Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns america.png

Nyeste

Forfatter Emne: Sussex i rene blandet med hinanden?  (Læst 14880 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Lone

 • Bruger
 • Indlæg: 683
Sussex i rene blandet med hinanden?
« Dato: 21 Januar , 2017, 14:46 »
Med fare for at få lidt tæsk vil jeg forelægge min plan og gerne høre lidt gætterier på resultaterne:
Jeg har en (sund) stamme lyse sussex, der sprøjter æg ud og sjældent fejler noget, heraf 4 unge høns fra sidste sommer. Også en hane, der dels er halvbror til hønsene, dels gør hans størrelse, at hønsene risikerer rifter og sår, fordi han er så stor, så han er til salg..   :(
Så har jeg også 4 unge høns, også sussex, af varianten trefarvet. Jeg slagtede hanen, da alle hanekyllingerne fra sidste år fik skæve tæer/fødder - og de af flere andre grunde trængte til nyt blod, men det er svært at skaffe. Og jeg synes generelt de trefarvede vokser langsomt, er længe om at komme i æglægning og heller ikke bliver så store som de lyse.
Derudover har jeg en enkelt sølvfarvet sussexhøne, også fra sidste sommer, tilsyneladende sund og rask.
Samt 3 haner af sølvfarvet sussex.. Der voksede flere haner op i det kuld, jeg rugede ud sidste sommer, men de blev frasorteret: skæv krop (den fik navnet Quasimodo), ringe vækst/dårlig trivsel, og en mere med skæv krop, viste det sig, da jeg slagtede den p.g.a. langsom udvikling. Den havde også nogen vorteagtige vækster på tarmene og blev aldrig til noget på menukortet.
Min tanke var så at sætte den bedste sølvfarvede hane sammen med de 4 lyse, de 4 trefarvede høns og den ene sølvfarvede høne, i håb om at få nogen mere livskraftige dyr til at lægge æg og lave suppehaner med god vækst. Og hønerne kunne undgå at blive skadet af en (stor og tung) lys hane. Jeg snakker hverken raceavl eller udstillingsdyr, og skulle jeg afhænde nogen æg eller kyllinger uden for matriklen, vil det blive med etiketten 'havehøns'.
Men er der nogen, der vil spå om resultatet? Den enlige sølvfarvede høne vil selvfølgelig lave sølvfarvede kyllinger med sin halvbror, hvilket egentlig ikke er ønsket, det er mere et spørgsmål om plads,  jeg kunne sætte hende til den lyse hane (sammen med de ældre lyse høns, jeg også har)
Men de lyse høns og de trefarvede med den sølvfarvede hane? Jeg har hørt, at lys x sølv skulle give begge dele, men har nogen afprøvet det? Og de trefarvede med den sølvfarvede hane? de 2 svage stammer burde vel i krydsningsfrodighedens navn give noget mere livskraftigt - eller?
Forslag modtages gerne..  /o
Det, der ikke er mindst een på Dansk Fjerkræforum, der ved - er ikke værd at vide :)

Offline Frank H. Kristensen

 • Bruger
 • Indlæg: 1 771
 • Min hane og mig
  • hadstenfjer.dk
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #1 Dato: 21 Januar , 2017, 18:03 »
Hej Lone

Jeg kommer gerne med et gæt på farverne på hvad du kan forvente. Først kan jeg lige gennemgå de forskellige gener der kommer i spil.

Sølvfaktor og Guldfaktor er kønsbundet hvor sølv er dominant. Det vil sige at hønerne kun kan være en af delene imens hanerne kan have begge gener i sig. Med den rette kombintion af farver vil man også kunne kønsbestemme kyllingerne fra daggamle.

Columbiategningen er en dominant tegningsform.

Sølvgrå/overtegnede Sort sølvbrystede eller den sort-sølv tegningsform er også dominant.

Hvidplettet tegningsform er et recessivt gen hvilket betyder den skal være renavlet for at kunne ses.

Mahonifarven er dominant over guldfarven(gul), dog knap så intensiv i farven i ikke renavlet form, som hvis den er renavlet.

