Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Svømmefugle => Emne startet af: Finn Jensen efter 27 April , 2008, 10:43

Titel: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 27 April , 2008, 10:43
De fleste forventer at i år bliver et år med rigtig mange snegle. Der findes nu adskillige råd til hvordan man får bekæmpet sneglene i sin have, men et af de bedste er absolut at bruge ænder som allierede i ”krigen” mod sneglene. I stedet for at bruge flere aftener om ugen på at jagte sneglene med pandelampe og grill-tang så lader man ænder om at gøre det. Og de gør det gladeligt.

(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10001/538/normal_DSC05976.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10001/538/DSC05976.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10001/normal_DSC06756.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10001/DSC06756.JPG)
Foto: Finn Jensen

Faktisk er den indiske løbeand fremavlet til netop dette. I Asien har de i århundrede været brugt til sneglebekæmpelse. Ænderne drives ud i høstede marker og gnasker løs af snegle og andet godt. Når de så har gjort deres arbejde og tømt marken for skadedyr, så tilsås marken igen og ænderne rykker videre til næste mark.

Men det er ikke bare indiske løbeænder der er gode til at bekæmpe snegle, alle anderacer er vilde med snegle. Både moskus-, rouen og andre er velegnede til det.

1 andrik og mellem 3-5 damer til ham, er en passende flok at starte med.
Minimum er to. Du får absolut mest glæde af flere, men de vil mistrives hvis de går alene. Som de fleste naturlige byttedyr, finder de tryghed i flokken og de har en højt udviklet kommunikation.

Hvis du vil holde ænder i køkkenhaven, er det nødvendigt at adskille ænderne fra nogle afgrøder. For ænder spiser ikke bare snegle, de kan også rigtig godt lide salat og andre grønne planter. Lavthængende frugter er også på ændernes menukort.
(http://farm2.static.flickr.com/1093/929346676_7c22a37767.jpg)
Foto: Mette Nygaard

Du kan enten have en ”bræmme” omkring køkkenhaven, hvor ænderne afpatruljerer for snegle, så sneglene ikke kommer derind, eller hvis du har højbede, så lade ænderne gå imellem dem og sørge for at sneglene ikke kommer derop.

(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10001/normal_andehus11.jpg) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10001/andehus11.jpg)
Foto: Finn Jensen

Til gengæld er katte ikke noget problem for ænder.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10003/normal_303695439_cf06b10b30%5B1%5D.jpg)
Foto: Hanne Jørgensen

Anderacer til sneglebekæmpelse
Moskus(berberiænder) foretrækkes af mange. De 'rapper' ikke, hvæser allerhøjst lidt.  De er meget omgængelige, tillidsfulde og kan blive meget tamme - lunter gerne rundt hele dagen og finder alt muligt godt. Spiser gerne dræbersnegle, og andre slags havesnegle, mus og insekter de finder i haven.

Moskusænder smager rigtig godt slagtet, det er dem der bliver solgt under navnet berberiænder i supermarkedet. De stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika, men kan fint trives i vores klima, også om vinteren. De lægger hvide æg med grønligt skær.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10004/andersine280204.jpg)
Foto: Susanne Hansen

Hunnerne er noget mindre en andrikken, og de kan flyve. Andrikken har på grund af sin størrelse svært ved det, men kan faktisk godt.

Løbeænder er vanvittig sjove, men de er mere højrøstede end de fleste andre racer. De er pingvinerne indenfor anderacer, meget opretstående. Er ikke nemme at få til at gå ind om aftenen. Spiser også dræbersnegle og er meget aktive til at afpatruljere området for snegle. De kan ikke flyve, højst hoppe samt bakse lidt med vingerne og hvis de var så heldige at gøre det samtidig med et lille vindstød kommer de max. 2 meter frem - aldrig højt op.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10435/normal_resized-Billede_036.jpg)
Foto: Lise

Dansk landand er en tung kluntet and, den kan ikke flyve, og er heller ikke særlig hurtig til bens. Landanden har en meget luftig fjer- og dundragt. 'Rapper' højt, også i de lyse sommernætter. Og når der kommer besøg.
Svømmer udmærke, men det er  vigtigt at det er let for den at komme op, da den ellers vil drukne i bassinet, den kan  ikke bruge vingerne til hjælp, når den skal op af vandet på grund af fjerdragten.
Fine hvide smagsfulde æg.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10004/landand.jpg)
Foto: Susanne Hansen

Rouenænder er dejlige rolige ænder og meget tillidsfulde. Du får ro i sjælen, når du iagttager dem og deres tempo. Rouen er store ænder, der rapper og fylder godt i ovnen. De kan absolut ikke flyve.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10004/normal_rouenaender.JPG)
Foto: Lone Mølgaard

Cayugaen er vanvittig smuk, skulle smage fremragende og siger ikke så meget.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10353/normal_Billede_006.jpg)
Foto: Alex

Generelt gælder for ænder at damerne er ret gode flyvere, for andrikker kniber det mere. Ænderne kan evt. stækkes på de yderste vingefjer, hvis det skaber problemer at de flyver væk. Det er dog et stort plus at de har muligheden for at kunne flyve, hvis du bor i et område med ræve.

Hus og gård
Reelt set behøver de ikke have hus, men skal have mulighed for at kunne gå i tørvejr. Er der risiko for at ræven lusker rundt, vil et lille hus der kan lukkes af være at foretrække. De skal drives ind de første par gange, derefter går de selv derind når det bliver mørkt.

