Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hønsehuset => Emne startet af: Raziel efter 14 April , 2015, 17:28

Titel: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 14 April , 2015, 17:28
Jeg vil prøve at lave en hjemmelavet rugemaskine. Jeg har en flamingokasse, som jeg vil sætte glas i låget af, og så vil jeg bruge en varmemåtte til reptiler som varmekilde. Den skal så styres af en termostat. Planen er at prøve at styre luftfugtigheden med en eller flere små skåle med vand. Som jeg forstår, så er det selve arealet af vandoverfladen, der er det vigtigste, så hvis jeg starter med en enkelt lille skål, og ser hvordan fugtigheden bliver, så kan jeg justere med flere skåle eller en større skål, hvis den er for lav.
Selve opbygningen er jeg lidt i tvivl om. Jeg tror at varmepladen skal være nede i bunden af kassen, og så vil jeg hæve æggene ca. 5 cm over den med en form for rist. Det er nok også bedst at vandskålene står under risten. Eller vil der måske fordampe for meget, hvis skålen står direkte på varmekilden?
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Nielsen86 efter 14 April , 2015, 18:05
Altså nu er jeg ikke den store ingeniør men tror du skal rejse din varme plade op i kassen og forsyne den med en lille blæser a en art så du får varmen rundt i maskinen. Og så skal du have Dine vand skåle lidt væk fra varme kilden.. Har en gang fundet et link herind med en der havde bygget en ud fra det princip du beskriver men kan ikke lige finde det og vedhæfte...

Mvh kenneth
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Finn Jensen efter 14 April , 2015, 18:15
Hvis du sætter en lille ventilater derind, så får du også varmen fordelt meget bedre. Husk også at æggene skal vendes under rugning
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Veteranen efter 14 April , 2015, 18:22
Det er bestemt ikke umuligt at lave sin egen rugemaskine. Som udgangspunkt kunne man måske bruge et gammelt køleskab.
 Henset til svineriet ved klækningen bør varmelegemet nok være øverst og en blæser fordeler varmen i rummet, hvor vandbakker bør være i bunden.
Med lidt øvelse, prøve-rugninger kunne man nok finde den rette udluftning, varme og figtighedsballance.
Spændende projekt /o
Hilsner
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Gok efter 14 April , 2015, 18:34
Sidste år lavede jeg en varmekasse til kyllingerne. Den var fremstillet af 30 mm Flamingo, med bundarealet 1,2 x 0,6 m, altså en hel plade, og højden var 0,6m. Næsten hele forsiden var et skydevindue.
Varmekilden var en varmepude (max 60 watt) fra Harald Nyborg, samt en keramisk varmepære (50 watt).
For at styre temperaturen, købte jeg en indstillelig termostat beregnet til terrarier, for disse 110 Watt var mere end rigeligt til at opvarme kassen til de 35 gr. Celcius, som de nyudklækkede kyllinger havde behov for i starten!

Konstruktionen kunne også være en rugemaskine, men sikkert noget mindre, og ikke så højt til loftet. Varmepuden ville være tilstrækkelig varmekilde.
Varmepuden bliver ikke så varm, så vandskålene kan stå på varmepuden, måske med et stykke flamingo under, for at nedsætte fordampningen.
Den rist du vil bruge, skal kyllingerne kunne være på, når de er klækket, også uden at falde ud over kanten.

Glæder mig til at høre mere om projektet /o


Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 14 April , 2015, 18:53
Mange tak for input :-) vi har nogle gamle computere til at stå, så vi kan måske bruge ventilator fra dem. Det har jeg set en der gjorde. Men hvordan har de det med den høje fugtighed?

God pointe med at varmemåtten skal op ad siden.

Mangler i øvrigt en mere pålidelig hygrometer. Nogen der kan anbefale et mærke?
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Veteranen efter 14 April , 2015, 19:10
Harald Nyborg har et hygrometer til rugemaskine.
Men jeg har ingen praktisk erfaring med det.
I den indledende rugning tror jeg let at det kan blive for fugtigt. Og kravene til fugtigheden kan oftest dækkes af fordampningen fra æggene, især hvis rugereren er helt fyldt, og så den almindelige figtigjed vi har i vores klima. Jeg overvejer nogle forsøg med tørrugning når jeg skal igang igen :)
Hilsner
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Gok efter 14 April , 2015, 19:20
Det vil sikkert være klogt at købe komponenterne hos de som har specialiseret sig i krybdyr og terrarier, og de er forbavsende billige.
F.eks. : http://www.krybdyrsiden.dk/termohygrometer/129-termohygrometer-med-foeler-hvid.html
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 14 April , 2015, 19:34
Ja den ser god og billig ud. Krybdyrsfolkene plejer at ha god styr på det m temperatur- og fugtighedsstyring. Jeg er også glad for vi har beholdt så mange ting fra den tid hvor vi havde mange krybdyr. Det kan man jo altid få brug for ;-)
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Frydenlyst efter 14 April , 2015, 21:05
Jeg har for 10 dage siden prøvet at bygge min første ruge maskine. Jeg lyste mine æg igår og alt tyder på at det går godt. Jeg brugte bare : flamingokasse, to glødepære og et plastikkrus med vand. Men er også kun 10 dage henne så ved ikke i nu om set går godt
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 15 April , 2015, 06:47
Spændende. Har du nogle billeder? Lad os høre hvordan det går.
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 17 April , 2015, 19:14
Så er jeg i gang med første forsøg med opvarmning. Min 18 w varmeplade var ikke nok, så jeg forsøger mig med 18 w + en mindre, som er å 8 w..

