meget kunne jo tyde på at det var der infektionen kom fra.

Hold nu modet oppe til mandag.

Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 25 Oktober , 2008, 10:51
Det lyder meget som det der var ved mine høns. Det eneste er at der gik et stykke tid før de døde af det.

Jeg sendte en kylling til opduktion hos den dyrlæge du også har været ved, og fik derefter linco spectin i nogle dage til dem. Det tog også meget af det, men de blev dog ikke helt raske, så fik de en kur mere, og nu er de næsten kommet sig helt. Så ja han er en dygtig dyrlæge ;)...

Indtil medicinen kom gav jeg efter råd herinde fra dem hvidløg i vandet og blanede det også med havregrun og A38 :)..

Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 26 Oktober , 2008, 08:46
Hej igen

Tak for de trøstende ord.

Jeg har kontaktet sælger, som ikke har nogen syge eller problemer.

Heldigvis lever den lille wyandotte stadig  ;D og hun hoster næsten ikke mere. Jeg er til gengæld bekymret over hendes lave vægt og forstopníng ved kråsen hele tiden.
Desværre er en mere meget syg og nu også isoleret - det er selvfølgelig en af min stjerner: en smuk guldrandet wyandot. ØV
Og en til af de nyindkøbte sussex hiver efter vejret og jeg overvejer isolation af den også.

Jeg har gået og tænkt på, om det kunne være ILT Infektiøs laryngotracheitis, men håber det sørme ikke. Er der nogen, der kender den sygdom?

Mvh Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Patricia efter 26 Oktober , 2008, 09:26
Den kender Mette vist alt for godt...
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 26 Oktober , 2008, 16:49
Kære Bitten,

øv da også :(

Du kunne godt lyde som ILT men det kan også være IB. Begge findes i meget milde og i dødelige varianter.

For to år siden havde jeg ILT i min hønseflok og hvis bare vi havde haft adgang til det gamle forum, ville du have kunnet læse hele lidelseshistorien der. Men det har vi ikke, så i stedet må jeg se om jeg kan stykke min hullede hukommelse sammen i håb om at du kan blive klogere ;)

Jeg havde købt en ny hane til flokken, og han blev på et tidspunkt lidt skrantende, sådan lidt energiforladt men var ikke rigtig syg, så han fik - ak og ve - lov at blive i flokken. En dag hostede han meget højt tre gange og kastede med hovedet, som når de får korn galt i halsen. Mere skete der ikke med ham....
Men! Nogle dage efter sad en høne i et hjørne og hang. Jeg kan ikke huske om hun hostede, men hun var nok godt snottet. Jeg isolerede hende i hvert fald fra de andre. Da jeg kom hjem senere den dag, sad hun og hev helt apatisk efter vejret. Den var bare helt galt. Jeg tog hende op for at undersøge hende og i værste fald aflive hende - og så døde hun lige der i mine arme  :'( Det var aldrig sket for mig før, så jeg blev ret panisk - og så var det i øvrigt i 2006 - det år fugleinfluenza-hysteriet rasede, og hvor én død høne var = fugleinfluenza.

Om aftenen da alle de andre høns var gået til pinds, kunne jeg konstatere, at der var flere der hostede nogle ret kraftige host. Så næste dag ringede jeg til "vores" Bjarne  ;), som jeg heldigvis lige havde fået støvet op i forbindelse med nogle andre skranterier, der havde kostet min første hane livet - og dermed bragt den nye hane ind i min hønsegård  >:(

Bjarne fik udleveret den døde høne, som han obducerede og kunne konstatere, at hun var død, fordi hendes lunger var klappet sammen :( Han sagde, at hønsene havde enten IB eller ILT, og jeg fik som dig lincospectin til at tage evt. sekundære infektioner - for både IB og ILT er virus, og dem kan man ikke medicinere i mod. Men man kan give antibiotika mod evt. tilstødende infektioner og den vej give dem en bedre chance for at overleve.

Da der døde to høns mere for mig, og kontaktede jeg Bjarne igen. Han ville nu gerne have afklaret om det var ILT, der jo er en anmeldepligtig sygdom og sendte derfor et luftrør (!) til et laboratorium i Tyskland. Så hudt jeg visker, er det noget med at der skal konstateres nogle blodudtrædninger i luftrøret, før man afgør om det er ILT. Han ville ikke bruge laboratoriet i Århus, da han havde erfaringer med at de ikke gjorde det godt nok. Og det viste sig altså rigtigt nok at være ILT. Hvilket ikke kom bag på mig, da jeg havde opdaget, at de sygeste hostede blodigt slim op :(

Nå, men her stod jeg med en hønseflok på 40 bestående af forældre, slagteklare kyllinger og lidt mindre kyllinger. Og de blev stort set alle syge på skift men i meget varierende grader. De der havde det værst, startede altid med ikke at ville spise - prøven var solsikkefrø: Hvis ikke de kunne interessere, tog jeg hønen/kyllingen væk fra flokken og satte den ned i et gammelt kaninbur til de andre patienter. Dem der ikke ville spise, var nemlig dem der blev ret så syge. De kunne ikke andet end at hoste og hive efter vejret. Andre fik bare lidt øjenbetændelse, og det var det. Og andre igen, nemlig mine to gamle superhøner der stadig er i live den dag i dag, ikke så meget som snøftede  ;)

Det varede 14 dage, før alle havde været igennem virus. Der døde/blev aflivet i alt 8 dyr, både voksne, store og halvstore kyllinger - men flest (kun?) høner/høniker af en eller anden mystisk grund... Det var 'billigt' sluppet. ILT kan have en dødelighed på op til 75%. Og den kan have en dødelighed på 0%. Mange har ILT i deres hønsegård uden at vide det - den kan give sig udslag som en almindelig forkølelse med lidt snot og lidt øjenbetændelse. Så der kan sagtens være ILT i den flok du har købt høns af, uden at hønseejeren ved det, for måske har den aldrig vist sig fra sin bidske side - først nu da nogle af hønsene er blevet udsat for stress i form af flytning og nyt miljø, er den brudt ud.

Før i tiden slog man alle flokke med ILT ned, men det gør man ikke mere, da sygdommen er alt for almindeligt udbredt. ILT er et herpesvirus, der lever i luftveje og slimhinder, og som kun smitter når den er i udbrud - ligesom forkølelsessår. Og et udbrud kan som sagt være lidt snøften og ikke mere. Men er der dyr i flokken, som ikke har været udsat for og immuniseret sig over for virus, vil de dyr blive syge - og igen: nogle mere end andre. Så måske er det i din flok at virus bor, og som nu har smittet dine nye høns??? Det er svært at sige.

Så Bitten, du skal vide, at er det ILT du har i flokken, vil den blive boende latent i din flok, også når den i denne omgang raser ud. Du vil ikke opleve et sådant udbrud som du har nu igen, men sætter du nye høns i flokken, kan de blive syge. Kyllinger klækkes med antistoffer, men de fortager sig, så på et eller andet tidspunkt vil kyllingerne blive konfronteret med virus - hvis der er en høne i flokken, der svækkes af stress eller anden sygdom og hvis virus går i udbrud.

