Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns  (Læst 13630 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Dato: 07 November , 2008, 19:11 »
Fra Scientific American, med overskriften
Birds of a Feather: Commercial Producers Play Chicken with Avian Flu
http://www.sciam.com/article.cfm?id=playing-chicken-with-bird-flu

En lidt populistisk titel, at kommercielle fjerkræproducenter spiller højt spil med fugleinfluenza, men undersøgelser viser at hybridhøns mangler 50-90% af generne sammenlignet med de oprindelige junglehøns og at det er fokuseringen på større ydelse der har medført det mindre antal gener. Der er dermed risiko for at de bliver modtagelige for sygdomme på grund af den manglende mangfoldighed i generne.

Forskerne opfordrer til at bevare de gamle racer og krydse dem ind i de ekstisterende kommercielle linier for netop at bevare mangfoldigheden i generne.

Artiklen oversat
Kommercielle fjerkræproducenter spiller højt spil med fugleinfluenza

Mangel på genetisk mangfoldighed blandt kyllinger der er fremelsket for at styrke kød-og ægproduktion i kyllinger kan fremprovokere nogle utilsigtede konsekvenser
I slutningen af 1980'erne døde tusinder af kyllinger af kræft forårsaget af en virus kaldet avian leukosis virus J, fordi de alle nedstammede fra 1-2 haner, der var modtagelige for sygdommen.
Dette er blot ét eksempel på, hvordan en mangel på genetisk mangfoldighed kan skade husdyr og landbrug. Lignende tilfælde kan findes i den irske kartoffelhungersnød i det 19. århundrede og i kødkvæg i dag -en eneste tyr ved navnet Ivanhoe videregav sin genetiske følsomhed overfor en fejl i immunsystemet til cirka 15 procent af alle Holstein tyre i USA i dag. Nu viser en ny undersøgelse, offentliggjort i Proceedings of National Academy of Sciences USA, at verdens 40 mia kommercielle kyllinger-dem, der opdrættes for kød og æg-kun har halvdelen af den genetiske mangfoldighed, og det gør dem modtagelige for andre ødelæggende sygdomsudbrud.
Specialist i fuglesygdomme Hans Cheng fra US Department of Agriculture og hans kolleger har sammenlignet de forskellige gener i mere end 2.500 kyllinger, 1440 af dem var fra kommercielle bedrifter i USA. Nogle af disse industrielle kyllinger havde mistet så meget som 90 procent af generne sammenlignet med deres artsfæller, som den røde junglehøne fra Asien, som er stamfader til alle kyllinger. I gennemsnit manglede de kommercielle kyllinger mindst 50 procent af generne i forhold til de oprindelige racer
"Denne mangel på mangfoldighed i kommercielle bestande er sandsynligvis som følge af et begrænset antal racer hvorfra de kommercielle bestande stammer," siger Cheng siger. Disse kommercielle bestande har måske ikke den genetiske mangfoldighed som er nødvendig for at bekæmpe nye og indtil nu ukendte sygdomme.
Alle æglægningshøns der læger hvide æg i USA stammer fra den hvide italienske race, mens alle slagtekyllinger, stammer fra den britiske Cornish, eller Indian Game. Indsnævringen af den genetiske kode har tilladt landmændene opfylde den nuværende globale efterspørgsel på 61 tons kød og mere end 55 millioner tons æg-en stigning i produktionen på 436 procent siden 1970. Men det har også åbnet mulighed for et såkaldt "sygdomschok".
"Sygdomschok har helt sikkert været set i planteverdenen og har haft stor indflydelse, både menneskeligt og økonomisk: den berømte irske kartoffelhungersnød i det 19. århundrede og for nylig hollandsk elm sygdom [en svampeinfektion]," siger landbrugs-økonom Carlos SERE, Generaldirektør for International Livestock Research Institute (ILRI). "Sygdomschok i kyllinger vil kunne forekomme, for eksempel med meget smitbare og højpatogen aviær influenza-vira."
Uden sjældne gener, der kan beskytte kyllinger mod fugleinfluenza, kan et udbrud lukke ned for fjerkræavl. Men det er svært at vide, hvilke gener, der mangler, Cheng bemærker, fordi forskere har kortlagt så få af de gener og deres tilsvarende egenskaber i høns
"Fjerkræindustrien gør det helt klart godt for udvælgelse af vigtige agronomiske træk," såsom store brystmuskler (mere kød) og øget æglægning, siger han. "Indtil det er tvingende nødvendigt at tilføje genetiske mangfoldighed, vil de fortsætte med at vælge inden for deres eksisterende populationer."
Han advarer imidlertid, at det kan være for sent når behovet først viser sig. For at afværge massedød blandt kyllinger, så anbefaler han at landmændene blander kommercielle kyllinger med andre typer af kyllinger for at bevare et reservoir af potentielt nyttige gener. Naturligvis kan det indebære at det bliver nødvendigt at acceptere en nedgang i eksempelvis den æglægningsproduktion som vi har i dag.
Nogle forskere, også på ILRI, har opfordret til at oprette en "gen-bank" for dyr, noget lignende det som frøbanker, der  bruges til vigtige afgrøder, gen-bankerne skulle  indeholde frosset materiale af husdyr genetiske mangfoldighed. "Det ville være interessant at gøre det for andre husdyr, hvor der er store kommercielle interesser , såsom mejeriprodukter og svin," Seré bemærker, for at se, hvordan disse domesticerede dyr har udviklet sig.
Sådanne genbanker ville kræve nye teknologier, da ingen med succes har lagret hverken hanesæd eller æg på længre sigt. I mellemtiden siger Cheng, bør  forskningen fortsætte med at forsøge at identificere de gener, som giver resistens over for fugleinfluenza i andre racer af høns for at spare både mennesker og kyllinger. "Hvis vi kan identificere den genetiske resistens," siger Cheng, "så ville det i høj grad gavne både fjerkræindustrien og menneskers sundhed."
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Marianne Vedel

