Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Arvelighedslære => Emne startet af: GKV efter 13 Juni , 2009, 15:29

Titel: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 13 Juni , 2009, 15:29
Jeg har jo fået indtrykket af, at der er ret så mange der har denne dejlige race. Jeg er også faldet pladask for den.

Derfor har jeg nu "higet og søgt" allevegne på nettet for at få lidt indblik i avlen på dem. Jeg læste så at ørefjerene er et dominant gen som, hvis det kommer i to portioner på en kylling gør, at det er dødeligt. Altså ikke noget med at parre to sammen med ørefjer for så vil kun 50% af kyllingerne blive til noget. I og med at genet er dominant vil det altid vise sig som ørefjer, hvilket gør det noget nemmere end med ressecive gener.

Så er der haleløsheden, som også på sigt kan blive et problem. Der skal een med hale på ca. hvert fjerde - femte år ellers så bliver ryggen for kort.

Jeg har i tidernes morgen opdrættet manxkatte og her er det også sådan. Genet har intet stop, så hvis man parrer haleløs til haleløs i flere generationer ja, så mangler flere og flere led af ryghvirvlerne og katten bliver invalideret.Det kan blive så slemt at hofterne slet ingen hæfte har til rygraden.

Derfor bruger man så gerne hunkatte med en stump hale for at undgå dette.

Nå, jeg læste så også at Araucanere med ærtekam lægger stærkere farvede æg idet de to gener er linket sammen.

Nu er jeg ikke så indbildsk at jeg tror jeg her kommer med noget I ikke ved,( jeg ved dårligt nok, hvad en ærekam er ;D) men gør de nye ejere af Araucanere det?

Det må jo være en slem skuffelse, hvis man i uvidenhed får parret sine dejlige ørefjerede avlsdyr sammen, blot for at erfare, at der er en del døde kyllinger. Samtidig mener jeg det er must, at man er bekendt med det også for dyrenes skyld.

Måske nogen vil kommentere om det jeg har læst mig til er rigtigt eller forkert.

VH Gunni
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Berit efter 13 Juni , 2009, 17:18
Jeg tror det du har læser er korekt, jeg har også hørt at hvis du parre 2 med ørefjer så er der en del kyllinger der dør inden de klækker.
Jeg var ikke klar over at man skulle værer opmærksom på at skulle bruge en med hale hver 4 år.
Jeg har aldrig haft nogle med ærtekam før, men jeg kan jo se på mine araucaner for at se deres kam ser anderledes ud en mine silke med rosenkam.

Jeg har en gravhund der er sort merle, og hvis vi parre ham med en anden gravhund der er merle, så vil de få hvide hvalp og hvalpe der er døve og blinde.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 13 Juni , 2009, 21:41
Den med halen har jeg ikke hørt før. Men jeg tror da også at de fleste af os med Araucana er begyndere udi racen ;). Jeg har selv været lidt rundt på nettet men synes at det kniber med oplysninger - og det hjælper jo ikke at standarden er forskellig fra land til land. Og så kommer vi tilbage til at der burde være en specialklub hvor man kunne udveksle disse oplysninger - og efterprøve dem. Og evt. have et avlssamarbejde (hvor skaffer man f.eks. en ægte Araucana med HALE?). Nogen har skrevet at Araucana hører til kamphønsenes specialklub. På deres hjemmeside er der ikke meget at hente.....
Er der nogen derude med gode idéer ???`.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 13 Juni , 2009, 21:49
Vi må jo lave vores egen specialklub.
Jeg har planer om at gøre mere ved mine næste år. Jeg vil se om den ene lille hanekylling kan få lov af Jensen til at blive, og hvis ikke så bliver det med en ny næste år, og så de kyllinger-tøser, jeg har klækket i år. Så vidt jeg kan vurdere er de ikke perfekte i forhold til standarden, omvendt er de nu heller ikke helt tossede  :D.
Det ville da være skønt, hvis man kunne udveksle erfaring med lidt mere garvede avlere af dem. Hvis vi er nok, der spørger ind til det i DFfR, bliver det vel også taget alvorligt.
Jeg er i hvert fald helt sikker på  at man gennem DFfR kan få hjælp og støtte til at komme i kontakt med medlemmer, der også avler araucana.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Storm-Olsen efter 13 Juni , 2009, 21:52
Det lyder rigtig spændende alt sammen, sagde hende, der stadig kun er en auracana-ejer wanna-be.
I må da have startet den specialklub op til glæde for os alle sammen :)
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 13 Juni , 2009, 22:27
Arvelighed... Araucana... YES!!! *y (http://i22.photobucket.com/albums/b317/Fundal/Smileys/banana.gif) (http://i22.photobucket.com/albums/b317/Fundal/Smileys/yahoo.gif)

Bered jer på en længere udredning. Jeg har allerede tænkt længe og meget over dette emne... (http://i22.photobucket.com/albums/b317/Fundal/Smileys/cool.gif)

Jeg har haft lånt en bog - Fjerkræavl og Fjerkræhold, muligvis; i hvert fald orange omslag - hvor der stod en del om nogle forskellige gener, blandt andet generne for blåskallede æg og ærtekam.
De to gener ligger på samme kromosom, forholdsvis tæt på hinanden, så de har en stærk tendens til at nedarves sammen. Ifølge ovennævnte bog er der 95 %'s kobling mellem de to gener, hvilket vil sige, at hvis moder/faderdyret har splittet arv for begge ting, vil genet for enkeltkam i 95 % af afkommet forekomme sammen med genet for hvidskallede æg, og modsat med genet for ærtekam og blåskallede.

5 % af tiden vil der ske overkrydsning, så for hver tyve høner med enkeltkam, der er datter af f. eks. en Araucana-Landhønsekrydsning (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=4917&fullsize=1), vil én (teoretisk set: meget varierende) lægge blåskallede æg. Alle de andre vil lægge hvidskallede.

Der er to forskellige gener for manglende halehvirvler. Det ene er recessivt, det andet er (ufuldstændigt) dominant. Jeg har krydset en Araucana med en Landhane, og afkommet har altsammen haft en ufærdig hale, så det er nok det dominante, der er tale om.

Jeg har ikke hørt om, at man bliver nødt til at krydse de haleløse med noget andet for at holde dem sunde, men jeg har på den anden side mest beskæftiget sig med kvalitative egenskaber. Jeg har til gengæld hørt (fra flere kilder), at haleløse høns nemt har forplantningsbesvær på grund af de manglende ryghvirvler. Man kan muligvis afhjælpe det ved at klippe dem omkring gumpen...

Citér
Det må jo være en slem skuffelse, hvis man i uvidenhed får parret sine dejlige ørefjerede avlsdyr sammen, blot for at erfare, at der er en del døde kyllinger. Samtidig mener jeg det er must, at man er bekendt med det også for dyrenes skyld.
Faktisk er det ikke noget nævneværdigt tab med de uklækkede kyllinger. Det er ligesom ved Luttehøns.
Genet for korte ben kaldes Creeper og benævnes Cp. Det alelle (modsatte) gen kaldes cp. kryber-genet er et lethal-gen, akkurat som ørekvast-genet, så kun heterozygote (genotypen Cp cp) kan leve med det. Homyzygote (genotypen Cp Cp) vil dø inden i ægget.

Altså kan vi opstille et krydsningsskema mellem to Luttehøns.
                       Moder                                                 Moder   
                    Cp       cp                                        Cp                            cp

 Fader  Cp    Cp Cp   Cp cp                   Fader  Cp    Dødt foster     Kortbenet
       
          cp    Cp cp    cp cp                                     cp    Kortbenet      Langbenet

Det vil sige, at 50 % af de befrugtede æg bliver til Luttehøns, 25 % klækker ikke, og 25 % bliver langbenede.
Krydser man en Luttehøne med en langbenet, ser det sådan ud:

                       Moder                                                   Moder   
                    Cp       cp                                        Cp                            cp

 Fader  cp    Cp cp   cp cp                   Fader  Cp    Kortbenet     Langbenet
       
          cp    Cp cp    cp cp                                    cp    Kortbenet      Langbenet

Altså bliver 50 % af de befrugtede æg Luttehøns, og 50 % bliver langbenede.
Spørgsmålet er bare, om den sidste fjerdedel skal dø som foster eller få lange ben.

Indsæt nu genet for ørekvaster i stedet for genet for kryber-genet, og resultatet er fuldstændig det samme.


PS: Du skal endelig ikke tage det jeg siger for gode varer. Det er bedre at undersøge det selv, så kan du selv regne dig frem til, at jeg har ret.  ;D
Du kan begynde her: Flemming Schiøttes arvelighedslære (http://hadstenfjer.dk/php-files/downloads/arvelighed.pdf)
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 13 Juni , 2009, 23:22
 8) Den med ørekvasterne er jeg med på, men halen skal jeg lige fundere lidt mere over.... og det bliver nok ikke i aften ;). Men Magnus, du skal da ubetinget have Araucana!
Hvis nu Lugovets læser med, så kan han sikkert huske (og har forstået) mere end jeg fra vort fælles besøg hos Herr Vagt, der har avlet Araucana i mere end en menneskealder. Han avlede med to kamformer - hvordan var det nu....? Han var i øvrigt villig til at stå til rådighed med sin viden. Så hvis nogen taler tysk-genetisk???
Jeg er i hvert fald faldet for racen. Det er en sjov, pudsig høne med venlig adfærd, enestående nysgerrighed og smukke æg. Og noget kød er der da på dem. At jeg så ikke aner, hvad det er for farvevarianter jeg har gående, ja det må jeg så se at finde ud af.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 14 Juni , 2009, 00:00
Jøsses Magnus, det var en længere udredning, Mendels lov ikke?

Jeg mener nu ikke det skulle være nødvendigt, at krydse andre racer ind, blot sætte pris på, når der dukker en høne eller hane op med en bette stump og bruge en sådan ind imellem.

Jeg kunne da godt forestille mig, at det kunne indvirke på parringen, hvis mere end gumpeknoglen er væk.

Af gode grunde har jeg nul erfaring, jeg aner ikke engang , hvilket køn mine kyllinger har ;D ;D

Jeg har altid været meget obs på arvelige defekter hos de racedyr jeg har beskæftet mig med, synes det er så godt at vide besked.

Nu er det jo ikke så stor en ulykke, hverken følelsesmæssigt eller økonomisk, hvis det halve af æggene ikke klækkes, noget andet er det at få f.eks. et føl der dør som seks ugers på grund af fejlslagne gener som nogle måske har lukket øjnene for.

Ikke desto mindre vil jeg da bestræbe mig på, at så mange som muligt af de planlagte vil gå igennem, men lad os nu se til den tid.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 18 Juni , 2009, 21:46
Hvad med standard? Findes der overhovedet sådan en for araucana?

