pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Adfærd / HaneOgHøne

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Fjerkræ er fra naturens side et byttedyr, hvorfor den har sit lidt opfarende og nervøse sind. Hønsene er derfor altid på vagt og man vil kunne følge hanernes kommentarer til hønsene, hver gang noget nyt sker omkring dem.
Flyver der en større fugl hen over huset, siger hanen en meget karakteristisk uuuaaaghhh lyd.
Ofte vil dyrene ligeledes kommentere, hvis der kommer fremmede ind i haven. De bliver mere nervøse og viser således, at de godt kan kende 'deres' mennesker.

Hønsene har et tydeligt sprog, hvor vi mennesker bedst kender hanens galen og lyden bok, bok, bok når de kalder på hinanden, fordi de har fundet noget lækkert til deling.
En anden kendt lyd er den stolte høne der har lagt et æg og som forkynder dette til alt og alle bagefter. Man mener formålet med denne kalden er, at aflede evt. fjender fra reden.
Formålet med hanens galen, diskuteres en del, men mange mener det er et signal til andre haner om dominans og lederskab, af den pågældende flok, (og ikke for at vække os mennesker).

Bliver et byttedyr syg, vil den gøre alt for at skjule dette, idet den ved at rovdyrene altid vil være på vagt overfor det svage led af en flok, det kan derfor være svært i visse tilfælde at se om der er noget galt med en høne eller hane.
Ud over at være leder af flokken, udfylder hanen ligeledes en æglægningsfunktion, på den måde at han udpeger reden for hønen. Hanen sætter sig op i reden og former den og kommer med kælne lyde. Når så hønen lægger sig, går han tilbage og passer sin flok. Når hønen så har lagt sit æg kan man se hanemand komme farende for at hjælpe hønemor tilbage til flokken. Har hanen mange høner der lægger æg på samme tid kan det være en stressende affære!

Ofte er hanen også en god hjælper i storfamilier med kyllinger.

Der er dog stor forskel på adfærd og temperament, de forskellige racer i mellem. For at se den enkelte race, henvises til Racebeskrivelser.