  • Hønemor
  • Administrator
  • Indlæg: 15 304
  • metacamkills.com
    • maran.dk
Sv: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Svar #1 Dato: 07 November , 2008, 20:16 »
Hold da op. Jeg synes det lyder noget skræmmende, at man kan fremavle dyr med manglende gener!  :o
Venlig hilsen
Marianne
❁◕ ‿ ◕❁
Dværgmaran i gråstribet, store maran i sort/kobber og blå/kobber samt splash, nogle "maraucana", 2.2 påfugle. 5 dejlige siameserkatte (sommetider også nogle killinger), et ukendt antal bier samt Sigurd og Vitus - to frække whippets.
Medlem af Marans Club France, Marans Club Deutchland, DFfR, Faxe Fjerkræklub.
Formand for Maranklub DK
www.maranklub.dk

Offline Magnus

  • Bruger
  • Indlæg: 696
  • magnusfundal@gmail.com
Sv: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Svar #2 Dato: 07 November , 2008, 20:43 »
Hold da op. Jeg synes det lyder noget skræmmende, at man kan fremavle dyr med manglende gener!  :o
Ikke manglende gener som sådan. Men sunde dyr i naturen har millioner af gener, der varierer fra individ til individ. Jo større indavl, jo mindre variation vil der generelt være i deres gener. Hvis ét individ så er sårbart overfor en virus, vil de alle være det.
Matematiklærer på gymnasieniveau. Tidligere ivrig avler af danske Dværglandhøns og entusiast omkring hønsegenetik. Beboende i økofællesskabet Karise Permatopia.

Offline Helen Ørndorf

  • Administrator
  • Indlæg: 1 643
  • Sej gammel høne
Sv: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Svar #3 Dato: 08 November , 2008, 09:00 »
Det er skræmmende at man er så kort tænkende, det skal gå galt når man baserer sin avl udfra få avldyr og dermed indskrænker mængden af genmateriale.

Det er befriende at der nu ligger en rapport på bordet der hilser mangfoldigheden af racer velkommen i hønsegårdene verden over.

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Svar #4 Dato: 10 Juli , 2014, 12:16 »
Så skete det for slagtekyllinger...
http://www.reuters.com/article/2014/07/09/us-chicken-supply-genetics-exclusive-idUSKBN0FE0C820140709

The world's largest chicken breeder has discovered that a key breed of rooster has a genetic issue that is reducing its fertility, adding to problems constraining U.S. poultry production and raising prices at a time when beef and pork prices are already at record highs.

The breed, Aviagen Group's standard Ross male, is sire through its offspring to as much as 25 percent of the nation's chickens raised for slaughter, said Aviagen spokeswoman Marla Robinson.
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Sv: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Svar #5 Dato: 11 Juli , 2014, 20:10 »
På eller andet tidspunkt, så kan man nok ikke pine mere ud af dyrene. Og så "knækker filmen".

Godt man har sine egne høns og er selvforsynet 100 % med både æg og kød.
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Offline Bente E.

  • Bruger
  • Indlæg: 967
Sv: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Svar #6 Dato: 11 Juli , 2014, 23:27 »
Al raceavl - eller avl efter specifikke egenskaber - medfører en reduktion af de hos vildformen eksisterende gener. Bankivahønen har ALLE anlæg, som du finder hos moderne hønseracer, undtagen visse mutationer, som det blot er et spørgsmål om tid nok, før de optræder også hos de vilde junglestammer.
Det er meget tankevækkende læsning, dette her.
Ingen af vores moderne hønseracer er blevet til uden en eller anden grad af indavl - det er man nødt til at gøre, for at få renavlet bestemte træk hos sine fugle. Men uha, man skal passe på!
Nogle maraner, nogle araucana.

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Sv: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Svar #7 Dato: 19 November , 2017, 20:14 »
Tja.... man kan jo se på de 5 måneder i vinters, hvor fugleinfluenzaen hærgede i mange totalt lukkede besætninger og 1000 og atter 1000 dyr blev slået ned, at denne rapport måske er blevet endnu værre eller er der nogen nyere rapport?
Eller er det blevet tiet ihjel, da vi helst ikke skal høre for meget om hvad der foregår bag industriens lukkede døre?
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Lene Skelmose

  • Gæst
Sv: Reduceret biodiversitet i "industrielle" høns
« Svar #8 Dato: 21 November , 2017, 11:20 »
Så meget mere besynderligt er det at vores høns skal bøde for industriens fejltagelser - tænker på indespærring ift influenza. Tænk at vi skal finde os i at industrien spreder smitte til omverdenen. Er der slet ikke lovgivning på dette område?