pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Adfærd / Ægspiseri

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Ægspiseri

Af Hanne Lottrup

Undrer du dig over at der pludselig ikke er æg i rederne når du henter, eller ser du at æg forsvinder, kan det skyldes at dine høns er begyndt at spise deres egne æg.

Et knust hønseæg er ofte starten på ægspiseri. Hvis der er megen trafik hen over redepladserne, er der stor risiko for at æggene støder sammen og går itu og frister hønsene til at spise æg, og dermed lærer at æg er mad.

Der er nogle enkelte ting man skal være opmærksom på, for at undgå dette. Det er vigtigt at have redekasser nok – én for hver 4-5 høns - og evt. hæve disse over gulvniveau. Man bør ligeledes sørge for at der er et tykt lag redemateriale i bunden af reden, således at ægget ikke knuses mod bunden. Sørg for at der ikke ligger skrukhøns i alle reder, da de optager megen plads, og øger trafikken i de resterende reder. At nedsætte stressniveauet fra f.eks skarpt lys omkring rederne er ligeledes vigtigt, idet lyset øger hakkelysten.

Sørg ligeledes for at hønsene ikke mangler calcium til opbyggelse af knogler og æggeskaller. Sørg for at der altid er knuste østersskaller til fri rådighed. En spandfuld skaller fundet ved havkanten er også fine. Giv derimod aldrig gamle æggeskaller fra køkkenet, uden at knuse dem til små, for hønsene, uigenkendelige stykker først.

Hvis det er hønsene der har spist af æggene vil de somme tider have tørret æggeblomme i siden af næbbet. Ofte vil man ligeledes se hønsene stå ved rederne, klar til at hapse de frisklagte æg. Ser du en af dine høner spise eller hakke i et æg, så fjern den fra din flok med det samme. Ægspisning er en dårlig vane som vil sprede sig lyn hurtigt. Hvis én høne starter, vil andre hurtigt følge trop.

Er du I tvivl om hvem skurken er, kan du evt. forebyggende lægge snydeæg i rederne, samtidig med at du ofte henter de nylagte æg. Snydeæg kan vær gipsæg, marmor- eller gummiæg. Hønsene vil hurtigt miste interessen, når der ikke kommer resultater ud af arbejdet. En anden mulighed er ved hjælp af en engangssprøjte at injicere stærk sennep ind i et par mærkede hønseæg, og lægge dem ned i reden. Det er der flere der har beskrevet, som en god metode. Sort filt hængt op foran reden er også en mulighed, der virker ved ’ude af øje ude af sind’ princippet.

PS: Det behøver nødvendigvis ikke at være hønsene selv der spiser æggene, men ‘indbrudstyve’ som hunde, rotter, små rovdyr som mår og lign. der er skurkene.