Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Fødevarestyrelsen blokerer for salg af danske kyllinger på usagligt grundlag  (Læst 51484 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline nimrod

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 839
Du har helt ret Tanja, eksempelvis coop sælger jo lokale produkter i de enkelte brugser etc., så der kunne man jo forestille sig at man som forbruger kunne købe vildt fra en lokal jæger uden kontrol.

Det kan kun være for at udelukke os fra at sælge vores fjerkræ/æg, der er ingen logik eller sammenhæng fødevaresikkerhedsmæssigt i den eksisterende lovgivning!!
Med venlig hilsen

Charlotte

Fjer : tværstribet Plymouth rock, Maran (den spæde opstart), Vildtfarvet Araucana, Brunbroget Moskus, Hvid gås
1.1 heste
3.0 Missetat
1.0.4 Mand og dejlige børn

Offline Metmus

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 2 248
Godt indslag Wanda!! Og ja..hvorfor må man ikke bruge sin sunde fornuft, når man handler hos lokale ?  For som Wanda sagde, så sælger man jo ikke noget, man ikke selv ville æde..og det tror jeg da helt sikkert er en generel holdning over hele linien hos "os", der nyder og holder af vores dyr, inden vi spiser dem. Jeg bruger da min sunde fornuft, når jeg ser på et slagtet dyr, og det kan forbrugeren da også godt.

Hvis det nogensinde bliver lovligt at sælge slagtede dyr fra døren, så er det jo ikke sådan, at industrien bliver udkonkurreret, for dem, der vil handle billigt, handler jo stadig I supermarkedet..det er jo virkelig kun kvalitetsbevidste, der tænker på dyrevelfærd og ikke på pengepungen, der vil handle hos de lokale..og vi ved jo alle, at det ikke er billigt at opdrætte egne dyr!
Mette

4 store wyandotter, 2 dværghøns, 1 grønlægger(der ikke lægger æg, øv!), 2 blandingshøns efter rød amerikaner. 1,2 brogede moskusænder og 1 ælling

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Netop idag præsenterer den engelske avis Guardian så en stor undercover afsløring af 2 store britiske kyllingeslagterier med alvorlige brist i hygiejnen. Det er så disse kyllinger som FVST siger er sikre! (eller det gør de nok ikke alligevel.. nu)
http://www.theguardian.com/world/2014/jul/23/-sp-revealed-dirty-secret-uk-poultry-industry-chicken-campylobacter?CMP=twt_gu

De britiske myndigheder har besluttet at mørkelægge tallene for hvor de kyllinger med campylobacter stammer fra og ikke nævne nogen supermarkeder eller slagterier. De er bange for at kunderne vil holde op med at købe det. (var der nogen der sagde fødevaresikkerhed. Det er så den nye betydning at der er sikkerhed for at fødevarerne bliver solgt, så vi siger ikke hvordan det bliver fremstillet...)

Værd at bemærke i videoen er at undercover journalisten kommer ind og slagter kyllinger totalt uden erfaring og med en dags varsel!
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline nimrod

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 839
for 14 år siden havde jeg et vikar job i sommerferien under mit studie, hvor jeg ad 2 omgange endte på et af danpo's fjerkræslagterier her i jylland,  de 2 første påstande fra artiklen omkring fjerkræ på gulvet der kommer tilbage i produktionslinjen + at indvolde der skulle have været sorteret fik lov til at "spilde" ud over alt pga. stop på linjen var noget jeg selv oplevede flere gange da jeg var der - Jeg blev selv bedt om at samle fjerkræ op fra gulvet og hænge dem op på linjen igen. Det kan selvfølgeligt godt være blevet bedre siden da i DK ...

I det hele taget er fjerkræslagterier ikke for de sarte og jeg spiste faktisk ikke kylling overhovedet i lidt over et år efter at have været der.

Når jeg kigger på et stykke kylle i bilka, så ser jeg for mig hvordan det foregik da jeg selv var der - så ingen romantiske forestillinger herfra, til gengæld syntes jeg det er "morsomt" når folk ikke selv kan slagte yndlingshønen fordi det er synd og i stedet køber en kyllingefilet i supermarkedet og fuldstændigt lukker øjnene for hvordan den er endt der.
Det er også "morsomt" i forhold til at vi ikke må tage ud og sælge vores fjerkræ, for på slagterierne er der dyrlægekontrol ja, men det er jo stikprøvekontrol og os der stod og sorterede indvolde fra tusindvis af dyr var dæleme ikke istand til at opdage om det så normalt ud eller ej og der var INGEN instruktion i forhold til sådan noget overhovedet! (jeg havde dæleme aldrig set et komplet sæt kyllingeindvolde før i mit liv) og der kom altså mange, mange, mange slagtekroppe og indvolde forbi på linjen imellem at dyrlægen kom og tog nogen ud til prøve.
Med venlig hilsen

