Normalt siges det at gæslinger kun skal have græs lige indtil en måned før slagt, hvor man så feder dem med hvede. Det kræver selvfølgelig at der er godt med godt og saftigt græs.
Jeg fodre mine gæs med voksefoder, når de er helt unge og siden med byg og hvede.
Nogle mener : at man den sidste måned skal fodre med grisefoder i stedet for korn, for så bliver de ikke så fede og mere kødsatte. Jeg har fodret med korn lige indtil slagtning og har ingen problemer med for fede dyr. I år vil jeg dog prøve med grisefoder, bare for at tjekke resultatet.
Nu har jeg også en race, som hedder Svanegæs, der fra naturens side er finere i kødet og knap så fede.
De bliver slagtet i starten af november måned hos en autoriseret fjerkræ slagter, ja jeg betaler mig fra det, da jeg synes at det er et stort arbejde at plukke svømmefugle. Slagteren har både plukker og voks så de bliver vældig pæne, også selvom der skulle være en stabbet eller to.
De bliver afleveret om morgen (jeg overvære selve aflivningen, som foregår hurtigt og humant) og hentet igen sidst på eftermiddagen (afkølede, rensede og lige klar til fryseren)
Selve aflivningen foregår ved at de bliver "puttet" på hovedet i en stor tragt, hovedet hænger ud forneden og slagteren skærer det af med et snuptag med en stor skarp kniv.
Fordelen ved tragten er at gåsen ikke "farer/basker" så meget rundt, når hovedet først er af. De har enormt mange kræfter/nerver, når hovedet ryger og derfor er de meget svære/stærke at holde, hvis man selv har kappet hovedet med en økse.