Jeg kender en der er ansat i fødevarekontrollen. De har pligt til at reagere hvis de i forbindelse med deres kørsel kører forbi et hus hvor der hænger skilte om gårdsalg af æg. Det være sig i form af æggebakker eller lignende.
Når reglerne er så stramme i forhold til æg skyldes det at man nemt skal kunne følge kilden til smitte. På grund af de stramme regler påstår de danske fjerkræproducenter at deres kød er meget nær ved 100% salmonellafrit. De ved hvem der har leveret æg til kyllingerne og kan på den måde følge kilden tilbage hvis der viser sig at være infektion.
Jeg køber selv æg ved en landhandel, når det er nødvendigt. Der er ikke skilte ved vejen, men æggene står i et køleskab, som ser rent ud, og jeg kan høre hønsene kagle lystigt inde i stalden. Det er hybrider og jeg tror ikke de bliver holdt som hyggehøns, men som en del af det varesortiment de har af kartofler, jordbær og gulerødder. Det er økologiske landmænd og æggene ser fint gule ud og i det hele taget virker de til at indrette gårdens drift med dyretrivsel i højsæde. Derfor vælger jeg at se stort på at de ikke er godkendte til salg. Der er MEGET stramme regler i forhold til fødevarer herunder æg.
Når der bliver solgt til kollegaer, bliver kølekæden brudt. Det er et valg man som forbruger træffer, men lovligt det er det ikke. Ligesom det ikke er lovligt at have høns og ænder gående sammen i Danmark. Nogle regler giver god logik og andre gør absolut ikke. Hvordan ens holdning til regelbrud er i forhold til æg er jo en privat sag.
Jeg må sige, at jeg giver gerne overskudsproduktion væk. De bliver foræret som
gave. Gerne lagt på en fin serviet og med celofan omkring og flot gavebånd, men sådan at det hele kan gå direkte i køleskabet.
Jeg ville gå MEGET diskret frem, hvis jeg ville sælge produkter på min arbejdsplads, for der er hurtigt nogle som ville kunne få ondt et vist sted. Og faktisk ville jeg aldrig gøre det. Fordi det efter min holdning ikke er værd at overtræde regler for. Hvis jeg havde en kollega der sagde som din Lisbeth ville jeg nok være mere diskret og præcisere at det er et frit land vi lever i og at folk jo ikke er tvunget til at købe.
Modsat er det mit indtryg at flere og flere også hobbyavlere vælger at lade deres fjerkræ salmonellakontrollere. Er der erfaringer med det?
??