pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Avl / VagtlerUdrugetPåNaturmåden

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Af Bjarne Andersen

Det der ofte er problemet er at nogle vagtelarter er udruget i maskine i flere generationer og derfor mister rugelysten.

Jeg har gjort det at, når jeg har fundet en vagtelhøne der vil ruge fast, har denne fået 10-12 kyllinger at gå med.
Dette har bevirket at størsteparten af mine vagtler har redebygnings og ruge trangen i behold, men der er altid nogle der hverken vil det ene eller andet.

Jeg tror ikke at kyllingerne kan finde ud af om de er ruget i maskine eller ej, det jeg ser som vigtig er at de under opvæksten går sammen med en voksen artsfælde, der kan præge dem. Derfor har jeg brugt at tage et hold kyllinger fra maskinen og givet til en stabil rugende vagtelhøne og dette er faktisk gået godt i næsten alle tilfælde.

Det man skal være opmærksom på er at få kyllingerne fjernet fra hønen rettidig når de er selvstændige. Ikke fordi hønen gør kyllingerne noget, men kyllingerne overfalder ofte den gamle høne. Jeg har et par gange i starten været udsat for at finde en gammel høne der var hakket til døde af dens egne kyllinger.
Men sådan er det med næste alle vilde hønsefugle, da de kan være meget ondskabsfulde overfor artsfælder.

Jeg har observeret at når halvstore kyllinger flyttes rundt i forskellige bure og volieresystemer minimerer man kannibalisme og disse kyllinger er meget lettere at sætte sammen med andre, modsat de der har gået under samme forhold i helle opvæksten.
Jeg tror at det har noget med territorium at gøre. Når kyllingere har fundet deres territorium bliver de flyttet og kan begynde forfra, samt at der giver kyllingerne nogle oplevelser, så de minimere tendensen til kannibalisme. Samtidig bliver de enkelte haner der er født med et uønsket temperament sorteret fra og slagtet, da dette arves i høj grad til kyllingerne. En ondskabsfuld hane vil aldrig i naturen have chancer for at føre dens gener videre, og derfor må vi gribe ind under fangenskabsopdræt.