Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Emne startet af: Maj-Britt Aslund efter 24 November , 2015, 11:08

Titel: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Maj-Britt Aslund efter 24 November , 2015, 11:08
Nu har jeg smagt plymouth rock fra hjemmeopdræt. Det er en imponerende 'fætter' hvad angår størrelse og hurtig tilvækst. Men (for selvfølgelig er der et 'men') hvad de har i størrelse mangler de i smag - synes jeg. Derfor er jeg nysgerrig efter jeres bud på en race som bedst kombinerer en uovertruffen smag med en fornuftig størrelse og tilvækst  :)

Bedste hilsner Maj-Britt
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: renepaulsen efter 24 November , 2015, 12:52
Faverolles går jo for at være den mest udsøgte slagterace. Men har ikke selv smagt dem.
Jeg har også læst at Dorking skulle have vundet flere smagskonkurrencer, så det må næsten være en af de to? Dog tror jeg ikke de vokser synderligt hurtigt.
Dog er Sussex også lækre (den eneste jeg hat smagt faktisk), og før i tiden var det primært dem man slagtede i England.
På Faverolles klubbens hjemmeside står der desuden at mange krydser Faverolles med Sussex eller Plymouth Rock for at få hurtigere voksende kyllinger (heterosis).
På mange udenlandske fjerkræsider er der ofte snak om at man kan krydse Indiske Kamphøns med eks. Sussex for at få et fyldigere bryst :)
Skal det være renracet må mit bedste bud dog være Faverolles :)
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Raziel efter 24 November , 2015, 17:35
Når du nu siger en imponerende fætter, så tænker jeg ikke det er racen plymouth rock du har fået, men slagtehybriden, som misvisende kaldes plymouth rock. Det er en hybrid der er lavet til at vokse så hurtigt som muligt med diverse skader på helbredet som følge.

Mine favoritter som slagtedyr er maran, orpington, sussex og brahma. Men de skal altså helst være mi  6 mdr ved slagt for at ha udviklet nok kød.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Tinggaard efter 24 November , 2015, 23:05
Vi er mest til Maran hvis det skal være helstegt og la Bresse hvis det skal være brystfilet og lår. Faverolles har vi endnu tilgode at slagte
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Maj-Britt Aslund efter 25 November , 2015, 09:57
Jeps - det var slagte-hybriden. Det lykkedes at undgå benproblemer, men de fik også masser af motion. Jeg vil nu hellere have velsmag end størrelse, men skal selvfølgelig ikke benægte at tilvækst og størrelse også er interessante faktorer.

Vi slagtede i samme omgang orpington-unghaner. Jeg har endnu ikke sat tænderne i dem, så mangler at udbrede mig om smagen, men brystet er noget skuffende, synes jeg. Måske de skulle have haft en måned mere...

Jeg har overvejet La Bresse og Farverolles. Jeg har dog hørt at det kan være svært at få Farverolles i en god størrelse - er der noget om snakken?
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Lene Lestat efter 25 November , 2015, 10:27
Næh de smager ikke af så meget,  men det er der jo mange som godt kan lide, og de bliver "bange" når de pludselig får smagt en ikke hybrid.
Ligeledes er der også mange som vægter kvantitet frem for kvalitet. Og helst vil have et kæmpe stor steg. I stedet for en mindre, som har finere kød og smager af mere, som f.eks mange af de svære racer dværghøns.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Maj-Britt Aslund efter 25 November , 2015, 10:36
Kan se at du har maran, Lene. Jeg har ingen erfaringer med racen, men måske du kan fortælle lidt om dine dyr: Smag, størrelse og alder ved slagtning? Kan læse at det er en rolig race, hvilket også tiltaler mig (jeg har orpington pt af samme årsag + hyggeligt med gode rugemødre)  :)
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: renepaulsen efter 25 November , 2015, 11:01
Husk at kød fra racehøns (langsomtvoksende) har større massefylde, derved kan mindre kød mætte flere.
Mht. tilvækst så kan jeg i hvert fald tale for Sussex der har en hurtig tilvækst, og som sætter hurtigt fjer. Hvilket måske er en god ting hvis man vil ruge et hold ud i sensommeren til slagt i løbet af vinteren/foråret :)
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Henriette Hall efter 25 November , 2015, 11:23
Da vi holdt race-prøvesmagning på forumdagen sidste år vandt nogle af de bittesmå dværge klart smage-konkurrencen. Men dem er der jo nok for meget arbejde i til dagligt brug. ;) Herhjemme vinder New Hampshire på hurtig tilvækst, hurtig til at sætte fjer, nem at plukke og fin smag. En NH-hanekyllling på 6-7 måneder vejer 2,4-2,7 kg slagtet vægt.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Frank H. Kristensen efter 25 November , 2015, 13:56
Det man også fandt ud af på forumdagen var hvor forskellig smag folk har i kød. Så det bedste man måske kan gøre er at fodre hanekyllinger op af flere racer og slagte dem når de er lige gamle for at finde ud af hvad man selv synes om.