Et gammelt legehus eller et hjørne i den gamle stald kan bruges. Bare der kan lukkes af for ræven om natten, så er ænderne glade. Og hvis menneskene nemt kan komme til under udmugning, så er de også glade. Vandfast bund/gulv er nødvendigt, så det kan holde til de vandige andeklatter og ændernes snadren.

Halm er godt som strøelse til ænder, da det suger godt. Spåner kan være problematisk, specielt til ællinger da de kan finde på at æde spånerne, som kan svulme op i deres luftrør, og de kan kvæles.

Redekasser kan være alt fra papkasser, trækasser, plastikkasser, græsopsamleren fra plæneklipperen, en hul træstamme, et gammelt høloft, en trillebør...Et par gamle mælkejunger kan bruges som reder/tilflugtsted.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10140/normal_HPIM0713%7E0.JPG)
Foto: Berit Elgaard

Storey's Guide to Raising Ducks (http://www.amazon.com/Storeys-Guide-Raising-Ducks-Breeds/dp/158017258X/ref=pd_sim_b_njs_img_4/103-6980447-8819055) foreslår en 3-deling af området til ænder. Et andehus til beskyttelse mod vind og vejr samt rovdyr. En gård, der med fordel kan være overdækket og hvor ænderne også er beskyttet mod rovdyr. For at forhindre at ænderne lavet det hele til et ælte er der i bunden grus og sand. Derudover har ænderne adgang til resten af haven, hvor de kan mæske sig i sneglene og andet godt.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10001/andegaard.png)



Vand til badning er vigtigt til vedligeholdelse af fjerdragten.
Det kan fint være en blå muslingeskal ,eller andet i samme stil, bare det let kan tømmes og fyldes. Rent faktisk kan ænderne godt drukne – stækkede eller ej - hvis de ikke har mulighed for at kunne komme op af vandet og blive helt tørre. Derfor er det vigtigt at der er "ramper" så de kan gå op ad vandet. Som rampe bruges  store flade sten eller træramper.

Ideelle vandfade til ællinger – gamle bradepander er supergode til dem i de første 14 dage. De kan plaske lidt rundt og ikke drukne. Senere får de en stor hundekurv i plast – det smarte er, at den har høje sider og samtidig en lav kant fortil, hvor de kan komme op og ned. Så kan man stadig holde det nogenlunde tørt i resten af stalden. Lidt senere kan bruges opvaskebaljer med en stor sten i, så ænderne altid kan komme til/fra baljen.
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10004/normal_PIC00016.jpg)
Foto : Susanne Hansen

Husk at opsamlet regnvand ikke må bruges, og at bassinet skal være overdækket så større vilde fugle ikke kan komme til det. (ovenstående billede er fra før dette blev påkrævet).

Et 50-60 cm højt hegn er som oftest nok til at holde ænderne hvor de skal være. Hvis du har ællinger, så skal det selvfølgelig være fintmasket, men ellers er det ”grønne” havehegn fint til at holde ænderne inde, eller ude.

Foder
Fodring af ænderne er der flere muligheder.

Færdigfoder kan købes – suppleret med blødt brød i store humpler. Ænderne samler humplerne op og bærer det i næbbet hen til vandskålene - for så at snaske rundt i det, som gerne dyppes i vandet, så det bliver rigtig snasket.

Ganske almindeligt korn (hvede og byg) er ganske fortrinligt, evt. tilsat vitaminer og/eller levertran ind imellem. Om vinteren halvt af hver, ellers 1 del hvede, 3 dele byg. Kornet kan kværnes, men moskusænder kværner snildt selv hele kerner. Ukrudt fra haven og grøntaffald fra husholdningen som supplement hvis ænderne går i andegård.

Et andet alternativ er 1/2 valset byg og 1/2 kaninpiller (så de får grønt nok året rundt) til voksne dyr.
Når der skal tages rugeæg fra, suppleres med 1/3 æglægningsfoder til høns.

Ællinger: andestart de første 6-8 uger

Ænder skal som høns også have adgang til grus til kråsen. Ænder har også brug for meget kalk, dels til bevarelse af deres eget skelet, dels til dannelse af skallerne om æggene. Kalk tilføres lettest ved at give dyrene knuste strandskaller.

Andeæg
Udover sneglebekæmpelsen, så får du også æg fra ænderne. Andeæg kan sagtens spises, og opbevares ligesom hønseæg, de er normalt lidt større end hønseæg. I England og Holland betragtes andeæg som en delikatesse, der er specielle anderacer der holdes udelukkende for æggenes skyld.  Andeæggene smager specielt godt som æggekage og er ret gode til bagning (hvor de bruges 1:1). Hviden er lidt mere sej end ved hønseæg, det giver en rigtig luftig konsistens, hvis de piskes.

Har du fået mod på at bruge ænder som sneglebekæmpere, så er der meget mere information at hente på Dansk Fjerkræ Forum, http://fjerkrae.dk/ her er plads til at stille spørgsmål om ænder og andet fjerkræ.