Skal de ha ørefjer? Skal de ha skæg? Top? Hale? Evt. voksen idealvægt ;D

Magnus deler du ikke ud fra fjerkræ standarden til mig og Gunni som er begyndere? :D

Ankerine, den avler dig og lugovets besøgte, hvilke farver havde han? Og hvordan så hans ud? Lyder rigtigt spændende det hele
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 18 Juni , 2009, 22:12
Kardinalpunkterne for araucana er:  haleløs, ørekvaster og kropsform, det betyder at disse tre ting skal være i orden for at den lever op til standarden. Det er en fejl, hvis de har skæg eller hale, ligesom løbene skal være olivengrønne, de eneste araucana, der må have gulgrønne løb er de hvide. Så er der også noget omkring kammen.
Som voksne skal hanen veje godt to kg og hønen knap to kg.
Men du kan låne Skandinavisk Fjerkræstandard på biblioteket, Johanne.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 19 Juni , 2009, 10:54
Som sagt så tit efterhånden har jeg nu været rundt på nettet og søge efter standarder. (Bibloteket havde ingen hjemme)

Her er den engelske, måske varierer den lidt fra den scandinaviske, men mon ikke man her trods alt kan få blot lidt indblik i hvad der kræves.

Det undrer mig lidt at man kalder de halede for araucanere også, men hen ad vejen bliver jeg vel klogere.Det gælder i mange lande og man går da en del op i at de skal være racerene af hensyn til farven på æggene, som ellers vil have et grønligt til olivenfarvet skær, hvilket er uønsket.

http://www.araucana.org.uk/page6.html

http://www.araucana.net/images/ACA_Images/Araucana_Alan_Stanford_Article.pdf

http://www.araucana.net/index.htm

Jeg er glad for mine Araucanere, men kan da også se at de ikke sådan liiiige svarer til standarden, de har skæg og ingen ørefjer bl.a., men lad os nu se hvad fremtiden bringer.Dyr med ørekvaster og skægløse må jeg jo have anskaffet, hvis jeg skal lave noget der er helt rigtigt.

Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 19 Juni , 2009, 12:49
Gunni, selvom de ikke har ørekvasterne, kan de jo sagtens have generne til det.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Willy Littau efter 19 Juni , 2009, 14:01
Arauna er anerkendt i flere farver og med 3 særpræg. De findes 1. med ørekvaster, 2. med skæg (fuldskæg) og 3. med skæg og ørekvaster. Der er ikke ret mange racefjerkræopdrættere i DK af racen, men i Europa findes en del. Racen findes ved flere som havehøns, da man er betaget af de grønne æg, som er et racepræg. Ægskallen skal være helt gennemfarvet.
I England findes også araucana, men med hale. De lægger også grønne æg, men har en lidt anden type / kropsform end de Europæiske.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Berit efter 19 Juni , 2009, 14:05
Ja det er jo netop det, hvis alle hønerne har ørekvaste så skal du have en hane uden eller har jeg forstået det forkert.
Der står i standarden at A-fejl udpræget hageskæg
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 19 Juni , 2009, 14:19
Altså det med ørekvasterne har jeg forstået, her gælder den regel at 50% vil vil blive med ørekvaster, 25% uden og 25% vil dø i ægget,hvis man parrer to sammen der har de famøse kvaster. Håber jeg har forstået det hele ret. Altså kan man jo ret beset avle ud fra, at man er forberedt på dette tab.

Ærtekam er vist også et must.

Jeg er meget glad for de svar der er kommet, det giver trods alt lidt indblik i hvad jeg skal kikke efter.

Jeg glæder mig især over, at de godt må have skæg, nu må jeg se om det også går ned på hagen  ;D ;D, for jeg er bare så glad for dem.

Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 19 Juni , 2009, 14:38
Tak for svarene! Måske skulle jeg prøve at låne fjerkræ standarden.

I virkeligheden skal man jo så bare have en hane med ørefjer, i første generation? Så vil halvdelen af afkommet få ørefjer. Så vidt jeg forstår er genet for ørefjer dominant, så det kan ikke bæres skjult. Altså skal man have visuel bærrer. Tror det du tænker på Marianne, er at ørefjerene kan være meget små, men så er de der vel stadig?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Lone efter 19 Juni , 2009, 17:02
Så enkelt kan det ikke gøres op. I år er der hane(r) med ørefjer i den ene stamme, og alligevel bliver kun ca 25% af kyllingerne i den stamme med ørefjer. Jeg har prøvet at have ørefjer på både hane og høner, og der døde ikke ekstra mange kyllinger før klækning end ved andre racer/rugninger, og jeg vil anslå, at 1/4 af afkommet var med ørefjer, 3/4 uden. Min teori er, at der er flere gener, der styrer ørefjer, og at kun et af dem er letalt/dødeligt i dobbelt udgave.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 19 Juni , 2009, 17:14
Ah spændende viden Lone! Et er jo hvad man læser noget andet er praksis.
Så der er både et letalt og et ikke letalt måske ikke dominant gen der spiller ind? Har du iøvrigt lidt kyllinger til salg eller regner med at få det hen over efteråret?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 20 Juni , 2009, 01:04
Ja, hvis der er for meget skæg, må du jo igang med barbermaskinen, *ggg

Men det lyder da som en spændende race, efter alle de indlæg der har været på det seneste, og populariteten er jo bare himlet lige nu.

Jeg kikkede lidt på nogle af de engelske (Øhh, de var altså Amerikanske), og der er godt nok nogle flotte farver imellem.
Fandt disse her i USA, hvor der er både rumpless (haleløse) og langhalede imellem. Især Golden Duckwing synes jeg er helt fantastisk
http://www.araucanasonline.com/page2.html (http://www.araucanasonline.com/page2.html)

Her stod der også en del om genetikken, bla. at tufterne har variabel penetrans, hvilket betyder, at tufterne ikke altid kommer til udtryk, og når de gør, ikke altid i ens størrelse, men som avlsbasis betyder dette ikke noget, de er bærer af genet for tufter.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 20 Juni , 2009, 06:16
Ja, det er en god side, der har jeg også hentet mange oplysninger.
Der er nu heller ingen tvivl om at dem, der står for siden også er faldet for golden duck wing, er det ikke den vi kalder orange sortbåndet på dansk?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 20 Juni , 2009, 13:11
Ja, Golden Duckwing er meget smuk. Min mand var lige ved at tage over og hente nogle da han så billederne. Meeeen mon ikke der er nogle tættere på Danmark? Jeg er lidt i tvivl, om jeg skulle forsøge at kontakte kamphønseforeningen. Jeg kan stadig ikke forlige mig med at mine elskelige høns er i samme gruppe som kamphøns. Især hanen, der ufortrødent kalder kyllinger til sig for at give dem lækkerbidder - også Patricias lyse Sussex... Og pænt siger Undskyld, hvis man kommer til at skubbe til ham... Ja, han er måske lidt dum, men KAMPhane - nej! Nå, men er der Araucanaejere (også de kommende), der ved hvor man kan henvende sig for at få rådgivning om avlsarbejdet? Mine tyske kyllinger er meget forskellige og jeg aner ikke, hvad der er hvad - bare at de er møgkælne :-*.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 20 Juni , 2009, 13:52
Ja når jeg har fået mine lavendler(har fundet en opdrætter i UK der vil sende hvis nogen er interesseret) så må det næste skridt helt klart være at lave en lavendel duckwing ;D

Ankerine hvis din mand nu har så meget lyst til at hente nogen så synes jeg da det vil være synd ikke at lade ham gøre det ;)
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 20 Juni , 2009, 15:15
Citér
Ja, han er måske lidt dum, men KAMPhane - nej!
Han er ganske enkelt for klog til at bruge tiden på noget så dumt, som at slås. *p
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 20 Juni , 2009, 18:43
- eller har en medfødt evne til konflikthåndtering: hvis en af hanekyllingerne (lys Sussex) spiller op, tilbyder han dem en lille godbid eller lader som om han har fundet lidt lækkert. Glemt er alle uoverensstemmelser ;). Men så har han jo også understreget at de stadig er kyllinger!
Desværre har han en helt forkert kam, sååååååh......
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Viben schliemann efter 21 Juni , 2009, 08:16
Ja når jeg har fået mine lavendler(har fundet en opdrætter i UK der vil sende hvis nogen er interesseret) så må det næste skridt helt klart være at lave en lavendel duckwing ;D

Ankerine hvis din mand nu har så meget lyst til at hente nogen så synes jeg da det vil være synd ikke at lade ham gøre det ;)

Den adresse må du gerne sende til mig  :)

Mvh Viben
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 21 Juni , 2009, 09:55
Ja lad os da endelig få nogle kontakter, der vil sende æg!
Angående min mand og at hente fjerkræ i USA: jeg kan jo ikke undvære ham så længe. Han er livstidsansat som handyman hos mig! Mit livs bedste kontrakt, den vielsesatttest ;D.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 21 Juni , 2009, 11:04
Ja, jeg må godt nok også sige, at hvis der bliver kontakt til en der vil sende æg, hvor der er mulighed for golden duckwing, så er jeg da også gerne med.
Jeg har ikke fundet links i EU, hvor de har denne farve, kun Amerikanske.
Det ville jo være rart, at det var i EU, vist nok noget nemmere at få igennem så.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 21 Juni , 2009, 12:09
Lugovets, når du nu er "på", kunne du så ikke lige genfortælle Herr Klaus-Peter Vagts fortælling om de to kamformer hos Araucanaerne? Er ikke sikker på at jeg fattede det hele...... ;)
Kunne i øvrigt godt snart bruge et konsulentbesøg udi hønsefarver ang. mine tyske kyllinger - når du har tid.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 21 Juni , 2009, 12:13
Børge der var vist nogen i England der har silver duckwing- men hvordan man laver sådan nogle til golden duckwing, det aner jeg ikke.

Hjemmesiden hedder pippineggs.co.uk men husk på at der er tale om araucanerer med hale.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 21 Juni , 2009, 12:15
Så enkelt kan det ikke gøres op. I år er der hane(r) med ørefjer i den ene stamme, og alligevel bliver kun ca 25% af kyllingerne i den stamme med ørefjer. Jeg har prøvet at have ørefjer på både hane og høner, og der døde ikke ekstra mange kyllinger før klækning end ved andre racer/rugninger, og jeg vil anslå, at 1/4 af afkommet var med ørefjer, 3/4 uden. Min teori er, at der er flere gener, der styrer ørefjer, og at kun et af dem er letalt/dødeligt i dobbelt udgave.
Ifølge kilder er der tale om et "ufuldstændig dominant" gen med "ufuldstændig gennemslagskraft," hvilket vil sige, at det i halv dosis virker mindre stærkt end i hel dosis (således at de stadig kan klække.  ;D), samt at det undertiden slet ikke virker.
Det er faktisk præcis som du siger: der er nogle ukendte gener, der styrer genet for ørekvaster, så visse tilfældige genkombinationer helt kan undertrykke ørekvaste-genet.
Jeg vil tro, det er det Børge mener med "variabel peneterans."
Jeg har sågar læst, at der er en der har ment, at han havde en hane, der var homozygot (renavlet) for ørekvasterne, men alligevel levede i bedste velgående.

I øvrigt vil jeg tro, at "Silver Duckwing" betyder sølvhalset. Man kunne så tro, at "gold duckwing" var guldhalset, men det lader til, at amerikanernes gyldne fjer ville være orange herhjemme.
Så orangehalset.
Undertiden betyder Silver Duckwing dog sølvtegnet, men sådan ser Araucana'erne på billederne ikke ud.

