Ja det er sørgeligt og trist - endnu engang strammes grebet om folk med hobbyhøns. Her Horsens kommune seneste påfund. Ps. Horsens kommune er i øvrigt den eneste kommune der har et hønseregulativ.. nabokommunerne (Odder, Skanderborg og Hedensted) har ikke.
https://hsfo.dk/horsens/morgenfreden-er-sikret-horsens-indfoerer-forbud-mod-haner-i-byer-og-sommerhus-omraader?fbclid=IwAR2DlvCkPqaFLWtxwh1wH-hMbNOF8GkEL0JmYYZ0OepDuvzx0jVKMvAAVLY https://jyllands-posten.dk/jplokal/jphorsens/ECE15551858/slut-med-saerlig-form-for-morgenvaekning/?fbclid=IwAR01_n0CMrXTjNUiCrpU5OVJNvTGApXs_8bLn6nk__GOQsFA_Sy4o1IIJl8(Citat) "Der er ikke utænkeligt, at den sætning i fremtiden vil blive brugt på horsensianske arbejdspladser af hønseejere og deres naboer.
Fremover er det nemlig ikke længere tilladt at holde haner i boligområder i Horsens.
Det fremgår af et nyt regulativ, der er på bæredygtigheds-, natur- og klimaudvalgets aktuelle dagsorden. Det nye regulativ er sat i verden efter en række henvendelser om naboklager og uenigheder i relation til fjerkræ og fuglehold, og det gælder for lokalplanlagte byzoner.
»Vi får fem-ti klager årligt, og det er typisk støj, det handler om. Hanegal,« siger Flemming Larsen, der er afdelingschef ved natur og miljø i Horsens Kommune.
Udover at hanerne ikke længere har en fremtid i villahaverne, er det også slut med fritgående høns. Det nye regulativ foreskriver nemlig, at ”fuglene må kun opholde sig i voliere, hønsegård eller i fuglehus. De må altså ikke lukkes ud i eksempelvis haven, også selv om denne er indhegnet. Undtaget herfor er frit flyvende duer”.
Gem bare øksen væk
Men selvom det snart ikke længere er tilladt at holde haner i haven, behøver haneejere dog ikke at slibe øksen. Nuværende haner må nemlig gerne beholde sit hoved, indtil den selv dør eller skal aflives af anden årsag.
Fuglehold, som allerede er godkendt under de nuværende regler, kan fortsætte uændret indtil kommunen træffer afgørelse om andet. Men når hanen i et eksisterende hønsehold dør, må der ikke anskaffes en ny hane.
»Det betyder, at man gerne må beholde den hane, man allerede har, hvis den ikke skaber problemer. For så kommer regulativet i spil, men i sidste ende kan det ende med, at man skal af med hanen,« siger Flemming Larsen.
I regulativet står der, at ”hvis kommunen vurderer, at fuglene giver anledning til væsentlige støjgener ved omgivelserne, skal fugleholdet holdes indenfor i en mørklagt og lydisoleret bygning mellem kl. 21 - 7 på hverdage og kl. 21 - 9 på lør-, søn- og helligdage.”
Endelig kan kommunen også kræve fugle- eller hønseholdet fjernet.
Ulykkelig slutning
Med det nye regulativ og dermed ingen hanegal forventer Flemming Larsen, at en del af klagerne vil forsvinde.
»Der er også nogle, der klager over fuglehold i voliere, hvis det står for tæt på for eksempel terrassen. Men de fleste klager handler om hanegal,« siger han.
Regulativet har nemlig også klare regler for etablering og udformning af hønsehus og voliere.
Flemming Larsen oplever heldigvis, at de fleste naboer kan klare problemerne uden at involvere kommunen i en direkte klagesag, somme tider drejer henvendelsen til kommunen sig kun om vejledning.
»Kommunen er ikke opsøgende, så vi kommer først i spil, når vi får en henvendelse. Men vi opfordrer til selv at tage snakken med naboen, for når vi først er involveret, bliver det ikke en lykkelig slutning. Vi træffer en afgørelse, og så er der jo en vinder og en taber, og det er ikke godt for naboskabet,« siger han.
Det nye regulativ ændrer ikke på antallet af dyr. Det er stadig tilladt at have fem voksne høns og 10 kyllinger. Kommunen definerer en kylling som en kylling, indtil den enten har galet første gang eller lagt sit første æg"
Mit spørgsmål til fagkundskaben - Er det tiltag i strid med reglerne? For nu er jeg kommet i tvivl om "dette" kun gælder Horsens By, eller om landsbyer i oplandet også er omfattet? Fandt lige denne her artikel:
https://stiften.dk/oestjylland/nyt-fjerkrae-regulativ-kan-vaere-ulovligt