Så mange vælger at slå flokken ned og starte forfra. Jeg valgte den hårde vej (måske jeg lige skal nævne at jeg dengang var hjemmearbejdende ;) og passede og plejede de små pus, indtil sygdommen aftog. Ikke nogen nem opgave skulle jeg hilse og sige ;) men min indstilling var, at når nu langt de fleste faktisk blev raske igen, så kunne jeg altså ikke få mig til at slå hele flokken ned. Så hellere lave mit eget lille darwinistiske forsøg og lade de stærkeste overleve og avle videre på deres gode gener ;D Men som en konsekvens sælger jeg kun rugeæg men ikke levende høns! Hvilket i øvrigt ville være fuldt lovligt, når man har udstået karantænen på 60 dage,  men - synes jeg - overhovedet ikke forsvarligt, da hønsene kan være raske smittebærere!!! Klassisk eksempel på dansk lovgivning omkring husdyrsygdomme...  ::)

Og nu til det praktiske, Bitten:

Du gør det helt rigtige ved at tage de sløje fra og sætte dem i en kasse på gulvvarmen på badeværelset! Varme er godt.
Hvis de har svært ved at trække vejret, så giv dem kamilledampbad - 1 liter kogende vand over to breve kamillethe i en skål og så et stort håndklæde henover, så dampen bliver hos hønen i kassen. Hvis du sætter skålen med kamillethe ned i kassen, så pas på at hønen ikke skolder sig. Tilsæt gerne et par kviste timian (slimløsende) eller mere praktisk: timianolie - kan købes over nettet på urtegaarden.dk eller i en helsekostforretning.
Hvis hønen ikke vil spise eller drikke, må du i gang. Selv om de ingen appetit har, har de brug for noget at stå i mod med.
Drikke: Hvis du har en engangsprøjte ved hånden, er det nemmest. Sug lidt af den lunkne kamillethe op i sprøjten, og hæld det langsomt ned i halsen på hønen. Det er nemt at tvinge deres næb op og så er der fri adgang :) Bare rolig, de kløjs ikke særligt nemt i det.
Spise: Hønseguf med vitaminer eller levertran! Rul den til små kugler på størrelse med ærter (til store høns) og fodr hønen med en ad gangen. Put dem så langt tilbage i næbbet som muligt - så skal hønen nok synke den. Hvis de er meget snottede og har svært ved at få vejret, så vær forsigtig. Alternativt kan du lave dem lidt vandet havregrød med friskpresset hvidløg rørt i - det løsner også slimet i tilstoppede hals (hvilket giver host - og det er godt, for så kommer slimen op, og er altså bedre end desperat hiven efter vejret = slim der sidder fast og risikerer at lukke halsen).

Altså: varme, dampbad, drikke og spise i nævnte rækkefølge - det hjælper dem på højkant igen.

Det var vist det hele  :o  ::)
Spørg endelig!
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 26 Oktober , 2008, 17:56
Kære Mette

Tusind tak for din lange beskrivelse. Jeg tænkte på skift, så kan det godt være/så er det ikke ILT..

Jeg har ikke set nogen hoste slim op, men den hane, jeg købte i sidste uge, går og ryster sjovt på hovedet, men har ikke andre symptomer - så det kan godt ryste mig lidt, det du skriver, for startforløbet minder om mit!! :-[ (bortset altså fra den første høne, som bare døde uden nogen symptomer!)

Jeg er nu oppe på 2 døde og 5 syge høner, men de spiser og drikker altså gerne. F.eks. har dværgwyandotten spist gennem hele forløbet og hun er nu holdt op med at hoste. Til gengæld har de diarré, men det tænker jeg, har at gøre med medicinen. De syge får øjenbetændelse, når det er værst og øjet forbliver lukket i et stykke tid.

Så symptomerne er i den rækkefølge de kommer i:
*hosten
*rallen
*hiven efter vejret
*øjenbetændelse

*og måske rysten på hovedet, men det er kun hanen, der gør det.
*desuden en hævelse/kroen foran på den lille dværgwyandot - kan masseres væk.

Behøver jeg at fortælle, at de sidste nye syge, er dels min anden bedste æglægger dels en af de nyeste wyandothøner, som er vokset op her. snøft  :'( :'( :'(

Bortset fra det bruger jeg majs - hvis de ikke vil spise majs, er de helt sikkert syge. Men ok solsikkefrø går også an ;D Ellers laver jeg hønseguf til dem og har faktisk givet dem kamillethé med lidt honning i, men tænker, at jeg vil prøve en gang havregrød efter din opskrift Mette.

Åh jeg håber ikke, at det er ILT Øv - men får svaret i morgen formiddag.

Med håbefulde hilsener Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 26 Oktober , 2008, 18:29
Hej igen Bitten,

selv tak - håber du kan bruge noget af det.

Men egentligt er det jo lige meget om det er IB eller ILT - hovedsagen er at dine høns er syge ;) Og den vigtigste forskel på de to er, at ILT er anmeldepligtig - hvilket betyder at din hønseflok kommer i karantæne i 60 dage. Både IB og ILT lever videre i flokken efter endt udbrud (så vidt jeg husker...??? det skal lige dobbelttjekkes). Så under alle omstændigheder er det rart at vide, præcist hvad hønsene fejler, så du ved hvordan du skal forholde dig i fremtiden omkring køb og salg af dyr.

Men lige meget hvad, så er dine høns syge, og hvis ikke du vælger øksen, så er det bare på med vanten - og hvidløget!! Også til de raske! Hvidløg siges at have en virushæmmende virkning, så det er altid en god investering  8) Så masser af hønseguf (helst med kartoffelmel) - især når de også har diarré.
Hvis ikke du har mulighed for at tage alle høns ind på gulvvarmen (der kan jo godt blive lidt fyldt ude på badeværelset), så kan det være du har en varmelampe at hænge op over dem, mens de sover. Og lad for guds skyld være med at lukke dem ud i det våde vejr! I det hele taget så gør det for hønsene, som du ville gøre for dig selv, hvis du var så forkølet som det. Det var sådan jeg kom igang med kamilledampbadene, for hvordan skulle jeg ellers lindre slim og irritation i luftrøret!?

God bedring med dem, og lad høre hvordan det hele udvikler sig!

cyberkram fra en blødsøden hønsetosse  ;)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 26 Oktober , 2008, 19:23
Hej Mette

Tak for det  ;)

Jeg vil ihvertfald ikke bruge øksen, før end jeg ved, hvad der foregår ellers kun medlidenhedsdrab!

Jeg er nu glad for, at alle høns har haft indedag - måske vi skal fortsætte med det..
Varmelampen kom op igår, så det er gjort.

