pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Sygdomme / BlodpletterIÆg

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Blodpletter i æg.

I forbindelse med æglægningen, kan der løsne sig lidt blod sammen med æggeblommen, hvilket kan ses i ægget som en mindre eller større blodplet.

Når en æggeblomme udvikler sig i hønens æggestok, er den omsluttet af en pose som indeholder blodkar til forsyning ved blommens opbygning. Når blommen er moden, løsnes den som regel, fra det ene område i posen som indeholder blodkar. At og til løsner blommen sig fra et andet sted, hvilket forårsager at et blodkar springer og der ses efterfølgende blod på blommen eller i hviden. Når ægget bliver ældre, bliver blodpletten efterhånden blegere. Friskt blod viser, at ægget er friskt.

Blodpletter ses i mindre end 1 procent af alle æg. Nogle gange ses det i de første æg som en høne lægger, men det forekommer oftest hos ældre høns, hvor det er på tide med en udskiftning i flokken.

A-vitaminmangel kan øge forekomsten af blodplettede æg, men tendensen kan også være arvelig. Det er derfor ikke en god ide, at avle videre på høns som lægger æg med blodpletter.