Et andet problem med soja er, at det indeholder meget fytin , der binder en række mineraler. Nogle færdigfoderprodukter er tilsat fytase ( det enzym, der skal nedbryde fytinen, så mineralerne frigives ). Løsningen kunne være at bruge den trykkogte soja bagt i brød med lang hævning, så kornets fytase får tid til at virke ( min.et par timer). Havre indeholder ikke fytase, så den kornsort kan ikke bruges i brødet. I teorien burde en fordeling 1 del soja : 4 dele mel/korn give en optimal proteinsammensæning. Er ikke helt klar over om der er tale om tørrede sojabønner og tørret korn eller friske sojabønner og friskt korn - rummål eller vægt.
Jeg har prøvet at fodre med humus lavet på sojabønner og sojabønner indbagt i brød. Førstnævnte gav en tendens til tynd mave - sidstnævnte fungerer fint.
Lidt luksus at bage brød til sine høns. Jeg bager et par stykker, når jeg alligevel har ovnen tændt. Rørt sammen på røremaskine og hældt direkte i forme - som rugbrød- med kun lidt gær, for at få den lange hævetid. Jeg bruger brødet som hønseguf.