Det var vidst alle de nødvendige gener og så hvad du kan forvente.
Sølvgrå hane X Hvide sort-columbia(lyse) høner
100 % Sølvgrå kyllinger som bærer skjult på columbiategningen

Begge tegningsformer er dominante, men da sølvgrå tegningsform er mest dominant er det denne man vil komme til at se.

Hvid sort-columbia(lys) hane X Sølvgrå høne
100 % Sølvgrå med skjult gen for columbia

Sølvgrå hane X Brune sort-porcelænsfarvede(Trefarvede) høner
50 % Sølvgrå haner med rødorange skuldre med skjult gen for guldfaktor, porcelænstegning og columbiategning.
50 % Sølvgrå høner med mahonigen og skjult gen for porcelænstegning og columbiategning

Dette er det korte version så bliver den næste meget mere spændende med resultater.
Opdræt af følende:
Danske Parykker i Røde og Gule

Med venlig hilsen
Frank H. Kristensen

Offline Frank H. Kristensen

 • Bruger
 • Indlæg: 1 771
 • Min hane og mig
  • hadstenfjer.dk
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #2 Dato: 21 Januar , 2017, 19:44 »
Måske gode råd er hvis du vil forbedre de hvid sort-columbia(lyse) brug andre hvid sort-columbia dyr da det er den stærkeste varietet med flest opdrættere og størst genpulje og finde.

Hvis du vil forbedre de Sølvgrå brug Hvid sort-columbia uanset kombien af hane og høne.

Hvis du vil forbedre Gul sort-columbia brug hvid sort-columbia høner på Gul sort-columbia hane og gem høneafkommet til videravl der vil avle rent fremover i gul sort-columbia.

Hvis forbedre Rød sort-columbia brug gul sort-columbia begge køn eller hvid sort-columbia høner hvor høneafkommet så gemmes til videre avl.

Hvis forbedre Brune sort-porcelænsfarvede brug Rød sort-columbia helst eller gul sort-columbia kan også bruges begge køn. Man kan også bruge hvid sort-columbia høner hvor høneafkommet kun gemmes til den videre avl.
Opdræt af følende:
Danske Parykker i Røde og Gule

Med venlig hilsen
Frank H. Kristensen

Offline anneke

 • Bruger
 • Indlæg: 292
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #3 Dato: 22 Januar , 2017, 22:06 »
Det var en rigtig fint forklaring Frank. Men hvad sker der med størrelse og livskraft? Bliver de ikke bare mindre alle sammen hvis man bruger en lille hane?
Er det en genfejl at de får krumme tæer og en bøjed rug eller er det en rugefejl? Jeg havde det også ved nogle af min Barnevelder i år. Men også ved en krysning Barnevelder Maran, og der kan det ikke være indavl.
mvh. Anneke
Barnevelder, moskusænder, svanegæs.

Offline Lone

 • Bruger
 • Indlæg: 683
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #4 Dato: 23 Januar , 2017, 09:22 »
Ja, tak for det grundige svar, Frank  /o, jeg har først fået tid til at svare nu.
Jeg vil gøre forsøget med mine 'havesussex' og sætte de unge af trefarvede og lyse (hvid/sort) hønniker med den sølvfarvede hane. Den sølvfarvede høner kommer foreløbig sammen med den lyse hane, hun er rimeligt velvoksen og burde kunne holde til ham, og der kommer også 5 ældre, store lyse sussex med, håber jeg kan finde hendes (kommende) æg i blandt.
Og så er jeg spændt på resultatet, især om der kommer stærke sølvfarvede, og om der er forskel på lys hane x sølv høne og sølv hane x lys høne.
I vil høre nærmere, når sæsonen forhåbentlig kommer godt i gang - og alt dette fuglep.. er overstået.
I øvrigt kan jeg fortælle, at 'Stig' som I måske husker som den umulige hanekylling fra juleeventyret, var den sølvfarvede, der ikke en gang kunne bruges til  at spise p.g.a. noget kræftlignende på tamene - og sen udvikling i øvrigt. Bare til orientering..  :o
Det, der ikke er mindst een på Dansk Fjerkræforum, der ved - er ikke værd at vide :)

Offline Jette Jensen

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 660
 • Grib dagen, timen, minuttet
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #5 Dato: 23 Januar , 2017, 15:39 »
Det er spændende med avlsforsøg, måske du laver en Suldrup-høne :-D   Og resultatet kan jo enten spises eller sælges, alt efter hvordan det falder ud. Det er jo anderledes med børn og hunde  ;D

Men ellers er sort/hvid Sussex jo en vidunderlig race (kan den forbedres? ) Det burde være muligt for dig at skaffe en mindre hane.

