@ Malena
Jeg vil gerne give lidt fif med hensyn til at udvælge. Indrømmet jeg er en klump til det med at vide nøjagtige aldre for udvikling, men når de begynder, at have lidt størrelse og ligne noget der kan blive en kyllingesteg ud af, så er de fleste gamle nok til at vurdere, om de skal i gryden eller gå et stykke tid endnu.Her kan man også med sikkerhed sige, om det er haner eller høner, for det kan være svært.
Først og fremmest er der farven på rygfjerene på hanekyllingerne, de må ikke være med gyldne fjer. Hvis kammen er for tydelig på hanerne, kan den gå hen og blive for kødfuld inden udstillingssæsonen og risikerer at vælte. Læg også mærke til øjnene, de skal være mørkt orange, næsten lidt røde.Din hane havde den flotteste kam, indtil 14 dage før udstillingen
Top og skæg skal der også være og næbbet skal være mørkt, tæerne skal være lige.
Ingen dyr er fuldkomne, der vil altid være et eller andet man kan slå ned på og hver især får vi vore knopper af, hvad vi vil tillade i vores avl. Jeg er ret hys omkring kamfejl, idet jeg tror det er svært at få væk. De skal have ærtekam og den skal være så lille som muligt.
Til gengæld har jeg en svaghed for de haner med de gyldne fjer, selvom det er en fejl, for farven er smuk, men skal altså ikke være på de perlegrå, måske senere kan der arbejdes videre med denne farve.
Halvstore hageflapper er heller ikke af det gode, de må ingen have og den lille ansats der evt. er, skal skjules af skægget.
Det bliver spændende, at følge jer nye opdrættere og udstillere og jeg håber, at vi sammen er i stand til at forbedre racen og bevare de gode dyr og derved stabilisere dens udseende, samtidig med at vi holder racen sund og livskraftig.
Andre ting vi også skal have med er ægfarven, evnen til at ruge og passe kyllinger, men alligevel også levere et acceptabelt antal æg, der er nok at at tage fat på og tage hensyn til. Her er det jo op til den enkelte at vægte, hvad de synes er vigtigst.Jeg ved at i UK er der nogle der udelukkende beskæftiger sig med ægfarve, men for mig skal det være en helhed.
Når man så har grovsorteret kommer den sidste udvælgelse og her bliver det svært.Fjerene skal være pænt brede både i vinger og hale,de perlegrå er mere skrøbelige og bliver let flossede. Når vi så står i den situation at avlsmaterialet er begrænset kniber det med at få føjet nyt blod til, men her har jeg erfaret at de dyr, hvor jeg har sort indover, bliver fjerkvaliteten lidt bedre.
Det er hvad jeg har erfaret, men jeg er også meget ny i dette her hønseri og har ofte min tvivl om hvad der er rigtigt og forkert.
VH Gunni.