Skrevet med input og billeder fra mange medlemmer af Dansk Fjerkræ Forum.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 27 April , 2008, 11:10
Det er Mettes med æblerne:

(http://farm2.static.flickr.com/1093/929346676_7c22a37767.jpg)

Dette er også flot vedr. vand - det er HanneJ's

(http://farm1.static.flickr.com/104/273748232_2c2e0edb9b.jpg)


Hvad hedder en løbeand på udenlandsk?? - så skal jeg nok se om jeg kan hitte et billede.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 27 April , 2008, 12:45
runner duck, men det vil  være bedst med et billede fra vores egne medlemmer.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 27 April , 2008, 13:31
Helt klart!!
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 27 April , 2008, 17:46
Tilføjelse til moskus. De 'rapper' ikke. Hvæser lidt.
Hvide æg med grønligt skær.

Landand:
Er en tung kluntet and. Den kan ikke flyve, og er heller ikke særlig hurtig til bens. Meget luftig fjer- og dundragt.
 'Rapper' højt, også i de lyse sommernætter. Og når der kommer besøg.
Udemærket svømmer, dog er det vigtigt at det er let for den at komme op, da den ellers vil drukne i bassinet. Grundet dens fjerdragt kan den ikke bruge vingerne til hjælp, når den skal op af vandet.
Fine hvide smagsfulde æg.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 27 April , 2008, 17:48
Jeg synes helt klart at Hannes billede af moskus og vand er det bedste. Men det med skallen er fint da det viser hvor simpelt man kan gøre det.. Mange har måske allerede en 'skal' liggende fra ungernes tid med sandkasse.

Jeg skal stække i aften, så jeg prøver at tage nogle billeder.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Berit efter 27 April , 2008, 20:00
Ja du må godt bruge billedet af de gamle mælke junger ;D
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 28 April , 2008, 16:36
Så mangler der input om fodring og indretning af hus/gård. Kom med jeres input.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Lise efter 28 April , 2008, 18:51
Hejsa

Jeg er ny i dette forum - og er meget glad for at have opdaget et univers af mennesker med den samme kærlighed til fjerkræ som jeg selv.

Jeg har haft løbeænder, og de kan absolut ikke flyve. De kunne højst hoppe samt bakse lidt med vingerne og hvis de var så heldige at gøre det samtidig med et lille vindstød kom de max. 2 meter frem - aldrig højt op.
Desværre kom jeg af med mine dejlige dyr sidste år. Jeg bor op ad en vej og ændernes udlængsel var stor - så jeg endte med, efter to år uden uheld, pludselig at få kørt nogle stykker over. Det var ikke så rart.
De var dog aldeles underholdende, meget smukke og effektive i jagten på snegle.
Savnet er stort og andedammen er gabende tom. Jeg har med stor nysgerrighed læst om andre anderacer her på forummet, i håb om at finde nogle med knapt så stor en løbelyst. Ænder der holder sig "hjemme" som mine høns, der aldrig kunne finde på at gå i nærheden af vejen.
Jeg tænker at en rouen vil opfylde mine behov, da jeg helst vil have en rolig and der ikke kan flyve. Er de nemme at få tamme eller er det nemmere med en moskus?
Det blev efterhånden et langt indlæg....stopper nu. Håber der sidder nogle kloge hoveder der kan svare på mine andespørgsmål.
Mvh Lise
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Lomo efter 28 April , 2008, 19:13
Har sendt dig en pb :)
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 28 April , 2008, 19:16
Tak for input Lise. Vil du lægge billeder af løbeænder i galleriet, gerne i en lidt større opløsning. Guide til det er
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?page=33
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Lise efter 29 April , 2008, 22:42
Så er der lagt billeder af løbeænder ind i galleriet. Jeg var dog ikke lige opmærksom på at underskrive dem med mit navn som ejer/fotograf....skal man det???!!
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Mette Nygaard efter 29 April , 2008, 23:00
Ang. foder:
Ganske almindeligt korn (hvede og byg) er ganske fortrinligt, evt. tilsat vitaminer og/eller levertran ind i mellem.
Kornet kan kværnes, men de (moskusænder) kværner snildt selv hele kerner.
Ukrudt fra haven og grøntaffald fra husholdningen som supplement hvis ænderne går i andegård.

Ang. hus:
Et gammelt legehus eller et hjørne i den gamle stald kan bruges. Bare der kan lukkes af for ræven om natten, så er ænderne glade. Og hvis menneskene nemt kan komme til under udmugning, så er de også glade.
Vandfast bund/gulv er nødvendigt, så det kan holde til de vandige andeklatter og ændernes snadren. Halm er godt som strøelse til ænder, da det suger godt.
Redekasser kan være alt fra papkasser (der kan brændes af når de bliver for snaskede), trækasser, plastikkasser, græsopsamleren fra plæneklipperen, en hul træstamme, et gammelt høloft, en trillebør...
Bare der er lidt mørkt og huleagtigt er anden glad.

Billeder af ænder i hesteboks følger senere...
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 30 April , 2008, 08:13
Fedt, så er der i hvert fald beskrivelser af foder. Tak for det. Det ville være rart med nogle billeder af huse og gårde som eksempler.