PS: Jeg sidder med Skandinavisk Fjerkræ Standard, jeg har slået op på Araucana, og jeg ser med al tydelighed, at det kun er den haleløse med ørekvaster, der står om i standarden.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 21 Juni , 2009, 12:27
Angående haleløshed vil det så være rigtigt at antage at det er et vigende gen og dermed temmeligt nemt at renavle?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 21 Juni , 2009, 22:06
Jeg ved ikke om jeg har nævnt det ( ;D), men jeg har foretaget et lille krydsningsforsøg mellem Araucana ("vildtfarvet," haleløs med ærtekam, ørekvaster og grønskallede æg) og Danske Landhøns ("brun," med hale, enkeltkam og hvide æg, men uden ærekvaster).
Jeg viser lige et par billeder af resultaterne.

(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10830/thumb_DSCF4177.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=1679&fullsize=1) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10830/255/thumb_Oktober_08_074.jpg) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=3589&fullsize=1) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10830/thumb_Maj_09_015.jpg) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=4917&fullsize=1) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10830/thumb_Bl%C3%A5t_%C3%A6g_002.jpg) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=3971&fullsize=1)

Læg mærke til, at de alle helt eller delvist mangler halen.
Jeg vil tro, at genet er ufuldstændigt dominant...

Jeg fik dog også en kylling ud af det, som min storebror stadigvæk er overbevist om, kom ud af et blågrønt æg. Se min anden tråd.  (http://fjerkrae.dk/prod/index.php/topic,4788.0.html)
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 21 Juni , 2009, 22:11
Og det flotte turkise æg, hvem lægger det, Magnus?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 21 Juni , 2009, 22:12
Vil lige kikke på siden om lidt, skal lige ud og lukke kyllingerne ind, her kl. 22:00 var de ikke gået ind i aften, men nu skal de altså.
Det med halerne burde ikke være noget problem, skulle være nemt at avle den væk.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Lone efter 21 Juni , 2009, 22:15
Nej, det er ikke nemt at avle væk, da haleløs hanexhaleløs høne kan give kylling med hale. Jeg bruger aldrig avlsdyr med hale, men fik alligevel sidste år kyllinger med hale.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 21 Juni , 2009, 22:16
Og det flotte turkise æg, hvem lægger det, Magnus?
Muligvis hønen på det sidste billede. Ellers skulle det være hendes søster (som jeg aldrig har fået fotograferet). Jeg beholdt to af dem...
Det må nok være hende på billedet, for den anden høne lægger nogle kæmpestore, matte, meget særprægede æg. Skallen er nærmest knudret... (http://i22.photobucket.com/albums/b317/Fundal/Smileys/wacko.gif)
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 21 Juni , 2009, 22:17
Sikken en masse der er sket på tråden og hvor er det dejligt at læse alle de ting som folk har erfaret hen ad vejen.Det bliver jo aldrig det samme at sidde at læse på nettet bare om racen.

Lidt standard er der så her kommet frem og jeg er meget spændt på, hvad der sker fremover ude i de små hjem, ligeledes hvad de dygtige fjerkræfolk kan øse ud af deres viden.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 21 Juni , 2009, 22:42
Nej, det er ikke nemt at avle væk, da haleløs hanexhaleløs høne kan give kylling med hale. Jeg bruger aldrig avlsdyr med hale, men fik alligevel sidste år kyllinger med hale.

Hej Lone
Var lige ude og kikke lidt på haleløs genetikken, og du har da ret i, at det er ikke den vej man skal gå.
Bevares, man vil da ved en parring mellem hale/uden hale få haleløse, men som jeg læste på nedenstående side, så er det ikke ønskeligt, fordi det modifier med gener, som ikke skal være der

Se her: Canadian Araucana Society (http://members.shaw.ca/CanadianAraucanaSociety/Erumplessness.htm)

Angående haleløshed vil det så være rigtigt at antage at det er et vigende gen og dermed temmeligt nemt at renavle?
Haleløshed er ikke et vigende gen, læs ovenstående genetik.


Her lige et link til lidt mere genetik omkring øretufter:
Se her: Oxford Journals (http://jhered.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/69/2/91)

Her lidt om tufternes udseende:
Se her: Canadian Araucana Society (http://members.shaw.ca/CanadianAraucanaSociety/ETuftsStyles.htm)

Her lidt om ægs farve og dets betydning (Ikke decideret om Araucana æg):
Se her: Eggshell colour (http://www.blpbooks.co.uk/articles/egg_shell_colour/egg_shell_colour.php)

Lidt genetisk omkring Lethal genet "Ear tufts":
Se her: Lethal genes, Ear-tufts (http://books.google.dk/books?id=8EeghPj1HewC&pg=PA132&lpg=PA132&dq=araucana+genetic&source=bl&ots=paSrJQL5PR&sig=yZfVuUkr1Bjnx0LAxliTTeATbIg&hl=da&ei=tao-SvfBOpGfsgb1mtF7&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8)

Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 03 Juli , 2009, 08:01
Da jeg blev bekendt med at der fandtes Araucanere i DK og via dette forum også blev den lykkelige ejer af denne race, sagde jeg at jeg gerne ville være med i en evt specialklub, det står ved magt.

Desværre kan jeg ikke tilbyde min hjælp, er i forvejen engageret andet sted. Andre har måske heller ikke den fornødne tid, selvom de gerne ville.

Håber nogle har mulighed for at skyde projektet i gang.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 03 Juli , 2009, 10:17
Jeg vil da også gerne være med, men kan ikke overskue at starte noget lige pt, vi får huset fuldt indtil en gang i august.
Jeg mener dog stadig, at man ikke kan gå uden om DFfR, for det er jo der standarder godkendes osv.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 03 Juli , 2009, 11:56
Jeg må tilstå, at jeg bliver mere og mere forvirret jo mere jeg læser. Mener jo at fjerkræopdræt er så gammel en forteelse, at enhver standard burde være international!!! Samt at racer godkendt i andre lande pr. automatik også er det i Danmark.

Hvad skulle fordelen være ved at have standarder der kun gælder i Danmark Norge og Sverige ???????????????

Verden er blevet så lille, at dommere kan hentes, hvorfra man vil og har råd, hvad gør man med dem fra andre lande end DK-SE-NO, skal de først lære disse landes helt egen standard eller dømmer de alligevel efter en bredere, eller bruger man dem slet ikke?

Spørgsmålene trænger sig på hele tiden hos mig, hvorfor er dette her så meget anderledes end de organisationer jeg hidtil har været medlem af og arbejdet for? Katten, hundene, hestene har alle internationale standarder, som tager behørigt hensyn til racens hjemland, men som gælder over hele verden.

Det er virkelig ikke for at være på tværs, jeg undres bare.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 03 Juli , 2009, 12:28
I England har de Italienere og Rhode Island-høns med rosenkam, i Amerika findes Silkehøns kun i én størrelse, der ligger midt mellem store og dværge, i Tyskland er "racen" Legbar en farvevarietet af Italiener, og i nogle lande er hanekamp stadigvæk en sport.

Det er naturligvis udmærket med noget internationalt, navnlig med de sjældne varieteter, men jeg tror også, det er udmærket, at vi har en del selvbestemmelse. Vi kan ikke nødvendigvis forvente, at diverse farvevarieteter er fuldkommen statiske; for et par år siden blev der tilføjet en detalje med de båndede om, at hanen også måtte være båndet. En fuldkommen nødvendig detalje. Hvor besværligt havde det ikke været at få dén detalje tilføjet i hele Europa, i stedet for blot i Skandinavien? Og hvad med alle de varieteter, som slet ikke findes i Skandinavien? Skulle vi også have standarder for dem?

Jeg mener nej. Alting behøver ikke være så stort, og vi har godt af noget selvbestemmelse.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 03 Juli , 2009, 12:57
Ja, det er det sikkert og Rom blev ikke brygget på een dag.

De organisationer jeg nævner har jo et hovedsæde, hvor alle standarder er vedtaget for rigtigt mange år siden. Det har så ikke forhindret, at der er specialklubber spredt rundt omkring for racer som ikke er særligt stort repræsenteret.

Jeg var medstifter af Dansk Palominosportheste foreningen, som dengang ikke havde noget sæde i DK, og derfor fik stambogsført i UK.Der var en anden forening under LU, men der valgte de at sætte navnet Palomino som en race, der helst skulle ligne en Dansk Varmblod, men Palomino er en farve, endda af stor vigtighed, derfor den nye forening, som optog heste med den rigtige farve, og ikke brune, skimlede og hvad der ellers findes.

Selv er jeg da nu medlem af The Crabbet Org. som netop er en bestemt forening som beskæftiger sig med disse linier indenfor araberhestene, men samtidig er jeg så også  medlem af DSAH som så igen via moderorganisationen er medlem  af den store organisation WAHO

Det kan jeg ikke se noget galt i, idet uanset om jeg køber en hest i Japan, Egypten, Australien eller USA, ja så er den opdrættet efter de samme principper og vil til enhver tid kunne optages i den danske stambog. Er kvaliteten i orden, ja så er den nyt blod og sikkert også et dyr som lever op til det jeg ønsker, som måske ikke fandtes i Skandinavien.

Også her er der da typeforskelle fra verdensdel til verdensdel, men det er ikke det store.

Bevares der er udbrydere, men er man så dum at købe der, har man ikke mulighed for at registrere under de vedtagne regler. Lidt det samme som med Dank Racehundeunion kontra DKK.

Jeg ved da godt at jeg er spritny herinde, men på mig virker det hele meget stift og gammeldags i en verden, der uanset om man kan lide det eller ej er blevet meget lille.

DFF virker på mig ret monopoliseret, men det er danskerne jo også så glade for at ligge under. Jeg har forhåbentlig ikke ret, blot fået et forkert indtryk.

At der findes hanekampe i et eller andet umba-umbaland kommer ligesom ikke sagen ved, det er jo noget med lovgivning.

VH Gunni.

Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 03 Juli , 2009, 13:17
Jeg synes absolut det er en god ide med international standard. Jeg kan ikke se hvordan alle de forskelle gavner. Man kan altid have en engelsk variant af legbar og gøre det til en race f.eks. hvis man beslutter sig for at lave en standard. I andre forbund fungerer det jo under et stort moder forbund.

Jeg vil også gerne være med til at starte noget op. Jeg har masser af tid men absolut ingen erfaring! Jeg har ikke engang været medlem af en fodboldklub ;D

Interesse og engagement er hvad jeg har
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 03 Juli , 2009, 19:55
Nu er det ikke for hele tiden at drage andet end høns ind i debatten, men vi indførte for mange år siden en spansk hunderace ved navn Sabueso Espaniol. I DK havde man ikke beskrivelsen af standarden, men henvendte sig til moderorganisationen FCI og derfra fik man den spanske standard udleveret, hvorefter den blev oversat til dansk.FCI råder over alle standarder der er anerkendt og kan til enhver tid give disse videre om nødvendigt.

