Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns america.png

Nyeste

Forfatter Emne: Stammer - forklaring og uddybning  (Læst 15554 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Mikkel Schmidt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 4 868
Stammer - forklaring og uddybning
« Dato: 15 Februar , 2011, 17:30 »
Jeg har selv forsøgt mig med en stamme sammensætning. Jeg vil prøve at beskrive det her, sig til hvis der er noget der forvirre så skal jeg forsøge at gøre det om :D

Det er blevet til to stammer af maranerne i år. Jeg har sorteret kraftigt i alt hvad der var af maraner fra sidste år. Hanerne blev allerede sorteret henover sommeren og efteråret sidste år, mens hønerne først er blevet det her for en uges tid siden, da jeg har haft dem til at forsyne os med æg i vinter.

Resultatet er blevet at ude af cirka 30 haner blev der tre styk som efter min mening var det bedste bud på en mest racetypisk, men de er jo stadig ikke super.
Ud af de 12 høner jeg fik sidste år + tre ældre er der blevet fire styk, hvoraf to er rigtig fine og to er knap så gode, men stadig ikke med A fejl. Det er tre unge og en af de gamle.

Jeg har lagt vægt på at der ikke må blive for meget indavl blandt dyrene, hvilket der i højgrad er ved at være.

Med farer for at sige rigtig mange fejl og lyde som om jeg har vildt meget forstand på det giver jeg mig ud i en beskrivelse:

De tre haner:

Hane 1: Belgisk oprindelse, sort-sølv maran. Han er 9 måneder gammel, men den ældste af hanerne. Han skal primært bruges som blodfornyelse. Han er stor af krop, har fodbefjering som kunne være bedre. Farven er ikke så god, men da han skal bruges til at forny de gråstribede gør det ikke så meget. Han har nemlig sølv ved roden af halen og 5 cm op af den. Hans kam er ikke super, men der er ingen tvillingetakker, bi-takker eller sløjfer, dog har to takker tendens til at være lige tynde nok, men ellers er hovedet fint. Hans rygstilling er også fin, flad og lige som standarden foreskriver. En smule høj af halestilling, men kunne også være lidt bedre.

Hane 2: Dansk oprindelse, ud af min stamme fra sidste år. Han er næsten 8 måneder gammel. Hans er stor, har en god lys stribning, med undtagelse af haleroden, hvor der er rent hvidt og brudt stribning. Hans vinger har også brudt stribning enkelte steder, mene er klart bedre end de andre haner der var. Hans kam er bedre end den hane jeg havde sidste år, så der er da lidt fremgang at spore. Hans takker er bøjet lidt bagud i toppen, men godt brede ved roden. Kammen er flot lige. Havde et lille tvist som kylling ved bagkammen, men det er som om det har rettet sig nu. Han har en rigtig fin ryg-halestilling, endda bedre end den belgiske, hans hale er noget mere lavtstillet end den belgiske, og der er en fin overgang fra ryg til hale, hvilket jeg personligt syntes er rigtig flot! Han har også forbefjering. Desuden syntes jeg også at kropsformen er fint, men igen så er det bare min mening, en dommer vil nok se ham noget anderledes, men der er jo ikke så meget andet at gøre end at bruge de bedste dyr man har :)

Hane 3: Dansk oprindelse, han er kun 5 ½ måned gammel og skulle egentlig have været slagtet, men hans kam er virkelig virkelig god! Han har den bedste kam af alle de 30 fra sidste år. Til gengæld er der også et minus ved ham, hans stribning er udløbet flere steder også på kroppen og så er han alt alt for lys og mangler også fodbefjeringen.

Hønerne:

Høne 1: Ældre høne, hun er 1 ½ år. Hun er stor. Hendes kam er rigtig fin, men har en tak for lidt. hendes hagelapper kunne være lidt større, hvilket gør at hendes hoved virker meget spidst i forhold til de andre med større hagelapper. Hun har ingen forbefjering. Hun er lidt mørkere end jeg syntes hun burde, men ellers rigtig fin. Halen kniber dog gevaldigt. Hun er ikke super med hendes hale, den virker løs, hvis man kan sige sådan? 