Jeg skriver lige navne under billederne senere og vil lige understrege at ingen billeder bliver brugt uden for dette forum uden ejerens tilladelse.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 04 Maj , 2008, 11:51
Mangler billeder/beskrivelse af gård og hus. Kom med jeres input
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Helledet efter 06 Maj , 2008, 11:30
Vi har selv fire sorte løbeænder i haven! Har desværre måtte hegne dem ind pga. vores fiskedam i haven! ;D Ikke fordi de tog af fiskene, men snadrede alt vandet til efter kort tid! ÆV.......
Pt går de i frugthaven...så er spændt på om de snupper sneglene...
Udover det er de vildt underholdene at kigge på........Da de jo har denne opretholdende figur........Så snart der sker lidt nyt i haven søger de flugt! Så det er en meget sky and. Vi har måtte klippe vores da de havde tendens til at flyve over til naboen.... :-\ Ikke langt men nok til at flyve over hækken!
Jeg har fået lavet et lille fint hus til dem, hvor jeg lukker dem ind hver aften....De er desværre ikke som vores høns som selv går ind! Men det varer  nu heller ikke vidt for at jage dem ind hver aften!
For tiden har jeg en som ligger og ruger.....Jeg har ladet mig fortælle at denne race ikke er vanvittig god til at ruge, så det lader jeg komme an på en prøve....Hun har indtil videre lagt i 14 dage så jeg venter meget spændt! :D
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Bjarne Andersen efter 06 Maj , 2008, 23:13
Jeg har været inde på Skov og Naturstyrelsens hjemme side og læst at de har lavet en hjemmeside der speciel er rettet mod at hjælpe folk med snegle i haven. http://www.skovognatur.dk/Nyheder/Nyhedsbrev/Arkiv/skov_06_2007.htm
Det var måske en ide at forsøge at få noget PR. med her hvis det er muligt.
Man må forvente at Skov og Naturstyrelsen har interesse i biologisk bekæmpelse.
Jeg kan se at der er meget godt stof og mange gode billeder i forbindelse med PR. fremstødet for ænder i haven GODT GÅET
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 19 Maj , 2008, 20:49
Dette indlæg var omtalt i Aarhus Stiftstidende (http://stiften.dk/) igår (Søndag)
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Bent Skaarup Pedersen efter 20 Maj , 2008, 12:14
Nu er det måske ikke alle, der er så vilde med ænder - så hvad med perlehøns som et spændende alternativ - de skulle være utrolig effektive !

Desuden er de meget alsidige, mine hundevenner ude i verden påstår at de er helt fantastiske til tæger (Ticks), som jo også er et ret stort problem i Danmark - og så er de jo kendt for at være levende tyverialarmer, som sagtens kan gøre opmærksom på alt uvedkommende !

Med venlig hilsen - Bent Skaarup Pedersen
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 12 Juli , 2008, 12:31
Omtale i Nordjyske.
LINK (http://www.nordjyske.dk/livsstil/husoghave/spoerg-gartneren.aspx?ctrl=10&data=187%2c2866146%2c5%2c3)

Bringes nok også i Fyens og JyskeVestkysten søndag.

OG ja, jeg ved godt at det ikke er moskus på billedet...
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Linda Andreasen efter 12 Juli , 2008, 20:11
Godt arbejde Finn <M <I
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 11 December , 2008, 23:32
Så ligger Finns artikel i vores artikelsamling. Se i 'blokken' til venstre. Eller brug dette link: http://fjerkrae.dk/prod/index.php?page=48
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: HelenaV efter 30 Juni , 2010, 19:55
Så vil jeg lige stille et spørgsmål her.
Jeg har ikke fjerkræ, men havde overvejet at skaffe mig en tre st. af Dansk landhøne. Nu er jeg dog blevet meget plaget af disse snegle der æder stort set hele min have.
Så det må blive ænder istedet.  :P

Det bliver dog først til næste år, da jeg nu skal til at indhente viden om ænder i stedet.

I snakker hele tiden om Moskusænder - er det kun dem der spiser sneglene? Eller er de bare nemmest at have med at gøre og derfor dem man anbefaler?
Jeg havde ellers fået kik på noget der hedder svensk blå and (svensk blå anka) - Det tiltaler mig at have en fugl der ikke er helt almindelig. Men hvis ikke den spiser sneglene så er det jo lige meget, da det er pointen med at få ænder istedet for høns.  ::)

Har I et fornuftigt bud på dette?  :)
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Marianne Vedel efter 30 Juni , 2010, 20:00
Du behøver kun at stille dit spørgsmål et sted, det skal nok blive set og besvaret, Helena  /o
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: morAnna efter 12 August , 2010, 21:07
jeg har lavet experiment i dag -samlede 20 dræbersnegle og gav dem til moskusænderne -hmmmm... der skete....... ingenting!
de kikkede på dem og kikkede, og så gik de deres vej -dem gider de ikke have!
sidste år havde vi ingen snegle og min teori holder vidst meget godt - vores ænder spiser kun snegleæg -dem leder de efter mange timer langs hækken, rundt om i haven men de store dræbersnegle vil de ikke spise. Jeg har også prøvet at anrette dem til ænderne -har skåret dem i mindre dele - niks- intet....
er der nogen der reelt har set moskusand spise stor brun dræbersnegl?
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Marianne Vedel efter 12 August , 2010, 21:16
Finn har nogle gange vist billeder af ænder, der spiser endda ret store snegle.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Mette Nygaard efter 13 August , 2010, 15:35
Mine moskusænder spiser snegle - store som små - uden problemer.

