Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Et spørgsmål om farver til de erfarne  (Læst 11888 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Trines

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 274
Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Dato: 29 Oktober , 2016, 14:44 »
Hejsa
Jeg har en flok teenage maran kyllinger, som jeg håber at avle på til næste år. Min udfordring er blot at de er i forskellige farver og jeg skal have dem gående i én stor hønsegård, så der er kun plads til 1 hane.

Jeg har 4 sort/kobber høner og en hvid høne.  Plus jeg har en tværstribet, en hvid og en splash hane. Så er spørgsmålet til de erfarne, hvilken hane vil i anbefale mig at beholde?

Det jeg gerne vil opnå med forårets maran kyllinger er at få så mange "ren" farvede  maran kyllinger som muligt. Men hvilke farver og fordeling kan jeg forvente alt efter hvilken hane jeg vælger?

På forhånd tak til de erfarne avlere som vil hjælpe med at lære mig om denne farve jungle /o

Hilsen Trine
« Senest Redigeret: 29 Oktober , 2016, 14:52 Fra Trines »
En dejlig flok havehøns i mange flotte farver og størrelser + en herlig fræk flok moskusænder.

Offline Raziel

 • Bruger
 • Indlæg: 2 759
  • Hobbydyrenes blog
Sv: Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Svar #1 Dato: 29 Oktober , 2016, 15:22 »
Du får kun renfarvede hvis du har hanen i samme farve som hønerne i de nævnte farver. Så hvis jeg var dig, så ville jeg kun beholde sort/kobber hønerne, hvis ellers ikke de har nogle fejl, og så købe en ubeslæget sort/kobber hane til dem.
Mvh. Pia - www.hobbydyrene.blogspot.dk
5 kaniner - 3 katte - 2 marsvin - 1 kornsnog - 1 leopardgekko - mus til foder.
Blandet hønsehold med forskellige racehøns og blandinger.

Offline Trines

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 274
Sv: Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Svar #2 Dato: 29 Oktober , 2016, 16:06 »
Tak for svar Pia /o
Jeg er helt med på at hvis jeg skal have 100% renfarvede, så skal jeg køre efter den model du foreslår. Men det har jeg ikke lyst til da jeg godt kan li variationen i farver ;)

Så det jeg søger info om er, hvis jeg nu eksempelvis vælger at beholde den tværstribede hane... hvordan vil farvefordelingen så være på kyllinger af ham på hhv en sort og en hvid maranhøne? Er det eksempelvis 25% tværstribede kyllinger, 25% hvide og så resten et blandet farvemix, eller er det 100% farvemix? og er der én af de tre haners farve som jeg vil have større succes med end andre grundet genetikken bag farverne...?

Jeg er helt med på at denne type kyllinger aldrig vil være egnet til udstillinger m.m. men det er heller ikke målet ;)

Hilsen den håbefulde og måske naive optimist... :D
En dejlig flok havehøns i mange flotte farver og størrelser + en herlig fræk flok moskusænder.

Offline Henrik givskud

 • Bruger
 • Indlæg: 229
Sv: Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Svar #3 Dato: 29 Oktober , 2016, 23:20 »
Du har en hvid høne og en hvid hane som kan give hvide kyllinger, resten af kombinationerne vil være kryds farver. Jeg vil også anbefale at købe en ny sort kobber hane til de 4 høner, det vil du få mest ud af
Opdrætter af st. agerhønefarvede Orpington, New Hampshire af æglægger typen og kobberfarvet Marans. Jeg har ofte dyr til salg.
Jeg bor i dejlige Givskud, er dyrepasser og far til 1,7 med den samme vidunderlige kvinde. Og så er der en stær i kassen, igen, som man siger 😜

Offline Lene Lestat

 • Bruger
 • Indlæg: 10 581
 • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
  • www.lestat.dk
Sv: Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Svar #4 Dato: 30 Oktober , 2016, 07:19 »
At kunne skrive om hvilke farver der kommer kræver jo også at forældre dyrene er rene i farven og ikke har været også.
Og at farverne er dem, som du skriver de er og ikke bare et gæt.
Men rene farver får man af avl med rene farve.

Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Offline Trines

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 274
Sv: Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Svar #5 Dato: 30 Oktober , 2016, 07:30 »
Jeg har dem fra en avler som har farverne gående i farveopdelte stammer. Således ved jeg at mine kyllingers forældre (begge) er samme farve som kyllingerne.

Det vil sige at jeg er sikker på at de hvide har to hvide forældre og de tværstribede har to tværstribede forældre og ligeså med de sorte. Den eneste jeg er usikker på er splash hanen, for der var intet bur med splash farvede forældre.

Jeg håbet at det giver et bedre grundlag for et evt. svar /o

Hvis jeg vælger en hvid hane, hvad kan jeg så forvente af kyllinger fra ham og de sorte høner..? og hvordan vil det afkom adskille sig fra kyllingerne, hvis jeg vælger den tværstribede?


« Senest Redigeret: 30 Oktober , 2016, 07:32 Fra Trines »
En dejlig flok havehøns i mange flotte farver og størrelser + en herlig fræk flok moskusænder.

Offline Frank H. Kristensen

 • Bruger
 • Indlæg: 1 771
 • Min hane og mig
  • hadstenfjer.dk
Sv: Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Svar #6 Dato: 30 Oktober , 2016, 10:11 »
Hej Trine

Jeg vil gerne prøve og hjælpe lidt med at besvare dine spørgsmål så godt jeg kan. Men der kommer også nogle modspørgsmål for at kunne præcisere det mere.

Hvid ved Maran findes både i en dominant form og en recessiv form. Hvilket har meget og sige om hvad afkommet vil få af farve.
Hvis den dominante og den er renavlet i genetikken vil der kun komme hvide kyllinger eventuelt med rust/kobber fra de Sort-kobber høner.
Hvis ikke renavlet i genetikken vil halvdelen blive sorte med eventuelt rust og halvdelen hvide med eventuelt rust.
I Udlandet har man lavet en Dværg Maran i Hvid-kobber på to forskellige måder. En med den dominant hvide farve og den anden en splash-kobber hvor man har avlet splashpletterne væk. Så kan også bare være du vil lave en ny ikke godkendt farve endnu ;)
Hvis recessiv hvid vil alle kyllingerne blive farvede og alt afhængigt af hvad den recessiv hvide er lavet over kan det være lidt af hvert. Dog de par stykker jeg er stødt på er lavet over Sort-kobber så hvis dine også er dette vil de avle rene sort-kobber som har et skjult gen for hvid.
Hvis de hvide er samme genetik vil de nok også lave rene hvide kyllinger, men hvis ikke kan der lige pludselig falde farvet afkom imellem kyllingerne fra dem. Dette fordi man blander recessiv med det dominant hvide gen som er to forskellige.

Den gråstribede Maran er sådan set en sort med tværstribningsgen og skulle derfor gerne avle som dette.
Det vil sige på Sort-kobber høner vil der falde gråstribede hane og hønekyllinger med eventuelt rust. Hanekylingerne vil dog ikke være renavlet for tværstribningsgenet og være det man kalder hønestribet. Hvilket gør de ikke avler rent i fremtiden med stribingen.
På hvid høne kommer det an på om hun er recessiv eller dominant hvid for udfaldet på afkommet. Hvis dominant vil de blive hvide og hvis recessiv højst sandsynelig som sort-kobber høners afkom.

Splash hane bliver jeg nød til at have nogle faktor om han er ensfarvet splash, har sølv i hals eller kobber i hals for at kunne afgøre hvad han vil give præcis i avlen.
Blå kan ikke renavles og derfor falder der både sorte og splash imellem deres afkom hvis sat på hinanden. Så hvis opdrætteren havde en stamme Blå-sølv, Blå-kobber eller blå ensfarvede stammer den nok derfra.
Splash på sort-kobber vil give 100 % blå kyllinger, men om de er Blå-kobber, blå-sølv eller blå ensfarvet kan jeg ikke afgøre uden viden.
På hvid høne kommer det igen an på hvad hun er for hvad der vil falde ud af afkom.

Håber det var en lille hjælp.

Hvis renavl kan du overveje følgende.
Så hvis Hvide har eventuelt rust allerede nu ved du de er dominant hvide hvorimod hvis det bare er gulligt skær kan de være begge farver.
Forslag vil være og avle dem hvide på sigt hvis recessiv hvid farve. Hvis dominant hvid kun gemme afkom fra den hvide høne og avle videre på som rene hvide eller lave farve Hvid-kobber via de sort-kobber høner.
Gråstribede hane vil være dumt og ødelægge farven med de høner du eventuelt har så her skal målet være og lave Gråstribede-kobber på sigt.
Splash hane kommer an på hans guld/sølvfarve men vil kunne lave Blå-kobber på sigt(måske allerede nu) og så ren som muligt det er og avle dem. Så af de haner du har er han nok det bedste valg alt efter om han er guld/sølv. Til at lave en ren stamme med mindre hvid på hvid.
Opdræt af følende:
Danske Parykker i Røde og Gule

Med venlig hilsen
Frank H. Kristensen

Offline Trines

 • Passiv bruger
 • Indlæg: 274
Sv: Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Svar #7 Dato: 30 Oktober , 2016, 19:52 »
1000 tak for et meget grundig svar Frank, jeg er blevet meget klogere og kan se at jeg lige må tilbage til avleren hvor jeg købte kyllingerne for at få nogle svar.

Især er jeg blevet nysgerrig på om den hvide farve er dominant form eller en recessiv form, og jeg vil også se om jeg kan få opklaret mere om splash hanens herkomst.

De hvide er helt hvide og de er 4,5 mdr gamle, der er intet kobber eller gulligt i deres fjer, og den stribede har heller intet kobber, det er kun de sorte som har kobber.

Er kobber og rust det samme, eller er det to forskellige ting?

En dejlig flok havehøns i mange flotte farver og størrelser + en herlig fræk flok moskusænder.

Offline Frank H. Kristensen

 • Bruger
 • Indlæg: 1 771
 • Min hane og mig
  • hadstenfjer.dk
Sv: Et spørgsmål om farver til de erfarne
« Svar #8 Dato: 30 Oktober , 2016, 20:14 »
Kobber er en farve, som også ses ved en tegning(Sort-kobber).

Rust er når et ensfarvet dyr har en eller flere fejlfarvede fjer i guld/kobber eller messing. Disse er som regel i behænget og hanerne viser det nemmere end hønerne selvom disse nedarver det mindst ligeså meget. Bare ikke altid det kan ses på hunkønnet, men først når de har lavet afkom og deres hanekyllinger bliver store og får rust i behænget.
Opdræt af følende:
Danske Parykker i Røde og Gule

Med venlig hilsen
Frank H. Kristensen