Høne 2: Unghøne på 8 måneder. Hun er lidt mindre end høne 1, men har ellers en fin kropsform. Hendes kam er ok, men den ene tak er lidt mindre end resten af dem, hvilket får den til at have et knapt så kønt helhedsindtryk. Hovedet harmonere til gengæld rigtig godt, da hagelapperne er fine. Hun har desuden fodbefjering. Stribningen er som ved den forrige høne lidt for mørk. Hendes æg er de mørkeste der bliver leveret fra de fire.

Høne 3: Unghøne på 7 måneder. Hun er samme størrelse som høne 2. Hun har en god kropsform og især hendes overgang kan jeg godt lide. Hendes kam er rigtig fin. Fem takker. De er fine, men dog er der to der rører hinanden i toppen. Hendes hoved er generelt rigtig pænt. Hun har ikke fodbefjering. Hun er lysere i farven end høne 1 og høne 2. Hendes æg er desværre meget lyse og ligger lige på grænsen af hvad jeg ville bruge, men de er blevet mørkere siden hun startede, så nu kan de gå.

Høne 4: Hun er kun 5 ½ måned gammel, og er derfor ikke færdig udviklet, men hun tegner rigtig godt. Hun er lige lidt lille endnu, men det skal nok komme. Jeg er imponeret af hendes ryg/halestiling og hendes krop som heldhed, syntes hun er rigtig pæn. Hendes kam er også fin, men er ikke så langt fremme endnu, Hun har desuden en fin fodbefjering. Hun er lidt for mørk, men ikke så jeg tror det gør noget.


Jeg har så sat sammen i stammer, og ved sammensætningen har jeg lagt vægt på flere forskellige ting. Den vigtigste var at jeg skulle have to stammer for at kunne undgå for høj indavls procent. Derfor har jeg valgt at lave to stammer. Da der kun er en "gammel" høne har jeg sat høne 1 sammen med hane 2. Disse udgøre stamme 1. Jeg har valgt at nøjes med denne sammensætning, da jeg helst vil undgå flere søskende parringer, da der har været nok af dem. Derudover syntes jeg at en lys høne og en lys hane vil være fint sammen.

Nr. 2 stamme består af 1.3. Det er hane 1, høne 2, høne 3 samt høne 4. Grunden til dette er at jeg vil have flere kyllinger efter den belgiske for at få godt med nyt blod ind.

Hane 3 er jeg meget i tvivl om hvad jeg skal gøre med. Jeg tror jeg ender med at aflive ham, da jeg ikke har nogle høner til ham, men på den anden side har han et rigtig godt hoved! - Nogle forslag?

Min plan er så følgende:

Af stamme Nr. 1 vil jeg udruge cirka 25 kyllinger. Af stamme nr. 2 er der nogle andre faktorer som spiller ind. Dette er at der skal mange kyllinger til for at jeg kan få den rigtige mængde gråstribede og sort-sølv maran. Da kun 1/4 bliver gråstribede og ligeledes 1/4 sort-sølv har jeg regnet ud at jeg skal bruge 60 kyllinger efter denne stamme. Jeg har slet ikke plads til så mange når de bliver tre måneder og derover, så jeg er nok så heldig at jeg ved seks ugers alderen kan sortere de 30 fra som er fejlfarver. Hønerne må så finde nye hjem, hanerne.. Tja.. Det ved jeg ikke :)

Derved ender jeg op med 40 gråstribede kyllinger og 15 sort-sølv. Der skal jo heldigvis sorteres hele tiden, og hvis det er ligesom i år, så kan hanekyllingerne sorteres kraftigt alene på hovederne, tæerne og benene ved 8 ugers alderen, så antallet falder jo hurtigt selvom det lyder af rigtig mange kyllinger.

Er dette fint nok?

Jeg håber at jeg bare kan få 1.2 der kan bruges til udstilling og hvis jeg er heldig i alt 2.3 der kan bruges til videre avl. Af de sølv-sort håber jeg bare på et par enkelte høner så jeg kan få grundlagt en stamme af dem - Er det helt urealistisk i forhold til antallet med de to farver? :)

Sikke en smøre :D
« Senest Redigeret: 15 Februar , 2011, 20:50 Fra Mikkel. S »
Hilsen Mikkel
2.4 sølvhalset landhøns.
0.7 blandede høns af mange forskellige racer.

Offline Marianne Vedel

  • Hønemor
  • Administrator
  • Indlæg: 15 304
  • metacamkills.com
    • maran.dk
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #1 Dato: 15 Februar , 2011, 20:47 »
Det lyder spændende, Mikkel /o
Jeg *k for at det lykkes for dig.
Venlig hilsen
Marianne
❁◕ ‿ ◕❁
Dværgmaran i gråstribet, store maran i sort/kobber og blå/kobber samt splash, nogle "maraucana", 2.2 påfugle. 5 dejlige siameserkatte (sommetider også nogle killinger), et ukendt antal bier samt Sigurd og Vitus - to frække whippets.
Medlem af Marans Club France, Marans Club Deutchland, DFfR, Faxe Fjerkræklub.
Formand for Maranklub DK
www.maranklub.dk

Offline Mikkel Schmidt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 4 868
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #2 Dato: 15 Februar , 2011, 20:53 »
Det håber jeg også, for i år skulle gerne blive mit år i forhold til hønsene! Jeg glæder mig til at starte rugemaskinen for første gang! Forhåbentlig kommer der en del gode, eller i det mindste bare en hane og en høne som kan udstilles til vinter! ;)
Hilsen Mikkel
2.4 sølvhalset landhøns.
0.7 blandede høns af mange forskellige racer.

Offline Bettina

  • Bruger
  • Indlæg: 1 908
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #3 Dato: 15 Februar , 2011, 21:06 »
Hold da op en stil, held og lykke med det Mikkel  /o
Mvh Bettina.
Opdrætter af Sussex i stor i farverne Brun sort/Porcelænsfarvet, Sølvgrå, Gul sort/blå columbia og Hvid sort columbia.
Medlem af DfFR, Sussexklubben og Herning Fjerkræ klub.

Offline Mikkel Schmidt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 4 868
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #4 Dato: 15 Februar , 2011, 21:07 »
Tænkte jeg også da jeg var færdig Bettina :D - Tusind tak ;)
Hilsen Mikkel
2.4 sølvhalset landhøns.
0.7 blandede høns af mange forskellige racer.

Offline Marianne M.

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 3 514
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #5 Dato: 15 Februar , 2011, 21:13 »
Det er fint skrevet - og dejligt at se at du gør dig de tanker, som alle vi der prøver at komme 'ordentligt' igang, gør os. Men det er svært, og der dukker mange spørgsmål op - gør jeg det godt nok, og hvad sker der hvis jeg gør sådan og sådan - og hvad sker der hvis ikke...
Jeg tænker, at du måske skulle beholde den 3. hane lidt endnu, hvis det nu viser sig at en af de andre ikke duer? Eller krydse ham lidt ind i 2. omgang, netop pga. kammen? Ja, der kan du se - jeg ender tankerne med et spørgsmålstegn, fordi jeg ikke ved hvad der ville være klogt at gøre - men det kan jo være der kommer en ekspert ind i tråden senere :D
Held og lykke Mikkel, jeg håber vi ser dine fine høns på udstilling snart  /o
Mvh Marianne

Offline Mikkel Schmidt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 4 868
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #6 Dato: 15 Februar , 2011, 21:43 »
Jeg kan også sige dig at det har taget mig mange uger at finde ud af hvordan og hvorledes, men lige pludselig falder det på plads og så tænkte jeg, det kan jo ikke gå så slemt igen, for så prøver jeg bare igen til næste år :D..

Jeg tror jeg gemmer hanen så. Jeg kunne eventuelt trække to kuld efter stamme nr. 1 hvorefter jeg skifter hanerne ud, så kunne jeg trække et kuld igen fire uger senere, så er de begge brugt. Det tror jeg jeg vil arbejde på at gøre, hvis jeg får lov at opbevare endnu en hane ;)

Håber også snart på høns på udstilling, om ikke andet så af mine landhøns, som jeg skal have nogle til at hjælpe mig med engang når kyllingerne er kommet efter dem, men det er en helt anden snak. Vi får vel også dine små at se igen i år Marianne ;)
Hilsen Mikkel
2.4 sølvhalset landhøns.
0.7 blandede høns af mange forskellige racer.