Dog hjælper det at have baljer med vand stående rundt om i haven (i min ret store have har jeg 4 almindelige opvaskebaljer). Nogle gange løber ænderne hen og dypper sneglen i vandet, før de sluger den. Måske det snegleslimet mindre genstridigt? Dræbersneglen skulle være specielt sejt...
Andre gange handler det vist mest om at få "skyllet efter" ;)  <R

Jeg tror, MorAnna, at dine snegle bare ikke har opdaget endnu, at de kan lide snegle. F.eks. har jeg oplevet, at mine ænder gloede mistænksomt på mig, da jeg forsøgte at forkæle dem med lækre spinatblade, dengang de ikke måtte komme ud pga. fugleinfluenza. De blade var jo ikke græs eller mælkebøtter eller andet ukrudt fra haven, så det skulle de ikke nyde noget af!!! Til sidst blev de dog ret vilde med dem.

Så min erfaring er, at hvor høns kaster sig grådigt over alt der bare ligner mad (f.eks. tæer), er ænder mere mistænksomme eller kræsne eller hvad vi nu skal kalde det.

Så bare rolig - de skal nok lære at elske snegle ;)
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 13 August , 2010, 18:24
Jep, hvis du giver dem snegle fra de er små ællinger, så spiser de dem med stor appetit.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: hoejberg efter 13 August , 2010, 19:01
Jeg har set min andrik løbe for at komme først hen til den ene snegl jeg smed ind til dem. /o
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: morAnna efter 13 August , 2010, 21:17
jeg må tage turen langs hegnen igen med spandet... andemor sidder på æggene den 34. dag, andrik holder øje med hende og deres første hold ællinger render rundt i haven og spiser alt muligt, bare ike snegle, måske når andemor får fri viser hun også resten hvad de skal.
måske er de bare ikke sultne nok?
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: *Christie* efter 27 ſeptember , 2010, 08:40
er der nogen der reelt har set moskusand spise stor brun dræbersnegl?


Hej.
Vi har lige fået 2 halvstore moskus ællinger, netop fordi vi har rigtigt mange dræbersnegle i haven.
Det første de 2 gør, når de bliver lukket ud om morgenen, er at gå på jagt efter snegle.
De er super gode til at finde dem, og de hapser dem i en mundfuld, og ser ovenikøbet ud til at nyde dem :D
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Marianne Vedel efter 27 ſeptember , 2010, 09:12
Velkommen på forum Christie  :D
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Bookman efter 21 December , 2011, 11:07
Super tråd! Men hvorfor er det lige man ikke må bruge regnvand?
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 21 December , 2011, 16:29
Det siger Fødevarestyrelsen

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyresundhed_og_dyresygdomme/Fugleinfluenza/Hobbyfjerkrae/Sider/forside.aspx
Fjerkræ og fugle må ikke få vand fra søer, åer eller opsamlet regnvand.

Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Wanda efter 21 December , 2011, 18:41
Det siger Fødevarestyrelsen

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyresundhed_og_dyresygdomme/Fugleinfluenza/Hobbyfjerkrae/Sider/forside.aspx
Fjerkræ og fugle må ikke få vand fra søer, åer eller opsamlet regnvand.



Mine høns kan heldigvis ikke læse, ej heller forstå et forbud.... de drikker regnvand og de drikker en del :D
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: morAnna efter 21 December , 2011, 20:53
jeg kan se at det gælder kun fugle i "fangerskab" hvad så når de går frit ;D ;D ;D
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Marianne Vedel efter 22 December , 2011, 08:28
Jeg fortæller mine høns gang på gang, at de ikke må drikke af vandpytterne. ::)
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Gåsepigen efter 22 December , 2011, 18:41
Hehe, jeg kan se, de foreslår, at man tørlægger vandpytter. Det er jo ren beskæftigelsesterapi! Hvad havde de egentlig tænkt sig - at man fistrer ud med Kärcheren, hver gang der kommer en byge?

Men det bedste råd er nu det om tøjvask: vaske tøj ved en temperatur, der passer til det pågældende tøj og med en sæbemængde, der passer til vandets hårdhed. Er det ikke det, man normalt forstår ved tøjvask? Ellers har jeg da gjort noget forkert hele mit voksne liv. Tror de, at fjerkræfolk plejer at stå med vaskebrættet ude i åen?
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 01 Juni , 2012, 10:03
Og så lige en video af årets ællinger der er i gang med at leve op til forventningen om sneglespiseri..
http://youtu.be/EZVrl2wEu_M
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Ankerine efter 01 Juni , 2012, 10:10
Godt at jeg HAVDE spist morgenmad /3. Vores moskusænder gjorde det samme: snuppe en snegl, skylle den i drikkevandet - og så NED MED DEN!
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: JNTS efter 01 Juni , 2012, 10:16
Hæ hæ, ænder er sagen  /o    Men må så tilføje at vores kyllinger altså også spiser dræber snegle ... dyyyyygtige kylle basser  /o
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: kristiank efter 01 Juni , 2012, 10:37
finn fejl i indlæg  nr 1 i linket "http://fjerkrae.dk/"
Jeg rettede lige dit link
Marianne - admin
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Marianne Vedel efter 01 Juni , 2012, 16:01
Gad vide hvornår Bonbon, kommer med nogle bolcher, der hedder "dræbersnegle"?
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Thyboen efter 26 Juni , 2012, 21:43
Hej alle

God tråd omkring et problem jeg også har fået. Dræbersnegle!!!  >:(

Jeg nyder min have men efter at have taget dødsrunden hver aften gennem længere tid har jeg indset jeg ikke kan klare denne opgave alene. Her tænker jeg at et par (læs: 1 andrik og 1 and) kan bruges. Herinde kan jeg læse en masse om Moskusænder, hvilke forhold de kræver og rigtig gode erfaringer fra jer alle. Men inden jeg løber ud og får nogle ænder har jeg lige et par spørgsmål.

