Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Arvelighedslære => Emne startet af: Lisbet Woller efter 10 Februar , 2009, 14:43

Titel: Indavl...
Indlæg af: Lisbet Woller efter 10 Februar , 2009, 14:43
Jeg er ny i dette forum, og har sikkert mange spørgsmål hen ad vejen. Et af dem er: Hvor meget indavl kan en flok høns bære? Jeg mener - hvis man bliver ved at avle på dyr fra samme familie uden at få nyt blod ind i flokken, hvad sker der så? 
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Lisbeth Kristine efter 10 Februar , 2009, 15:04
Hvis man gør det i mange sæsoner får man kyllinger med fejl. Jeg ved ikke hvor mange sæsoner man kan fortsætte med samme hane, men jeg har tænkt mig at bruge min i 2 sæsoner og så skal han udskiftes.
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Danny Westh efter 10 Februar , 2009, 20:57
Noget af det første man ser ved indavl plejer at være svage kyllinger og/eller dårlig klække procent, på grund at fostrene dør inden de når frem til klækning.
Man kan sagtens parre "far med døtre" et par generationer uden de store problemer. Men det skader selfølgelig aldrig at få nyt blod ind engang imellem.
Jeg snakkede på at tidspunkt med en avler af faverolles. Han havde kun fået nye haner ind 3 gange på trods af at han havde avlet racen i over 20 år.

Danny
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Teddy efter 10 Februar , 2009, 21:35
Jeg mener ikke man skal "indavle" i mere end 2 år max.

Prøv at få fat i en ny høne til blodfornyelse og tage kyllinger på den. Det er den bedste løsning.
En anden måde er at købe en hane, det er den nemme løsning.

Uanset hvad "piller" man for meget med naturen ved at indavle sit fjerkræ. Prøv at undgå det.
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Thomas Poulsen efter 10 Februar , 2009, 21:48
Efter min mening kan man avle på samme familie i mere end 10 år.

Man kan beholde en super hane og avle med ham af hans afkom og omvendt med en høne uden problemer

Jeg har lige hugget hovedet af en hane som jeg har brugt siden 2004 da jeg startede "igen" med racehøns
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Annette S. efter 10 Februar , 2009, 22:03
Hvad sker der egentlig i en hønseflok ude i den "vilde" natur? Jeg mener... hanen bliver vel ikke skiftet ud hvert andet år ved naturlig afgang?? Hvis han er rask og stærk, kan han vel snildt avle kyllinger i mere end to år og vil vel derved også "lave kyllinger" på eget afkom?
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Thomas Poulsen efter 10 Februar , 2009, 22:15
Det har du ret i Anette, derfor forstår jeg heller ikke at man skifter hver 2 år, hvis der er noget stærkt og godt at avle videre på ;)
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Magnus efter 11 Februar , 2009, 13:48
Faktisk er det - så vidt jeg har forstået - usædvanligt sjældent at en førsteårshane bliver førerhane i naturen. De er simpelthen for uerfarne det første år, og de er ikke engang helt udvoksede.

Der er nok kun én hane per flok, så unghanerne må simpelthen søge væk, og holde sig for sig selv. Men mon ikke en af dem alligevel får taget magten over en flok indimellem?

Jeg har også hørt, at fader/moder-krydsning (altså krydsning mellem et individ og dets fader eller moder, afhængig af pågældende individs køn) ikke skulle give så stærk degeneration, og navnlig ikke hos Danske Landhøns, som gerne skulle have større livskraft og mangfoldighed i anlæg.
Men ved at man hele tiden krydser tilbage til sidste generation, kan man nok ikke forvente en så stærk fremgang i æglægning, slagtekvalitet, størrelse eller hvad man nu måtte avle efter.

Så hvis man virkelig har planer om et seriøst avlsarbejde, kan det nok godt betale sig at lave en smule søskendeavl  i stedet, og så til gengæld søge blodfornyelse noget oftere. Men ikke hvert år, og ikke en ny hane til hele flokken!
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: karina dj efter 23 ſeptember , 2009, 15:15
Ta'r lige hul på denne her igen, fordi jeg ikke fik svar på et spørgsmål jeg håbede at finde her.

Hvad nu hvis man beholder 1 hane fra et kuld, der så træder sine søskende? Er det endnu værre eller  ???
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Tina Holmberg efter 23 ſeptember , 2009, 15:34
Karin: Det er som med fodring og meget andet - spørg 10 personer og få næsten 10 svar.

Jeg kører mine stammer med en fast, god førerhane. Kommer der i afkommet en hane eller 2, som virker stabile i flokken, får de også lov at blive.
Den største "indavls flok" jeg har haft, kørte over mange år - desværre endte de som ræveføde.
Folkken bestod oprindelig af 1,4 dværg Wyandotte, efter et par år var jeg oppe på 3,12.
Der blev ikke på noget tidspunkt tilført nyt blod, alle 3 haner trådte høner - som i dette tilfælde var både mødre, søstre og døtre. Jeg havde på intet tidspunkt genetiske fejl, ej heller havde jeg en dårlig udrugnings %, og de lagde æg som var de betalt for det hele året.

Sååå, helt klart et holdnings spørgsmål. Jeg forsøger altid at komme tættets på naturen, og kan flere haner gå i en stor flok sammen, så får de lov til det. Mit eneste holdnings krav er, at der kun avles på racerene.
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Anna M efter 03 Oktober , 2009, 18:10
Jeg har et kuld kyllinger. Ville jeg godt kunne tage hanen fra det kuld og hønerne og så avle kyllinger som kunne overleve? Alle kyllingerne er næppe fra samme høne. Så burde man ikke godt kunne?
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Marianne Vedel efter 04 Oktober , 2009, 06:08
Det kan du godt, Anna.  :D
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Anna M efter 04 Oktober , 2009, 11:06
Det lyder dejligt:)
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Lene Lestat efter 04 Oktober , 2009, 21:22
Tror også at man kun skal avle med de bedste og sundeste dyr, og  ikke med skravlet og dem med alt for mange fejl.

Indavl kan faktisk også forstærke gode ting. Ikke kun dårlige.

Jeg har hørt at 3-5 år med de "samme" høns er meget acceptabelt, jeg dog også hørt om avlsstammer som har "kørt" i 20 år uden nogen indblanding af nyt blod.

 
Titel: Sv: Indavl...
Indlæg af: Henriette Hall efter 05 Oktober , 2009, 07:35
Jeg købte mine barneveldere af en meget erfaren avler og udstiller. Han havde i sin tid hentet æg og kyllinger i Holland. De 2 oprindelige stammer er siden kun blevet krydset med hinanden. Dvs. at han tager en hane fra den ene stamme og sætter ind til hønerne fra den anden stamme og så fremdeles. Derfor er alle hønsene i familie med hinanden, men ikke direkte. Den måde har han avlet på i en del år. Han mener at danske barneveldere har for mange fejl og det viser sig hos dem han har solgt til og som har avlet videre med danske haner. Han tager jo på udstillinger og ser resultaterne, men jeg ved ikke om det bare er hans mening. I alle tilfælde er de høns jeg har købt fine og sunde, så man kan åbenbart godt avle i mange år på 2 stammer.