Jeg vil kort beskrive nogle få arter og ca. retningslinier for priser på de nævnte arter.
Japanske og Franske produktions vagtler. Hårdfør. 60 - 100 kr. pr. par
En vagtel der er meget lette at have med at gøre. Gør masser af æg, vil ikke selv ruge og ofte ødelæger hanerne hønerne ved konstant paring. Alle naturlige indstinkter udover reproduktion er faktisk bort avlet, Hønerne gør ofte et æg hver 18 time året rundt. Efter et år er hønerne ofte slidt op.
Europæisk vagtel.Hårdfør 300 - 350 kr. pr. par.
En utrolig lille chamerede vagtel uden det store farvespil. Er ofte lidt svær at få kyllinger af. Tåler godt fugtige omgivelser.
Kinesiske dværgvagtler. Hårdfør. 100 - 150 kr. pr. par
En produktiv lille vagtel i mange farver. Jeg har 8 forskelige farver gående. Kyllingerne er meget små og smutter uden problemer ud af tråd på 12 x 25 mm.
Harlekin vagtelHårdfør. ca. 300 kr. pr. par.
Den vagtel kan godt være lidt ondskabsfuld. Især kyllingerne tåler ikke andre vagelkyllinger samt der kan være problemer hos dem indbyrdes.
Bob White vagtler. Hårdfør. 200 til 800 kr. pr. par. alt efter farve og art. Nogle farver og vildarter er lidt svære at have med at gøre end Virginia, gul, rød, grå og lemmon
En vagtel der stadig har de naturlige instinkter, hvor både hane og høne passer kyllingerne i fællesskab. Hanerne skader meget sjældent hønerne.
Blå Skælvagtel. Hårdfør. 450 - 500 kr. pr. par
En forholdsvis ny vagtel i fugleholdet og kan ofte være svær at finde til salg, da der ikke er så mange og der ikke laves så mange kyllinger.
Califonisk topvagtel.Hårdfør. 3 -400 kr. pr. par.
En utrolig flot vagtel, der dog er noget urolig og opholder sig for det meste oppe i grenværket. Ikke egnet til at gå sammen med mindre fugle.
Hjelm vagtel. Sart. 15 - 1800 kr. pr. par.
Hanen metalblå med rust-rød top. Hønnen grøn. Spiser frugt og insekter. Kræver frostfri rum om vinteren, samt fugtig bund så tæerne ikke revner og giver adgang til sygdomme
Douglas vagtel. Sart. 15 - 1800 kr. pr. par
Sjælden og ikke så let at finde. Let til at blive stesset ved håntering.
Toppet Bjergvagtel. Sart. 15 - 1800 kr.
Er lige så sart og sjældne som Douglas vagtler.
Montasuma vagtel. Meget sart. ca 4-5000 kr. pr. par
Meget sjælden. Opdræt er sjælden og meget vanskelig.
Det at en vagtel betegnes som hårdfør er ikke ensbetydende med at foderkvaliten er underordnet, men derimod at de er vinter hårdføre og der ikke stilles særlige krav til omgivelserne udover at der ikke må være pløret og meget beskidt hos vagtlerne.
Hvis man tager Japanske og Franske og til dels også kinesiske dværgvagtler kan man godt have flere høner til en hane. Især ved de Japanske og Franske er det en fordel da hanerne ofte er meget hårde ved hønerne.
Hvad angår de andre arter er det en fordel at have dem i par. Man kan godt have en hane og 2 høner, men man kan risikere at den ene høne stresser den anden så den bukker under. Hvis en af hønerne kommer med kyllinger vil den anden høne ofte hakke disse til døde. Sammenholdet mellem hane og høne om at passe kyllingerne vil formentlig heller ikke fungere optimmalt. I mange tilfælde ruger hanen lige så meget som hønen.
Hos de Blå Skælvagtler og mange af de øvrige store vagtler er det kun tilrådeligt at have dem i hele par. Da fugle af samme køn vil stresse den svageste til den buker under.
Dette hænger sammen med at de i naturen om vinteren samles i store flokke og her tolerede de udemærket hinanden.
Men når vejret begynder at blive mildere, parre de sig ud og ofte med en partner de ikke er i familie med. Hvert par finder et teritorie hvor de under ingen omstændigheder aceptere andre vagtler af samme art.
At de agere sådan skyldes at parret ønsker at teritoriet har en vis størrelse i forhold til føde udbudet så de er sikre på at der er føde nok til både kyllinger og dem selv. I modsat fald vil det være forbundet med tab af kyllinger hos det enkelte par.