Et af mine spørgsmål der går på beliggenhed. Mit hus ligger midt inde i byen med naboer rundt omkring mig. Grunden er ca.1800 kvm og jeg har fin mulighed for at lave deres tildækket hus og bur i bunden af haven da der her ligger et gammelt muret hønsehus. Et af de spørgsmål jeg sidder med er det med Moskusænder jo flyver. Jeg ved de kommer tilbage hvis jeg sørger godt for dem men kan man forsvare at have dem til at lette i tide og utide midt inde i byen? Kan det måske tænkes jeg kunne lukke dem ud om aftenen et par timer og ellers have dem i stort lukket bur og er det overhovedet nok at have dem ude et par timer? Skal hele haven hegnes ind når jeg går med dem og kan mine børn (3 og 1 år) være i samme have som dem?

Det er selvfølgelig sneglene jeg vil til livs men får jeg ænder eller andet (læs: Kunne der være andre arter der passer bedre inde i bybilledet som også tager snegle?) har jeg dem jo også for deres skyld.

Derudover savner jeg lidt ideer til hvordan jeg får indrettet et godt bur til dem.

Tak for jeres forslag og ideer.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Ankerine efter 26 Juni , 2012, 21:52
Tjah, moskusænder ææææælsker dræbersnegle - men høns tager dem også. Begge slags kan stækkes så de ikke flyver nogen steder hen før næste fjerskifte og så har de som regel glemt at de ville flyve væk. Moskusænder er generelt venlige og stille dyr, der går nikkende og halerystende rundt og siger hvæselyde (der er venligt ment). De lærer hurtigt at tigge og skal nok snart få opdraget hele familien til at komme med GUF. Høns er lidt mere højlydte. Men leverer dejlige friske æg af madresterne (og sneglene). Begge slags kan finde på at besøge naboen gennem huller i hækken og skal måske derfor hegnes inde. Men hvis du laver en ande-/hønsegård så kan de jo ikke tage sneglene. Så det er nok løsningen med hegn rundt om hele grunden (ja, altså - vi har 7000kvm, der ER indhegnet og det er rart). Velkommen til og god fornøjelse med en dejlig hobby med mange positive sidegevinster!
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: pilegaarden efter 26 Juni , 2012, 22:18
Moskusænder kan sagtens flyve, og mine 4 gør det også. Faktisk sætter nogle af dem sig dagligt op i 3-4 meters højde i træerne, inden for indhegningen, for natten.

De er i en indhegnet dam, med hegn på 1,7 m højde. Så hvis de ville kunne de jo så let som ingenting flyve ud over hegnet. Men det oplever jeg ikke og har ikke gjort det i de ca 5 år jeg har haft Moskusænder.

Jeg har én enkelt gang, for et par år siden, oplevet at de kom ud på plænerne, men det viste sig at den ene låge havde givet sig lidt, så den var sprunget ud af hængslet og blæst op. Og så var der jo åben 'invitation' til plænerne.

Ænderne blev nænsomt gennet tilbage via den åbne låge, og lågen blev udbedret så den kunne holdes lukket. Og siden har ænderne holdt sig inden for den indhegnede dam. Om de er specielt velopdragne, dumme eller hvad - det skal jeg ikke kunne sige. Faktum er at de til enhver tid kunne forlade området, som er dem tiltænkt, hvis de ønskede det, men de gør det ikke.
 
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: ina..... efter 26 Juni , 2012, 22:19
Jeg havde sidste år, rigtig mange dræbersnegle, men jeg har også fire fantastiske æglæggere bl.af Isbar og italiener, og de havde i den grad travlt med at spise snegleæg, og i år har jeg indtil videre set to snegle, så hvis det holder får er det jo super, og måske en god ide for de som ikke kan have ænder.  /o
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: pilegaarden efter 26 Juni , 2012, 22:44
Uhh. Jeg tror ikke man skal glæde sig for tidligt over den beskedne mængde ibiriske skovsnegle vi indtil videre har set i år. Jeg tror 'tørken' har holdt dem i ave. Med de vandmængder vi har set over den sidste uges tid ville jeg forvente en snarlig opblomstring. Desværre.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Stella Reece efter 26 Juni , 2012, 23:11
Jeg har fuldt kvantum af dræbersnegle nu - dvs ca 10 per m2,  på 4200m2. Og ænder må ikke gå i haven sammen med høns, vel?
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: pilegaarden efter 26 Juni , 2012, 23:54
Nej. Høns og ænder må ikke gå sammen. Så igen - der er så meget man ikke må. ;). Det var ikke en opfordring til civil ulydighed, men blot en konstatering. :)

Jeg tror ikke det har været helt så tørt (helt så længe) i Jylland som her på Sjælland. Jeg begyndte at se aktivitet af iberiske skovsnegle for ca 1 uge siden, efter vi havde fået de første 10 mm regn. I søndags fik så 35 mm regn, så jeg forventer en snarlig 'eksplosion'.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 27 Juni , 2012, 07:26
Et af de spørgsmål jeg sidder med er det med Moskusænder jo flyver.

