Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune  (Læst 27634 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Finn Jensen

 • Fjerkræ Forum er bedst
 • Administrator
 • Indlæg: 7 840
  • Dansk Fjerkræ Forum
Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Dato: 08 Marts , 2010, 22:54 »
Dansk Fjerkræ Forum og Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl har gjort indsigelse mod det regulativ for høns og fjerkræ som Kalundborg kommune netop har vedtaget. Vi har sendt følgende til dem

Til Kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune.


Indsigelse over regulativ for fjerkræ- og fuglehold i Kalundborg Kommune

Til vores store forbløffelse har vi erfaret at Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg kommune har fundet det nødvendigt at lave et regulativ for fjerkræ- og fuglehold i Kalundborg Kommune. Dette er sket næsten i hemmelighed og helt uden at inddrage nogen af dem, som dette regulativ berører. I andre kommuner har det været kotume at sende sådanne regulativer i offentlig høring for at inddrage kommunens borgere og relevante foreninger, i de beslutninger som vedrører dem. Men denne demokratiske proces har Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg helt set bort fra.

Det regulativ som Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget, indeholder elementer som medfører problemer, for dem som ønsker at holde fjerkræ og fugle i Kalundborg kommune. Disse problemer ville være kommet frem i en offentlig høring og kommunen kunne derved have taget højde for dem og ændret i regulativet så både naboer og folk der holder fugle og fjerkræ bliver tilgodeset.

Først og fremmest så finder vi slet ikke, at der er noget behov for et regulativ i hverken Kalundborg eller andre kommuner.

Bekendtgørelse 1517 af 2006, giver kommunen mulighed for at gribe ind overfor de få tilfælde, hvor der er væsentlige nabo-problemer med fugle eller fjerkræ og der er derfor ikke nogen reel grund til at lave et specifikt regulativ i Kalundborg kommune. Men hvis kommunen absolut ønsker at bruge ressourcer på at lave et regulativ, så skal et sådant regulativ laves så det ikke strider mod anden lovgivning eller indfører krav som ligger udenfor kommunens beføjelser, eller strider mod konventioner og deklarationer som Danmark har forpligtet sig til at overholde.

Siden 1993 har Danmark ratificeret Rio de Janeiro-konventionen om den biologiske mangfoldighed og tiltrådt Interlaken-deklarationen, som specifikt omhandler husdyrgenetiske ressourcer. Begge disse forpligter Danmark til at støtte oprindelige arter og racer, som i dette tilfælde er bl.a. de danske fjerkræracer, den danske landhøne, den danske gås og de danske ænder. Rio-konventionen forpligter til at fremme beskyttelsen af de naturlige levesteder og opretholde levedygtige populationer af arter. Interlaken-deklarationen forpligter til at støtte oprindelige og lokale husdyrsystemer, fjerne forhold, der bidrager til udryddelse af genetisk mangfoldighed og anerkende gældende kulturpraksis og -værdier.

Det at holde høns, og specifikt den danske landhøne er en del af danske samfund og en anerkendt kulturpraksis. Endvidere er 2010 af EU udråbt til det år, hvor tabet af biodiversitet skal stoppes.

Regulativet i Kalundborg kommune indeholder elementer, som går stik imod både Rio-konventionen og Interlaken-deklaration og intentionen om at stoppe tabet i biodiversitet.

Bekendtgørelse 1517 foreskriver helt entydigt, at det skal være for at forbygge forurening, at kommunen kan indføre forskrifter, og der skal derfor være af miljømæssige hensyn disse forskrifter laves. Der er flere steder i regulativet, hvor dette ikke er opfyldt og hvor kommunen derfor overskrider sine beføjelser.

Vi vil i det følgende pege på de mest problematiske områder i forhold til høns i det regulativ, som er i sin nuværende form.

-Hver grundejer må højst holde 1 hane og 8 høner. I perioden maj-november accepteres kyllinger - max. 10 ad gangen.

Dette vil gøre det praktisk umuligt at drive opdræt med racefjerkræ i Kalundborg. For at avle med fjerkræ er det ikke nok kun at have en hane. Det er nødvendigt med 3-4 stammer for at kunne sikre en tilpas genetisk variation og fortsat fremavle de racetypiske træk hos hønsene. I Bekendtgørelse 1517 er nævnt et tal på 30 høns, og kommunen har mulig for at påbyde et mindre antal i de konkrete tilfælde, hvor 30 høns er for mange. Det er vores erfaring, at langt de fleste hobbyavlere er ansvarlige mennesker og selv tilpasser antallet af fjerkræ til forholdene. Mange grundejere med store grunde ud til åbne marker, kan sagtens have 30 høns uden gene. Der er således ingen grund til at straffe de mange ved at sætte antallet så lavt som Teknik- og Miljøudvalget her har gjort. Bekendtgørelse 1517 antal på 30 bør derfor også gælde i Kalundborg kommune.

-Fjerkræindhegninger skal placeres min. 1 meter fra skel.

Andre kommuner har ingen problemer med at gårde går helt op til skel. Kalundborg kommune bør her følge andre kommuner. Det medfører heller ikke nogen form for forurening, hvis en gård placeres op til skel og kommunen har derfor ingen ret til at modsætte sig dette.