Det er jo det jeg mener er en fordel, at standarden for dyrene oprindeligt er fra det land, hvorfra de kommer og er blevet anerkendt som race,

Magnus nævner forskellen på Italienere, men er der nogen der har tænkt på, hvordan den så ud oprindeligt? Det må da være det, der er den rigtige, på lige fod med Danske Landhøns, Skånske Blomsterhøns o,s,v.

Hvor stor er forskellen på de forskellige racer fra land til land, jeg læser jo da om at man tager til andre lande end Sverige og Norge og henter avlsmateriale.

Det med det båndede kan jeg slet ikke forholde mig til, kender intet til det, men hvis det er vedtaget, kun for de nordiske lande er det da at udelukke udenlandsk materiale.

Uh Ja, tankerne er mange og I må holde for. <G <G

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 03 Juli , 2009, 22:09
Før i tiden sagde standarden for båndede varieteter angiveligt, at det kun var hønen, der måtte have tegning på brystet. Det kan imidlertid ikke lade sig gøre, hvis hønerne skal være flot båndede, så man blev nødt til at have to stammer: Én til høner, som skulle have tegnet bryst, og en til haner, som ikke skulle. I begge stammer ville det kun være det ene køn, der egnede sig til udstilling.
Den regel fik de heldigvis ændret, så nu kan man godt opdrætte en standardmæssig korrekt hane og høne fra samme kuld.

Jeg ved ikke om jeg har ret, men jeg forestiller mig, at det ville koste en stor mængde anstrengelser at nå til enighed, hvis alle lande skulle have én fælles standard, som tilføjelser skulle stå i, og man skulle have alle de enkelte lande med på sådanne små lovændringer.

Jeg synes så afgjort ikke, vi skal droppe de nationale standarder, men det vil nok være værd at efterstræbe en vis overensstammelse imellem de forskellige.
Vi skulle nødig ende med et "Europas forenede Stater."
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Juli , 2009, 22:23
Jeg synes også det er fair nok at en race eller farve som er anerkendt i Europa, skal vises frem på Lu en enkelt gang i en passende kvalitet for at blive optaget i den skandinaviske Standard.

Så kan dommere, hønsefolk og andre interesserede også se hvad det er for noget, som "slæbes" til landet.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: jesper efter 03 Juli , 2009, 22:33
hej lestat
jeg ved godt at det ikke hører hjemme her
er enig med dig at dyrene skal forbi LU for at komme i standarten
men  skal de stå som ny opdræt el skal de stå nede i rækken med andre dyr af samme race ?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 03 Juli , 2009, 23:44
Lestat, jeg synes da det er en underlig formulering: "Så kan dommere, hønsefolk og andre interesserede også se, hvad det er for noget der "slæbes" til landet"

Det der slæbes til landet er måske en race, køn, grim, uinterssant måske, der ikke før har været her, men som svarer til den Europæiske standard, eller den standard i det land hvori den er opdræettet .

Det er da ikke sikkert den falder i smag, så det bliver en race der fremover bliver populær, men det er der da så mange racer som er anerkendt i DK der ikke er. Hovedsagen er vel at der er en standard og at dyrene svarer til den.

Skal jeg forstå det sådan. at så skal den udstilles, med risiko for at DK derefter laver standarden om, hvis man finder det for godt?

Hvad med de opdrættere der køber rugeæg i et andet land, af en i forvejen anerkendt race, skal de så også udstille deres afkom efter disse æg inden disse må sættes i avlen?

Det er altså rimeligt kringlet alt dette her.

VH Gunni.

Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Lene Lestat efter 04 Juli , 2009, 09:42
Jeg retter "slæbes" til kommer istedet for, det var bestemt ikke ment som noget negativt, jeg  beklager meget at det er blevet opfattet sådan.

Der er mange fine og dejlige racer i Europa. Men jeg synes nu stadig væk at det er iorden at de skal fremvises, for det er da også i høj grad en form for P.R og det ville vel kun være dejligt hvis andre også får øjnene op for dem.




Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 04 Juli , 2009, 23:47
Det er helt i orden, ikke altid man bliver forstået i den ånd det faktisk var ment. Jeg skal nok skåne jer for flere spørgsmål, kan godt forstå , hvis det kan irritere en smule til tider.

Jeg er blot så irriteret over, at man praktisk taget ingen research kan foretage sig på nettet, hverken hvad angår udstillingsregler, standarder(igen, igen)eller lignende.

Jeg kan ikke greje om det er fordi foreningen mener, det er bedre man kontakter den med alle disse spørgsmål, men jeg har aldrig brudt mig om at spilde folks tid før end jeg helt bestemt ved, at det har min interesse.

Jeg kan ikke engang finde en liste over Araucaneropdrættere.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 05 Juli , 2009, 03:08
Jeg tror, at der i rigtig mange foreninger sidder bestyrelser, som tildels ikke er kommet ind i IT-tiden endnu, og at dette er problemet med de manglende oplysninger.

Standarden bliver udgivet fra DFfR i en bog, som de sikkert har copyright på, men man kan jo stille spørgsmål ved, hvem der egentlig ejer denne standard?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 05 Juli , 2009, 08:53
Ja, det er jo det!!!!! Man kan vel ikke eje en standard, hvordan skulle det kunne lade sig gøre???. Man kan eje den opsætning og de billeder ( med ophavsret) som befinder sig i selve værket og derfor ikke må kopieres, men selve standarden, mener jeg bestemt ikke man kan bestemme over.

Der rådes jo heller ikke over f.eks. Den nye Hestelov, den kan man da fint plukke stykker ud af til offentliggørese.

Jeg er helt overbevist om, at det er fuldt lovligt, at jeg tager billeder ( på hvilke jeg har ophavsret) af mine Araucanere, sætter dem på min hjemmeside, samtidige med at jeg SKRIVER STANDARDEN.

Den service vil jeg da gerne give evt. kunder i fremtiden.

Man kan jo da også blive for autoritesttro, som det før er nævnt her i tråden er det jo godt med lidt selvbestemmelse ;D ;D ;D

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 05 Juli , 2009, 13:56
Jeg kan ikke engang finde en liste over Araucaneropdrættere.
Det, du nævner her, er ikke et "ikke engang."

Sammen med vores landhønseblad får vi tilsendt en medlemsliste, med overblik over adresse, bosted og telefonnummer, samt hvilke varieteter, de har. Problemet er blot, at den er håbløst forældet.
Jeg skrev til kasseren og foreslog diskret, at man opdaterede den og lagde den op på nettet.
Han svarede, at man ikke må lægge oplysninger om folk op uden deres tilladelse.
De har dog sendt spørgeskemaer rundt, hvor man kunne oplyse, hvilke varieteter, man opdrættede, og samtidig evt. indvillige i, at de blev publiceret (muligvis på nettet, ellers kun på papiret). Jeg ved ikke, hvor langt de er kommet med det.

Med dette vil jeg bare sige, at det ikke er en smal sag at lave en liste over opdrættere. Selv de lister, der er, er ofte forældet: den eneste person, jeg kunne finde, der havde Faverolles, havde i virkeligheden ikke haft høns i 7 år.

Lån en bog eller snak med nogen. Glem internettet.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 05 Juli , 2009, 18:38
Den første bog er skam anskaffet, standarden lånt på biblioteket, men opgive nettet, aldrig i livet!!!!  ;D ;D ;D

Det kan da godt være, at man inden for fjerkræet i DK ikke er så vild med det, men når jeg tænker på, hvor meget jeg har lært via nettet og fået forbindelser til, ja, så fortsætter jeg.Jeg fandt jo da ud af via nettet, hvordan en Araucana i grove træk skal se ud, også selvom DFFR holder kortene tæt til kroppen ::) Desværre er der jo ingen specialklub for disse dyr i DK, men håber da at den kommer med tiden, ellers må jeg jo søge udenlands.

Hvis folk ikke vil figurere derinde som opdrættere, eller i det hele taget kun interesserer sig for sine nuværende medlemmer og egen lille verden, ja så kan man jo ikke tvinge dem, det kunne da lige mangle.

Jeg må så konstatere, at det på mig virker meget konservativt og lidet fremadrettet, lidt a la the English Stiff Overlip, og hvor jeg dog har mødt det, netop i England, blandt gamle opdrættere som ikke er til at rykke en milimeter, men som derfor også er sakket bagud, når det gælder om at udbrede deres materiale.

Med fjerkræ er det jo trods alt nemt, man SKAL ikke være medlem for at få sine dyr stambogsført, idet der ingen stambog er, så man kan jo så blot gå og lave nogle dyr for hyggens skyld, indtil man føler, at nu er man på rette vej og så tage den derfra.

Fremgangsmåden tror jeg ikke fremmer tilgangen af nye medlemmer.

Copyrighten vil jeg undersøge nærmere, men mener stadigvæk ikke man kan have det på et begreb,( der må være noget på nettet ;D) men kun på sit materiale, når det ikke gælder decideret forfatterskab, billeder, musik, eller lign.

Nu tror jeg, jeg har sagt nok i denne debat, det lader jo til ,at de fleste finder det helt i orden og jeg vil ikke gøre mig totalt upopulær. Dette her er jo et dejligt forum, som jeg meget gerne vil være en del af. *h *h *h

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 05 Juli , 2009, 22:00
Jamen Gunni, du har da også ret til at ytre dig!
Personligt er jeg træt af hobbyforeninger og føler ikke trang til at melde mig ind i endnu én.
Jeg er faldet for Araucana-racen og er sådan set indstillet på at skulle fremavle mine egne høns, så jeg får hvad jeg ønsker. Foreløbigt har jeg kyllinger fra Stevns, Nordjylland og Tyskland, så noget bliver der vel ud af det.....
For mig er æggenes farve nok det vigtigste, dernæst kropstype, haleløshed, ørekvaster - og i meget høj grad det tillidsfulde og nysgerrige temperament. Så der er da nogle ting at avle på. Endelig vil det jo være sjovt at eksperimentere lidt med farverne. Har lidt planer om at forsøge at frembringe blå/sølvhalsede. Men altså til os selv - ikke noget med at udstille, få anerkendt osv. Men derfor kunne vi jo godt lave en klub og støtte hinanden og hjælpe med avlsmateriale  ;D
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 06 Juli , 2009, 00:01
Jamen det lyder da rigtigt godt den måde du har valgt. Mit ønske er faktisk det samme, men for at komme igang er man jo nødt til at vide de mest elementære ting om det man arbejder med.

Da jeg købte mine, vidste jeg faktisk ikke det med ørekvasterne, jeg vidste kun, at de var haleløse og lagde turkisfarvede æg. For mig var det skam også æggene og jeg skynder mig at sige at mine indlæg ikke er skrevet fordi jeg er utilfreds med de kyllinger jeg har købt. Sådan må I endelig ikke forstå det.De er skønne og så tillidsfulde at det er en fornøjelse.

Jeg er utroligt glad for mine dyr, men vil altså også have nogle der svarer til standarden, som jeg kan avle på fremover, også selvom det nok varer længe inden der bliver tale om udstilling. Hvis det nogensinde kommer på tale.

Det var først efter at jeg havde købt mine dyr at jeg begyndte at undersøge, hvordan de egentlig skulle se ud og derved opdagede hvor svært det var at finde oplysninger på dansk.