Offline Marianne M.

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 3 514
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #7 Dato: 15 Februar , 2011, 21:59 »
Vi får vel også dine små at se igen i år Marianne ;)

Det vil jeg da håbe... og måske også de guld sortrandede wyandotter  *k
Mvh Marianne

thorleif

  • Gæst
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #8 Dato: 15 Februar , 2011, 22:10 »
Mikkel, hvids du PM'er mig din eail, skal jeg sende dig en MEGET god artikel om linie-avl, godtnog en teori udvigled af dem der drev med kamp-haner, men teorien er den samme.

Offline Mikkel Schmidt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 4 868
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #9 Dato: 15 Februar , 2011, 22:49 »
Marianne, det håber jeg på for dig  /o

Thorleif, har sendt dig en PM med mail, og tusind tak :)
Hilsen Mikkel
2.4 sølvhalset landhøns.
0.7 blandede høns af mange forskellige racer.

Offline Johanne Schiødt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 3 063
  • Genetik-nørd og total hønsehjerne!
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #10 Dato: 16 Februar , 2011, 20:28 »
Okay Mikkel

En ting jeg vil sige er at sige at din planlagte parring af sort sølv med stribet har et problem :) SAMTLIGE høner vil blive sort sølv, og alle hanerne tværstribede. Det er både godt og skidt i forhold til din plan /o Du er sikker på at få sort sølv høner. Og tværstribede haner til videre avl.


Så måske skal du overveje hvor mange høner du vil sætte til denne hane, eller hvor mange kyllinger du vil ruge ud fra denne stamme?
Du kan selv tjekke på chicken calculator :)

Hanerne herfra vil selvfølgelig altid give tværstribede med tværstribede høner, men de sort sølv høner vil kun give tværstribet afkom med en tværstribet hane.

Jeg glæder mig til at se hvad du finder ud af :)

 

Nu tilbage som Johanne Schiødt

Offline Mikkel Schmidt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 4 868
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #11 Dato: 16 Februar , 2011, 21:38 »
Nu er jeg forvirret Johanne, men godt at det er nu. Jeg skulle da mene at der kom 1/4 sort sølv, 1/4 gråstribede og ½ fejlfarvet. Er det forkert? :)
Hilsen Mikkel
2.4 sølvhalset landhøns.
0.7 blandede høns af mange forskellige racer.

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #12 Dato: 16 Februar , 2011, 21:42 »
Jeg fik krydset sidste år en kobberfarvet hane på gråstribede høner, alle haner blev en form for legbarfarvede og alle høner blev sorte med mere eller mindre eller ingen kobber i halskrave.
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Offline Mikkel Schmidt

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 4 868
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #13 Dato: 16 Februar , 2011, 21:46 »
Forvirret på et højere plan :o
Hilsen Mikkel
2.4 sølvhalset landhøns.
0.7 blandede høns af mange forskellige racer.

Offline Marianne Vedel

  • Hønemor
  • Administrator
  • Indlæg: 15 304
  • metacamkills.com
    • maran.dk
Sv: Stammer - forklaring og uddybning
« Svar #14 Dato: 17 Februar , 2011, 06:35 »
Kan du ikke bare krydse de sort/sølv høner tilbage på den sort/sølv hane du allerede har?
Venlig hilsen
Marianne
❁◕ ‿ ◕❁
Dværgmaran i gråstribet, store maran i sort/kobber og blå/kobber samt splash, nogle "maraucana", 2.2 påfugle. 5 dejlige siameserkatte (sommetider også nogle killinger), et ukendt antal bier samt Sigurd og Vitus - to frække whippets.
Medlem af Marans Club France, Marans Club Deutchland, DFfR, Faxe Fjerkræklub.
Formand for Maranklub DK
www.maranklub.dk