Du kunne jo også overveje løbeænder i stedet. De er jo fremavlet til at spise snegle i Asiens rismarker... De er mindre end moskus, ligner nærmest pingviner og flyver ikke.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: JNTS efter 27 Juni , 2012, 10:03
Ænder er fantastiske, intet mindre  *o *p

Vi valgte dog nogle andre racer end moskus, dels fordi vi synes de er ekstremt grimme  *f   Dels fordi de kan flyve, og vi var ikke interesserede i at skulle til at stække dem, og så har alle bare moskus  ;D

Så jagten gik ind på en smuk, hyppig æglægger (vi bruger æggene i madlavningen), med godt og velsmagende kød, der ikke kan flyve og ikke larmer ret meget af hensyn til naboerne.

Vi endte op med Sachsen ænder og Cayuga ænder.

Sachsen ænder blev vi dog frarådet fordi de skulle rappe en del og svine meget.
Andrikken vi har fået er en noget nervøs type, og rapper når der sker noget i haven, men bestemt ikke så der er kommet naboklager eller det generer os.
Cayugaerne rapper også når der sker noget, men er nok en mere tillidsfuld og rolig race tror jeg, der skal lidt mere til før de reagerer.

Mht. at svine, så kommer der da klatter ja, men det gør der jo også fra hønsene :) Vi har indhegnet en del af haven til ænderne ca. 100 kvm. som rummer 4 voksne ænder, og der hverken lugter, er bare pletter i græsset eller noget.
Jeg river jævnligt med løvrive i "andegården" for at tage de værste klatter.

Begge racer æder dræber snegle, og andre snegle, regnorme osv.
Sachsen lægger STORE æg -gennemsnitlig 90 gr. :)  Men sæsonnen er vist ikke så lang for dem.
Cayugaerne lægger knapt så store æg - gennemsnitlig 75 gr., men lægger tilgengæld troligt et æg til os hver dag stadig, til trods for hun går med ællinger nu.
Og så bør Cayugaer lægge mørke/sorte æg, men ikke alle gør det længere, vores gør dog  ;)

Cayugaerne er lidt mindre end Sachsen ænderne, og noget mere aktivt fødesøgende.

Så min anbefaling går klart på én af de racer  /o

Held og lykke med de kommende ænder :)
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Lundur efter 27 Juni , 2012, 17:02
Helt enig Janni.
Sachsenænder har en rimelig slagtestørrelse i begge køn (2-3 kg. slagtet vægt), hvor moskushunnen er for lille synes jeg. Mine tidligere moskusænder fløj ud af haven, men de fleste kom hjem igen til madskålen. Sachsenænderne flyver absolut ingen steder, og skal derfor ikke stækkes på deres smukke vinger.
Jeg synes personligt, at sachsenænder er smukke i deres blå og gule fjerdragt og begge køn med flot tegning på hoved og hals.

Flot and, godt kød, god størrelse, mange flotte store æg i feb-juni og så er de vilde med snegle af alle slags.
Sachsenænder kan varmt anbefales til den lille begynderflok

mvh Steffen
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Mette Nygaard efter 27 Juni , 2012, 18:34
Her tænker jeg at et par (læs: 1 andrik og 1 and) kan bruges.
Hvis du ender med at vælge moskusænder, så er det bedre med 2-3 damer til 1 andrik - ellers bliver den lille andedame slidt op og/eller andefar bliver ensom og måske stresset, når andemor ruger.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: mulle1980 efter 20 Marts , 2014, 08:46
Tusind tak for alle de gode råd /o
Lige et spørgsmål fra en ganske grøn nybegynder: Hvorfor må man ikke bruge opsamlet regnvand i ændernes badekar?

Mvh Sara
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Gåsepigen efter 20 Marts , 2014, 10:17
Lige et spørgsmål fra en ganske grøn nybegynder: Hvorfor må man ikke bruge opsamlet regnvand i ændernes badekar?

I følge lovgivningen er det for ikke at smitte ænderne med fugleinfluenza fra vilde fugle. Det lader dog til, at det normalt forholder sig omvendt (http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=37844.msg325425#msg325425 (http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=37844.msg325425#msg325425)). I praksis er det også tæt på umuligt at holde ænder, uden de får kontakt med regnvand. Men loven siger altså, at pytter skal tørres op, inden ænderne kommer ud. :o

Hvis man ser bort fra lovgivningen, kan regnvand indeholde stoffer, som ænderne har mindre godt af. Regnen optager en del syre af forskellig slags i atmosfæren og er derfor mere eller mindre surt - rent vand er neutralt. Ledningsvandet her i landet er en smule basisk. Den flade, som regnvandet opsamles på, som regel taget, kan også påvirke vandet; taget er næppe klinisk rent, når det regner. Samtidig kan selve tagets materiale afgive stoffer til vandet, som næppe er gavnlige for dyr. Den beholder, som regnvandet opsamles i, kan stå og lumre med diverse bakterier og alger.
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Edmond efter 20 Marts , 2014, 10:25
 Hvorfor må ænder og høns ikke gå sammen? Det har vi haft så tit.
Det med regnvandet vidste vidste vi heller ikke. Hvad så med de ænder, der går på marken hele sommeren?
Er det flere af de dødssyge EU-regler?
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Lundur efter 20 Marts , 2014, 12:20
Hej Edmond.