Temperaturen svinger en del. Termostaten er indstillet til 38 grader. Desværre kan man ikke stille decimaler. Temperaturen svinger mellem 38,5 og 36,3 og tilbage til 38,5 i løbet af 12 min. Den holder sig ca 4 min på 36,3 inden den går op.

Har tænkt mig at prøve med en 24 w også, men skal lige ha min mand til at sætte et stik på en af dem.

Tror I det er for store temperatursving? Jeg tænker i forhold til nogen af de udenlandske videoer jeg har set på youtube, hvor de ruger kyllinger ud under de mest fantastiske forhold, så er dette vel ren luksus, men det er jo så lige om hvad der er held og forstand ;)
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Gok efter 17 April , 2015, 20:01
Det er væsentligt, at termostatens føler sidder et andet sted end varmepladen. Varmepladen i den ene ende, og føleren i den anden ende, sådan cirka  ;)
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: akyster efter 17 April , 2015, 20:08
Jeg tror det er for stort et udsving. Du kan godt få kyller ud af det, men din klække procenter bliver ikke i top. Jeg ruger også i flamingo kasse, men har investeret i en ordentlig termostat (+/- 0.1 grad). Det er ret vigtigt hvor føleren sidder i forhold til varmekilden. Jeg havde også store udsving da min varmekilde sad under æggene og føleren, nok fordi det tog for lang tid for varmen at nå føleren. Nu er min varmekilde i toppen sammen med blæseren, det virker fint (+/- 0.2 grad kan den holde). Det betyder også meget hvor stor en effekt din varmekilde har, den skal helst ligge på Ca.  80% af Max effekt når den holder temperaturen. Det kan være svært at vide hvis ikke din termostat kan fortælle dig det.  Endvidere findes der 3 slags termostater. On/off tænder og slukker bare, men er billig. Dimming skruer op og ned for effekten og kræver en dæmpbar varmekilde. Pulse virker bedst med varmemåtter. Jo dyrere, jo bedre holder de temperaturen. Men start med at flytte rundt på varmekilde, blæser og føler og se om du kan få det til at virke.
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 17 April , 2015, 20:21
Min / mine varmeplader går halvvejs rundt på siderne i min flamingokasse og føleren ligger i midten i bunden.

Jeg har prøvet med 24 w pladen nu, den giver samme resultat som de to andre til sammen.

Jeg giver det et forsøg med flytning af føler og en blæser sat til. Hvis det ikke virker, så dropper jeg ideen, for jeg vil ikke ud og investere mere, da min svigerfar faktisk har skaffet en gratis rugemaskine til mig. Kunne bare være rart med en lille, for den anden er til 50 æg, og det får jeg aldrig brug for.
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Horn efter 18 April , 2015, 20:36
Spændende projekt.

Kig evt. på min hjemmeside for en hjemmebygget rugemaskine. (Ombygget vinkøleskab)

www.marans.dk

Jeg er igang med et nyt projekt med et andet vinkøleskan, som jeg får lagt lidt bygge tegninger op på hjemmesiden (en regnvejrsdag)

Husk at måle temperatur flere steder før der kommer æg i maskinen!

Det kan nemelig godt snyde noget.

Er der nogen med en America træruger, der har nogle erfaringer med temperatur spænd i disse maskiner? (0,2-0,4 ?)

vh
Thorbjørn
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 18 April , 2015, 20:43
Jeg tror desværre jeg må gi op... øv... men min termostat er nok ikke fintfølende nok eller også er mine varmemåtter ikke egnede som varmekilde. Jeg synes ikke jeg vil ud og investere flere hundrede kroner i nye ting, så kan jeg lige så godt bare købe en færdig rugemaskine.

Denne er måske ok at ha i backup, hvis en af skrukkerne skulle gå af reden. Men til udrugning og klækning er den vist for svingende i temperatur.
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Jens S efter 20 April , 2015, 01:16
Jeg har lavet op til flere rugemaskiner. Jeg solgte ligefrem en.
Jeg synes du er godt på vej, og har overstået det vanskeligste.

