Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Arvelighedslære => Emne startet af: nimrod efter 10 Maj , 2015, 19:53

Titel: arvelighed kamform
Indlæg af: nimrod efter 10 Maj , 2015, 19:53
Hjælp  ;D

Jeg ved at poleret rosenkam er arveligt, men

Hvis jeg krydser en rosenkam med en poleret rosenkam, giver det så samme arvelighed som rosenkam x pudekam (altså 50%/50%) ? eller bedre/værre
Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: nimrod efter 11 Maj , 2015, 18:34
slet ingen bud ?
Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: DoktorLarsen efter 11 Maj , 2015, 19:15
Jeg ved ikke meget om de forskellige kamme, men om arvelighed kan man jo forsimple det til om det er dominant eller recessivt.
Så kan man tage den derfra.  :)
Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: nimrod efter 11 Maj , 2015, 19:25
jo det er jeg med på :)

kender også godt svaret hvis det var en pudekam x en rosenkam, men er i tvivl om hvorledes en poleret rosenkam ser ud genetisk (hvis du forstår hvad jeg mener) - jeg har kun kunnet finde litteratur der beskriver de almindelige kamformer og deres genetisk sammensætning og deraf kan man jo så udlede hvorledes krydsningerne vil se ud statistisk set.

Jeg mangler sådan se svaret på om poleret rosenkam er noget hønen er homozygot for eller om jeg har 50% chance for at få skidtet væk ;)

worst case må det jo komme an på en prøve :(
Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: DoktorLarsen efter 11 Maj , 2015, 19:32
Det var mest et indlæg for udtrykkelse af håb om, at nogen der måske vidste noget om arvemønsteret kunne give et bud. Præcis som du efterspørger lige ovenfor.  :)

Ved du evt hvad den type kam hedder på engelsk? Måske har andre allerede udført eksperimentet og konkluderet noget eller offentliggjort deres data.
Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: Bente E. efter 11 Maj , 2015, 20:04
Prøv at google disse ord: comb shape morphology in chicken genetics

...der kommer en masse jeg ikke fatter en fregne af, men det ser interessant ud, og flotte billeder - krydsningsskemaer osv.
Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: Frank H. Kristensen efter 11 Maj , 2015, 20:55
Undskyld at jeg spørger, men hvad er en poleret rosenkam kontra en normal rosenkam?

Umeldbart er rosenkam 100 % dominant over andre kamformer, men derfor kan den somme tider tage et vis form for anderledes udseende til sig når den blandes med andet.
Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: nimrod efter 12 Maj , 2015, 10:04
tak Bente, det var lige morphology jeg manglede for at få nogle gode resultater på google - havde forsøgt lidt forskelligt men fandt ikke rigtigt noget brugbart - jeg fandt en rigtig interessant artikel der dog er ret teknisk, så den skal lige læses langsomt ;-)

Frank, poleret er når den ligesom mangler "knopperne" - det er beskrevet i standarden flere steder som en kamfejl, jeg kan evt. se om jeg kan få et godt billede af hende. Rosenkam er ikke dominant, det er pudekam der er 100% dominant med formlen RRPP, hvor rosenkam med RRpp kun er dominant over alm. enkelt kammede (rrpp).

Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: nimrod efter 16 Maj , 2015, 08:39
Hvis det kan interessere nogen så har jeg konkluderet med mig selv at poleret rosenkam må være en fænotype.

Det er især sket på baggrund af denne artikel http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1002775 (http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1002775), hvor der er billeder af en række fænotyper, dyrene er også gentestede så man kan virkeligt se forskellene selvom genotypen er ens.

artiklen sandsynliggør i øvrigt at homozygot rosenkammede haner har meget dårlig spermmobilitet, og det kan overvindes ved at bruge heterozygot rosenkammede haner i avlen og det kan gøres uden betydning for fænotypen :)
Titel: Sv: arvelighed kamform
Indlæg af: Raziel efter 16 Maj , 2015, 10:43
Jeg har også måtte konkludere at min racerene wyandothøne er split for enkeltkam, og har kunne læse at der faktisk af og til dukker enkeltkamme op i wyandotstammer.

Jeg mener ikke du kan stille det op som at alm rosenkam og poleret rosenkam er helt ens genetisk. De er jo nok ift det materiale du har fundet, ens i R og P generne. Men det tyder jo på at der er en del modifier gener til rosenkammen, som bestemmer om der kommer takker eller ej. Og så er det jo, at det bliver virkelig kompliceret, når mange "smågener" er medvirkende til at bestemme en fænotype. Under alle omstændigheder så ville jeg nok ikke bruge en hane med poleret rosenkam, da han giver sine gener videre til alle kyllinger. Men det kunne måske være spændende at bruge en enkelt høne og se om hendes kyllinger arver det.