Ellers siges mange af de franske racer og være gode samt Sussex også er avlet med godt kød som formål.
Personligt synes jeg kødet smager bedst og har den bedste konsistens når det er fra 12-14 uger gamle kyllinger hvor andre hellere vil have en større kyllingesteg og måske en lidt mere fast konsistens i kødet også.

Den bedste kylling jeg har smagt fik jeg nede hos Lene hvor tilberedning og det hele gik op i en højere enhed hvilket også har meget at sige. Dog kunne vi ikke sige racen med sikkerhed.
Herudover har de bedste af hvad jeg har smagt været Maran-Australorpskrydsninger og mine junglehøns. Problemet med junglehøns er bare det ikke er nogle man producere med kødproduktion for øjet.

Ellers har Dværg Wyandotterne herhjemme været fine til vores families behov, men man får selvfølgelig ikke lige så meget kød ud af dem som de mellemsværre til svære racer i stor udgave. Ved Dværghøns skal man ikke lade hanerne blive for gamle igen da de hurtigere bliver seje i kødet end de store racer.

Houdan
La Fleche
La Bresse
Creve Couer
Faverolles
Maran
Sussex
Dorking

Er racer der har været fokuseret med godt kød som formål plus nogle har æglægningen også haft meget at sige.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Raziel efter 25 November , 2015, 14:31
Kan se at du har maran, Lene. Jeg har ingen erfaringer med racen, men måske du kan fortælle lidt om dine dyr: Smag, størrelse og alder ved slagtning? Kan læse at det er en rolig race, hvilket også tiltaler mig (jeg har orpington pt af samme årsag + hyggeligt med gode rugemødre)  :)

Hedder godt nok ikke Lene, men kan svare alligevel :-) det kommer helt an på stammen vil jeg sige. Jeg har haft maraner flere steder fra. Nogle er flyvske og andre er ludt tungere i bagdelen. Jeg tror man skal vælge dyr fra udstilingslinier for at få de tunge og rolige. Men bare en teori.
Maran er jo en fransk slagterace og jo dermed opdrættet til at give godt kød, og det gør de også. Jeg slagter som udgangspunkt helst efter min 6 mdr og der ligger vægten på den gode side af 2 kg, og det smager rigtig godt.
Titel: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Lene Lestat efter 25 November , 2015, 20:15
Jeg har lidt forskellige racer og slagter dermed en stor del haner hvert år, jeg er dog så doven at jeg sender dem til slagteren når der er en ca. 10-20 stk. som er store nok, jeg ved selvfølgelig hvilke racer jeg sender af sted, men når jeg henter dem igen grydeklar er det svært at se forskel på dem og jeg går heller ikke så højt op i hvad der er hvad.