Ellers stor respekt for din seriøsitet med at sortere dårlige gener væk. Jeg har prøvet et par sort/hvid Sussex her "i nyere tid" (de sidste 3-4 år) og de har ikke været bedre end hybrider.  ::)
Med venlig hilsen
Jette Jensen

0,0,0, men stadig med en drøm om sussex høner!

Offline Frank H. Kristensen

 • Bruger
 • Indlæg: 1 771
 • Min hane og mig
  • hadstenfjer.dk
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #6 Dato: 25 Januar , 2017, 19:34 »
Krydsningsfrodigeheden hjælper ofte og påvirker i positiv retning da det giver større genvariation og derfor større/bedre mulighed for at overkomme forhindringer.

Krydsningsfrodigheden giver i første generation større dyr, vokser hurtigere, mindre foderforbrug, flere æg, bedre skrukevne modstår bedre sygdom. Også dette man udnytter ved hybriederne og derfor man får så effektive dyr.

Dog gælder krydsningsfrodigheden kun hvis det er lige gode stammer af dyr der blandes. For ellers bliver det en mellemting til den gode side, men måske stadig ikke så god som den bedste af de to stammer.
Hvis begge stammer der ellers ikke er i familie med hinanden har den samme genfejl for skæve tæer eller krum ryg vil krydsningsfrodiheden heller ikke hjælpe på dette punkt da det stadig vil kunne nedarves fra begge. De bliver forbedret på andre punkter så, men ikke lige dette ene punkt.

Skæve tæer kan både være en rugefejl(ofte for varmt) eller hvis man har kyllingerne for varmt under opvæksten. Især hvis man bruger sand som bundlag lige under varmelampen kan det blive ekstra varmt og give problemer med tæerne. Sand er til gengæld godt startkråsemateriale til kyllingerne.
Dog kan det også være en genfejl enten direkte skæve tæer eller svage knogle eller led hvorved det bliver nemmere for skæve tæer at opstå. Det samme med skæv krop enten direkte genfejl eller genfejl for svage knogler hvorved det nemmere opstår.


Det sjoveste eller der hvor der vil opstå flest farver vil være og sætte en Sølvgrå hane efter de trefarvede tilbage på de trefarvede høner. Lidt sjov må man vel godt have lov og have ;)
Ellers hvis du får lyst er der mange som håber nogen vil fremavle den Rød sort-columbia Sussex, som måske ikke er i landet længere. Eller også er kvaliteten uvis om noget brugbart eller ej er tilbage.
Opdræt af følende:
Danske Parykker i Røde og Gule

Med venlig hilsen
Frank H. Kristensen

Offline Lone

 • Bruger
 • Indlæg: 683
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #7 Dato: 26 Januar , 2017, 13:22 »
Kom lige til at tænke på: vil der være en fordel i at dele de 4 trefarvede høner med 2 til hver af den lyse og den sølvfarvede hane? For at give de stærke gener i den lyse hane til de trefarvede?  Jeg tror nok, du har forklaret mig det for et par år siden, hvad resultatet ville blive, men har glemt det.. ???
Det, der ikke er mindst een på Dansk Fjerkræforum, der ved - er ikke værd at vide :)

Offline Frank H. Kristensen

 • Bruger
 • Indlæg: 1 771
 • Min hane og mig
  • hadstenfjer.dk
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #8 Dato: 26 Januar , 2017, 14:00 »
Farvemæssigt og livskraft samt kvalitetsmæssigt vil det nok være bedst og parre over den lyse hane, men noget du selv skal afgøre hvad du har lyst til.

Kan godt være, men husker ikke for godt så giver gerne svaret igen.

Hvis sort-columbia hane X Brune sort-porcelænsfarvede høner
50 % Hvid sort-columbia haner med røde skuldre og bærer skjult gen for porcelænstegning og guldfaktor.
50 % Hvid sort-columbia høner med mahonigen skjult og bærer skjult på porcelænstegningen.

For at lave de trefarvede igen vil det være bedst. Problemet er bare du ikke med sikkerhed vil kunne kende hønekyllingerne fra hinanden af de hvide sort-columbia mødre og trefarvede mødre. Hvilket vil blive noget rod og kan give problemer senere hen for hvad er hvad.

Dog vil en hanekylling fra denne kombintaion sat tilbage på trefarvede mødre give flere kyllinger i rigtig farve end den anden kombination med sølvgrå vil gøre. Til gengæld vil den kombination kunne give flere forskellige farvemuligheder i næste generation afkom.
Opdræt af følende:
Danske Parykker i Røde og Gule

Med venlig hilsen
Frank H. Kristensen

Offline renepaulsen

 • Bruger
 • Indlæg: 405
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #9 Dato: 27 Januar , 2017, 08:50 »
Hej Lone.
Jeg er da ked af at høre at du har haft lidt problemer med mine rugeæg. Som Frank siger, så kan de skæve tæer skyldes underlaget. Jeg har ikke selv set det problem, men jeg ruger også stort set kun med skrukhøns.
Angående det skæve ryg/bryst, hvornår kommer de på pind? Der er muligvis en sammenhæng mellem pindens størrelse og facon, og også hvor tidligt de kommer på pinden. Mine kommer sjældent på pind før de er mindst 8 uger, altså når hønemor selv hopper på pinden med kyllingerne.
Hvis ovenstående ikke er noget du kan gøre noget ved, så har du været brand-uheldig! <J

Men dejligt at du vil prøve at forbedre dem! Jeg har selv fået fat i en stor, viril og livskraftig lys hane til mine sølvgrå af hensyn til blodfornyelse.
Jeg tror (og håber) da på at få en masse billeder at se! Jeg har faktisk byttet min flotteste sølvgrå hane (en ordentlig basse på snart 4 kg), til den nuværende her. Og hende jeg byttede med prøver så at sætte min sølvgrå hane på sine egne lyse høner. Vi har også aftalt at sammenligne dyrene, så vi kan se forskellen på lys hane på mørke høns, kontra mørk hane på lyse høns  /o
1.6 Sølvgrå Sussex

Offline Lone

 • Bruger
 • Indlæg: 683
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #10 Dato: 27 Januar , 2017, 09:40 »
Hej Rene, de skæve fødder var hos de trefarvede, så det skal de sølvfarvede ikke klandres for 😊 Og de gik med skruk og så aldrig en varmelampe, så det var ikke derfor. De sølvfarvede gik også hos en skruk, også uden varmelampe og uden pind, og fik først adgang til en sovepind i 4-5 mdrs alderen. Men jeg sætter, som dig, også min lid til at styrke stammen med noget livskraft fra de lyse - det bliver spændende at se, hvis ellers og forhåbentlig,  vi snart får lidt mere frirum til hønsene 🙄
Det, der ikke er mindst een på Dansk Fjerkræforum, der ved - er ikke værd at vide :)

Offline Lone

 • Bruger
 • Indlæg: 683
Sv: Sussex i rene blandet med hinanden?
« Svar #11 Dato: 27 Januar , 2017, 13:01 »
.. Og skulle andre, med et par lyse (hvid/sort columbia) sussexhøner have lyst at være med i forsøget, så har jeg 2 søde, sølvfarvede herrer fra de glade sommerdage i 2016, siddende.
De håber på et godt liv blandt en flok gode tøsehøns, når de nu så pænt har udholdt den trange plads i hver sit kaninbur i den mørke og kolde vinter, mens deres bror har hygget sig i hønsehuset. I stedet for en trist (endnu koldere) tilværelse i min fryser..   :(
« Senest Redigeret: 27 Januar , 2017, 13:06 Fra Lone »
Det, der ikke er mindst een på Dansk Fjerkræforum, der ved - er ikke værd at vide :)