Charlotte

Fjer : tværstribet Plymouth rock, Maran (den spæde opstart), Vildtfarvet Araucana, Brunbroget Moskus, Hvid gås
1.1 heste
3.0 Missetat
1.0.4 Mand og dejlige børn

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Ja, det er trist at folk sælger eller endda forærer deres velfodrede forkælede hanekyllinger væk, fordi de ikke kan nænne at slagte dem.
For det er da netop sådanne dyr, de kan spise med en god og ren samvittighed, for dem VED man at de har haft et godt liv.  /o
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Lidt uddybning
http://www.theguardian.com/society/2014/jul/23/-sp-food-poisoning-scandal-how-chicken-spreads-campylobacter
Bemærk den her sætning
"Some farmers at farmers’ markets will also be slaughtering and processing their own birds. They are not guaranteed free of campylobacter but will have escaped the high risk points in industrial abattoirs."

"Nogle farmere slagter og renser selv deres egne dyr. De er ikke garanteret fri for campylobacter, men har undgået den høje risiko i industrielle slagterier."

bum....

Iøvrigt så
Campylobacter i fersk kyllingekød
DK Trading, Esbjerg ApS tilbagekalder fersk kyllingebryst filet p.g.a Campylobacter
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Foedevareberedskab/Tilbagetraekning_af_foedevarer/Tilbagetrukne_foedevarer/Arkiv-2014/Sider/Campylobacter-i-fersk-kyllingek%C3%B8d.aspx
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Det er vel egentlig simpel logik at jo flere processer, steder, ompakninger og "hænder" som dyrene skal igennem (transport, slagterier, forretninger). Des større risiko for forurening.
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Offline nimrod

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 839
og ikke kun mængden af processer, men bare antallet af dyr der deler faciliteter - så en syg kylling fra en besætning kan smitte hele slagteriet
Med venlig hilsen

Charlotte

Fjer : tværstribet Plymouth rock, Maran (den spæde opstart), Vildtfarvet Araucana, Brunbroget Moskus, Hvid gås
1.1 heste
3.0 Missetat
1.0.4 Mand og dejlige børn

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Når fødevarekontrol ikke virker
– kyllinger fra industrien vs. kyllinger fra stalddøren

I sommerens løb har der været to tilfælde hvor Fødevarestyrelsen har tilbagekaldt kyllinger, fordi de har udgjort en sundhedsrisiko. Det lyder derfor som om at kontrollen umiddelbart virker og at alle er glade, men kigger man nærmere på de to tilfælde, så er det dog tydeligt at kontrollen slet ikke virker, og faktisk gør den mere skade end gavn.

I det første tilfælde drejede det sig om ferske kyllingebryster. De blev kaldt tilbage samme dag som sidste salgsdato for produktets udløb, 15. juli 2014. Tilbagekaldelsen var dermed helt uden virkning, da der ikke var noget tilbage i forretningerne at kalde tilbage. Det som Fødevarestyrelsen ikke oplyste i deres pressemeddelelse, eller på deres hjemmeside i forbindelse med denne tilbagekaldelse, var at kyllingerne var importeret fra Polen, at der var resistente bakterier i dem og at Fødevareinstituttet i deres risikovurdering direkte skriver at “Den relative humane risiko, ved den anslåede forekomst af Campylobacter i dette parti, vurderes at være ca. 8,0 gange højere end et parti kyllingeprodukter med en gennemsnitlig forekomst. Desuden vurderes forekomsten af kinolonresistens at udgøre et særligt problem.” og “Resistens overfor kinoloner (Nalidixan og Ciprofloxacin resistens) vurderes at udgøre et særligt problem, da det begrænser mulighederne for empirisk behandling ved alvorlig sygdom.”

Intet af dette syntes Fødevarestyrelsen var relevant at informere om. Muligvis fordi skaden var sket og brysterne var spist.

Det næste tilfælde kom tre uger senere, d. 7. august 2014. Her drejede det sig om frosne kyllingebryster fra Holland, hvor der var blevet konstateret salmonella i dem. Denne gang informerede Fødevarestyrelsen om kyllingernes oprindelsesland, men de informerede heller ikke denne gang om, at der var resistente bakterier i kyllingerne; i øvrigt resistens mod samme bakterier som i campylobacterkylllingerne fra Polen og dermed også et “særligt problem”. Der gik ca. to uger fra prøven på de frosne kyllingebryster blev taget, til resultatet forelå. Det betød, at størstedelen af partiet var solgt, og ud af partiet på 2100 kg, blev der blot hentet 77 kg hjem fra forretningerne! 96% af varerne blev altså solgt inden tilbagekaldelsen kom. Derfor var også denne tilbagekaldelse uden effekt.