Jeg udstiller heller ikke mine heste, men er begyndt at hjælpe til på div. shows, hvor jeg er pointansvarlig, hvilket giver mig et indblik i, hvad dommerne mener, samtidig med, at jeg kan se de andres dyr.

Jeg ville blive meget glad for en specialklub, hvor man kunne koncentrere sig om racen og kun racen. Det lader jo til at det er en race med udfordringer, hvilket jo altid er spændende.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Finn Jensen efter 06 Juli , 2009, 18:46
Hvis der er interesse for det, så kan vi her på forum lave en kategori omkring aracuana specialklub. Dem der så er interesset i det kan få læse- og skriveadgang til den og så finde ud af om og hvordan sådan en aracuana specialklub skal fungere og diskutere dette i denne kategori. Evt. arbejde med standarder osv.

Det skal selvfølgelig ikke forhindre at der stadig snakkes om aracuanaer i åbent forum, men en mulighed for at føre mere specifikke diskussioner. Det vil være en forholdsvis ukompliceret måde at se om der kan startes en aracuanaklub op.

Der skal være (mindst) en fra gruppen som melder sig til at være lokal moderator for denne gruppe, som kan gøre tråde til opslag og flytte/slette hvis der er behov for det. Det vil kun være i denne kategori at den lokale moderator har disse beføjelser.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 06 Juli , 2009, 19:43
Det var da et fint tilbud, Finn  :D.
Nå, araucana-ejere: er der en IT-nørd iblandt os? Det ville jo give os mulighed for at få fortalt hinanden, hvad vi har af fordele og ulemper i vores samlede bestand af mere eller mindre ægte kræ. Vi kunne måske også finde ud af, hvem der er beslægtede - og få gavn af hinandens genpuljer ved udveksling af kyllinger eller udlån af haner... Masser af muligheder  :o. Og så uden at kede de andre Forum-medlemmer med vores specialsnak.
Er der nogen, der melder sig?
Vi  kunne måske endda få vores egen Smiley. ;D
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 06 Juli , 2009, 21:09
Ok jeg melder mig, i hvert fald til en begyndelse ;D
Synes det her er ret spændende så Finn jeg vil gerne moderere hvis jeg får et grundkursus
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 06 Juli , 2009, 21:29
Nej, hvor flot både af Finn men også Johanne. *p *p

Jeg melder mig fluks på banen.  <S

Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: hanegalgak efter 06 Juli , 2009, 21:47
Jeg er bestemt også med på ideen , men kun som aktiv lille nysgerrig spørger og måske blodfornyer bytter et eller andet..
Jeg aner ikke en hujende hat om kvalitet , standard etc. Men jeg er meget interesseret i HVORDAN , jeg sørger bedst muligt for dem , dermed også hvordan jeg undgår nogle af de fejl der kan forvolde dem smerte etc.

Debatten om standard - uuuuuu - varm kartoffel : men jeg kan da forstå ud fra det grønne blad , at selv en standard kan fortolkes , så en er bortdømt en anden inde i varmen !

Magnus : tjae , der tales om nyt blod , nye gener i avlen osv . Lister der ikke er up to date : hvor mangles der nyt blod  ? ;D

Finn s ide er jeg med på .............  NAVN ?

dunhjernest
  jan
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 07 Juli , 2009, 00:10
Da det er en race, som jeg helt sikkert vil prøve på et tidspunkt, er jeg også med, måske mest på sidelinien.
Men jeg har da været ude og rode en del i racen, og på genetikken.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Finn Jensen efter 07 Juli , 2009, 06:37
Jamen så laver vi sådan en, efter at vi er flyttet til den nye udbyder.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 07 Juli , 2009, 06:50
Jeg vil gerne være med.
Da jeg allerede er global moderator, ville det måske være smart, at jeg bare fortsatte med det i gruppen?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Viben schliemann efter 07 Juli , 2009, 08:22
Jamen, vil jeg også gerne være med, det er jo rart at vide hvad den anden part snakker om  ;)

Mvh Viben
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne M. efter 07 Juli , 2009, 08:39
Jeg er også meget gerne med, mest af nysgerrighed og for at få mere at vide om racen. Evt. bytte m.v. hen ad vejen.
Hvad om vi hver især indlagde billeder af vores araucanere, for at man kan få et overblik over 'materialet'?
Godt initiativ!
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 07 Juli , 2009, 08:55

Hvad om vi hver især indlagde billeder af vores araucanere, for at man kan få et overblik over 'materialet'?


Netop det kunne være rigtigt sjovt og sikken en masse vi kan lære, måske kunne vi indbyrdes så også kommentere de forskellige dyr, så de der ved mest kan øse af deres viden.

Uh jeg glæder mig allerede og håber virkelig, at alle med Araucanere vil deltageså vi kan få lavet den klub.

Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: hanegalgak efter 07 Juli , 2009, 10:48
LA NU VÆR MED AL DEN SNAK OM BILLEDER  - jeg arbejder jo på det ......................

                                                         ;D

jan
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 07 Juli , 2009, 10:52
Jamen nøh, jeg tror selt ikke du har nogen høns før jeg ser billeder ;D ;D ;D

Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Lene Lestat efter 07 Juli , 2009, 10:54
Hvis det er i Kamphønse klubben at Araucanerne hører til, var det så ikke en ide at kontakte dem, det kunne jo være at de Araucana avlere der er medlemmer der også ville være med i en selvstændig klub?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Viben schliemann efter 07 Juli , 2009, 11:06
LA NU VÆR MED AL DEN SNAK OM BILLEDER  - jeg arbejder jo på det ......................

                                                         ;D

jan

Skal vi ikke blive enig om, ikke at skrive med store bogstaver, da store bogstaver er lig med råben og vi har da ikke nogen grund til at råbe af hinanden, vel :)

Mvh Viben
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 07 Juli , 2009, 11:36
Har kamphønseklubben egentlig en hjemmeside? For det var da en god ide at kontakte dem og høre om de ville være med.

Angående navn kan vi så hedde andet end DFF's Araucana klub?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: hanegalgak efter 07 Juli , 2009, 11:56
Hvor står det ?
Hvordan h v i s k e r man så
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 07 Juli , 2009, 12:09
  ;D ;D ;D Med små bogstaver og hvis man ikke vil høres kan de gøres endnu mindre  ;D som f.eks her

Knappen med Aét og pilen er den man anvender.Jo større tal jo større bogstaver.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 07 Juli , 2009, 19:12
Jeg har kontaktet formanden for Kamphønseklubben og fået et telefonnummer til et medlem, der skulle have araucana. Der er dog ingen der tager telefonen lige nu. De har vist ikke nogen hjemmeside, blot en henvisning fra DFfR. Så måske løser vi også et problem for dem ved at lave en klub "på tværs". Formanden mente at det var småt med Araucanaer - så de har nok ikke mange medlemmer med denne race.
Ang. "konsulentbistand", så er den tyske Herr Vagt jo et venligt og hjælpsomt menneske, der gerne øser ud af sin viden. Det kunne vi jo sætte lidt i system.....
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: hanegalgak efter 07 Juli , 2009, 20:38
Vi har godt nok mange geniale kvinder på dette forum , ganske rigtigt lugovets  :)

Så : Johanne : jeg mener ikke der kan komme bedre forslag end dit ! Ingen over eller ved siden af ! For min skyld kan vi gå direkte til vedtagelse af : D:F:F:s Araucana Special Klub.

Min lille dunhjerne sender masser af dejlige kommandoer om : smil , kluk , glad i låget ting over den her klub dannelse  ;D

tak

jan
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 07 Juli , 2009, 20:45
Ih hvor er det skønt at være genial ;D det sker ikke så tit jeg blir beskyldt for det ::)
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 08 Juli , 2009, 11:23
Så lykkedes det at få kontakt til det medlem, som Kamphønseklubben henviste til som Araucana-opdrætter. Hun har desværre ikke flere! Har været nødt til at skære ned og syntes at det var for bøvlet at skaffe nyt avlsmateriale eller i det hele taget at få hjælp til opdrættet. Hun ville gerne hjælpe med de kontakter, hun har - hvis vi ønsker det.
Så der er altså ikke nogen i Kamphønseklubben, der kan føle sig trådt over tæerne eller forbigået ved at vi starter vores egen specialklub. Hun fortalte i øvrigt at en ung mand fra Vadum havde fået godkendt nogle blå/guldhalsede for nogle år siden. Er det "en af os"?
- hvor starter vi ???
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 08 Juli , 2009, 11:36
Ja hvor starter vi?
Jeg synes vi skal starte med at finde ud af hvad vi vil med klubben. Derefter lave en oversigt over medlemmer og hvilke farver og størrelser de har, hvis de altså har nogen :D Altså noget lignende en opdrætterliste, også selvom man ikke ser sig selv som opdrætter.

Så skal vi ha fundet en standard at avle ud fra- i princippet kan man vel godt tillade sig at modificere en standard hvor det er krævet til vores behov- men skulle man få lyst til at udstille i dffr regi så skal den jo ikke afvige for meget. Jeg tænker i stil med en standard for araucana uden kindfjer osv.- dem kommer der jo en del af for det skal der.

Men det er mine tanker ;)
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 08 Juli , 2009, 11:42
I det Grønne Blad for Oktober 2007, er der en fra Silkeborg, der reklamerer med Araucana og Houdan.

Jeg ville gerne lægge tlf. nummer op, men det er vist imod reglerne.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 08 Juli , 2009, 11:43
Magnus, kunne du så ikke selv ringe ham op og orientere ham?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: hanegalgak efter 08 Juli , 2009, 11:48
Hej Magnus.
Hvis du sender det til mig i en pm. vil jeg gerne forsøge at kontakte ham !
Jeg er ind i mellem i Silkeborg , så jeg kunne nemt slå et smut forbi ham , og fortælle ham lidt om sagen !

jan
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 08 Juli , 2009, 16:36
Det er altså bare spændende alt sammen, Jeg har læst mig til, at de i USA kalder de halede Aucanere for engelske, det synes jeg egentlig er udemærket, så fristes man vel ikke i samme grad til at krydse dem sammen, eller hva`?

Har jeg forstået det ret, nu taler vi haleløse, at de er lige rigtige, enten de nu har kvaster med skæg, kvaster uden skæg,

kvaster i et glat ansigt samt et ansigt uden nogen som helst "pynt" Blot de har kroppen, ærtekammen, samt er haleløse?

Tænk at de findes i så mange farver i DK, det ville jeg aldrig have gættet.

Til sidst synes jeg jeg vil sætte denne lille beretning om Araucanere ind, den er godt nok på engelsk, håver de fleste kan læse den endda.

Go 'Round The House
 

By Jimmy Reed
Senior Writer

 
 
Cotton was my old man's whole life. He grew it for more than 50 years, and from the time he plowed with mules until the day he shipped his last bale from his own gin, he devoted every waking minute to his crops.
So - for the life of him he couldn't understand why I was interested in other things. Over the many years I managed his farm and gin, he often remarked, "If that boy paid as much attention to this farm as he does to his honeybees, garden, ducks, geese, turkeys, guineas and chickens ­ why, he might amount to sumpin'. Especially those chickens. Heck - he even talks to them!"