De der kamillebade, må jeg lige overveje. Kamillethéen med honning er faktisk også ret godt.
Jeg har ikke brugt kartoffelmel til hønseguffen, men det må jeg gøre i næste portion. Men jeg har brugt både hvidløg og levertran i de andre portioner.

Og ja der er lidt mange høns til badeværelset, men indtil videre tager manden det pænt ;)

Mit største problem er, at det hønsehus, som vi tog i brug i foråret, fordi det gamle var for lille, ikke er særlig godt, fordi der er noget fugt og træk, som vi prøver at udbedre, men sikkert bedre at prøve en staldlænge i stedet, men kræver lige nogle udbedringer og ændringer, som ikke er lige til. Puha det er træls!

Vi er lidt kede af det, fordi vi har mistet en del høner i denne sommer og haft flere problemer med hønsene:
Ræven har taget 6 fugle henover sommeren
2 døde af formentligt en forgiftning i juli - aldrig afklaret.
3 kyllinger døde - en lagt ihjel andre uvist
og nu er to døde af denne sygdom

Forgiftning - derefter lus og blodmider - så kalkben og nu dette! Og så fortæller folk mig, at de har haft høns i 30 år og har aldrig mistet en høne/sygdom. Hvor svært kan det være? <W <W <W
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 26 Oktober , 2008, 19:43
Man mister af og til en høne. Har aldrig haft sygdom i det hvor det har været en omfattende en før jeg fik det her i sensommeren. Du er ikke dårlig til høns, du har bare været meget uheldig.

Jeg var vel egentlig lidt selv uden om den gang mine blev syge, men hvis du ikke er det så er du bare uheldig :)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 26 Oktober , 2008, 19:51
Forgiftning - derefter lus og blodmider - så kalkben og nu dette! Og så fortæller folk mig, at de har haft høns i 30 år og har aldrig mistet en høne/sygdom. Hvor svært kan det være? <W <W <W
Som man siger: En ulykke kommer sjældent alene! ;)
Og sådan som du har det nu, havde jeg det også dengang for to år siden - da havde jeg også bare været plaget af alt muligt i en laaang periode.

Så ja, I er bare uheldige, så hold fanen højt!
Og du er jo allerede godt i gang med en god sygepleje - mere kan du ikke gøre!  <M

Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Helen Ørndorf efter 27 Oktober , 2008, 07:23
Mette flot indlæg om ILT..
Bitten der er ingen hønseejer gennem 30 år der ikke oplever pludselig død i flokken, for mange af de gamle opdrættere er det bare noget man ikke snakker om, man sliber øksen i stedet.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 27 Oktober , 2008, 10:58
Og dyrlægen sagde.

Det er ikke ILT, IB eller fugleinfluenza!!  ;D

De to sussex døde af en masse slim i svælg og lunger og er derfor hårdt angrebet på luftvejene.

Han mener, at jeg vil miste flere høns og bør aflevere de døde til endnu en obduktion for at sikre, at der vitterligt ikke er noget.

Her til morgen stadig ingen døde. Dværgwyandotten er i bedring. I alt 7 høns er syge nogle i mild grad andre i svær grad.

Iøvrigt sagde han, at jeg kan spise æg og kød efter 7 dage efter sidste medicinering.

Tusind tak for alle de gode kommentarer! Og Helen: Dyrlægen sagde nøjagtig det samme som dig  ;)

Mange forhåbningsfulde hilsener Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 27 Oktober , 2008, 13:52
Det var godt at høre Bitten :D!! Så kan du da være lidt mere lettet ;)...
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Tina Kinnerup efter 27 Oktober , 2008, 16:00
Hej Bitten,
Det er da ærgeligt at du skal opleve alt det.  :'(
Har du dine høns fritgående? Jeg har haft nogle høns fritgående som også døde pludseligt, og det mente man kunne være svampe el. andre rådne ting i haven/jorden, som hønsene går og roder i netop på denne årstid.
Så jeg holder mine høns i gården og plukker bær mm. til dem, så ved jeg hvad der kommer indenbords.

mvh Tina
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 27 Oktober , 2008, 20:51
Og dyrlægen sagde.

Det er ikke ILT, IB eller fugleinfluenza!!  ;D

De to sussex døde af en masse slim i svælg og lunger og er derfor hårdt angrebet på luftvejene.

Han mener, at jeg vil miste flere høns og bør aflevere de døde til endnu en obduktion for at sikre, at der vitterligt ikke er noget.
Øøøøhhh...
jamen et eller andet må det da være, siden dine høns er syge og ligefrem dør af det!!
Og det noget smitsomt, siden det ikke er en enkelt men hele flokken.
Bjarne, det kan du da vist godt gøre bedre, tsk tsk...  ::)

Men ok, så godt så langt at det ikke er IB eller ILT (og nej, fugleinfluenza slet ikke ;))
For det er som nævnt virus der vil blive boende i din flok.

Det lyder heller ikke som ILT i mine ører, hvis de har slim i lungerne. ILT er en luftrørsvirus, der danner slim og blodudtrækninger og afstødt dødt væv i luftrører, hvilket kan medføre at hønen simpelthen kvæles  :'(

Uden at vide noget særligt om det, lyder det som en slags smitsom lungebetændelse?
Mycoplasma farer lige gennem min hjerne - uden at jeg egentligt ved hvad det er, ud over at det også er en "forkølelsesvirus" ligesom IB og ILT.

Så nu blev min nysgerrighed vagt - jeg suser en tur på nettet ;)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 27 Oktober , 2008, 21:23
Liste over luftvejslidelser hos fjerkræ - og der er mange  :o
http://www.dfvf.dk/Default.aspx?ID=9622

Ikke at jeg forstår alle de latinske betegnelser, men kan da se at "luftsække" går igen i en lang række sygdomme. Og 'tranchea' ved jeg af gode grunde betyder 'luftrør'... (heraf ILT = infektiøs laryngotracheitis = ? strube-halsrørs-betændelse ???)

Er der nogen derude der kan oversætte, ville det være rart :)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 27 Oktober , 2008, 21:45
Hej Mette

Tak for listen - jeg har lige printet den ud i formiddags ;-) og prøvet at oversætte de forskellige begreber - her kommer forsøget:

conjunctiva bindehinde??
sinus infraorbitalis bryst ... kredsløb..
Trachea luftrør
subcutis hævelse? i hovedregionen
Oropharynx svælg

Kunne de ikke bare skrive det hele på dansk ???

Vi burde gemme dine erfaringer om ILT, som en artikel her i forum og den liste, du henviser til, i en læselig/forståelig form..

