Når der udstilles æg, så er der 8 æg i et hold hønseæg og 5 æg i en hold kalkun eller svømmefugle æg. Alle æg vejes
et for et, for at kontrollere om den rette ideal vægt er til stede, der efter vurderes samlingen, som helhed i facon og farve, renhed mm, et æg slåes ud til bedømmelse af indhold
(blomme, Den tykke hvide, den tynde hvide og skalkvalitet)
De æg som er tilbage i "reden" ved udstillingens afslutning tager udstilleren med hjem igen, disse kan jo bruges til ruge æg, æg som ikke tages med hjem, omsættes til spise æg.
Når man udstiller æg er der noget man skal sørge for hjemme fra, og jeg har nedenstående beskrevet hvordan jeg gør inden jeg udstiller æg
Der skal være 8 æg i en rede,
hverken flere eller færre, forkert antal giver 0 p
Jeg starter altid med at gøre 15 - 20 æg klar til et hold
Vejer dem så jeg kommer så tæt på den rette ideal vægt som muligt de skal gerne være så ens som muligt i vægten alle 8
Hvis æggene ikke kan holde idialvægten så er det bedre
at dv. æg vejer lidt for lidt(1-2 gr) end at de er for tunge
og ved de store er det bedre at de vejer lidt for meget(1-2gr.) end for lidt
EKSEMPLER PÅ VÆGT
Vægt st. Silke: 40 gr. og idialvægt 44 gr.
Vægt dv. Silke: 28 gr. og idialvægt 31 gr.
Æg på udstilling må ikke være vasket, men jeg rengør altid mine æg
Jeg ligger et stykke køkken rulle på bordet, tager 15 - 20 æg, kontrollere dem for snavs, er der lidt, så bruger jeg en fugtet grydesvamp og fjerner det forsigtigt, man kan godt ødelægge skal farven
Når der så ligger en flok rene æg med den rigtige vægt sortere jeg efter æg form
på den måde at jeg hele tiden tager et æg væk af gangen, det skal IKKE med, det skal IKKE med osv.
indtil at jeg har 8 æg tilbage i så korrekt vægt, skalfarve og form som muligt
Håber at ovenstående giver lidt mening