-Omfatter hønseholdet også 1 hane eller hanekyllinger, skal hønseholdet holdes inde i et lydisoleret og mørklagt hønsehus fra kl. 20.00 til kl. 7.00 mandag til fredag og til kl. 9.00 lørdage samt søn- og helligdage. Lydisolering kan ske ved isolering af vægge og tag med 100 mm glas- eller stenuld eller tilsvarende materiale.

Der må ikke tændes lys i hønsehuset i ovennævnte tidsrum.


Miljøstyrelsen har i VEJ nr 60254 af 01/11/1984 opgivet 22-07 som det tidsrum hvor der skal være mindst støj. Kalundborg kommune bør derfor følge Miljøstyrelsens vejledning og bruge samme tidsramme.

Det er på kant med dyreværnsloven, at kræve fugle indespærret i mørke fra 20-07/09. Det er i værste tilfælde 13 timer i døgnet. Hvis huset er lydisoleret, så vil der ingen støj være fra fuglene udenfor og dermed er det efter vor opfattelse en overskridelse af kommunens beføjelser også at kræve fuglene i mørke. Kalundborg kommune må derfor, udover ændring af tidsrummet også droppe kravet om mørklægning, og udelukkende påbyde at huset kan kræves lydisoleret.

-Anvendelse af eget køkken- og madaffald er ikke tilladt som foder til
hønsene.


Igen, så foreskriver bekendtgørelse 1517, at det skal være for at forbygge forurening at kommunen kan indføre forskrifter. Der er ikke nogen som helst fare for forurening forbundet med at give høns rester af salat, grøntsager, brød, frugt osv. Derfor kan kommunen ikke generelt forbyde at anvende eget køkken- og madaffald som foder. Det er herfor igen en overskridelse af kommunens beføjelser at kræve dette.

På baggrund af ovenstående, skal vi opfordre Kalundborg kommune til at ændre i regulativet, så det kommer i overensstemmelse med anden lovgivning og tager hensyn til de faktiske forhold i det at holde høns og andet fjerkræ.

Vi skal endvidere foreslå at Kalundborg kommune afholder en offentlig høring, hvis man fastholder, at der er behov for et regulativ. Hermed vil alle berørte parter i Kalundborg kommune have mulighed for at blive hørt, og der kan tages de nødvendige hensyn til både folk der holder fjerkræ og emsige naboer.

Med venlig hilsen


Finn Jensen
Dansk Fjerkræ Forum
http://fjerkrae.dk

Willy Littau
Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl.
http://www.racefjerkrae.dk/
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline pilegaarden

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 7 786
 • Erik
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #1 Dato: 08 Marts , 2010, 23:08 »
Finn og Willy.

Flot brøl.

Må jeg foreslå at I sender en kopi til den avis der bragte indlægget om det nye regulativ i Kalundborg.

Jeg ved ikke hvor dygtig pågældende journalist er, men her er en historie han næsten ikke kan tabe på. Jeg noterede mig hans mailadresse npl@nordvest.dk
Mvh
Erik Andersen

Offline Christina

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 3 300
 • Alle burde have en 2-årig...
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #2 Dato: 08 Marts , 2010, 23:20 »
Hvor er det bare godt! Jeg får næsten kvalme af de regler, som de konstant prøver at presse ned over hovedet på os!  :-X

Bjarne Andersen

 • Gæst
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #3 Dato: 09 Marts , 2010, 00:28 »
Jeg har nu fået tilbagemelding fra de 2 foreninger der dækker området, samt Kalundborg Fugleforening der er på stand bay.

Jeg vil nu i samarbejde med foreningerne lave en indsigelse til kommunen.

Indsigelsen vil kun dreje sig om stk. 2 Fuglehold.

Vi vil undlade at udtale os på fjerkræområdet da det er udenfor vores interesseområde.

Offline Henriette Hall

 • Bruger
 • Indlæg: 3 903
  • fruen-af-ruevej.blogspot.com
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #4 Dato: 09 Marts , 2010, 07:13 »
Super godt og hurtigt arbejde. Stor respekt til Finn og Willy.
www.fruen-af-ruevej.blogspot.com
Barneveldere. Stor sort dobbeltsømmet
1,9 New Hampshire. Store.
1 Dansk Landhøne. Stor.
2 røde kastrerede hankatte, en sort og hvid hittemis , 2 sønner og lejlighedsvis 1 sømand/ægtemand. ;)

Offline Finn Jensen

 • Fjerkræ Forum er bedst
 • Administrator
 • Indlæg: 7 840
  • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #5 Dato: 09 Marts , 2010, 09:11 »
Den er sendt både til kommunalbestyrelsen og til pressen.

DR P4 Sjælland har den også, med mulighed for kommentarer
http://www.dr.dk/Regioner/Sjaelland/Nyheder/Roskilde/2010/03/09/073838.htm
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline hanegalgak

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 851
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #6 Dato: 09 Marts , 2010, 09:27 »
Jeg taber helt pusten ....