Mvh Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 27 Oktober , 2008, 22:07
Vi burde gemme dine erfaringer om ILT, som en artikel her i forum
Jeg arbejder på sagen  ;D

og den liste, du henviser til, i en læselig/forståelig form..
Sidder og oversætter det jeg kan - resten tænkte jeg at 'forære' til en medicin-/sygdoms-kyndig her på forum (som godt ved at jeg tænker på hende lige nu) ;)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Patricia efter 27 Oktober , 2008, 22:09
Det kan måske også "bare" være forkølelse pga. den omtalte træk i hønsehuset. Høns er jo ikke gode til træk, og hvis de så samtidig har været lidt ude i regnvejr. :-\
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 27 Oktober , 2008, 22:31
Hej Mette

Det glæder jeg mig til at læse :D

Hej Patricia
Det hælder jeg også til, og min mand og jeg arbejder på sagen. Lige nu er vi ude i at omdanne stalden fra 1870 - som ellers er fyldt med alt muligt og aldeles uegnet i nuværende form - til noget Hønsene måske kan bruge. Det kræver bare et par nye ruder flere steder (min mand har sat et par stykker i dag). En ændring af døren, så den kan lukkes og opsætning af pinde og hønsenet (så de ikke maltrakterer vores ting... )

Har været ude ved hønsene - der er flere der er snottede, har øjenbetændelse, en ryster på hovedet (den samme) og nogle hoster.
Jeg har kun tre indenfor, da jeg snart ikke ved, hvor de skal være. Et ordentligt bryggers har jeg ikke og badeværelset er begrænset.

Bortset fra det: Hvordan akklimatiserer man hønsene, når/hvis de bliver raske?

Mvh Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 28 Oktober , 2008, 09:44
Hej igen

Status her til morgen er:

At jeg har taget en ny høne ind på badeværelset. Og de tre, der har gået på badeværelset er i bedring. Den lille dværgwyandot har det rigtig godt.

Derudover har jeg nu tre syge haner og 4 syge høner udenfor. Dvs. 11 ud af 29 høns er forkølede i mere eller mindre grad. Og det er muligt at to høner mere, skal ind i varmen. Det vil jeg vurdere i aften.

Mit store problem er, når de høner, jeg har taget ind er i bedring - hvordan afklimatiserer jeg dem så? Jeg vil jo nødigt gøre dem syge igen.

Mvh Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: ina..... efter 28 Oktober , 2008, 10:12
@ Aklimatisering af syge høns.
Du er nødt til at sørge for at det går langsomet med at kome ud i kulden, og årstiden er klart i mod dig.
Hvis du sætter en høne ud der lige er blevet rask, så dør den efter al sansynlighed af lungebetændelse, eller bliver hurtigt syg igen.

Der er kun den mulighed at de langsomt sættes i køligere rum for til sidst at blive udsat med de andre.
Jeg vile lave et hus i huset, og sørge for at der var aldeles tæt, og så ville jeg hænge en varmelampe op med en pære der ikke er for på for mange w.
En varmelampe med to trin vil være fin, og så en 100w pære i, så når der er gået et stykke tid kan du skrue ned, og til sidst vil du opdage at dine høns går ude med de andre, så er det sikkert kun om natten de søger varme.


Med hensyn til oversættelsen, så er her lige et par rettelser.

Sinus---fordybning, hule, hulrum, krumning, tragt fx bihule

conjunctivitis--bindehindekatar, fx syndesmitis som er betændelse i øjets bindehinde

infra orbitalis--- øjenhule

Subcutis -- under huden

Med andre ord, og kort fortalt, så handler det om snot og betændelse i forskellige dele af hovedet og øvre luftveje.

Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 28 Oktober , 2008, 13:40
Forkølese må jeg efterhånden vide lidt om.

Vores har fået to gange medicin nu, og jeg ringer imorgen og bestiller en sidste gang så skulle det være ovre 7 - 9 - 13 :D!!!

Nok om det. Syntes du gør det helt rigtige bare klø på, de skal nok blive raske!

God bedring til alle hønsene :D!!

Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 28 Oktober , 2008, 13:46
Hej Bitten,

så har jeg fået hjælp fra Hanne L  <E
så nu har vi da en lille ordbog at gå ud fra ;)

Vedhæftet som word-fil...
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 28 Oktober , 2008, 14:15
Hej Mette

Super godt!! Nu mangler vi bare at lægge det ind under sygdomme, gerne med illustrationer og personlige beskrivelser, så andre kan drage nytte af det, som jeg har draget nytte af din historie og viden. <E
Også en tak til alle jer andre  ;D


Mange hilsener fra Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 28 Oktober , 2008, 14:23
hvad sku' jeg ellers bruge min frokostpause til  ::)

Jeg har lagt fire nye emner ind under Problemer og Sygdomme - det ene er om luftvejslidelser og er den liste som Bitten og jeg begge er faldet over, det andet om coccidiose, det tredje om salmonellainfektioner - og det sidste er kontaktinfo på de kloge mennesker der har skrevet det hele, og som tilbyder deres hjælp - også til fjerkræejere!!!  :D

Artiklen om ILT alene + mine råd & erfaringer kommer senere...
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Berit efter 28 Oktober , 2008, 15:15
 <E For det store arbejde, det er bare super at der nogen her i dette formu der har så stor viden, og bruger så megen tid på at hjælpe.  <- <-
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 28 Oktober , 2008, 20:39
Øv så døde den 3. høne  <W og de andre har det ikke bedre her til aften.

Nu har vi indrettet et par gamle svinebåse til plejestation og skal til at rykke alle de syge over i denne, når vi har spist vores aftensmad... Ja man kommer sent i seng igen i dag..

Der er lige en detalje i denne historie.
Af de 12 yngste høns 2-5 mdr gamle, er der kun en der snøfter og hiver efter vejret. Det er dem på 1 år eller ældre, det går hårdest ud over.

Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: helle skøtt efter 28 Oktober , 2008, 21:15

Hej Bitten.
Sikke en trist fortælling fra dig. Selvfølgelig godt, at du ikke har alle mulige grimme sygdomme - men det er da også lidt træls, for hvad er det så, de dør af...
Men I kæmper alle. Godt for det.
I den anledning vil jeg lige sige, at min dyrlæge på et tidspunkt sagde til mig, at jeg skulle huske også at komme en lille smule salt i den kamille-sukker blanding, jeg tvangsvandede med til en høne med diarré. For de mister salte og mineraler, når de har det. Så en-to strøgne tsk salt, otte spsk sukker og en liter the...
 
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 29 Oktober , 2008, 11:57
Undskyld at jeg gentager mig selv: Men jeg forstår ikke at dyrlægen ikke stiller en diagnose, men blot udleverer antibiotika UDEN resistenstest. Det kan sagtens være at medicinen ingen virkning har.

Mycoplasma er en bakterie som giver lungesyge / lungebetændelse.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 29 Oktober , 2008, 12:24
Og dyrlægen sagde.
De to sussex døde af en masse slim i svælg og lunger og er derfor hårdt angrebet på luftvejene.
Han mener, at jeg vil miste flere høns og bør aflevere de døde til endnu en obduktion for at sikre, at der vitterligt ikke er noget.
Øøøøhhh...
jamen et eller andet må det da være, siden dine høns er syge og ligefrem dør af det!!
Og det noget smitsomt, siden det ikke er en enkelt men hele flokken.
Ja, jeg fik altså også lyst til at gentage mig selv nu!  :-\
Og jeg ville altså afkræve ham Bjarne en diagnose! Ud fra Martins forklaring kunne det måske netop godt være mycoplasma?