Man har brug for et indelukke, hvor man kan kontrollere temperaturen meget nøjagtigt. Hvis det lykkes, så har man en rugemaskine, eller en forspiringskasse eller whatever, kommer blot an på hvilken temperatur.
Man kan købe temperatur kontrol enheder, beregnet til rugemaskiner, de er billige og gode, og virker ved at de tænder og slukker for en strøm, alt efter hvad de føler og er indstillet til. Man kan også lave dem selv, med en thermistor og en triac, Diagrammer findes. Det er ikke så svært som det lyder. Det er bedst at regulere varmen ved at regulere pulserne, og det gøres ved en pulsgenerator sat ind i kredsløbet. En ic 555 hed det, dengang jeg byggede. Nå, men køb kontrolleren i stedet, så er du fri for det bøvl.

Dernæst skal du have en varmekilde, jeg brugte en gammel tørrehjelm til damer, der skulle have sat håret, der var både ventilator og varmelegeme i en enhed. Men du kan bruge alt muligt, der giver varme, en brødrister, en radiator, en hårtørrer eller hvad ved jeg? Og en ventilator, som er ret vigtig for at få varmen ud i hjørnerne og også for at kunne måle korrekt. Den er nem, for vores verden er fuld af ventilatorer, computere nævnes. Men de kører på 12 v, og så skal du også have en transformator bygget ind i systemet.
Jeg lavede min 150 ægs motor ruger i et gammelt køleskab. Køleskabe er gode, fordi de er isolerede. Jeg brugte indmaden fra tørrehjelme både for oven og for neden, til at generere varme og ventilation, og jeg købte professionelle kurve til æggene, så jeg kunne vende med en bevægelse. Kurvene kørte i aluminium gardinstænger, ligesom skuffer, og jeg styrede fugtigheden ved at læse et hår hygrometer og ved mere eller mindre at tildække vandskåle ved siden af blæserne med aluminium plade. Den virkede fint, kunne styres på 1/10 grad og 10% fugtighed, og jeg havde en god klække procent.

Jeg tror faktisk, at jeg stadig har et par controllere liggende, så hvis du har mod på at rode med elektronik, så kan vi tale om det.
En rugemaskine er en vældig gevinst for et hobby dyrehold. Man begynder at kunne planlægge, udnytte sære resurser, som fasanæg, og naboerne bliver interesserede, og vil gerne have en skuffe æg kørt med. Eller du kan ruge krokodiller ud for Zoologisk have.
Hvis du får lavet en stor rugemaskine, der virker, så har du pludselig værdi for 2- 3000 kr, Men hvis vi taler mindre portioner, så kan det helt klar bedst betale sig at købe en kinesisk på ebay for 100 kr.
Jeg synes ikke, man skal undervurdere læringsdelen i denne slags projekter. Man lærer, hvad det handler om, ved at bygge og eksperimentere, og som du ser, kan jeg skrive dig et svar, 15 år efter jeg byggede maskinerne.
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 20 April , 2015, 05:45
Spændende indlæg :) Kan være jeg ikke skal gi helt op endnu. Men jeg tror desværre stadig at min termostat bare ikke måler nøjagtig nok. Kan man virkelig købe en rugemaskine fra Kina til 100,-?
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Jens S efter 20 April , 2015, 07:53
arr, jeg overdrev nok lidt, dette er den billigste jeg kunne finde:
http://www.ebay.com/itm/Digital-Transparent-Chicken-Duck-Goose-Egg-Incubator-Egg-Turning-Turner-Hatcher-/321451957620?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ad8079d74

men en controller kan man:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=incubators+digital+controller&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xincubator+controller.TRS0&_nkw=incubator+controller&_sacat=0
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 20 April , 2015, 08:03
Overdrivelse fremmer forståelsen, som man siger ;) du fik i hvert fald sat mine tanker i gang, og jeg fandt en lille 7 ægs rugemaskine i Kina til 300 kr inkl. fragt. Så den er nu bestilt, og så har jeg en lille backup maskine, hvis en skruk skulle smutte fra reden eller noget.
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Finn Jensen efter 20 April , 2015, 11:06
Hvis du er over 80 kr, så kommer du til at betale told+papiromkostninger... Så den ryger højere op.

Hvis jeg skulle bygge en rugemaskine idag, så ville jeg bruge en controller til omkring 80 kr..
Herfra
http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20150420010333&SearchText=thermostat+controller+incubator
Titel: Sv: Input til hjemmelavet rugemaskine
Indlæg af: Raziel efter 20 April , 2015, 14:11
Jeg er godt klar over den kan blive taget i tolden. Men det må jeg jo ta med så :)