Jamen, så vil jeg egentligt godt spørge om noget...
vores høns bliver ikke økologisk fodret. Vi køber korn hos en lokal bondemand - da det er langt det billigste og tilskudsfoder i land og fritid. Ingen af delene er økologisk. Derudover får vores høns et par gange om ugen rester fra kantinens salatbar på min mands arbejde (det er heller ikke øko.). det svarer ca. til 1/4 sort sæk hver gang. Så får hønsene rester fra vores egen mad, hvilket udgør en væsentligt del, og som er primært økologisk. Og så går de jo normalt frit i haven og finder alt muligt guf (naturligvis ikke lige nu pga. fugleinfluenza - men vi glæder os til den 2/2 når de kan komme ud og gå frit igen!).
Så mit spørgsmål er så... hvad skal mine æg ernæringsmæssigt sidestilles med? Øko-æg eller skrabe-æg? Jeg er ikke i tvivl om at de får meget mere grønt end skrabe høns, men naturligvis mest om sommeren. Men de er jo ikke øko. og selv hvis vi købte økologisk korn og foder, ville vi stadig ikke kunne kalde dem øko, fordi vi fodrer dem med rester... hvilket helt ærligt er vildt åndssvagt...
hvis ens æg skal kunne få et øko-label så må de KUN få øko foder og dvs. man må ikke fodre dem med rester, og derudover så er der kun to hønseracer (begge hybrider) som er godkendt til øko-produktion i DK, dvs. selv hvis man fodrede efter fuldstændig samme foreskrifter som øko-æg, så er ens æg stadig ikke øko - hvis altså man har racehøns! det samme gælder slagte kyllinger, hvis man har racehøns og ikke "øko godkendte slagte kylle - hybrider" så er det ikke øko kyllinger!
Mega grotesk hvis I spørger mig! Så vi kommer aldrig til at kunne have øko-æg herhjemme, men vi har høns der lever godt, og efter princippet om "mindst muligt spild" og sund fornuft - og godt for miljøet