pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Racebeskrivelser / Påfugl

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Peter Agger har skrevet om påfuglen til leksikon. Tak skal du have Peter!

For mig at se er påfugle meget mere sociale, over for os mennesker, end eksempelvis høns og ænder. Har man skabt et mønster med fodersted, og tidspunkt, bliver det overholdt.

Da vi startede med påfugle havde vi dem i en voliere på 3 x 3 meter de første to uger, hvorefter døren blev åbnet, og en verden på 7 ha. åbnede sig. De har dog næsten aldrig brugt mere end de nærmeste 2 - 3.000 kvadratmeter.

De er ikke stækkede, og en enkelt gang har hannen været fløjet over vandet til fastlandet, hvor den efter 3 - 4 dage selv vende tilbage, (til madskålen) og hunnen.

De går rundt og skraber efter insekter og lignende hele dagen, og overnatter det meste af året i nogle høje træer, eller på tagrygninger.
Dog, i stærk blæst, styrtregn eller hård frost, søger de gerne tilflugt til overnatning under tag, eksempelvis en garage, med højt til loftet.

Vi prøvede at lave redeplads, som dog ikke blev benyttet.
Hvor hunnen havde sin rede, ved jeg ikke, men den gik pludselig i en lade med een kylling, uden hannens tilstedeværelse.

Sammenføringen af mor og barn til faderen, sørgede vi for, igen med nogle få dages karantæne, og derefter, ingen problemer.

Vi fodrer med byg og hvede, blandet med majs og lidt solsikkekerner. Her i foråret får de desuden noget æglægningsfoder også.
De først 4 - 6 uger efter at kyllingen var kommet, var der også fjerkræstartfoder tilgængeligt.

Min konklusion er at påfugle kræver lidt god plads, 3 - 5.000 kvardratmeter, og tolerante naboer, da der kommer nogle skrig, i særdeleshed når hunnen ruger, og da også om natten.

Tilbage til det sociale: Her går påfuglene blandt høns, ænder, gæs, hunde og meget andet uden det giver konflikt. Dog kender de, de hunde der vil jagte dem, men så sætter man sig bare op på et tag.