Dog synes jeg faktisk at alle mine racer er udemærkede slagtedyr og de smager alle godt, de får dog ikke det enormt store bryst, som hybrider får, men jeg er heller ikke så pjattet med brystkød i forvejen, så jeg savner ikke store tørre hybrid patter.  ;)

Jeg slagter hanerne fra ca. 4 måneder og opefter til ??
Smag og ikke mindst tilvækst har helt sikkert også noget med opvækst (fodring) osv. at gøre, samt alder. Men der er sikkert også forskel på racerne imellem og IKKE mindst tilberedning.
Jeg har en enkelt gang lavet en Sumatra hane på 1900 gram og 9 måneder, som grillkylling og han blev fint mør med sprødt skind. Sumatra har fint med brystkød kontra lår og de er lidt mørke i kødet. Hvor Brahma og Jersey Kæmper får enormt store lår.

Tak Frank. De haner vi fik var enten Maran eller Jersey Kæmper.

Skal man selv opdrætte sit slagtefjerkræ, uanset om man har racerene eller krydsninger, så er det vigtigt at vælger avlsdyr, som har brystfylde og som ikke er "fladpattede" dvs. trekantede af krop.
Apropos så skal dyrene faktisk helst have brystfylde uanset om de kun er til slagt eller til videre avl og udstilling.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Jens S efter 27 November , 2015, 07:38
Jae, her arbejder jeg på en helt anden måde.
Jeg, går ikke efter størrelse, men avler små kyllinger.
Jeg har her i sommers haft 3 successive kuld gående på græsplænen, udruget af rugehøns.
Jeg slagtede dem tidligt, når de begyndte at flyve over til naboerne, det vil sige efter 50, 60 eller 70 dage.
De var små. 400- 700 g. Pousiner hedder det vel.

Jeg skal love for at de smager godt, og de er noget helt andet end noget som helst man kan købe, og det er netop derfor, jeg gør det sådan. Jeg går ikke efter størrelse, og jeg forsøger ikke at efterligne industriprodukter.
Det spiller også en rolle, at jeg så ikke skal hælde tonsvis af foder i dem og at græsplænen kan levere en god del af deres "spændende tilsætninger" i form af insekter og orme.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: wellesley efter 30 November , 2015, 19:21
Jae, her arbejder jeg på en helt anden måde.
Jeg, går ikke efter størrelse, men avler små kyllinger.
Jeg har her i sommers haft 3 successive kuld gående på græsplænen, udruget af rugehøns.
Jeg slagtede dem tidligt, når de begyndte at flyve over til naboerne, det vil sige efter 50, 60 eller 70 dage.
De var små. 400- 700 g. Pousiner hedder det vel.

Jeg skal love for at de smager godt, og de er noget helt andet end noget som helst man kan købe, og det er netop derfor, jeg gør det sådan. Jeg går ikke efter størrelse, og jeg forsøger ikke at efterligne industriprodukter.
Det spiller også en rolle, at jeg så ikke skal hælde tonsvis af foder i dem og at græsplænen kan levere en god del af deres "spændende tilsætninger" i form af insekter og orme.

Interessant synes jeg.
Hvad fodrer du dem med i løbet af den tid du har dem i?
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Jens S efter 30 November , 2015, 20:35
Kyllinge startfoder som basis. Plus diverse "tilsætninger", som rejer eller myggelarver eller flyvemyrer, eller hvad der nu falder for. Jeg slår heller ikke græsset, så de har god glæde af græssets frøstande.
Græsplænen ser selvfølgelig forfærdelig ud efter et kuld, men det gør ikke noget, for græs udmærker sig ved at blive pænt igen, når man slår det.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: wellesley efter 01 December , 2015, 06:07
Kyllinge startfoder som basis. Plus diverse "tilsætninger", som rejer eller myggelarver eller flyvemyrer, eller hvad der nu falder for. Jeg slår heller ikke græsset, så de har god glæde af græssets frøstande.
Græsplænen ser selvfølgelig forfærdelig ud efter et kuld, men det gør ikke noget, for græs udmærker sig ved at blive pænt igen, når man slår det.

Okay det lyder interessant.

