Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Arvelighedslære => Emne startet af: Katja efter 06 Oktober , 2010, 10:34

Titel: At ruge om efteråret
Indlæg af: Katja efter 06 Oktober , 2010, 10:34
Efter denne dejlige sommer, synes jeg ikke det er endt ud med den store flok, der var forventet.
Er det lige så godt at ruge ud på dette tidspunt, som om sommeren? Dem der udstiller, ruger jo også om vinteren for at få de unge dyr med til udstilling, men de går så en sommer i møde, hvad så hvis man ruger nu? de kyllinger går bare en kold og mørk tid i møde, men er det et fedt?
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Pjaltenborg efter 06 Oktober , 2010, 10:49
Det ikke et fedt. At ruge ..jo det er.. men ikke opfostringen og udviklingen af dyrene.
Der er forår og sommer optimal både for dyrene og din pengepung ang foder
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Bettina efter 06 Oktober , 2010, 10:52
Jeg rugede ud fra november/december sidste år og jeg må nok erkende at vinteren blev for grov, de voksede ikke rigtig som de skulle og de skal have varmelampe indtil de er halvstore, med det resultat at der ind imellem blev mast en ihjel, så jeg vil ikke anbefale det. Men man kan jo tyvstarte i januar/februar  :)
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Susanne efter 06 Oktober , 2010, 10:57
Der er forskellige erfaringer.

Jeg tænker det kommer an på, hvordan og hvor mange.

Om du bruger skrukhøne og hun kun har nogle få stykker at passe eller om det skal være en stor maskinfuld, der skal have kunstig varme.

Jeg har prøvet det første - med stort held - i december måned.

Vil også lige indskyde, at sidste vinter var ekstrem lang og snefyldt, mens adskillige vintre forud var milde og venlige.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: GKV efter 06 Oktober , 2010, 11:00
Vi startede med at ruge sidste år i nov. måned. Egentlig gik det meget godt, for vi havde dem inde i baggangen, men det er ikke tilfredsstillende, at de ikke kan komme ud. Først i April var det vejr til det og det syntes jeg faktisk va lidt synd.

Ikke desto mindre gør vi det nok igen, for nu skal vi jo se hvad vores eget opdræt kan bedrive. Jeg håber så på at min stald, ved hjælp af tyrekalvene kan holde sig så lun, at de kan være der, med lidt mere plads til rådighed.

Vi havde også en skruk der klarede fire kyllinger, midt i den værste vinter.

VH Gunni.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Lene Lestat efter 06 Oktober , 2010, 11:14
Jeg begynder rugningen i januar og februar og fortsætter til og med maj. Så synes jeg det er ved at være for sent.
Men jeg har også nogle af de helt store racer og udstiller også.

Jeg har lige nu et hold Orpingtosser fra 7. juli og de når ihvertfald ikke at blive klare til udstillingerne, jo måske sommerudstillingen 2011.

Jeg har set Jersey Kæmper som var klækket 1. september, de fik heller ikke den optimale størrelse, men de begyndte fint med æglægningen i 5-6 mdrs. alderen.

Til gengæld har jeg det "problem" at mine Amrock og nogle af de ældste Jerey Kæmper høner er begyndt at lægge æg og snart har gjort det i noget tid nu. Dette er heller ikke godt for udstillings faconen.

Så det helt optimale ville være at kunne lave alle hanerne i de første par hold og dernæst lave alle hønerne i de efterfølgende hold.

Kyllingerne kan laves hele året, men bedst (synes jeg ) om foråret/forsommeren. Men det kommer jo helt an på hvad de skal bruges til.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Katja efter 08 Oktober , 2010, 19:59
Jeg er kommet frem til at der er en maskine der skal startes andet steds, og vi kan lige så godt fylde den op , så der kommer 14-15 æg i den, så får vi at se hvad der sker, nu har jeg gået og ventet på disse fine høns, så jeg må bare prøve nogle kyllinger efter dem.
Vores stald er fuld af halm, så måske det kan hjælpe lidt på at holde varmen for de små kyller, ellers må de bo på vores badeværelse i stalden, der er gulvvarme, det er prøvet en del gange før.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Katja efter 04 Januar , 2011, 20:32
NU er der gået noget tid, og jeg vil lige følge op på kyllinge resultatet, der kom 8 kyllinger, og det var dem jeg håbede mest på så det er jo godt, de har alle overlevet, og går nu hos de andre høns, de havde en varmelampe og gik i et kaninbur, alt i alt tror jeg nu de var ok tilfredse.
Om de har vokset tilfredsstillende? tja det er svært at sige, men jeg har i hvert fald ikke fortrudt, kun hvis det bliver 8 haner, deres store søskende fra i sommers ser fine ud. /o
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 10 Januar , 2011, 16:06
Godt du fik et godt resultat ud af det Katja :) jeg har selv taget den beslutning at jeg IKKE vil have efterårskyllinger i år, de sidste kommer aller aller sidst i juni. For alle de sene kyllinger jeg fik sidste år er døde :'( undtagen to. Det orker jeg bare ikke igen
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 10 Januar , 2011, 19:46
Jeg havde vel ikke de rette forhold da alting frøs omkring jul? Der er mange som har haft gode oplevelser med det men jeg vil ikke prøve på det mere :)
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 10 Januar , 2011, 20:06
Godt at det gik godt :)

Jeg har samme erfaring. Jeg rugede ud så der var kyllinger i slutningen af november, men det er alt alt for sent efter min mening. Har tre tilbage ud af 25 kyllinger. Mange er blevet spist af mår, ræv osv, men langt de fleste er døde fordi de var for små og svage, så fremover kommer kyllingerne til verden fra februar-juni, ikke senere. De kyllinger fra midt sommer sidste år blev for små ;)
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: GKV efter 10 Januar , 2011, 20:11
Jeg har haft kyllinger siden nov og løbende og jeg har ingen mistet. Jo, de seks der var under en skruk, de klarede den ikke, tror det var så koldt at de blev under deres mor og rent faktisk døde af sult.