I got my fondness for fowl from Mama. She wouldn't think of buying meat, eggs or vegetables when she could produce them herself, and early on she taught me how to care for chickens. Late each afternoon, her feed call would incite a stampede among the huge flock as they flapped toward her from all across the pecan grove, squawking a serenade that was music to her ears. She talked to her chickens, and so did I.

One day I saw a photo of Araucana hens in a poultry magazine. "Originally bred in Argentina ­ guaranteed to lay blue eggs in a variety of shades," the advertisement said. I ordered 50 biddies.
Mama was skeptical, but like me she couldn't wait for the Araucanas to start laying, hoping the hen fruit really would be blue. That day I ran into her kitchen with a cobalt blue egg in my hand, she immediately began calling all her friends and describing it as if I had brought her a gift from the Rajah of India.

Word spread, and folks began buying my blue eggs as fast as the hens could lay them, especially around Easter time. I converted an old cotton house into the "Chicken Hilton," as the neighbors called it, and like Mama, I always talked to the flock at feeding time.

I remembered studying how the Russian physiologist Pavlov elicited conditioned responses from dogs by making certain sounds just prior to giving them favorite snacks, so I decided to conduct a similar experiment with the Araucanas.

Whole kernel corn hypnotizes chickens. Knowing this, I would walk slowly around the Chicken Hilton each day, dropping kernels and singing a little ditty: "Go 'round the house, go 'round the house." Soon, I could drive up to the chicken yard fence, roll down my pickup's window, sing the little ditty, and immediately the Araucanas would start to trot around the house, cackling cacophonously. Pavlov was right.

"You gotta see it to believe it," folks all over town were saying. "He not only talks to his chickens, but they understand him!"

Dad was absolutely flabbergasted. Watching me commune with the chickens one day, he said to a fellow farmer, "Lordy, lordy - I've got a manager who sells blue eggs laid by hens from a foreign country that understand him when he talks to them. Next thing you know, he'll teach 'em to write."

Jimmy Reed farmed and ginned in the Mississippi Delta for 20 years. Contact him at (901) 767-4020 or jreed@vancepublishing.com.


 
De Araucanere er da noger for sig, ikke?

Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 08 Juli , 2009, 17:18
Hvad blev der lige af dværgvarianten? Skal den ikke være med?
Jeg har kontakt til en dygtig avler af dværgaraucana.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 08 Juli , 2009, 17:34
 ;) Det skal den vel... fylder da ikke så meget  ;D
Jo, det ville da være naturligt at dværgvarianten var med. Hvor har du dem fra, Marianne?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: hanegalgak efter 08 Juli , 2009, 20:54
Hej alle araucana folk.

Har lige talt med manden fra Silkeborg , som Magnus henviste til.
Han vil gerne deltage i en evt. klubdannelse ; umiddelbart helst under DFFR `s vinger , og et møde på landsudstillingen.

pt havde han 1.2 araucana og x antal kyllinger ud af 70 æg. Farve ikke nævnt.

Endvidere mente han de var svære at avle med pga den manglende hale. Den manglende hale give nogle fjer omkring kloak åbningen , som stikker når hanen træder hønen - og så er han bestemt ikke interesseret i hende mere !
Disse fjer skal plukkes og ikke klippes væk ! Og åbningen omkring kloaken skal jævnligt tjekkes !

Lugovets : du nævner 11 farver til en start , kan de ses - fex på nettet - eller hvor måske. Endvidere , det der med kvast og ikke osv - uuuh - jeg har lidt af hvert blandt mine : hvordan klassificerer jeg det de har , farver osv ?

Ellers kan jeg jo ikke fortælle - korrekt - hvad jeg kan tilbyde i samarbejdet.

Lidt en  blandet landhandel , håber det kan bruges



jan






L
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Ankerine efter 08 Juli , 2009, 21:06
70 æg fra to høner??? Ved du hvor han har købt æg?
Angående DFfR, så står jeg af. Gider ikke bureaukrati og store foreninger med mange modsatrettede dagsordener. I øvrigt har de jo indtil nu ikke gavnet Araucana-opdrætterne siden der ikke er flere i Kamphønseklubben. Jeg tror heller ikke at jeg har lyst til at udstille. Hvad siger I andre?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 08 Juli , 2009, 21:10
Jeg ville gerne være med... hvis jeg holdt Araucana-høns. Og det ville jeg hjertens gerne... hvis jeg ikke allerede var helt forelsket i mine Danske Landhøns.

Jeg kan godt lide de blå æg, men jeg har ikke lyst til at holde Araucanaudover for æggene.

PS: Befrugtningen af mine blå æg fejler ikke noget.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 08 Juli , 2009, 23:08
Jeg ved, der er en i Silkeborg klubben.
Spørg Carsten Blohm, han er formand i klubben.

Nå, i havde fået fat på ham, kan jeg se.
Man skal altid læse færdigt, inden man skriver, *ggggg
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 08 Juli , 2009, 23:21
Næh hvorfor dog DFFR, jeg har ikke nærmere kendskab til dem men det lyder bureaukratisk. Som klub kan man vælge at være så ambitiøs som man vil, men jeg vil selv synes det var positivt hvis folk vil udstille. Men den slags kræver tid og penge og er ikke alles kop te :)

Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 08 Juli , 2009, 23:42
Her lige et par link fra den Amerikanske standard:

http://www.browneggblueegg.com/AraucanaColors.html (http://www.browneggblueegg.com/AraucanaColors.html)
http://www.browneggblueegg.com/AraucanaStandard.html (http://www.browneggblueegg.com/AraucanaStandard.html)

Faldt lige over dem, da jeg søgte lidt efter yderligere information om oprindelsen, for den er der jo ikke megen viden om, og det kommer der nok heller aldrig, udover at den stammer fra Sydamerika, formodentlig Chile/Argentina, og at den skulle være i et crossbreed med noget spansk, dette har jeg dog ikke fundet dokumentation for, kun formodninger.
Måske der ligger en form for dokumentation her omkring Araucana, at den ikke er en domesticeret høne fra Chile, kik selv, og bedøm.. http://www.citeulike.org/user/Schmidtc/article/4179626 (http://www.citeulike.org/user/Schmidtc/article/4179626)
Lidt mere om samme emne: http://www.ilri.org/ILRIPubAware/ShowDetail.asp?CategoryID=TS&ProductReferenceNo=TS_081013_001 (http://www.ilri.org/ILRIPubAware/ShowDetail.asp?CategoryID=TS&ProductReferenceNo=TS_081013_001)

Også lige et link, hvor ovenstående modbevises: http://anthropology.net/2008/07/29/ancient-chilean-chicken-may-not-be-of-polynesian-origin/ (http://anthropology.net/2008/07/29/ancient-chilean-chicken-may-not-be-of-polynesian-origin/)




Fandt forøvrigt også denne:


Table of hatchability:

Table 1: (Øretufter + uden øretufter)

(Et,et+) X (et+,et+) = (Et,et+) , (Et,et+) , (et+,et+) , (et+,et+)

50% Heterozigous Tufted = 20% of these dead. Of the rest a portion will not show external tufting

50% normal = all live and vigorous

Table 2: (Øretufter + Øretufter)

(Et,et+) X (Et,et+) = (Et,Et) , (Et,et+) , (Et,et+) , (et+,et+)

25% Homozigous Tufted = Dead

50% Heterozigous Tufted = 20% of these dead. Of the rest a portion will not show external tufting

25% normal = all live and vigorous

Nogle har på et tidspunkt påstået, at de blå æg indeholder mindre kolesterol, det er der så også lavet test af: http://www.ansi.okstate.edu/resource-room/general/poultry/araucana.htm (http://www.ansi.okstate.edu/resource-room/general/poultry/araucana.htm)

Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 09 Juli , 2009, 02:17
@Jørn

Jeg tror du har ret i dette, de der vil noget mere med deres Araucanaer skal nok komme til.

Har du nogensinde set bogen: Araucana Poulterers Handbook af David Caudill Publisheret i 1975?
Den er vist uhyggelig svær at få fat i.

Der findes en nyere bog udgivet i USA: Araucana af Cathy Brunson med sort/hvide illustrationer, vistnok en let begynderbog.

Det er alt hvad jeg har kunnet finde af læsestof, decideret om Araucana
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Lars Erik Bobsin efter 09 Juli , 2009, 07:19
Bør denne nye klub ikke retteligt hedde:

Araucana Special klubben under DFF.

Der kunne jo måske også komme en anden klub.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 09 Juli , 2009, 07:39
Jo, det er da oplagt, Lars  :D
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: hanegalgak efter 09 Juli , 2009, 08:01
Hold da op , kan jo knap vende ryggen til så vokser tråden voldsomt  :

Helt i min ånd vi lader DFFR være DFFR , lige så stille helt for sig selv , det er vist ikke kun hønsene der trænger til nyt blod.
Jeg kan lide at besøge udstillinger , men kun besøge dem.
Jeg arbejder videre med det billed / foto halløj  - og nu kommer datteren snart hjem fra ferie , hun har indvilliget i at hjælpe analog jan , helt i   s l o w m o t i o n  ;D  Billederne kommer på telefonen , med besvær på computeren , så nu mangler jeg bare resten af vejen over til dette forum - den digitale lærdom falder mig svært  :-\

Dunhjernest jan
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 09 Juli , 2009, 08:26
Jan, hvis du har billedet på computeren gør du sådan:
I dit svar klikker du på "Øvrige funtktioner" som ligger lige under svarboksen.
Der åbner sig nu forskellige muligheder.
Ud for boksen "Vedhæft" klikker du på "Gennemse".
Det åbner diverse mappestrukturer på din egen computer, her finder du den mappe, hvor billedet ligger, og klikker på billedet og derpå på "Åben", idet du klikker på "Åben" vil vinduet lukke sig, og du er tilbage, hvor du vil skrive dit svar. Du kan se at stien til dit billede er sat ind i "Vedhæft" boksen.
Hvis din besked i øvrigt er færdig kan du klikke på "Besked" ligesom du plejer, eller du kan klikke på (Flere vedhæftninger), hvis du vil sætte flere billeder ind dog max fire. Skulle dit billede være for stort, vil systemet fortælle dig det, og så forklarer jeg dig noget om det på et andet tidspunkt.  :D
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Lene Lestat efter 09 Juli , 2009, 08:31
Alle kan være medlem i en special klub under DFfR, det er kun aktive medlemmer og bestyrelsen som også skal være medlemmer i DFfR, og som denne tråd antyder, så er der jo ingen som vil udstille.

Desuden er det vel egentlig special klubberne, som skal udbrede kendskabet til de forskellige racer og ikke DFfR, som er en hovedforening, som samler klubber og special klubber under et.
På lige fod som f.eks Landskontoret for Hesteavl samler special klubberne for de pågældende hesteracer.  
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 09 Juli , 2009, 08:32
Det er jo ikke mere end et par måneder siden at jeg fik mine Araucanere og fandt ud af, hvor svært det var at indhente oplysninger via den landsdækkende racefjerkræsforening uden at melde sig ind.