Vi har selv snakket om idéen med det nemlig.
Og lige pt. har vi et kuld kyllinger vi overvejer det med.
Det kan man vel også om vinteren? Eller får de ikke nok da?
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Jens S efter 01 December , 2015, 07:26
Så skal det nok være baseret mere indendørs. Naturen yder jo ikke så meget om vinteren, og kyllinger, som jo er små, bruger megen energi til at holde sig varme.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: wellesley efter 01 December , 2015, 10:20
Så skal det nok være baseret mere indendørs. Naturen yder jo ikke så meget om vinteren, og kyllinger, som jo er små, bruger megen energi til at holde sig varme.

Ja det var også dét vi tænkte.
Jeg takker for svar.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: KragenDK efter 11 November , 2017, 22:29
Jae, her arbejder jeg på en helt anden måde.
Jeg, går ikke efter størrelse, men avler små kyllinger.
Jeg har her i sommers haft 3 successive kuld gående på græsplænen, udruget af rugehøns.
Jeg slagtede dem tidligt, når de begyndte at flyve over til naboerne, det vil sige efter 50, 60 eller 70 dage.
De var små. 400- 700 g. Pousiner hedder det vel.

Jeg skal love for at de smager godt, og de er noget helt andet end noget som helst man kan købe, og det er netop derfor, jeg gør det sådan. Jeg går ikke efter størrelse, og jeg forsøger ikke at efterligne industriprodukter.
Det spiller også en rolle, at jeg så ikke skal hælde tonsvis af foder i dem og at græsplænen kan levere en god del af deres "spændende tilsætninger" i form af insekter og orme.

Interessant vinkling med ungfugle/pousiner.

Så vidt jeg har forstået reglerne for fjerkræhold i min kommune ( Gribskov) så må jeg have op til 30 høns inkl en hane.
Kyllinger under 4 mrd tæller vist ikke med i det tal.

Da jeg vil have separate dyr til avl, kød og æg er det vigtigt for mig at kyllingerne er slagteklare inden 4 mrd, så det ikke går udover antallet af avlsdyr.

Grundstammen i kød produktionen bliver indiske kamphøns og la bresse, og ikke mindst krydsninger af disse.
Jeg foretrækker selv en kylling med en slagtevægt på 1200-1400 gram, men det bliver spændende at se hvordan indiske kamphøns/la bresse blandingerne bliver.
Både mht vægt inden 4 mrd, men bestemt også på kød fordelingen og kvaliteten
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: Maria2aaen efter 12 November , 2017, 14:16
Vi har efterhånden smagt en del forskellige racer, skånske blomster, sussex, Orpington, farverolles, new Hampshire og forsk. Dværghøns. Baseret kun på smagen har den bedste indtil nu været faverolles. Orpington var jo størst, men jeg synes kødet er for groft.

Men da vi helst vil slagte før 5 mdr. - Fordi der begynder unghanerne at blive irriterende i flokken, jagte damer og genere førerhanen, så går jeg fremover efter sussex, new Hampshire og skånske blomster - har dog også overvejet la bresse, maran og wyandotte. De får nemlig en rigtig fin slagte størrelse, ca 1500-1600g allerede ved 4-5 mdr.
Titel: Sv: Slagtedyr med størrelse og velsmag
Indlæg af: KragenDK efter 16 November , 2017, 12:18
Jeg har hørt at La bresse skulle være uovertruffen mht kød kvaliteten, og ydermere en god æglægger og har hurtig tilvækst.
De bliver derfor grundstammen i mit kommende hønsehold.
Dernæst har jeg hørt godt om Indiske Kamphøns mht brystfylde og tilvækst, så jeg har også tænkt mig at krydse disse med LB og se hvor gode slagtekyllinger der kommer ud af det.
Indiske kamphøns er lidt svære at få fat i og der er vist kun en enkelt avler af dem herhjemme, som er lidt svær at få fat i.
Men hvis det lykkes så bliver det med både danske kamphøner og engelske ( som rugeæg fra England)