Resistenstest plejer Bjarne nu nok at lave - hvis altså det er det der går ud på at dyrke en sekretprøve og afprøve forskellige antibiotika på den for derefter at vælge den bedst egnede??
Men hvis det er en virus virker antibiotikaen jo kun på de sekundære infektioner, og kan altså ikke gøre arbejdet for hønen med at danne antistoffer og bekæmpe virus.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 29 Oktober , 2008, 12:33
Ja, Mette, det var den test jeg tænkte på :). Testen er hurtig og billig, og helt nødvendig.

En blodprøve vil lynhurtigt -og billigt!- vise om der er antistoffer mod mycoplasma, IB, ILT, TRT eller andet.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 29 Oktober , 2008, 12:59
Ja, Mette, det var den test jeg tænkte på :). Testen er hurtig og billig, og helt nødvendig.
Aha! Se så blev jeg igen lidt klogere ;) Tak, Martin!

Forskellen på resistenstesten og blodprøven er jo desværre nok, at en blodprøve kræver at dyrlægen har dyret i sine hænder. Og sådan en konsultation / hjemmebesøg koster jo både ekstra tid og penge.
Sekretprøven kan fjerkræejeren selv nemt foretage med en vatpind som så sendes til dyrlægen i en lukket plastikpose sammen med 1 dråbe vand. Det koster kun forsendelsen... Ikke at det skal være en undskyldning men måske forklaringen?
På den anden side kan det vel ikke være dyrere at tage til dyrlægen med en høne og få taget en blodprøve end at køre en død høne til obduktion hos dyrlægen?  ??? ??? ???
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 29 Oktober , 2008, 13:03
Hej

I fredags havde jeg også en syg høne med ned til Bjarne, som han dyrkede en sekretprøve på. Det var på baggrund af denne og de to døde, som han obdukserede, at han ikke fandt nogle sygdomme.

Siger i, at jeg burde få ham til at tage en blodprøve også?

Jeg vil køre ned med den døde høne, men er under tidspres, så kan muligvis ikke nå det i deres åbningstid.

Min mand og jeg er totalt magtesløse - de gisper, galper og hiver efter vejret og en efter en bukker de under. Man tænker, at det er jo "bare" høns, men det gør s.. ondt alligevel!  :'(

Den, der døde igår, begyndte at hoste voldsomt mandag og vi tog den derfor ind i varmen. Den kastede blodigt slim op, men var dog i bedring om tirsdagen. Var holdt helt op med at hoste og havde lagt et æg onsdag morgen. Men pludselig drattede den om med et voldsomt anfald og døde.

Der er et problem, der trykker mig gevaldigt. Når først de er rigtigt syge, hverken drikker de eller spiser. Dvs. de får ingen medicin. Men det er altså lidt voldsomt at tvangsfodre 28 høns med vand x- antal gange om dagen, når man har et arbejde... :'( Desuden er mine høns ikke vant til, at jeg går og tager dem op til hverdag, så det gør det lidt mere besværligt.

Vi har nu flyttet 11 wyandotter til en anden stald i håb om, at luften der er bedre for dem. Det er lidt på forsøgsbasis - noget må vi jo prøve.

Jeg har netop ringet til dyrlægen og snakkede med sekræteren, som vil få dyrlægen til at ringe mig op, når han har tid.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 29 Oktober , 2008, 13:28
Har netop talt med dyrlægen.
Han siger, at der er mange, der har en sådan en "forkølelse" som min i deres hønsegård og at der ikke er andet at gøre end at behandle med den medicin, der viser sig mest virksom i resistenstesten. Og ingen af mine syge/døde høner har noget, der kan påvise ILT, fugleinfluenza etc.

Jeg vil få nogle sprøjter til de syge dyr og aflevere den døde høne (eller hvor mange der nu er derhjemme  ???), så vidt det er muligt i aften.

Jeg bliver jo nok nødt til at tvangsvande dem i aften, hvis jeg skal gøre mig håb om overlevelse.

Gid min søde "Frede" overlever, han har det bedste hanetemperament og jeg havde sådan glædet mig til, at han skulle være far til en masse kyllinger til foråret.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 29 Oktober , 2008, 14:58
I blodprøven måler man antistoffer mod sygdom. Dyrene danner antistoffer mod enhver sygdom der rammer dem, naturligt nok. Efter 8-14 dage kan man måle de såkaldte "titterværdier" som er et udtryk for niveauet af antistoffer. Testen hedder for det meste en eliza-test.
Blodprøven er meget nem at ta, hvis man har prøvet det før :) Man tar den af levende dyr, eller i det mindste så friske at man kan tappe blod af dem. Mængden der skal bruges er i størrelsesorden 2 fingerbøl ca.
Nu har jeg godt nok læst herinde at en, måske flere dyrlæger, mener at DFVF / DTU i Århus ikke er dygtige nok til at lave analyser og ikke ved nok om fjerkræ. Det er noget sludder som intet har på sig!!!
Hvis blodprøven er for svær eller umuligt er det nemt at tage en svaberprøve. Svaberprøven tages med en vatpind i halsen, kloakken eller andre steder som er relevante for det man vil teste for. Svaberprøven sendes til DFVF / DTU i Århus som laver en PCR-test (Polymerase chain reaction) PCR testen måler på dna og altså ikke antistoffer. Det betyder at man finder nøjagtig den virus eller den bakterie dyret er ramt af. Svaberprøven kan tages på døde dyr! Hvis dyret er netop dødt, kan man sende det med posten til Århus - pak det godt ind.
Resistenstest tages bedst fra leveren (fra døde dyr). Den kan også tages andre steder, men alle bakterier især sætter sig i leveren, da den filtrerer alt fremmed fra blodet. Dyrlægen stikker en spids steriliseret pind i leveren og stryger den henover nogle petriskåle med et dyrkningsmedium (en slags suppe). I skålene kan man efter 12-24 timer se om der er vækst af diverse bakterier. Alt efter hvilken "suppe" der er i skålene + andre muligheder, kan man se hvilken bakterie det er. I en/flere skåle med all-round suppe dropper man en pille med forskellige antibiotika. Efter 12-24 timer kigger man i skålene. I de skåle hvor bakterierne er vokset helt ind til pillen, er bakterierne resistente mod dette antibiotikum. I skålene hvor der er et stort livløst område omkring pillen virker dette antibotika godt!
Der er tale om test som nærmest enhver kan foretage - selv en dyrlæge :). Det tar 5 minutter, og burde ikke koste noget, hvis dyrlægen er hæderlig. Man undgår at behandle med midler som er skrappere eller mere bredspektrede end nødvendigt, og man undgår at spilde penge, tid og bekymringer med midler som ikke virker. Udover resistenstesten overvejer man om midlet kan transporteres derhen hvor bakterierne sidder. Det nytter eks. ikke noget at gi fjerkræ et middel i drikkevandet som de ikke kan optage gennem tarmvæggen. Det ved man eks. på DTU eller Fjerkræklinikken i Skejby.

