pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Avl / Æg

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Hønseæg kommer i mange størrelser og farver. Fra de helt hvide til mørkebrune. Ja endda blå æg kan hønsene præstere.
Størrelse og farve afhænger af racen. Men de mest almindelige størrelser æg ligger mellem 25-70 gram. Det er æg fra både dværg og store racer.

Ind imellem kan en høne ligge et kæmpeæg. Et sådant æg er ofte med to blommer og kan veje over 100 gram.
De første æg en høne ligger kan være meget små eller meget store. Efterhånden som hønen kommer rigtigt i gang med æglægningen bliver æggene normal størrelse.

Vask af æg:
Et æg der er blevet beskidt er ikke egnet til udrugning, da man ved rengøring let ødelægger skallens porrer. Man kan tage en fugtig klud og forsigtigt tørre snavset væk og er det indtørret kan man bruge et stykke fint sandpapir. Det kan også skrabes af med en kniv. Brug de snavsede æg hurtigt.

Holdbarhed på spiseæg:
Æg fra egne høns har længst holdbarhed hvis de renses med sandpapir. Enhver anvendelse af fugtig klud eller direkte vand vil reducerer holdbarheden.
Tag de daggamle æg og rens dem med "fint" sandpapir, derefter skriv æglægningsdatoen med en "spritbaseret tusch" eller blyant og stil dem i æggebakker i køleskabet ved MAX +5°C.
Man kan også "slibe" æggene med en gammel tør kornsæk eller lign.

Tyndskallede æg:
Får hønsene ikke kalk nok, kan æggenes skaller blive meget tynde og let gå i stykker. De har behov for tilførsel af kalk til foderet og her kan det anbefales at give dem knuste strandskaller. Disse er fyldt med salt, mineraler og naturligvis kalk og hønsene elsker dem. Får hønsene allerede skaller, kan tynde æggeskaller skyldes. at de ikke optager kalken godt nok. Her kan det anbefales, at tilsætte lidt levertran til foderet. Levertran indeholder D-vitamin, som letter organismens optagelse af kalk.