Forum > Udstillinger, klubber og kolonier

Tips og oplysninger til nye opdrættere og udstillere

(1/38) > >>

Lene Lestat:
Denne tråd er til alle dem, som vil begynde at udstille og avle seriøst.

Generel info :

For at kunne udstille, så skal hønsene bære en fast ring, disse ringe købes igennem DFfR (Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl medlemsskab 2017 koster 500 kr. ). Man skal også være medlem i de pågældende klubber og specialklubber (koster ca. 100-150 kr. pr. klub om året), som man vil udstille i.

Hønsene skal endvidere være vaccineret mod new castle disease, for at kunne samles med andre høns, dette er et lovkrav. De fleste klubber arrangere vaccinationsdage og prisen er ca. fra 6 kr. pr. dyr.
Så dette er også overkommeligt. Vaccinen gælder i 365 dage og dyrene skal være vaccineret senest 8 dage før arrangementet.

Hønsene skal selvfølgelig være racerene og pæne og hele i fjerdragten, samt være udviklede nok.

Man udstiller for det meste ungdyr (lagt til fra januar og nogle måneder frem, alt efter race), men ældre dyr kan også udstilles. Faktisk er det en fordel ved de langhalede racer, som f.eks Yokohama at dyrene har et år mere på "bagen" så deres haler er udviklede nok.

Udstillings sæsonen starter i oktober og varer til og med januar. Nogle klubber holder også sommerudstillinger.
Der findes også haneudstillinger og æggeudstillinger.

Henriette Hall:
Jeg har købt ringe til mine barneveldere i år og overvejer da at udstille, men hvad går det der burtræning ud på???

Lene Lestat:
Det er helt klart en fordel hvis man kan få købt en række udstillingsbure til store høns, i en række til store høns er der 3 rum i. Så kan man burtræne sine høns.

Man kan også sætte 3 høns ind ad gangen og sammenligne og sortere i dem, det er helt klart  meget nemmere end hvis man skal sammeligne/sortere i hønsegården. Desuden har man så også altid et bur, hvis man lige skal have taget noget fra eller har en sløj høne/hane.

Udstillingsburene er dyre fra nye af og man skal selv lave bunden til dem, men man kan måske købe brugte fra en lokal fjerkræ klub, for det sker af og til at der bliver sorteret ud i dem.

Burtræning er som navnet hentyder træning i at stå i et bur, især de mere urolige og lette racer har brug for burtræning.

Det er helt klart en fordel at dyret er vant til at være i buret og vant til at blive håndteret.

Lene Lestat:
Ærgerlige fejl som "nemt" kan undgås ved gennemgang af sine høns før udstilling :

Utøj
Kalkben
Dun på løb og tæer på glatbenede racer
Skæv hale
Skævt brystben
Pukkelryg
Beskidt fjerdragt
Slidt fjerdragt
Andefod
Sammenvoksede bagtæer på racer med 5 tæer
Skæve tæer og manglende negle
Kamfejl (bitakker, tvillingetakker og hjortetakker)

Alle disse fejl giver 0 point.

Lene Lestat:
En rigtig god ting er også at kende standarden på sin race/farve her er den Skandinavisk Fjerkræ standard helt uundværlig og en god investering.
I den er der alle de racer og farver, som er godkendt i Skandinavien. Der står også meget om udstilling, fejl, mangler og farver i den.

Den er lavet i 2004 og der har været rettelsesblade i 05-07-09 og 11.

En anden god ting er at snakke med andre opdrættere og møde op til hønsedage og andre udstillinger, man kan altid lære noget, det gælder både de erfarne og nybegynderen.

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

Skift til fuld version