IB er mdeget udbredt netop nu. IB er nem at vaccinere imod. Det er ikke en forsikring mod sygdommen, da dårlig hygiejne og planløs flytten rundt med syge dyr, stadig vil gi problemer. Men det er en god hjælp til at sikre sinne dyr mod sygdom og død. Der findes 3 typer IB som florerer i DK. Hver type har sin vaccine eler kombination af vacciner. Derfor SKAL man vide om der er IB og hvilken type det er. Ingen dyrlæge kan med sikkerhed sige ved eks. obduktion af et sygt/dødt dyr om det er IB eller ej, og hvilken type det er. Der er kun blodprøver eller PCR-test.

Mycoplasma gir lungesyge/lungebetændelse. Man kan teste for antistoffer i blodprøver, eller PCR-test fra svaberprøver. Behandling sker med antibiotika og er nem at behandle - med det rigtige middel! Linco Spectin kan jeg se bruges meget til fjerkræ. Det er udmærket, men fjerkræ har temmelig svært ved at optage det gennem tarmvæggen. Amoxicillin er meget bedre. Men jeg er jo kun lægmand, og jeg ved hvordan dyrlæger reagerer når man "spiller klog". Det er dog en udbredt viden bl.a. produktionsdyrlæger jeg refererer her.
Under alle omstændigheder er det bedrøveligt at betale for medicin som ikke virker, enten fordi det ikke kan ramme bakterierne, ikke virker på netop dem, eller man prøver at ramme noget som ikke er der.

At sige at der ikke er andet at gøre end behandle med medicin er egentlig rigtig nok - når dyrene ER syge. Men for at beskytte dyrene er det bydende vigtigt at vide hvad årsagen er. Forkølelse er et bredt begreb, som egentlig ikke kan bruges. Er det en virus man kan vaccinere mod, er det jo det man skal gøre. Måske skal man gøre det hvert efterår?
Nu er jeg vant til at vaccinere nogle tusinde dyr ad gangen, og størrelsesøkonomi betyder noget. Men en IB-vaccine eks. koster altså under 10 øre pr vaccineret dyr! Så løber der lidt til ved få dyr, men det er vist til at overkomme.
Produktionsdyr sprayes ganske enkelt med vand blandet med vaccine. Vaccinen virker ved at ramme øjnene, næsen, munden og halsen - netop de steder hvor virus rammer.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 30 Oktober , 2008, 08:24
Hej Martin

Tak for den lange og gode beskrivelse. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal stille op.

Jeg kørte til dyrlægen med to døde høner igår, da jeg mistede en til i går aftes og fik noget medicin, jeg kan give de værste tilfælde. Jeg regner med at ringe til ham senere ang. obduktionen af de to.

Jeg har nu 3 i bedring og 3 nyligt indtagne på badeværelset. De yngste høns er stadig næsten symptomfri. Blandt De 1 årige og ældre har resten enten lidt snue eller ingen symptomer. Jeg forventer dog, at alle bliver syge.

Det er godt nok hårdt at se en høne dø af luftmangel og intet man gør, kan hjælpe den. Så nu håber jeg, at den medicin jeg har fået, kan forhindre flere af den slags tilfælde. Ellers ville øksen være mere barmhjertig.  :(
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 30 Oktober , 2008, 08:37
Hej Bitten,

Jeg har fulgt din tråd med magtesløshed - hvor er det barsk for jer!!

Jeg har ingen kvalificerede råd at give dig, men forstå godt dine tanker om øksen. Ingen dyr skal lide unødigt!

Jeg krydser fingrer for jer og beundrer jeres seriøsitiet og energi!!

Lad os håbe nattefrosten evt kan gøre noget ved den slemme virus, der åbenbart hærger på Sjælland!!

De bedste hilsner og håb om god bedring!!
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mette Nygaard efter 30 Oktober , 2008, 12:38
Kære Bitten,

jeg ved nøjagtigt!!! hvordan du har det lige nu :(
og dog - for jeg har dog trods alt ikke oplevet, at de der kom i bedring alligevel endte med at falde døde om...
Og dog igen, for nogle gange som jeg troede, at en høne gik i bedring, kunne det netop være den der døde næste gang. Og ja, det er superbarskt at opleve hønsene blive kvalt  :(
De der havde det værst, blev aflivet, men det var virkelig svært at skelne mellem dødsdømte og dem i bedring: Dem hvor jeg tænkte 'ej, den overlever ikke', var så i fin bedring næste dag, mens - som sagt - nogle jeg tænkte nok skulle klare den, faldt døde om... :( :( :(

Det med den blodige slim, det kunne godt lyde som ILT desværre.

Er der nogen af dine yngste høns som er dine egne - eller kommer de alle fra en anden avler?
For så er det jo nok dem der har slæbt en for dine 'gamle' høns ukendt virus ind...

du får lige et cyberkram mere  <.

----
Kære Martin,

hvor er det fedt at du deler al din viden med os andre "lægmænd" (og -kvinder).

Problemet for Bitten og Mikkel (og jeg) er jo ,at man er magtesløs og bliver bliver nødt til at have tiltro til at dyrlægen ved hvad han gør, fordi man ikke ved noget selv.

Men så er det jo herligt, at vi har sådan et forum her, hvor folk som dig gladeligt deler ud af sin viden og erfaring - tak for det  <-
På den måde lærer vi jo alle, hvad det er, vi skal forvente i det her tilfælde af vores dyrlæge.

nb! siger du at vi alle selv kan lære at tage blodprøver af vores dyr? Det ville jo unægteligt gøre tingene noget nemmere - og hurtigere! - i sådanne situationer.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 30 Oktober , 2008, 13:05
Jeg er faktisk stadig i tvivl om det var en af de nye, der døde i starten eller en anden fordi:

Jeg havde to gamle sussex høner og en hane, der var beslægtet.

I september købte jeg en ung sussexhøne og en ung wyandothøne samt 1.2 14 dage gamle italienere. (var ikke meningen, da jeg kun vil føre wyandotter og sussex, men de fulgte med ::))

Jeg slagtede derefter sussexhanen "Ludvig" :'( og gik ud og købte en ny sussexhane og 4 (ca. 4 mdr gamle) sussexhøner, fra samme sted men ubeslægtede ifølge sælger.

Derfor havde jeg 5 sussexhøner i samme størrelse i sidste uge og ved derfor ikke præcis hvilken en, der døde. Jeg antog bare, at det var en af de nye, der døde.

Jeg har derfor nu 1.4 sussex, hvor hanen indimellem ryster sjovt på hovedet og den ene høne har haft lidt hæshed.

Jeg havde også new hamshirekyllinger, som er købt daggamle til en skrukhøne i starten af august, som umiddelbart ingen symptomer har.

De tre små italienere har lidt hosten her til morgen og den unge wyandot er stadig symptomfri.

Resten af mine høns er købt tre steder og der er en fra hvert sted, der enten er meget syg eller død.


Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 30 Oktober , 2008, 13:07
Mette: Velbekom, midt i tristheden.

Det kan jo kun blive en personlig holdning, men JA! Jeg ville helt klart lære at ta blodprøver.
Det er altså en uholdbar situation mange her er havnet i. Joe, dyrlægen kan godt se at dyrene er syge, og joe, de skal da ha noget medicin af en eller anden slag - og en regning til ejeren.

Man SKAL vide hvad dyrene er syge af, Basta!

Det kan man ret nemt selv finde ud af ved at ta blodprøver, eller sende syge dyr til DTU/DFVF. Jeg ved godt det koster, men en blodprøve koster 1-200 kr, og en PCR-test koster 3-500 kr (ingen garanti, men spørg DTU). Det er ikke sikker det løser alle problemer, men det er meget sandsynligt at man finder ud af hvad der driller. Og man ved hvad man skal gøre.

Blodprøver tages af en synlig blodåre under vingen, ret nemt. Men lige hvordan det kan organiseres... jae. Måske kan dyrlægen, måske Bjarne som jo er ekspert, gi et lynkursus
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 30 Oktober , 2008, 13:11
Med hensyn til smittefare:

Der er naturligvis risiko ved at købe og sælge dyr.

Men virus kan nemt sprede sig med vinden. Det er bevist at IB kan flyttes min. 8 km med vinden. Ca. det samme gælder for andre forkølelsesvira.

Spredningen fremmes meget når temperaturen er lav, iær under 10 grader C, og når luften er fugtig. Et virus sætter sig gerne på en vanddråbe og kan derved spredes meget langt inden det tørrer ud.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 30 Oktober , 2008, 16:55
Tænkte på noget Martin.

Når nu mine dyr er blevet raske. 7-9-13 for at de gør det.

Kan jeg så godt modtage nogle nye høns, eller vil de også blive syge? Og hvis jeg nu sender en høne op til naboen når de er raske, vil den så kunne slæbe noget med der op selvom den er rask?
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 30 Oktober , 2008, 17:12
Har lige talt med dyrlægen igen. De sidste to døde af det samme som de andre infektion i de øvre luftveje og blev kvalt i deres egen slim.

Den kan godt være infektiøs bronkitis. Bjarne anbefaler, at vi ikke indtager nye dyr uden at de er vaccinerede med en vaccine, der både er mod Newcastle Deasease, IB og andre luftvejslidelser, som kan fås hos Bjarne.

Der er ikke andet at gøre end at lade virus afreagere i hele flokken og fortsætte med dem, der overlever. Det er ikke en god idé at sælge ud, da de har smitten i sig - Så Mikkel vi må nok indse, at vi ikke bør sælge af egen avl. Vi kan evt. nedlægge hele flokken, men så skal alt desinficeres med Virkon S og vi skal vente med at få nye høns i mindst 30 dage.

Jeg vil derfor sige, at vi nu beholder, det der overlever og ikke sælger/køber mere. Og så beholder dem ligesom Mette gjorde til vi måske overvejer nyt hønsehold om et år eller to. Vi overvejer også, om vi måske fremover vil lade vores høns vaccinere hvert år.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 30 Oktober , 2008, 17:16
Bitten, jeg tror ikke vores høns fejler det samme. De har ikke samme symtomer, men jeg ved det som sagt ikke :)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 30 Oktober , 2008, 18:38
Der findes nogle kombivacciner mod diverse sygdomme til fjerkræ:

http://64.233.183.104/search?q=cache:zoB10loZTeQJ:www.vet.dtu.dk/Admin/Public/DWSDownload.aspx%3FFile%3DFiles%252FFiler%252FPublikationer%252FPrisliste%2Bvacciner%2Bog%2Bsera%252FPrisliste_Vacciner_og_sera_05.01.2004.pdf+vaccine+%2Bfjerkr%C3%A6+%2Bib+%2Bnd&hl=da&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a (http://64.233.183.104/search?q=cache:zoB10loZTeQJ:www.vet.dtu.dk/Admin/Public/DWSDownload.aspx%3FFile%3DFiles%252FFiler%252FPublikationer%252FPrisliste%2Bvacciner%2Bog%2Bsera%252FPrisliste_Vacciner_og_sera_05.01.2004.pdf+vaccine+%2Bfjerkr%C3%A6+%2Bib+%2Bnd&hl=da&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a)

Rul ned til fjerkræ - kombivacciner.

Kombivacciner er ikke min kop te, da de "skyder med spredehagl". Men til hobbybrug er de udmærkede. Prisen i linket er kun for 1000 doser, altså 1000 dyr. Der findes mindre pakninger. Husk at priser for medicin og vaccine er faste for alle, dyrlæger som apoteker. De kan ikke ændres!

Mikkel:
Dyr der har været smittet med IB, kan være smittebærere i op til 1 år! Så du skal være forsigtig med at flytte dyr.
IB (hvis det altså er det) er uhyre smitsom. Der spredes kollosale mængder vira fra syge dyr, og de spredes nemt og langt med vinden når temp. er under 15 grader og fugtigheden er høj. Derfor kan man altid diskutere hvordan smitten er kommet. Mennesker kan bære smitten fra besætning til besætning. Virus kan overleve i mennesker i 24 timer. Det hjælper at vaske hænder - hele kroppen, og skifte fodtrøj og tøj. Men virus sætter sig i næse, svælgt og hals, og frigives løbende. Derfor er de 24 timer vigtig!

Handler man meget med dyr er vaccination næsten en betingelse.

Virus kan maks. overleve uden vært (vært=hønsefugl) 14 dage. IB-virus er yderst sart for næsten hvad som helst desinfektion, altså meget nem at slå ihjel. Hvis hønsehuset og hønsegården står tom i 14 dage, er det altså en effektiv desinfektion alene.
At fjerne alle dyr, vaske alt og desinficere grundigt er ingen garanti for at man ikke får IB igen. Smitten kan vælte ind dagen efter man har sat nye dyr ind i en total rengjort stald. Vaccination er den bedste beskyttelse!

-- Men man skal vide om man har IB, eller om der er IB i nærheden (8-10 km)

Jeg har ikke set IB her, men hvis der var det mindste ville dyrene stensikkert blive vaccineret hver sensommer.

Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 30 Oktober , 2008, 18:49
Tak for forklaringen Martin ;)...

Må hellere skirve ned på en seddel så jeg husker at spørger om diverse ting til næste gang :)..

God bedring med dine høns Bitten.

