Der er kommet et par ændringer i forhold til omsætning af fjerkræ og der er sket et par ændring vedrørende nogle anmeldepligtige sygdomme.
Omsætning af fjerkræEn lempelse i forhold til tidligere. Nu skal du IKKE længere være registreret hos fødevareregionen for at omsætte fjerkræ. MEN du skal stadig skrive ned og gemme i 2 år hvem og hvornår du har solgt til. Tidligere var det 5 år, men altså nu "kun" 2 år. Til gengæld er salg af rugeæg nu også omfattet af reglerne om at føre optegnelser over salg og køb.
Det er stadig forbudt at føre fjerkræ
fra en besætning førend der er gået 30 dage efter at der er kommet fugle til besætningen.
Der er kommet en ny regel om mindre rugerier. Det er rugerier, der udruger
mindre end 1000 rugeæg årligt. Udrugning af rugeæg udelukkende fra egen produktion er
ikke omfattet. Så hvis du ruger for andre skal du nu registreres i fødevareregionen, æggene skal desinficeres og der skal skrives ned hvor rugeæggene kommer fra og hvor de daggamle kyllinger kommer hen. Disse skal også gemmes i 2 år.
Disse regler er tråd i kraft
Bekendtgørelse om mindre rugerier samt omsætning af hobbyfjerkræFVSTSygdommeHønsetyfus er flyttet fra liste 1 til liste 2 og fra liste 3 til liste 4. Flere gange årligt ses udbrud af denne sygdom, og Fødevarestyrelsen vurderer, at det er tilstrækkeligt, at styrelsen bliver orienteret, når sygdommen konstateres. Det betyder at hønsetyfus nu bliver betragtet som langt mindre farlig end før.
Tilbage på listen over liste 1 sygdomme er nu kun Newcastle Disease og fugleinfluenza (aviær influenza)
Dette er primært noget der betyder noget i forhold til hvornår og hvad dyrlæger skal gøre hvis der konstateres eller opstår mistanke om smitsomme sygdomme.
liste over smitsomme sygdommeSå er der 2 nye bekendtgørelse på vej om fjerkrækolera og infektiøs laryngotracheitis. (de skulle have været trådt i kraft, men er åbenbart forsinket)
Nu er ILT og fjerkrækolera blevet anmeldepligtig
ved konstatering af sygdom og ikke som tidligere allerede
ved mistanke om sygdom. Det betyder, at en besætning ikke sættes under offentligt tilsyn før den er konstateret smittet.
Så bliver det også tilladt at vaccinere mod fjerkrækolera
uden fødevareregionens tilladelse.
Og for
hobbybesætninger bliver det tilladt
frit at vaccinere mod ILT, mens vaccination af produktionsbesætninger forudsætter tilladelse fra fødevareregionen.
Udkast til bekendtgørelse om fjerkrækoleraUdkast til bekendtgørelse om ILTNår de 2 sidstnævnte træder i kraft, bliver linkene ændret