Allerede fra begyndelsen var der lidt snak om en Araucanerklub og mit indtryk var dengang, at man gerne ville have en sådan for at man kunne forenes om den fælles race, uden at der var en masse konkurrence.

Skulle man en dag komme så vidt, at man synes det kunne være sjovt at udstille, mener jeg da man blot kan melde sig i DFFR, længere er den da ikke.

Jeg har læst mig til, at indavl ikke skulle påvirke fjerkræ i helt så voldsom grad som hos pattedyrene, men samtidig synes jeg det ville være skønt at have lidt mere styr på, hvem der har hvad og hvorfra. Her kan vi jo da hjælpe hinanden rigtigt meget.( Kyllinger på Bornholm kan jo ret beset komme af æg fra Skagen)

Jeg synes da også, at det ville være en god ting, at sætte sig ind i, hvad de har af kriterier  rundt om i verden, men efter hvad jeg har kunnet se ligger ønskerne ret jævnt over hele linien.

Er der noget med at, hvis man danner en forening så skal man, i følge loven, holde generalrforsamling og vælge bestyrelse og alt det der ? Hvis det er tilfældet skulle vi måske overveje at kalde det noget andet end en klub, men det gælder måske kun, hvis der er kontingenter? Vi skal passe på at vi ikke bider os selv i halen nu og finde ud af, hvad det er vi i virkeligheden ønsker.

Ankerine skrev lige nøjagtigt min mening om det hele.

Jeg håber på en flexsibel, venlig og rar sammenslutning enten det bliver som specialklub eller interessegruppe,( folk herinde er jo venlige og rare) med plads til alle, også dem der blot går og hygger sig med racen uden de store ambitioner, men som også gerne vil opdrætte nogle gode og måske specielle dyr.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 09 Juli , 2009, 08:57
Det ser sådan ud, at sålænge der ikke er penge på bordet, altså aflønninger osv., så er det en frivillig forening, og man har ikke pligt til at anmelde foreningen, ellers skal man anmelde, og få registreret et CVR-nummer.
Frivillige foreninger kan dog få et CVR-nummer.

Her er lidt lovstof:

Er jeres forening en frivillig forening?
Frivillige foreninger er kendetegnet ved at være foreninger, der ikke har nogen afgifts- eller oplysningspligt over for det offentlige. Frivillige foreninger registrerer sig frivilligt og omfatter blandt andet grundejerforeninger, idrætsforeninger, almennyttige boligforeninger, ejerforeninger, kulturelle foreninger mv.

Foreninger, der pligtmæssigt skal registreres
Foreninger, der registrerer sig frivilligt, må ikke forveksles med foreninger, der har pligt til at lade sig registrere. Pligten til registrering gælder fx andelsboligforeninger, der pr. automatik er selskabsskattepligtige, og foreninger, der har ansatte, og som dermed skal afregne A-skat for disse ansatte. Disse foreninger er forpligtet til at lade sig registrere og få et CVR nummer.

Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Magnus efter 09 Juli , 2009, 10:32
Kære Lugovets.

Jeg har læst samtlige af dine indlæg i denne tråd, og til stadighed har jeg grublet over, hvad i alverden det er, du har imod Dansk Fjerkræavlerforening for Raceavl.
Du kommer med nogle diffuse udsagn om, at foreningen er inaktiv, at den går og ruger over sin viden og sit avlsmateriale, men som jeg kan se det, er det vel mere en kritik af måden, den lige nu virker, end af klubben som sådan.

Du snakker om en "fri" Araucana-klub; en klub "fri" af DFFR.
Mener du, at samtlige af de klubber, der hører under DFFR, er ufrie?

Lige fra starten har jeg haft lyst til at spørge, så jeg håber, du nu kan give mig en fornuftig og entydig forklaring.

Og desuden... Hvordan er det, du mener, Araucana-hønen er så forskellig fra så mange andre?
Mange racer har ærtekam, og haleløshed er ikke et ualmindeligt gen. Det eneste unikke, jeg kan se ved den, er ørekvasterne og de blåskallede æg.

Venligst
Magnus

Citér
Jeg er bare så enig med dig, hvad skal vi dog med sådan en stor mastodont , som Alligevel ikke formår at udbrede et aktivt kendskab til " Araucana racen " Alligevel ?.
I har snakket om blodfornyelse.
Hvad er det, I vil have ud af Araucana-racen? For hvis I vil have den nogenlunde standardmæssig korrekt og udstillingsværdig, er en sådan "mastodont" guld værd som en kilde til avlsmateriale.
Inaktive medlemmer af en klub er også værdifulde.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 09 Juli , 2009, 14:13
Jeg har det på denne måde, det ene udelukker ikke det andet. Hvis jeg på et tidspunkt vil udstille under DFFR så kan jeg gøre det. Indtil da har jeg ikke noget at bruge dem til så længe jeg har DFF. Jeg har ikke lyst til at skulle betale kontingent(lige nu i hvert fald ;D) for at være medlem af en klub jeg selv har været med til at starte, sammen med alle andre på fora som har lyst til at være med.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 09 Juli , 2009, 14:23
Johanne gider du ikke lge tage den en gang til i langsom gengivelse:
Citér
eg har ikke lyst til at skulle betale kontingent(lige nu i hvert fald Grin) for at være medlem af en klub jeg selv har været med til at starte, sammen med alle andre på fora som har lyst til at være med.
Jeg tror du skriver noget andet end du mener?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 09 Juli , 2009, 14:39
Hi hi måske Marianne.

Det jeg mener er at jeg ikke i øjeblikket har lyst til at melde mig ind og betale kontingent til DFFR. I hvert fald ikke for at starte en klub. Jeg har jo ikke så meget som en kylling endnu :D
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 09 Juli , 2009, 15:06


Desuden er det vel egentlig special klubberne, som skal udbrede kendskabet til de forskellige racer og ikke DFfR, som er en hovedforening, som samler klubber og special klubber under et.
På lige fod som f.eks Landskontoret for Hesteavl samler special klubberne for de pågældende hesteracer.  

Jeg har intet grundlag for at have en uheldig mening omkring DFfr,( lige bortset fra det med standarden) men det er altså ofte sådan, at når der er de store hovedsæder, så kan de lægge det en del hindringer i vejen, fordi de har lavet en masse love og vedtægter, som derfor skal følges.

Lu f.eks, ja de fungerer sikkert udemærket, men har for Knabstrupperne og Palominoerne godt nok skidt i nælderne i deres stivsind og ødelagt det, der var kendetegnet for de to racer.

Palominioerne som jo er en farve der avles efter helt bestemte principper i USA, på racer som man har vedtaget må bruges.

LU kan og vil  kun registrere dem som en race. Let og elefant springer man over, at denne farve er avlet, så den har helt hvid man og hale og skind som en nyslået guldmønt samt af en ædel ridetype , mest i stor ponystørrelse. Lu ville kun stambogsføre, hvis de havde bestået materialeprøve og er som en Dansk varmblodshest, til gengæld accepterer man så alle farver, vistnok undtaget skimmel.

Resultatet er at der gang på gang annonceres palominoheste til salg som er røde, brune eller sorte eller noget helt andet blot ikke palomino.Som en sidebemærkning kan jeg fortælle, at amerikanerne forlanger fejlfarvede heste steriliseret uanset køn,  hvis de ikke er rigtige i farven, når man opdrætter palomino.Vil man ikke det får man ingen papirer på dyret.

 Et kæmpearbejde for avlerne, men som man blot i LU har blæst på og lavet sin egen danske udgave.

Dermed har man tilsidesat palominoracens særpræg samt den standard den havde i sit oprindelsesland og lidt det samme er vel sket eller kan ske for fjerkræet, hvis ikke man passer på.

Knabstrupperen til gengæld kan de kun registrere som en farve, selvom Knabstrupperen er en gammel dansk race af Frederiksborgtype og ikke en shetlandspony der er plettet.

Som specialklub der er underlagt hovedorganisationen, må man indrette sig efter disse love og LU har fat i den lange ende, idet det jo er et spørgsmål om stambogsføring, men stift og usmidigt er det.

Heldigvis er Araberhestene ikke under LU, men har deres helt egen organisation World Wide, som ingen andre hestefolk har indflydelse på.

Dette smager i den grad af det, som jeg fornemmer omkring en DK, SE, NO standard, hvor man kan lave standarden så den passer til det man nu synes man bedst kan lide.

Der findes jo specialklubber for Araucanere i andre lande, men om de så der ligger ind under deres hovedklub, ved jeg selvfølgelig ikke.Ellers vil jeg da mene at man skal lave dyr der passer til hele verden, ikke blot lille Skandinavien.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 09 Juli , 2009, 16:33
Et spørgsmål om standard:

Vil det ikke være mest overskueligt i at dele op i følgende kategorier:

Rumpeløse
1. Med ørefjer
           + Uden ørefjer, bedømt efter samme standard men henholdsvis med og uden ørefjer.

2. Med skæg UDEN ørefjer (blir det ikke for bøvlet at skulle lave en høne med skæg og ørefjer?)

Engelske araucana

1. Med skæg og hale (mener den engelske standard er sådan)

og det samme gældene for dværgene?

Som Gunni er inde på skal man jo være forsigtig med at avle væk fra racens kendetegn, men derfor kan man jo godt lave kategorier med andre varianter.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 09 Juli , 2009, 16:36
For selvom dansk fjerkræ standard siger med ørefjer, så kan vi vel godt blive enige om at det er bedst at avle ørefjer til ikke ørefjer for at lave ørefjer?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Marianne Vedel efter 09 Juli , 2009, 16:48
Nej, det kan vi faktisk ikke ubetinget blive enige om. Jeg har fra flere araucanaavlere, at det er en sandhed med modifikationer. Mit eget erfaringsgrundlag er ikke stort nok endnu, men det skal da afprøves  :D
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 09 Juli , 2009, 19:03
Helt klart Marianne ;D dine er iøvrigt de kæreste høns jeg længe har set!
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Nielsen efter 30 Juli , 2009, 15:42
Jeg har fundet en interessant side som jeg tror nogle vil mene er et besøg værd. 

http://araucanabreeder.freeservers.com/index.html

Især er der interessant info under tabben "old blood" som rummer lidt historie omkring racen og på catalog page tabben er der et interessant gammelt billede fra en eller anden bog eller lign.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 30 Juli , 2009, 22:03
Det gamle billede, der vises, kunne være fra bogen: Popular Breeds of Domestic Poultry, udgivet af the Poultry Journal Publishing Company, Dayton, Ohio, 1924

Hvis det skulle være fra Araucana Poulterers Handbook af David Caudill, som blev udgivet i 1975 ville der formodentligt ha' været fotografier i.

Netop førstnævnte indeholdt nogle billeder af Araucana's, selvfølgelig tegnede.