De første araucanaer ser godt ud, og heldigvis vil de være tidligt fuldfjerede så jeg kan se om jeg er på rette vej. /o

VH Gunni.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 10 Januar , 2011, 20:48
Men Gunni du har jo også super forhold for de små /o total dedikation :)
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 10 Januar , 2011, 21:03
Ja man skal have gode forhold som dig Gunni, ellers er det svært ;)
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Heidi NJ efter 10 Januar , 2011, 21:10
Jeg har kyllinger fra 20. september og alle har det fint med god tilvækst.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 10 Januar , 2011, 21:14
Heidi hvordan har du huset dem her hen over vinteren? Jeg spørger af ren nysgerrighed hvis jeg skulle falde over noget avlsmateriale sent på året, men jeg vil som udgangspunkt ikke ruge sent :)
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Heidi NJ efter 10 Januar , 2011, 21:40
De første par uger gik de alene med skrukken. Herefter kom de (stadig med skrukken) ind til den store flok, hvor de går i alt 17 høns sammen. De har et hus på 15 m2 (indrettet i laden) og hertil har de en overdækket hønsegård på 30 m2.

Skrukken varmede dem til de var omkring 8 uger, de sidste par uger dog kun om natten (til trods for at hun begyndte at lægge æg da de var 5½ uger gamle), så begyndte hun at sætte sig på pinden, mens kyllingerne stadig puttede sig sammen i en redekasse den efterfølgende måned. Det synes jeg nu er meget godt gået af en hybrid skruk. /o Kyllingerne er 4 landhøns og 3 farverolles.

Strøelsen i hønsehuset er sand, men ca siden midten af november har de haft et tykt lag halm oven på sandet. Jeg har desuden også strøget  halm i gården. I løbet af efteråret og til sneen kom har de desuden fået lov at gå ude i haven og på marken det de havde lyst til når vi har været hjemme. De sidste to weekender har det også været muligt. Derudover får de vispumin og godt med hvidløg i blødfoderet et par gange om ugen.     
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Mikkel Schmidt efter 10 Januar , 2011, 21:53
Tror det har haft stor indflydelse at de er kommet under en skruk. Mine maskinkyllinger fra efteråret er som sagt blevet dårlige, men de kyllinger som klækkede tre uger før under en skruk er blevet rigtig fine. De er lidt mindre endnu end kyllingerne fra i sommers var på samme tidspunkt, men ellers ingen problemer :)
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Heidi NJ efter 10 Januar , 2011, 21:54
Det tror jeg bestemt også.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Marianne Vedel efter 11 Januar , 2011, 06:18
Jeg har også haft skruk-kyllinger klækket i september et år, de klarede sig fint. Der blev ikke taget særlige hensyn, de var sammen med de andre i hønsehuset. *p

Min kobberfarvede dværg maranhane, som fik 92 p til LU er klækket i juli, han var lige knap nok udviklet til LU.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: fru Andersen efter 11 Januar , 2011, 09:28
Jeg har fem kyllinger fra d. 12. oktober. De har gået med en skruk, og trives fint. Det er svært for mig at vurdere om de vokser godt eller mindre godt, da det er første gang jeg har kyllinger. Jeg kan prøve at tage nogle billeder så jer der har mere erfaring kan komme med et bud (også på køn, tak  ;)) Men det bliver først i morgen formiddag jeg kan sætte billeder ind.
Da de var ti uger flyttede de sammen med skrukken ind til de øvrige seks høns og hanen. Det er over tre uger siden. Jeg synes stadig de får mange klø af de "gamle" og de vil helst gå i en lille flok for sig selv. Skulle de ikke snart være accepteret i flokken?
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Marianne Vedel efter 11 Januar , 2011, 09:59
Jeg synes tit, der er en periode, fra kyllingerne er "vænnet fra" og til de er kønsmodne, hvor de er en gruppe i gruppen, og de holder sig noget for sig selv. I den periode har de ikke rigtig nogen rettigheder.
Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: fru Andersen efter 12 Januar , 2011, 11:02
Jeg lovede nogle billeder at mine 13 uger gamle kyllinger. Jeg har sat nogle ind i en tråd under "Høns", som hedder "Hjælp til kønsbestemmelse"

Titel: Sv: At ruge om efteråret
Indlæg af: Bo Skov Kokholm efter 24 Januar , 2011, 15:24
mine høns/kyllinger er fra sidst i sep. de boede i min kælder til de var ca 4-5 uger gamle hvor de der efter kom ud i mit hjemme lavet hønse hus hvor de så har gået siden... ingen er døde i vinter og de fik kun varme om natten da de kom der ned... har ikke haft nogen problemer og tror da deres størelse er fin nok :D skal siges det er mine første kyllinger :D

Bo