Den ansete engelske avis Guardian har i sommerens løb afsløret en fødevareskandale blandt slagterier i England. Selv om den er langt værre end lidt hest i noget hakkekød, så er den ikke blevet omtalt i danske medier. Heller ikke selv om Danmark importerede ca. 1200 tons fersk og frossen kylling fra England i 2013. Guardian afslørede alvorlige svigt i hygiejnen på slagterier, og vel at mærke hygiejnesvigt der var godkendt af de dyrlæger som skulle føre tilsyn med slagterierne. Kyllinger, der faldt ned på gulvet under slagtningen blev samlet op og lagt på båndet igen, selv om de ifølge reglerne skulle kasseres. Nedbrud af maskiner førte til at fjer, indvolde og tarme hobede sig op med høj risiko for spredning af bakterier, men dyrlægerne godkendte at produktionen kunne køre videre. Et andet nedbrud førte til, at det vand som kyllingerne skoldes i ikke blev skiftet i 3 dage, hvilket svarer til at 250.000 kyllinger kom igennem det samme vand, inden det blev skiftet. Også dette blev godkendt af dyrlægerne på stedet.

Guardian skriver direkte, at slagterierne er høj-risiko for spredning af specielt campylobacterbakterier, hvilket også er et problem på de danske slagterier: Andelen af kød med campylobacter (40-50%) er noget højere end antallet af flokke med campylobacter 25%, begge tal er Fødevarestyrelsens egne tal fra 2011.

Netop for at undgå den høje risiko for campylobacter, foreslår Guardian at man køber kyllinger ved de farmere som selv slagter og renser deres egne dyr. Det kan godt være at de ikke er garanteret fri for campylobacter, men de har undgået den høje risiko ved de store industrielle slagterier.

Den mulighed har vi ikke i Danmark! I Danmark må man ikke sælge kyllinger ved stalddøren medmindre at kunden selv tager indvoldene ud. Argumentet er at kunden selv skal kunne se om dyret er sygt ved at kigge på indvoldene. Hvordan det skal kunne ses står vist hen i det uvisse, også for Fødevarestyrelsen, der ikke kan give konkrete svar på logikken i reglerne, da hverken campylobacter eller salmonella kan ses på indvoldene. Det fremgår jo netop af de førnævnte tilfælde, at både campylobacter og salmonella helt uhindret slipper igennem kontrollen, og bliver solgt i supermarkeder.

Vi har altså i Danmark en fødevarekontrol, der effektivt blokerer for at sælge gode danske kyllinger ved stalddøren, mens der uhindret slipper kyllinger med resistente bakterier igennem kontrollen. Kyllinger der er opdrættet i store intensive besætninger hvor der rutinemæssigt gives antibiotika.

Danske forbrugere har ikke det valg som f.eks. de engelske forbrugere har, nemlig at undgå den høje risiko hos de industrielle slagterier ved at købe ved stalddøren hos små lokale producenter. Fødevareminister Dan Jørgensen og Fødevarestyrelsen er på nuværende tidspunkt ved at kigge på reglerne for stalddørssalg, og en opfordring herfra skal være at øge fødevaresikkerheden, og give forbrugerne et reelt valg ved at gøre det lovligt at sælge fjerkræ ved stalddørssalg uden indvolde. Det vil gavne både dyrevelfærden og fremme lysten for små producenter til at producere nicheprodukter af høj kvalitet.

Slutteligt skal det nævnes, at regler for fjervildt er langt mere lempelige, da jægere gerne må udsætte fasaner og andet fjerkræ fra opdræt, skyde dem, fjerne indvoldene og sælge dem pakket og klar til forbrugeren. Fødevarestyrelsens argument er, at jægeren via sit jagttegn, har autoritet til at vurdere om dyret er sygt, og dermed kan udtage og sælge fjervildt uden yderligere kontrol. Jægeren må dog ikke sælge slagtede hanekyllinger fra eget opdræt. Fødevarestyrelsen har d.d. endnu ikke kunnet give en saglig begrundelse for denne forskelsbehandling.

