pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Sygdomme / Læggenød

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Læggenød

Af Hanne Lottrup

Læggenød skyldes som ordet beskriver det, at hønen ikke kan lægge sit æg. Det sidder simpelthen fast i æggelederen eller kan ikke presses ud af kloakken.

Symptomer:
Virker hønen stille og nedstemt, med hængende gump og vinger, har den mistet appetitten, går den ofte på reden uden resultat eller er maven lettere oppustet, evt med en lettere runding ved kloakken, kan det være tegn på læggenød. Ofte vil man kunne mærke ægget, eller se det sidde med spidsen ud af kloakken.
Dette er en særdeles smertefuld tilstand for hønen, som ikke bør vare for længe.

Årsag:
Der er uendelig mange ting, der kan være årsag til symptomerne.
Unge høner lægger ofte i starten uregelmæssige æg. Som oftest er disse meget store og kan simpelthen sætte sig fast i den umodne æggeleder, men også almindelig størrelse æg kan volde en nybegynder høne problemer
Overvægtige høns, ældre høns med nedsat ægproduktion eller høns der får for lidt motion, deforme æg, arvelighed, svulstdannelser eller betændelsestilstande i æggelederen kan ligeledes disponere for læggenød.
Ægget kan være for ujævnt, for blødt eller være helt uden skal.
Ubalance mellem fosfor og calcium i foderet, samt for lidt D3 vitamin kan give ellers raske og sunde æglæggende høner læggenød, især hvis de går meget inden døre uden mulighed for direkte sollys.
Et uroligt hønsehus, med stress omkring reden, hvor hønerne forstyrres midt i lægningen, kan ligeledes medføre læggenød.

Behandling:
Det er ikke så lige til, som almindelig hønseholder, at behandle en høne med læggenød. Man kan forsøge at smøre kloakken med en vatpind eller en finger med masser af olie på.
Lad hønen få så meget ro og fred som muligt til at koncentrere sig om at få lagt ægget. Hold øje med den, men lad være med at tage den op til undersøgelse hele tiden. Det er vigtigt at holde hønen varm.
Drejer det sig som en and, kan et varmt bad anbefales.

En anden og mere radikal metode er forsigtigt at knuse ægget, men her skal man vide hvad man har med at gøre. Kommer ikke alle skaldele ud, kan hønen blive meget syg af infektion og det kan være en pinefuld proces for den. Hønen skal være under nøje observation under sådan en behandling, og den bør ret beset have smertestillende medicin under processen. Det er derfor vores holdning, at en sådan manøvre bør udføres af en dyrlæge.

Retter hønen sig ikke på ovenstående hjemmebehandling og ønsker man ikke at konsultere en dyrlæge, bør man lette hønens smerter og bruge øksen, inden for et døgns tid