Flot flot arbejde Finn og Willy     /o

kh
jan
Billeder ? Er det ikke noget børn maler ?

Offline Mette Nygaard

 • Hønsegufs-expert :)
 • Global Moderator
 • Indlæg: 1 233
 • Jeg samler ikke snegle, det har jeg ænder til :)
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #7 Dato: 12 Marts , 2010, 17:52 »
super-super-sejt /o
Bå-båååårk!!! (hønsegufs-kald)

1.11 lyse sussex(-lignende)
0.1 Lille My (3farvet dværg-sussex) samt 4 døtre heraf
0.1 Prinsesse (orpington) i hønsehimlen :'( - og en ny i bestilling ;)
2.11 Moskusænder - anført af Rasmus Rapand
0.3 tossede får
1.1 tåbelige gårdkatte: TossePer og Prinsesse Misse
1 tårnfalkekasse :)

Offline Jens Kr

 • Bruger
 • Indlæg: 4
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #8 Dato: 12 Marts , 2010, 21:42 »
Jeg synes at det er imponerende at en amatør (undskyld Finn  ;)  ) er mere inde i reglerne end de "professionelle" sagsbehandlere i kommunen.
Ingen høns endnu
0.1 Labordore/Samojede hund
Ca. 10 undulater
Et ukendt antal guldfisk
1 dejlig kone og 0.1 teenager

Offline pilegaarden

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 7 786
 • Erik
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #9 Dato: 12 Marts , 2010, 22:13 »
Helt enig. Imponerende af Finn, men vel ikke så overraskende endda vedr kommunen.

Og desværre tror jeg at vi skal vænne os til, at der er blevet meget 'længere' til kommunerne nu, efter sammenlægning af de fleste små kommuner med større.

Jeg boede selv, indtil sammenlægningen, i den lille Suså kommune, som det var let at kommunikere med , hvis der var behov for det, og som var meget hjælpsomme. Det er jeg temmelig sikker på blot er historie, nu hvor vi er kommet ind under Næstved kommune.

I den forbindelse en lille historie fra det virkelige liv, som måske kan underbygge min ovenfor beskrevne bekymring.

Kort tid efter vi for 12 år siden flyttede på landet, var vi til et større familiekomsammen. I løbet af arrangementet blev der spurgt indtil hvordan det så var, at være flyttet på landet, og om vi var faldet godt til. Og jo, det kunne vi svare bekræftende på, men der var selvfølgelig ting der var anderledes og ting man lige skulle vænne sig til. Som feks ikke at hænge vasketøj ud til tørre når de omkringliggende griseavlere kørte gylle ud på markerne (lugten sætter sig i vasketøjet). En af deltagerne i denne familiekomsammen var en veluddannet kvinde, der arbejdede i Miljø og Teknik i Næstved Kommune og hun kommenterede til dette, noget i retning af: Nej, det er dog for galt. Landmændene må da vente med at køre gylle ud til der ikke er vasketøj ude til tørring. Det er vist det man kalder 'halen der logrer med hunden'.   
Mvh
Erik Andersen

Offline Thomas Poulsen

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 304
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #10 Dato: 14 Marts , 2010, 22:40 »
flot finn og willy ;)

Offline Finn Jensen

 • Fjerkræ Forum er bedst
 • Administrator
 • Indlæg: 7 840
  • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #11 Dato: 18 Marts , 2010, 15:55 »
Det virkede   /o *o
http://www.nordvestnyt.dk/artikel/63386:Kalundborg--Hanegal-sendt-retur

Hønse-regler sendt retur,
Derfor besluttede økonomiudvalget på sit møde onsdag at sende regulativet for hønse- og fjerkræhold i Kalundborg Kommune retur til udvalget for teknik og miljø til en ny behandling.
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Louise S.

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 876
 • Multi-kulti hønsegård med plads til hybrider
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #12 Dato: 18 Marts , 2010, 15:59 »
 <M
De bedste hilsner fra Louise

0.3 Skånske Blomsterhøns
2.1 Kobberfarvet Maran
0.2 Isa Warren
1.1 Bullmastiffer  <.  <.

Offline Marianne Vedel

 • Hønemor
 • Administrator
 • Indlæg: 15 304
 • metacamkills.com
  • maran.dk
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #13 Dato: 18 Marts , 2010, 18:41 »
Hvor er det skønt, at det nytter noget 
*y *y *y
Venlig hilsen
Marianne
❁◕ ‿ ◕❁
Dværgmaran i gråstribet, store maran i sort/kobber og blå/kobber samt splash, nogle "maraucana", 2.2 påfugle. 5 dejlige siameserkatte (sommetider også nogle killinger), et ukendt antal bier samt Sigurd og Vitus - to frække whippets.
Medlem af Marans Club France, Marans Club Deutchland, DFfR, Faxe Fjerkræklub.
Formand for Maranklub DK
www.maranklub.dk

Offline sandbye

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 75
Sv: Indsigelse mod regulativ i Kalundborg kommune
« Svar #14 Dato: 18 Marts , 2010, 19:08 »
super godt arbejde /o
med venlig hilsen
Kenneth Sandbye