Det korte svar vedr. EU-regler: JA
Og så i tillæg kommer de enkelte landes ministeriers kontorchefers udlægning af EU-teksten.
I DK må høns og svømmefugle IKKE gå sammen eller kunne nå hinanden gennem tråd. Jeg mener at reglerne siger mindst 15 meter imellem, men er ikke sikker.
Til gengæld kræves det i Tyskland, at du kan dokumentere at dine svømmefugle har gået sammen med høns, som en mere følsom sygdomsindikator, inden svømmefuglene overhovedet må udstilles.
Så det der kræves for at jeg kan udstille mine ænder og gæs i Tyskland er strengt forbudt i DK, og der er tale om embedsmands-FORTOLKNING af det samme EU-regulativ.

Glem i dit private dyrehold alt om regler om opsamlet regnvand. De gælder i princippet også for en flok tamænder i en bypark, hvor det er endnu mere klart at det er et skrivebordsregulativ, der ikke kan overholdes i den virkelige verden.

Når mit fjerkræ af alle slags har et valg mellem klart rent vand fra en spand og en snadrepøl, så går de som regel til pølen først. Vi skal passe på ikke at lægge for mange menneskelige hygiejneværdier og holdninger ind som om de gælder for dyrene. Vi er forskellige og selv de der behandler deres fjerkrækæledyr som små mennesker giver dem godbidder som orm og larver og lader dem hakke og snadre i den "beskidte" jord samtidig med at de har en meget menneskerelateret holdning til oprindelsen af bade- og drikkevand.
Jeg holder rigtig meget af alle mine dyr, men jeg bestræber mig på ikke at give dem mine livsværdier, altså behandle dem på deres præmisser og ikke på mine egne.

Lad trygt dine ænder nyde regnvandets glæder.

mvh Steffen (Lundur)
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Edmond efter 20 Marts , 2014, 13:33
Jeg tænkte nok, at det var var det sædvanlige EU-gak.  ::)
vores fjerkræ har altid levet naturtro. Ikke opvarmede huse eller tænd/slukure til lys. Deres immunforsvar svækkes, hvis de ikke får lov til at bruge det.
Vi har altid smukke sunde dyr, der trives og sprøjter æg ud.
De er rolige og nemme, fordi de lever et rigtigt fjerkræliv. Jeg må dog indrømme, at jeg altid har haft mine ynglinge, men det har de bestemt.
Jeg havde en gang en kok, der altid kom flyvende og satte sig på min arm, når jeg kom hjem.
Sådan en spiser man ikke. :laugh:
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Finn Jensen efter 20 Marts , 2014, 17:30
Det er jo faktisk ikke EU, men den danske Fødevarestyrelse der overfortolker...

Reglen om de 15 m er afskaffet. Det skete samtidig med at det blev tilladt at udstille svømme- og hønsefugle i samme lokale. De må bare ikke have "næbkontakt", så er det OK
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Søvigmølle efter 05 Juni , 2014, 22:58
De indiske løbeænder elsker snegle.  :)
Vi købte i august sidste år 4 styk 8 uger gamle løbeænder. De første uger var de i deres andehus/gård, vi har lavet legehuset om og lavet en lille indhegning ved. I perioden hvor de ikke gik frit, samlede jeg snegle til dem.
De smaskede og dyppede dem i vand, det tog ikke de 4 ænder mange minutter at æde op til 50 snegle.

Løbeænder er sjove og underholdende at se på, ved ikke om de kan gøres tamme, vores var ikke tamme, faktisk rimelig sky. Hvis de lå ved husmuren og man kom gående fik de godt nok travlt med at komme væk.

Flyve kan de så afgjort ikke, men de kan løbe og de er hurtige. Vi har desværre ofte måtte opgive at få dem lukket ind til natten, hvilket resulterede i at der en dag i december kun var 2 ænder tilbage.   :(
Nu har vi desværre lige haft besøg af Mikkel igen, eller hvem det er der har taget dem. Øv øv, Så nu har vi en tom andehus/gård.

Nu går vi og overvejer hvad vi nu skal gøre i kampen mod sneglene, skal vi anskaffe nogle nye løbeænder, med frygten for at osse de bliver taget!
Der er jo ikke meget fidus ved at have den til at tage snegle, hvis de ikke kan gå frit. Det med at lukke dem ind til natten, ved vi jo af erfaring ikke er let. Skal lige sige vi bor på et nedlagt landbrug, så har store træer deres afløsere evt. Kan søge tilflugt i, hvis de altså kan komme der op.

Er der nogle i kan anbefale os? (vi har ikke andet fjerkræ) 

Håber i kan hjælp os med beslutningen om hvilke ænder vi skal have denne gang.. :)
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Shellove efter 11 August , 2017, 14:52
Får løbeandrikker krølle på halen, som andre anderacer, og evt hvor gamle er de så?
Titel: Sv: Dræbersnegle – løsningen er at holde ænder.
Indlæg af: Søvigmølle efter 11 August , 2017, 15:06
Ja det gør de, jeg har nogle der er klækket den 29. April i år. Af dem har 2 nu tydelig krølle på halen.