Jeg har prøvet hjemmelavet is mange gange, men er altid blevet skuffet. Det plejer at være noget underligt hårdt, kønsløst noget med klumper og iskrystaller i, som damerne omkring bordet - sikkert for ikke at bringe værten i forlegenhed - roser til skyerne. Mine egne forsøg udi ismageri har hidtil også været elendige. Jeg brugte engang en hel sommerdag på at piske hvert kvarter - og endte alligevel med en smagløs, stenhård klump.
Men så fandt jeg en opskrift på nettet, hvor man også tilsætter æggehvidemarengs. Den skulle teknisk set være en parfait - hvad det så end vil sige - og den er fantastisk! Den kan spises direkte fra fryseren; den er nemlig ikke stenhård. Cremet konsistens uden antydning af iskrystaller og en så-englene-synger smag af vanille med en antydning af karamel. Den skal slet ikke røres i under indfrysningen.
Cremet vanilleis
2,5 dl piskefløde
25 g mørk muscovadosukker
1 vanillestang
3 æggeblommer
2 æggehvider
50 g flormelis
1. Pisk fløden til glat, rimelig fast skum.
2. Flæk vanillestangen på langs og skrab kornene ud.
3. Pisk æggeblommerne hvide - eller i hvert fald helt lyse - sammen med muscovadosukkeret og vanillekornene.
4. Pisk hviderne et minut ved lav hastighed, indtil de skummer.
5. Sæt hastigheden op til max og pisk hviderne næsten helt stive.
6. Tilsæt flormelis og pisk hviderne til marengs.
7. Vend forsigtigt marengsen sammen æggesnapsen og flødeskummet.
8. Fyld massen i forme eller en skål og frys.