Du må hilse ham hvis du ser ham. Fra ham den besværlige dreng Mikkel Schmidt ;)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 30 Oktober , 2008, 19:14
Husk hvor du har lagt sedlen Mikkel!
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 30 Oktober , 2008, 19:17
God ide Martin :D.. det ligger til familien og glemme, dårligt gen :D.. Vi glemte engang en bakke æg med 30 stk på toppen af bilen, behøves vidst ikke sige mere ::)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 30 Oktober , 2008, 19:28
godt det ikke var hunden, eller en høne!
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 30 Oktober , 2008, 19:29
Ja det var da altid noget :D
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 31 Oktober , 2008, 08:19
Ny status:

6 rimligt friske høns på badeværelset her til morgen - men de tre dårligste fik også en injektion med antibiotika i går aftes. Det var faktisk ikke så svært. Dejligt at kunne hjælpe bare lidt, fremfor at skulle se dem kæmpe så voldsomt og så bare dø.

Også 7 ok høns i midlertidig karantæne i ny stald. Dog forventer jeg, at nogle skal ind på et tidspunkt, men prøver at se tiden an.

De 11 yngste + to sussex, som har fået "bevilliget udgang", klarer sig fint. En lille smule hoste, men intet, der tyder på, at de skal på sygeophold indenfor.

Iøvrigt fangede vi en ilder igår, som formentligt er den, der tog 2 høns lige inden sygdommen brød ud i lys luge. YES!! ;D

Mvh Bitten, der har fået nyt håb
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 31 Oktober , 2008, 13:01
Godt at det går fremad Bitten. :D
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Bitten efter 03 November , 2008, 19:51
Nå jeg synes lige, at i skulle have det sidste med.

Jeg har fået nogenlunde samme historie som dig Mikkel - dog kun fået af vide, at det er en slem forkølelse og de døde høner, jeg sendte ind, blev også testet og resistenstestet. Der blev lincospectin fundet som en effektiv antibiotika. Derudover fik jeg også e........... til de værste tilfælde. (!!!)

14 høns på 1 år eller ældre blev syge og 5 døde. 12 unge høns (2-5 mdr) og 5 voksne høns blev aldrig rigtig syge.

Mine høns bliver ok igen og jeg tror, at jeg følger Bjarnes råd og får dem vaccineret i januar, således at de er klar til avl i foråret.

Tusind tusind tak for alle jeres råd og opbakning - det var guld værd!

Til sidst en lille sjov ting: De sidste 4 syge høner, der har været inde i pleje, blev sat ud her til eftermiddag, mennnnnnnnnnnnn de 2 af dem gik ind igen!!! (til trods for at vi har stukket dem en gang dagligt og også behandlet dem mod kalkben til deres store utilfredshed) Ja da de havde gået ude i en halv time, mens jeg gjorde rent efter dem, bebrejdede den ene mig ligefrem højlydt og kaldte på den anden - og jeg lod selvfølgelig dem begge to gå ind igen  :P.

Min mand kom så ude fra og sagde, at de altså skulle ud. (han var ikke så glad for da vi kom hjem, lignede vores badeværelse noget der var løgn! Lort og mad over alt - jo de var vidst blevet raske) Men da han skulle til at "skubbe" lidt på, hoppede de begge op i den kasse, hvor de havde været om natten de sidste 3-4 dage, og så nænnede han altså heller ikke at skubbe dem ud. Hehe  ;D

Kunne det være "stockholm-syndromet"?  ;D

Men som jeg sagde til min mand, jeg tror altså heller ikke, at lige de 2 var helt parate.. Behøver jeg at sige, at de har dannet et stærkt venskab i badeværelset  :D

Mange hilsener fra Bitten
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 03 November , 2008, 20:20
Enrofloxacin? Til injektion??

Ok, jeg kan i de to sager der er omtalt her finde "nogle" overtrædelser af fødevarestyrelsens bekendtgørelser vedr dyrlægers brug, ordinering og udlevering af medicin.
Jeg vil ikke blande mig i dette, men blot bemærke det.

Hvis en emsig kontrollant læser med, kan det give problemer for dyrlægen.

Hvis erhvervsdyrlæger udleverede med samme nonchelance, var det om på forsiden af ekstrabladet.

Og så siger jeg ikke mer´. (jeg er rystet)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 03 November , 2008, 21:36
Her har jeg så lige lyst til at løfte en pegefinger lidt.

Vi ønske ikke navngivne personer diskuteret her på forum og jeg vil bede til, at evt utilfredshed drøftes og luftes privat.

Nævnte dyrlæge er et respekteret menneske og mange brugere her, er meget glade og tilfredse med ham. Han har ingen mulighed for at respondere på faglig kritik - så det skal ikke foregår her!
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Finn Jensen efter 04 November , 2008, 16:51
Det er helt ude af trit med virkeligheden at påstå at hvis det var en erhvervsdyrlæge så røg det på forsiden af ekstrabladet.

Det viser Fødevarestyrelsens årlige opgørelser og kontrol af dyrlæger og besætninger. Den seneste rapport viser at 35 % af kontrolbesøgene hos dyrlæger medførte sanktioner (bødeforelæg eller politianmeldelse). Hos 47% af dyrlægerne blev der givet bemærkninger, enten en påtale eller bøde.
Hele rapporten kan læses her
Kontrol med veterinære lægemidler 2006 (http://gl.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2007018/rapport.htm)
Så det er desværre slet ikke ualmindeligt at (erhvervs)dyrlæger og landmænd overtræder loven når det gælder anvendelse af medicin til dyr.

Det er kun de allergroveste tilfælde der havner på forsiden, som en (erhvervs)dyrlæge der får mere en 2000 bøder og påtaler. Eller når en landmand behandler dyr uden dyrlæge, importerer ulovlig medicin fra udlandet og dyrlægen med tilsyn til hans besætning overtræder dyreværnsloven. Så kommer det på forsiden. Men 99% af tilfældene kommer ikke der, for så kunne de da næsten ikke skrive om andet...
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: MartinJ efter 05 November , 2008, 20:41
tjae, erhvervet må gerne hænges ud her, og kaldes for svin. Jeg mener klart at sagerne, og resultatet, taler for sig selv.
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 06 November , 2008, 20:19
@Martin.

Vi taler her om en navngiven dyrlæge som ikke har mulighed for at besvare/forsvare hvad og hvorfor han gør, som han gør. Derfor beder jeg om, at snakken vedr ham og hans mulige uhensigtsmæssige behandling gøres privat - ellers er det ikke etisk i orden.

Hvis du i dit erhverv, hvad det end er, med navn og arbejdsfunktion kritiseres for dine dispositioner her på forum, ville det også blive stoppet.

Det handler ikke om erhver(landbrug) eller ikke erhverv, men om almen dannelse og netetik :)
Titel: Sv: Ikke tilfældig død, men infektion!!!
Indlæg af: lisbethpilkjær efter 06 November , 2008, 21:46
Kan kun give dig ret Hanne. Man taler ikke om nogen ved navns nævnelse uden at de har mulighed for at svare for sig.