Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Gæs på 1½ år.  (Læst 5526 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Ole Nørgaard

  • Bruger
  • Indlæg: 116
    • Strynø Hereford Kød
Gæs på 1½ år.
« Dato: 08 December , 2012, 15:29 »
Hej, vi har lige slagtet vores 5 gæs. De 2 var fra dette forår og de 3 andre 1½ år gamle. Vi vil så høre, om alle 5 gæs er til stegning i ovn eller det kun er de 2 yngste som egner sig dertil?
Hvis det kun er de 2 yngste som kan tilberedes i ovnen og I mener de 3 ældste bliver seje, hvad bruger I dem så til?
MVH Ole
Med venlig hilsen
Nørgaard

PT. 24 rugeæg - 8 creamlegbar, 6 blanding af creallegbar og maran, 6 bielefelder og 4 af maran..

Vi har økologisk Hereford kvæg som vi sælger som levende dyr og som slagt. Vi har 3 islandske heste samt 5 gamle pensionerede får samt 1 stk. Lagotto hanhund med navnet Luca..

Offline Lundur

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 246
Sv: Gæs på 1½ år.
« Svar #1 Dato: 13 December , 2012, 18:54 »
Hej Ole.

De er da superfine til stegning alle 5. De yngste kan steges på flere måder, mens de ældste nok bør langtidssteges i stegeso eller stegeposer, som jeg bruger. De ældre dyr skal have lidt mere for at blive møre, men smager af mest efter min mening.
Jeg har slagtet en gase på 5 år, og den blev fremragende som sprængt gås - opskrift på nettet - efter stille kogning i ca. 5 timer, kødet pillet fra og presset i en form. En fantastisk ret til flødekartofler og en god kraftig mørk øl ;D.

mvh Steffen
mvh Steffen Lund
Sekretær i Maranklub DK
10,16 Nøgenhalse sorte i stor
4,7 Grå danske gæs
2,4  Sachsenænder
10,18 Maran i stor, Sort-Kobber og Hvedefarvet.
http://www.maranklub.dk

Offline pilegaarden

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 7 786
  • Erik
Sv: Gæs på 1½ år.
« Svar #2 Dato: 13 December , 2012, 22:59 »
De ældre dyr kan sikkert også tilberedes i ovn. Men som anbefalet skal de langtidssteges. Så lavere varme og over en noget længere periode.
Jeg har ikke forstand på hverken hvilken temperatur det kræver eller hvor længe, men jeg er sikker på at du kan finde opskrifter på nettet.

Ved rigtig tilberedning er resultatet alle pengene værd, som man siger.

Bon appetit.
Mvh
Erik Andersen

Offline Danny Westh

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 2 733
Sv: Gæs på 1½ år.
« Svar #3 Dato: 14 December , 2012, 07:14 »
Jeg har før tilberedt ænder på 1 1/2 år. Jeg lavede dem på samme måde som alle andre ænder og kunne hverken smage eller mærke forskel.
Jeg ville ikke være bange for at en gås på 1 1/2 år er sej.

Danny
Himlen bør altid være blå!

Offline bjyrka

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 219
Sv: Gæs på 1½ år.
« Svar #4 Dato: 14 December , 2012, 12:37 »
Hej Lundur.

Skal det forstås som du har haft den gamle gase i saltlage 1-2 døgn derefter kogt nænsomt i fem timer og pillet kød af og presset i en form,lidt som at lave sylte,også tilsætte lidt af skyen,og skære i skiver. er det korrekt opfattet.

                    Vh Niels   med for mange gamle gaser
50 moskow ænder 8 gæs 10 lokal høns 6 hunde

Offline Lundur

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 246
Sv: Gæs på 1½ år.
« Svar #5 Dato: 14 December , 2012, 12:58 »
Hej Niels
Ja ret præcist sådan. Sidste gang lavede jeg to gamle gæs (5 og 4 år) samtidig med at jeg skulle sprænge noget oksekød, som jeg har gjort så mange gange. Gæssene blev klippet i to halve på langs for ikke at fylde for meget i den rene firkantede murerbalje, og så kom oksekødsstykkerne ovenpå. Lagen er salt og en god portion brun farin, jeg har ikke lige opskriften ved hånden, men fandt den som tidligere skrevet på nettet. Gæssene fik 2 døgn og oksekødet 3-4 døgn i lagen alt efter stykkernes størrelse. Derefter blev gæssene skyllet grundigt og kogt i rigeligt rent vand i mindst 5 timer med laurbærblade, hele enebær og peberkorn samt grønne krydderier fra haven, kødet pillet af og lagt i forme med fibrene på langs i formen - en vigtig detalje. Enten koges fonden ind ( men det bliver let for salt), eller også røres meget husblas i fonden når den er smagt til.
Køler af i formen og er så klar til brug. Kan også fryses ned, og da er det bedst med rigelig husblas i skyen.

Det er nok ikke den eneste eller den bedste måde at gøre det på, men det er mine erfaringer, og jeg er vild med sprængt gås. Hos mig går intet til spilde. Skroget piller æglæggerne og så får jeg det retur igen. Herligt ;D ;D

Held og lykke til jer med for gamle gæs.
mvh Steffen
mvh Steffen Lund
Sekretær i Maranklub DK
10,16 Nøgenhalse sorte i stor
4,7 Grå danske gæs
2,4  Sachsenænder
10,18 Maran i stor, Sort-Kobber og Hvedefarvet.
http://www.maranklub.dk

Offline bjyrka

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 219
Sv: Gæs på 1½ år.
« Svar #6 Dato: 14 December , 2012, 13:22 »
Hej Lundur.

Se det lyder jo rimeligt enkelt,blot har jeg aldrig fundet ud af at bruge husblas,når jeg laver sylte er der jo gelatine nok i væden fra kogningen,tror du ikke der også vil være det fra gasen hvis ikke vandet er så meget,hvis benægtende kunne jeg jo godt finde på at koge en svineskank og bruge suppen-galatinen.Det skal da lige prøves.

Forsøg er jo sjovt,og her er det lidt taknemmeligt fordi selv det ikke lige er hvad jeg forventede,er min familie og ansatte søde til sige det er lækkert.

                    Vh Niels.
50 moskow ænder 8 gæs 10 lokal høns 6 hunde

Offline Lundur

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 246
Sv: Gæs på 1½ år.
« Svar #7 Dato: 14 December , 2012, 14:38 »
Hej Niels.
Husblas er nu meget enkelt, gjort blødt i koldt vand og derefter rørt ud i den tilsmagte suppe du vil bruge. Den rene fond blive som sagt let for salt, og hvis du bruger for lidt vand bliver kødet over vandet tørt på en dum måde, og alt kødet bliver for salt. rigeligt vand skal der til at koge noget af saltet ud.
Suppe fra en griseskank lyder da spændende. Jeg kombinerer ofte fond af noget andet kød end det retten består af, hvis jeg har det, så prøv du bare det.

Iøvrigt smager det pragtfuldt uanset konsistensen ;D.

God fornøjelse med forsøget, og lad høre når du og dommerne har smagt det.

mvh Steffen
mvh Steffen Lund
Sekretær i Maranklub DK
10,16 Nøgenhalse sorte i stor
4,7 Grå danske gæs
2,4  Sachsenænder
10,18 Maran i stor, Sort-Kobber og Hvedefarvet.
http://www.maranklub.dk