Efter det jeg har læst af historie om Araucana's er jeg ikke enig med David Caudill. Det er da muligt at der har været disse blandinger, og fra området amkring Araucana i Chile, Men disse typer omtales ikke i de første historiske beskrivninger af Araucana. Jeg har på fornemmelsen, at disse typer der beskrives i denne bog er de typer, der fandtes lige før man fra APA / ABA blev enige om standarden på Araucana, og der fandtes rigtig meget forskelligt før dette.
De typer, der blev fremvist ved standardiseringen blev alle afvist, da ingen havde den type man forventede. I de tidligere beskrivelser omtales Beard og Muff overhovedet ikke, men det har dog alligevel sneget sig ind i nogle standarder, og selv om mange ikke bryder sig om americanerne og deres måde at føre avl på, så synes jeg alligevel at de i dette tilfælde har været smarte, og ført disse med beard og muffs over i deres egen race og standard.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 30 Juli , 2009, 22:58
Jeg synes ikke man skal sammenligne så voldsomt med det som amerikanerne gør.Der er stadigvæk det problem at, hvis man parrer tuftet til tuftet er der en del dødelighed udover det der er normalt. Det strider i hvert imod min etiske overbevisning, at gøre noget sådant bevidst.

Min mening er, at det er meget bedre som det er i Europa, at de skæggede også er anerkendt, det der mangler er så, hvis jeg har forstået det ret, at de kan udstilles og bedømmes. Det må kunne lade sig gøre, man må kunne lave en eller anden ting med, at de ikke kan få f.eks en ærespræmie eller hvad man nu kan erhverve på fjerkræsudstillinger.

Hermed kan man se om selve typen er OK, til videre avl. Dette finder jeg yderst vigtigt især, hvis man gerne vil lave lidt nye farver tid efter anden og ligeledes få dem godkendt.

Netop dette er jo årsagen til at man i Tyskland ikke må lave disse parringer tufter til tufter. Araucanerklubben har indgået en aftale med Der Bundeslandwirtschaftsministerium om ikke at gøre det.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 30 Juli , 2009, 23:59
Som jeg ser det, så er det man gerne vil beholde:
Araucanaer,
med eller uden hale
Med eller uden tufter
Med eller uden skæg.
Med eller uden fodbefjering

Øhhhh, jo forresten, æggene skal være turkise, men resten, ja der er der frit slag næsten på alle hylder, bare de nogenlunde holder størrelsen.

Og så er det jeg spørger, hvad er der egentligt der er specielt ved racen, alt er jo stort set tilladt så.
Der er det netop, at amerikanerne er smarte, de holder tingene adkilt (Kikker kun på deres racebeskrivelse for Araucana/Ameraucana(Måske fordi de på det tidspunkt hvor de lavede deres standard indså at alt andet ville blive for meget en blandet landhandel))
Standarder laves jo oftest for at man kan have noget fast at vurdere efter, så hvorfor nu en standard, hvor man skal til at vurdere en ting hos et stykke fjerkræ op mod noget helt andet hos et andet stykke fjerkræ, af samme race?
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 31 Juli , 2009, 01:13
Jamen der er jo allerede en standard udgivet af DFFR, der siger, at tre "hovedbeklædninger" er anerkendt. At amerikanerne har en race de kalder for ameraucanere har ligesom ikke noget med det at gøre. Den er jo slet ikke anerkendt herhjemme og desuden er den med hale og opstået af easteregglæggere samt nogle dyr fra England, hvis oprindelse var fra Sydamerika via Falklandsøerne.

Jeg synes da ikke der er frit slag som sådan, den skal jo da stadigvæk have den rigtige kropsbygning, som varierer en del fra almindelige høns samt, at den er haleløs og lægger de turkise æg. Jeg vil da foretrække, hvis jeg skal have andre farver end de sorte jeg har, at de er opstået af dyr der svarer til standarden kropsmæssigt, fremfor at der blandes for meget hale og fejlfarvede æg ind.

Hvis man mener, at alt andet end tuftede ikke dur, ja,så ved jeg da ikke, hvad folk så vil kalde alle dem der nu engang kommer tuftløse. Mon ikke de fortsat ville blive annonceret som Araucanere?

Jeg, for mit vedkommende har ikke nævnt, at de også skulle have hale og fodbefjedring, mener heller ikke det er blevet nævnt før i denne debat.

At englænderne har kaldt de lavendel for lavender Araucanas, kan jeg ikke lave om på, det har de gjort siden 1930erne  sådan er det nu engang, men jeg tror bestemt ikke det er noget de parrer sammen derovre. Dertil er der alt for stor forskel på dem.

Det er fint nok for mig, at nogen vil have dem med tufter og rent hoved, det er deres valg, jeg vil da selv meget gerne have nogle, men jeg tror nu også, at der til tider kan være problemer med disse tufter. Læste et sted om, at de andre høns havde pillet i dem så dyret ikke kunne udstilles.

Nogen vil nok mene, at det er at springe over hvor gærdet er lavest, at man anerkender de tre typer hovedfjer, men jeg er bange for, at avlsmaterialet bliver alt for snævert, hvis ikke man gør det.

Vi skulle jo gerne fortsat have en høne der lægger rimeligt pænt med æg, gerne vil ruge og ellers er sund og rask.

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Børge Bech Jensen efter 31 Juli , 2009, 08:00
Gunni, jeg hentyder heller ikke til dig, kun til de beskrivelser/standarder der er link til mange forskellige steder i denne ellers så fine tråd.

Det med fodbefjering står i et af de seneste link, den har jeg ellers heller ikke set før.
Som du selv siger, så er der tilladt 3 forskellige hovedbeklædninger, og et mix mellem disse, det er specielt her, jeg synes det er for meget. Dvs. at der reelt kan være 9 forskellige udseender bare i hovedet på disse.
At de i England kalder dem for Lavender for nogles vedkommende, ja det er jo bare en hentydning til farven, du kan jo også få cuckoo araucana, ligesom der er nogle der sælger Hvide/blå/sorte/røde silkehøns, osv. Iden sidste ende er det jo Araucana / Silkehøns.

Den diskussion, der er gang i, er sikkert den samme, som foregik da man skulle til at lave standarden på Araucana i APA, der har garanteret været rigtig megen utilfredshed blandt de forskellige avlere, da rigtig mange havde deres egen bud på, hvordan en Araucana skulle se ud. Et af de problemer der også har været omkring valg af standard er sikkert, at man ikke lige ved med sikkerhed, hvem der opdagede/avlede dem første gang, og hvem der beskrev dem første gang.
Går du ind og kikker historie får du mange forskellige versioner, og der var flere forskellige som gerne ville stå som den der opdagede/beskrev disse.
Det eneste man har kunnet blive enige om, er at Araucana er opstået som en hybrid mellem Collonca (Collonocas) og Quetros. Begge disse typer havde hverken top, skæg eller muff's, så det er jo lidt underligt, at man idag i flere standarder har fået dette med, mon ikke det er noget man har tilført efterfølgende, og hvis det er synes jeg absolut ikke det har hjemmehørende i standarden.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 31 Juli , 2009, 10:00
Jeg forstår så udemærket argumenterne, men mener jo stadigvæk at den amerikanske standard er af nyere dato, at dyrene har eksisteret i meget lang tid i forskellige former. I Amerika kaldes de jo så også for The modern Araucanas.

Jeg kan nu ikke få det til mere end fire hovedbeklædninger,(eller mangel på samme) Indtil videre holder vi os til den haleløse.

Helt glathoved ( som ikke er anerkendt)

Glathoved med tufter

Med skæg

Med skæg og tufter

Hvornår den er registreret som race i DK ved jeg ikke, men jeg kan se, at den store er blevet det i Tyskland i 1962, hvorimod dværgen først kom til i 1982.

Jeg går da ud fra, at man har opdrættet disse dyr i meget længere tid, at dyrene bestemt ikke er direkte rene efterkommere af den oprindelige Araucaner, men at der blot stadigvæk flyder lidt blod i dem. Ærgerligt, at det nok ikke er så interessant at prøve at få taget DNA, disse prøver kan virkelig til tider rykke gevaldigt ved mange opfattelser.

.I følge denne beretning findes de også i den form som Børge taler om i Peru hos en anden indianerstamme end Araucanerstammen,Yagua-stammen. Jeg kan ikke kopiere afsnittet, men det er det sidste i artiklen. Måske var der en lille forskel på disse her, som jeg har forstået, at Amerikanerne henholder sig til og så dem fra Chile, som jo alle steder angives som oprindelsesland

http://www.araucana.org.uk/page20.html

Efterhånden som vi får brugt tid på det og at de som ved en masse om racen dukker frem med deres viden, bliver det i hvert fald fra min side en del lommefilosofi, som kan skade mer end det gavner.

Til sidst vil jeg sige, at i følge den tyske hjemmeside for Araucanere, ja så er der opdrættere, der udelukkende avler på ikke tuftede dyr, men med skæg.

VH Gunni.

Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: Nielsen efter 31 Juli , 2009, 13:09
Har i set disse billeder fra feathersite ?

http://www.feathersite.com/Poultry/CGP/Rapa/BRKRapanui.html

Der er også en pdf fil som åske har lidt info, jeg har dog ikke læst så meget af det, men der er da billeder i linket af Colloncas som jo er noget af forfædrene til Araucana ikke ?

Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: ina..... efter 31 Juli , 2009, 19:58
Hvor store er disse Araucanaer, jeg mener hvad vejer de ca.? og højde
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 31 Juli , 2009, 20:56
Her er linket til den tyske standard som er den samme som den danske.( jeg er næsten sikker ;D ;D)

http://www.vhgw.de/araucanahuhn/index.htm#Lehrbrief

VH Gunni.
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: ina..... efter 31 Juli , 2009, 22:25
De sidste Lugovets har sat et billede ind af, ser da meget større ud,  men det må være billedet der snyder
Titel: Sv: Araucanere og deres gener
Indlæg af: GKV efter 01 August , 2009, 00:09
Har i set disse billeder fra feathersite ?

http://www.feathersite.com/Poultry/CGP/Rapa/BRKRapanui.html

Der er også en pdf fil som åske har lidt info, jeg har dog ikke læst så meget af det, men der er da billeder i linket af Colloncas som jo er noget af forfædrene til Araucana ikke ?



Jeg fik læst pdf filen og den var meget interessant, det andet havde jeg skimmet for et stykke tid siden Jeg er ret forfalden til at komme ud i krogene og dermed også lidt på afveje og synes det er så fedt når man kan få lov til at læse lidt om de forskninger der foretages.

Altså der var høns i Chile inden Columbus opdagede Amerika. Med de sidste omskrivninger i opfattelsen om befolkningen af indianere i sydamerika, ja så har man jo ført dem, den modsatte vej end hidtil antaget. Altså de kommer fra Polynesien ( hvorfor kommer jeg lige til at tænke på John Mogensen og hans sang om mennesker der bliver spist i polynesien ;D) sammen med deres høns!!! Så da europæerne kom til Amerika, var der allerede høns derovre og havde været det længe.

Her er et kortfattet udsnit af pdfén

http://www.usatoday.com/tech/science/discoveries/2007-06-04-chickens-pre-columbus_N.htm

Måske er det ikke relevant for de dyr vi taler om i dag, jeg synes blot det er så interessant at læse at der stadigvæk flyder blod af de dyr i vore Araucanere.

VH Gunni.