Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Sæson for fjerkræsygdomme - info fra Videnscenter for Landbrug  (Læst 1683 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Mette Nygaard

  • Hønsegufs-expert :)
  • Global Moderator
  • Indlæg: 1 235
  • Jeg samler ikke snegle, det har jeg ænder til :)
Citat:
Sæson for fjerkræsygdomme

For mindre hobbybetonede fjerkræhold er der i høj grad sæsonvariation. Efteråret byder på megen aktivitet, hvilket indebærer øget smitterisiko for den konventionelle fjerkræproduktion. Oprethold altid maksimal biosikkerhed omkring din fjerkræbesætning.

I rationel fjerkræproduktion ser vi ikke længere nogen egentlig sæsonvariation med hensyn til sygdomsudbrud, og parasitter som blodmider og spolorm forekommer også uden større årstidsvariation under de stabile miljøforhold i produktionshusene. Men for de mindre produktioner og hobbyfjerkræhold er der i høj grad sæsonvariation.

Fjerkræklinikken modtager materiale fra en del mindre besætninger efter Veterinærinstituttets lukning for almindelige diagnostiske undersøgelser. Disse sager er ikke umiddelbart en god forretning for Fjerkræklinikken, men de er en vigtig del af beredskabet, idet de giver indblik i den risiko for sygdomme, der ligger udenfor det konventionelle fjerkræhold.

Mange mennesker har stor glæde af at holde fjerkræ i mindre skala og bruger store ressourcer ser på det. I sommermånederne afholdes fjerkræudstillinger og markeder, og hobbyfjerkræholdere udveksler dyr og dermed også risiko for sygdomme.

Vi ser hver sommer udbrud af ILT (infektiøs laryngotracheitis) og IB (infektiøs bronchitis) i små flokke, vi har fundet nefritis virus (nyreinfektion) hos fasaner, vi har set tegn på Mareks Disease (hønselammelse) i mindre hønsehold, Derzsy´s disease (gåse parvo virus) hos gæs og moskusællinger, mycoplasmer hos påfugle og coccidiose forårsaget af flere forskellige arter af coccidier hos høns, kyllinger, fasaner og gæs.

De mindre, hobbybetonede fjerkræhold udgør et konstant reservoir for sygdomme, hvoraf nogle udgør en risiko for den konventionelle fjerkræproduktion. Derfor er det vigtigt at kende til deres status og at opdatere vores vaccinationsprogrammer med et sideblik også til den risiko, der ligger i disse fjerkræhold, og altid at opretholde maksimal biosikkerhed omkring sin egen fjerkræbesætning.

Forfatter: Susanne Kabell, Videncentret for Landbrug, Fjerkræ

Link:
http://www.landbrugsinfo.dk/Fjerkrae/Veterinaere-forhold/Sider/Saesonforfjerkraesygdomme.aspx?utm_source=LI&utm_medium=email&utm_campaign=daily



"I rationel fjerkræproduktion"  ::) - det kommer vist an på øjnene der ser.

Sjovt som det altid er "de hobbybetonede fjerkræhold" der udgør en risiko for den konventionelle fjerkræproduktion.
Hvornår har I sidst hørt om nogen, der har solgt høns eller kyllinger til erhvervsavlere?  :o
Det er meget muligt at vi har flere sygdomme, fordi vi ikke vaccinerer og medicenerer lige så hardcore som i erhvervet, og fordi vores dyr lever længere.
Men der er jo INGEN kontakt fra os til dem? (Medmindre man selv går på besøg i en stald med slagtekyllinger med lort under skoene fra sin egen hønsegård).
Det er jo snarere den anden vej, som nu f.eks. den stigende popularitet omkring at købe burhøns fri.

Nå, men bortset fra det, var det interessant at læse om de sygdomme, de har stiftet bekendtskab med i årets løb på Videncentret.

At vi så er en dårlig forretning for dem, der dog opvejes af bidraget til beredskabet - ja, det kan jeg da godt leve med ;)
« Senest Redigeret: 04 ſeptember , 2012, 16:52 Fra Mette Nygaard »
Bå-båååårk!!! (hønsegufs-kald)

1.11 lyse sussex(-lignende)
0.1 Lille My (3farvet dværg-sussex) samt 4 døtre heraf
0.1 Prinsesse (orpington) i hønsehimlen :'( - og en ny i bestilling ;)
2.11 Moskusænder - anført af Rasmus Rapand
0.3 tossede får
1.1 tåbelige gårdkatte: TossePer og Prinsesse Misse
1 tårnfalkekasse :)

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Sv: Sæson for fjerkræsygdomme - info fra Videnscenter for Landbrug
« Svar #1 Dato: 04 ſeptember , 2012, 18:12 »
@ Mette  /o
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub