Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: Karla efter 24 Februar , 2010, 15:30
-
Hej til alle
Min datter påstår at æggene fra mine hybrider (Amberlink) smager bedre end dem fra Brahmaerne.
Så er det jeg tænker på om der er forskel på smagen af æggene fra de forskellige racer ?
Kunne det tænkes at et æg ikke bare var et æg - og her forudsætter jeg selvfølgelig at de er fodres ens (altså hønsene ;))
Nogen gourmeter herinde der har et bud på det ?
Mvh Karla
-
Hm..man skulle jo tror at æggene burde smage ens..
Ved ikke om et bestemt foder kan få æggene til at smage forskelligt..men dine får vel det samme foder..
Det eneste jeg lige kan komme i tanke om,,er hvis der f.eks. er en større blomme i amberlink æggene..det er jo det som gør ægget mere lækkert - en stor blomme..
Wyandotter er jo kendt for at lægge æg med meget stor blomme(næsten hele ægget)..men ved ikke med amberlink..
-
Rent kemisk kan æggets sammensætning være forskelligt, som kan gøre at det smager forskelligt.
Det kan være foderbaseret, men det kan sikkert også være race baseret.
Mælk fra Jerseykøer smager feks. anderledes end fra Sortbroget.
-
Mmmm mine orpington æg smager fantastisk ;)
Men det gør de nu allesammen
-
Jeg synes at hønseæg og vagtelæg smager ens...så jeg kan egentlig ikke forestille mig, at der skulle være forskel på æggenes smag racerne imellem :)
-
Kan snart ikk huske hvo´n hjemmegjorte æg smager *s
-
*g
Er desværre enig... ::)
-
Er tilbøjelig til at holde med Didde.
Hvorfor skulle der ikke være forskel på smagen? Racerne er relativt nært beslægtede, men dog hver især særegne.
Didde nævner mælken fra forskellige racer af køer som eksempel. Men også kødet smager forskelligt fra race til race af kvæg.
Det samme gælder kødet fra forskellige ande racer.
Det er nok ikke de store forskelle der er tale om, men dog forskelle.
-
Ja..men det er jo også her tale om kød..kødsætningen på dyr er jo forskellig..men med æg..det kan jeg ikke forestille mig..
Men en ting er sikkert..er der en smagsforskel er det netop børnene der kan smage dette..deres smagsløg er forstærkede..
-
Jeg må jo så sige, at jeg kan snart ikke huske hvordan købte æg smager...
Men jeg får da æg fra både skånske, silkehøns og orpington, og der kan jeg ikke smage forskel.
-
Ja..men det er jo også her tale om kød..kødsætningen på dyr er jo forskellig..men med æg..det kan jeg ikke forestille mig..
Men en ting er sikkert..er der en smagsforskel er det netop børnene der kan smage dette..deres smagsløg er forstærkede..
Jeg tror egentlig vi talte smagsforskel på både kød og mælk.
:)
-
Jeg er ikke sikker på, at jeg kan smage forskel på mine forskellige racers æg. MEN jeg er HELT sikker på, at "hjemmelavede" æg langt overgår købeæg i smag.
Beviset er nok ikke særlig videnskabeligt, men jeg husker, da jeg var barn, boede vi en tid på landet, og vi ikke bekymrede os om salmonella, fik vi af og til en "æggesnaps". Da jeg så fik høns og fik mine egne æg, og spiste mit første blødkogte æg, kunne jeg genkende den vidunderlige smag af barndommens hjemmegjorte æg. *p
Skøn tur ned af barndommens gade.
-
Jeg kan også huske som barn når jeg besøgte mine bedsteforældre som boede på landet..så fik vi et par æggeblommer og noget sukker i en kop..og så rørte vi med en teske til den store guldmedalje,,det smagte da skønt..dengang blev der ikke uddelt så meget slik..så sådan en æggesnaps var bare sagen..
Men i dag kunne jeg nok ikke finde på at lave sådan noget..må sige jeg har en slags samonella fobi..
Men i barndommes tid tog vi da ikke skade af det.. ;)
vh. Rikke
-
Jamen jeg mener nu også der er forskel. Håber det ændrer sig til Brahmaernes fordel når de kommer på græs til sommer.
Ellers må jeg jo beholde hybriderne (hjælp hvor skal de være så ?)
Er der ikke nogen herinde der har flere racer som fodres ens, som kunne tænke sig at prøver om de kunne samge forskel på æggene ?
-
Jeg kan også huske som barn når jeg besøgte mine bedsteforældre som boede på landet..så fik vi et par æggeblommer og noget sukker i en kop..og så rørte vi med en teske til den store guldmedalje,,det smagte da skønt..dengang blev der ikke uddelt så meget slik..så sådan en æggesnaps var bare sagen..
Suk, det fik vi også lov til indimellem derhjemme *h
-
Jeg vil lave nogle forsøg med mig selv, mand og søn som "smagsdommere", tænk at man skulle ende som sådan en *f
Vi har maran og wyandot i dværg, mon også der kan være forskel i smag på farvevarianterne?
-
Super Marianne
Glæder mig til at høre om resultatet. /o
-
Ja, det bliver interessant at følge med i. :D Når I laver blindtests, må der da komme en form for saglighed i forsøget.
Kan nemlig berette, at de blødkogte æg vi får næsten hver morgen fra de nye italienere smager absolut himmelsk fantastisk fremragende eventyrligt godt! Ovenpå en lang periode uden æg fra silkehønsene overhovedet.
Og jeg er helt klar over, at det her i huset er den psykiske faktor, der giver den allerstørste smagsforskel.
-
Haha, sådan har jeg det også, Susanne! :D Også mht. hjemmeslagtede kyllinger! :D
-
Men i dag kunne jeg nok ikke finde på at lave sådan noget..må sige jeg har en slags samonella fobi..
Men i barndommes tid tog vi da ikke skade af det.. ;)
Og efter min beskedne mening er det nok lige præcis den væsentligste grund til at vi ser stigende problemer med salmonella og andre bakterier. Det 'hypes' i den grad at vi skal være så forsigtige med stort set alting, at folk simpelt hen lever for 'sterilt' og derved bliver modtagelige for og reagerer på den mindste smule bakterieforekomst.
Ved almindelig køkkenhygiejne og almindelig sund omgang med hvad vi spiser (lad ikke en kage med rå æg som ingrediens stå en uge i køleskabet som nogle gjorde for nogle år siden. Overdosis af hvad som helst vi føre til sygdom eller død) tror jeg ikke der er de store risici for at blive rigtigt syge.
Lev 'som da vi var børn'.
-
@Erik: Er det den dér kiksekagehistorie, hvor der var to der døde? :( Var det en kage, som havde stået så længe?
-
Efter min mening kan der sagtens være forskel på æggenes smag alt afhængig af race, men mest som et biprodukt af hønsenes øvrige racekendetegn. Man læser af og til om, at en god æglæggende høne har et kvikt væsen, og lur mig om ikke en kvik høne, der er ferm til at skaffe al den mad, den skal bruge, også lægger flere og bedre æg end en høne, der står og hænger.
Det taler ikke alt for godt for min dejlige "halvbrune" dværghøne. Hun er sølvhalset, men har desværre fået arvet en vis forsigtighed fra sin brune biologiske mor.
PS: Med hensyn til "Pilegaardens" indlæg, så minder det mig meget om en overskrift i min forrige biologibog: "Du undgår at blive syg af salmonella." Det fremgik (til min ærgrelse) af teksten, at det ikke skulle forstås som det modsatte af påstanden "Du bliver syg af salmonella"... :D
-
@Erik: Er det den dér kiksekagehistorie, hvor der var to der døde? :( Var det en kage, som havde stået så længe?
Det var hvad der var fremme i medierne dengang. En rest af kagen havde angiveligt stået i køleskabet en uges tid, inden den blev fortæret. Så en ren bakteriebombe.
-
Efter min mening kan der sagtens være forskel på æggenes smag alt afhængig af race, men mest som et biprodukt af hønsenes øvrige racekendetegn. Man læser af og til om, at en god æglæggende høne har et kvikt væsen, og lur mig om ikke en kvik høne, der er ferm til at skaffe al den mad, den skal bruge, også lægger flere og bedre æg end en høne, der står og hænger.
Det taler ikke alt for godt for min dejlige "halvbrune" dværghøne. Hun er sølvhalset, men har desværre fået arvet en vis forsigtighed fra sin brune biologiske mor.
P
Det bliver spændende at se hvad Marianne finder ud af i sin test. Der kan jo nok også være noget om de kvikke høns, men mon en høne der lægger æg ikke nok skal sørge for at få den mad hun skal bruge når der er adgang til det. Ellers vil hun vel holde op med at lægge æg ???
Men mine Brahmaer er kvikke nok til at gafle de gode bidder og de har ikke konkurrence fra hybriderne, da de går for sig selv for tiden. Hybriderne kom i karantæne/husarrest da de hakkede de nye Brahmaer. Men begge hold fodres nøjagtigt ens. Ingen forskelsbehandling her /o
-
Så har vi gennemført vores eksperiment, to maran æg og to wyandotte æg blev kogt og skåret i kvarter lagt på fire tallerkner med en post-it under, hvor der stod hvad det var og en post-it med nummer synligt. Søren mente at maran æggene var bedst, jeg kunne ikke smage forskel, og Thomas deltog ikke, da han havde nok æg i sit blødkogte æg.
Hermed slutter vores ikke særlig videnskabelige forsøg /o
-
Tak for info Marianne. Så er der altså nogen der kan smage forskel....
Vi må have nogle flere på banen. Er Claus Meyer medlem af dette forum :o
De må da skulle bruge de allerbedste øko-race-æg på den der restaurant Noma.
-
Her hos os spiser vi stadig citronfromage, og æggesnaps, og andre uhyrligheder, og til dato er vi jo stadig til stede.
/o
-
Bliv du trygt ved med det Ina. Det gør vi også her.
Og uden at det er videnskabeligt eller på andet måde bevist ville jeg tro at vi har en bedre chance for at klare angreb af bakterier eller virus end de som pakker sig ind i alle mulige beskyttelsesforanstaltninger.
Den dag der for alvor kommer et livstruende angreb af bakterier eller vira, tror jeg et stærkt immunforsvar er bedre beskyttelse end noget andet man kan finde på i en håndevending (som feks ikke gennemtestede vacciner).