Dette debatindlæg blev sendt til Politiken, men de valgte ikke at bringe det. Fair nok, det er deres valg. Men efter at det var sendt, begyndte der er dukke historier op om at Fødevarestyrelsen var sent ude med tilbagekald i forbindelse med listeriasagen og så blev dette også sendt til en journalist på Politieken, der skrev om dette for at gøre opmærksom på at det ikke kun var listeria der blev kaldt sent tilbage. Hun svarede så at hun ville kigge på det. Idag kom der så en artikel i Politiken, som også citeres i en del andre medier. "Fødevarestyrelsen trækker madvarer tilbage hver 4. dag
En del tilbagekaldt mad er for længst blevet spist, når advarslerne mod den når frem." Altså nøjagtigt samme budskab i artiklen som i det debatindlæg Politiken ikke ville bringe og som journalisten blev gjort opmærksom på. Desværre er der ikke noget om stalddørssalg og Fødevarestyrelsens blokering af dette i artiklen og heller intet nævnt om hvor den oprindelige information om de sene tilbagetrækninger kom fra. Herfra kalder vi sådan noget for dårlig stil! http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/forbrugersikkerhed/ECE2372072/foedevarestyrelsen-traekker-madvarer-tilbage-hver-4-dag/
« Senest Redigeret: 21 August , 2014, 19:48 Fra Finn Jensen »
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Marianne Vedel

  • Hønemor
  • Administrator
  • Indlæg: 15 304
  • metacamkills.com
    • maran.dk
Fødevarestyrelsens veje er uransaglige  :angel:
Venlig hilsen
Marianne
❁◕ ‿ ◕❁
Dværgmaran i gråstribet, store maran i sort/kobber og blå/kobber samt splash, nogle "maraucana", 2.2 påfugle. 5 dejlige siameserkatte (sommetider også nogle killinger), et ukendt antal bier samt Sigurd og Vitus - to frække whippets.
Medlem af Marans Club France, Marans Club Deutchland, DFfR, Faxe Fjerkræklub.
Formand for Maranklub DK
www.maranklub.dk

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Interessant og uhyggelig læsning, Finn.

Godt man har sine egne hjemmeavlede kyllinger fra egne hjemmeavlede forældre dyr. Og ikke behøver at købe noget som helst fjerkræ i en forretning.
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Jeg bliver så træt.. Når dyrlæger fra Fødevareregionen ikke kan finde ud af deres egne regler og fjoller rundt i dem, så amatører må rette dem. Der er i den grad brug for en helt anden tilgang og et kompetenceløft.
https://www.facebook.com/groups/21666088667/permalink/10152405894248668/
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Tanja Pedersen

  • Global Moderator
  • Indlæg: 5 955
  • Æg fra racehøns blev lovlige at sælge
    • Æg fra racehøns skal være lovlige at sælge
 /f

Det viser igen igen igen, at vi har brug for meget enklere regler - når dem der skal håndhæve dem ikke selv kan finde rundt i paragrafferne :blank:
Venlig hilsen Tanja
"My desire to be myself is greater than my need to fit in"

Offline nimrod

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 839
Du havde alligevel fat i noget interessant der Finn, når de sådan stjæler halvdelen af dit debatindlæg og laver det til deres egen artikel - bare ærgerligt at de ikke også fangede interesse for stalddørssalget.

Så også på facebook siden at Mathias Nørregaard havde haft kontrolbesøg i forbindelse med opstart af stalddørssalg og var blevet stillet overfor krav om slagterum med afvaskelige vægge etc. - Dvs. de mennesker der skal kontrollere og håndhæve reglerne de aner ikke hvad det reelt er de håndhæver og kontrollerer ..., det giver da grundlag for på den ene side nogle gevaldige overtrædelser og på den anden side bøder/påbud uden hold i loven :(
Med venlig hilsen

Charlotte

Fjer : tværstribet Plymouth rock, Maran (den spæde opstart), Vildtfarvet Araucana, Brunbroget Moskus, Hvid gås
1.1 heste
3.0 Missetat
1.0.4 Mand og dejlige børn

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Mathias og jeg er nu gået igang med at ryste lidt for at få Fødevarestyrelsen i gang
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=327041827456316&id=100004515046996

Mathias har sendt et brev til Fødevareudvalget og der er også sendt til nogle fødevareordførere i håb om at de vil tage dette op.

Jeg har haft fat i P4 Sjælland, men det var udenfor deres sendeområde, ellers ville de meget gerne have bragt det. Nu håber vi så at P4 københavn vil bringe noget. (hvad ved jyder om den den finere sjællandske geografi.)

Skulle der være en sjællænder (i P4 Sjællands område) som har en lignende oplevelse, så kom meget gerne frem.
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi