Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.  (Læst 22935 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Dato: 03 April , 2016, 17:09 »
Af Finn Jensen og Frank H. Kristensen


Vagtler er ikke udelukkende en prydfugl i bunden af volierer eller til bekæmpelse af skadedyr i drivhuset. De er samtidig effektive “produktionsfugle”, der kan forsyne ejeren med æg og kød. De er ikke ret udbredte herhjemme i butikker, men kan dog findes i specielle delikatesseforretninger og på nogle restauranter. Æg fra vagtler kan findes i en del butikker efterhånden og kan bruges i mange retter.


Selvom det kun er en enkelt art, der er blevet avlet til at være velegnet til æg og kød, så skulle man tro, der er mange flere ud fra alle de navne, man støder på. Der er kun tre navne, man bør kende til og bruge om disse vagtler, som defineres ud fra størrelsen. De er alle udspringere af den europæiske vagtel Coturnix coturnix, som er blevet domesticeret og avlet, så de nu kaldes Coturnix japonica, japanske vagtler. Andre arter som kinesiske dværgvagtler, harlekinvagtler og de nordamerikanske bobwhitevagtler er ikke relevante i den her sammenhæng.

Japanske vagtler er den første fremstillede udgave og den mindste af de tre varieteter. I starten handlede det om, at man skulle få den lille fugl til at lægge så mange æg som muligt på kortest mulig tid. Det er lykkedes, da en vagtel i optimal æglægning og pasning kan lægge et æg pr. 16-18 time. Det er oftere en selv de højstydende høns. Ydermere starter den også med at lægge æg allerede 6 uger efter at den er klækket, så også her er den yderst effektiv.

Den næste varietet er jumbovagtel også kaldet Japansk jumbovagtel. Dette er den mest udbredte type, med omkring 300 gram for hunnerne og ca. 250 gram for hannerne. Æggene fra jumbovagtlen er lidt større end fra den japanske, omkring 12-16 g. Med den lidt større krop er det også værd at slagte de altid overskydende hanekyllinger og få et rigtig lækkert stykke kød med vildtsmag.

Det seneste skud på stammen er en endnu større vagtel, Magnum, Jumbomagnum eller Japansk jumbo magnum Vagtel. Hos denne type vejer hunnerne omkring 500 gram og hannerne omkring 430-450 gram, så nu er der kommet noget størrelse på. Hovedsageligt bruges denne til at slagte, men æggene har også en fin størrelse.

Det er de 3 hovedtyper af vagtler, der er. De findes så i forskellige farver, hvoraf den naturfarvede er den mest udbredte. Den har også den fordel, at vagtlerne med sikkerhed kan kønsbestemmes som 4 uger gamle, hanner er orange på brystet og mangler de pletter på brystet, som hunner har. Den naturfarvede jumbovagtel sælges også under navnet Farao. En anden (farve) er perlefarvet. Den er en lidt lysere udgave end den naturfarvede. Også her kan der forholdsvis let kendes forskel på kønnene. En tredje udbredt farve er Texas A&M, som er fremavlet af University of Texas A&M netop med fokus på kød. Den er overvejende hvid med enkelte sorte pletter på hovedet. Kødet hos Texas A&M er lysere end hos de andre farver. Her er det meget svært at kende forskel på kønnene.

Lys perlefarvet jumbohan

Naturfarvet jumbohun

Hold af Japanske vagtler:

Japanske Vagtler er nemme at holde og passe uden at det kræver en masse. Dyrene er ikke særlig pladskrævende, hvilket også udnyttes i industrien, hvor man holder 50 pr. m2 eller 1 dyr pr. 200 cm2. Det bør man selvfølgelig IKKE gøre som hobbydyr, hvor man netop har mulighed for at give dyrene gode afvekslende betingelser. 4-6 dyr pr. 0,5 m2 eller meget gerne større og med en tilhørende voliere. Vagtler er bundfugle, så buret, som dyrene befinder sig i bør, ikke være højere end 50-60 cm, da de ellers kan brække nakken, hvis de bliver bange og flyver til vejrs. Hvis buret til dem er højere, bør man lægge net eller tråd i loft/tag som giver efter. Vagtler må ikke få træk eller fugt, da de er mere sarte over for dette, end høns er. De bør derfor altid kunne finde læ. Kulde kan de sagtens tåle. Bundlaget bør være sand eller sandjord, som de kan støvbade i. Der bør også være forskellige skjul i voliere/bur såsom granskjul og rør, som de kan gemme sig.


Vagtler lever generelt efter reglen ”lev stærkt dø ung”, og derfor skal man ikke forvente at vagtlerne bliver alt for gamle, men nyde dem den tid, man har dem og ellers skifte dem hurtigt ud med næste generation. For at opnå optimal æglægning skal vagtlerne også gerne have ekstra lys, så deres dag kommer til at vare 14-16 timer, men ellers vil de klare sig fint med alm. lysmængde eller bare lidt tilskud om vinteren, så de har lidt længere tid at søge føde i.

Fodring.
Vagtler kræver foder med mere protein end høns, kyllinger (0-6 uger) skal have 24% protein i foderet, derefter 18-20%. Der findes foder til fasaner, agerhøns og vagtler, som kaldes FAV med det rette proteinindhold. Der findes intet foder uden genmodificeret indhold eller økologisk til vagtler, men her kan startfoder til hønsekyllinger med 22% protein bruges, suppleret med ekstra animalsk protein såsom fisk, frikadeller, æg etc. Vagtler vil også synes om grøntfoder/spirer og melorme samt andre insekter som tilskud til deres almindelige foder.


Formering.

Da vagtler har en forholdsvis kort levetid, vil det være en ide hurtigt at fremavle en ny generation til at tage over for de gamle. Det er bedst med flere hunner til en han, da han kan være ganske hård ved hunnerne. Mindst 3 hunner og gerne 4 til en han. De kan som oftest godt holdes med flere hanner sammen, hvis der er plads (og hunner) nok. Det er nødvendigt med en rugemaskine, da de færreste vagtler vil ruge selv. Denne evne er avlet ud af de fleste af vagtlerne, men hvis de har meget plads, så kan nogle selv ruge kyllinger ud, det er dog ikke noget man skal regne med.
Rugningen foregår ved omkring 37,8 grader med 35 % luftfugtighed i starten og 65% under klækning. Selve rugetiden er 17-18 dage før de klækkes.

I starten kan vagtelkyllinger godt være lidt sarte. Sørg for at foderet er tilstrækkeligt småt, og lær dem, hvor vandskålen er ved at dyppe deres næb i vandet. En varmelampe eller kyllingemoder er nødvendig for at holde kyllingerne varme. Temperaturen for daggamle kyllinger skal være 37 grader og den sænkes en grad om dagen til de er 14 dage gamle, hvorefter den holdes på 20 grader til de er fuldfjeret ved 3-4 uger gamle. Herefter er de varmefrie og kan tilvænnes den temperatur, de skal gå ved.

Vagtler er meget hurtigt kønsmodne og kan begynde æglægning og parring omkring 6-8 uger gamle, så de er hurtigt i gang. Slagtning af overskydende kyllinger er bedst, når de er 8-10 uger.

Nemme at holde overalt.
Vagtler er så nemme at holde og kræver så lidt plads uden at være støjende, så selv folk med den mindste plads ude som inde kan være selvforsynende med kød og æg. Desuden er vagtelkød og -æg også rigtig sundt og velsmagende. Vagtler i haven fortjener en langt større udbredelse.
« Senest Redigeret: 15 April , 2017, 11:01 Fra Finn Jensen »
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Raziel

  • Bruger
  • Indlæg: 2 759
    • Hobbydyrenes blog
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #1 Dato: 03 April , 2016, 20:40 »
Super fint indlæg, tak for det :) Jeg har længe overvejet at få jumbo vagtler, men mangler lige at få min værre halvdel med på den ;)
Mvh. Pia - www.hobbydyrene.blogspot.dk
5 kaniner - 3 katte - 2 marsvin - 1 kornsnog - 1 leopardgekko - mus til foder.
Blandet hønsehold med forskellige racehøns og blandinger.

Offline Bente E.

  • Bruger
  • Indlæg: 967
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #2 Dato: 03 April , 2016, 23:53 »
Vagtler har et helt andet gemyt end høns - de bliver ikke tamme på samme tillidsfulde måde selv om de godt kan lære ikke at være bange - men de har voldsomme reaktioner, når de bliver forskrækkede - så flyver de nærmest lodret op i luften, og som Finn skriver, skal man helst have et 'blødt loft' i buret, eller slår de sig fordærvede.

Hanerne har den fineste lille markeringslyd, en 'galetrille' som lyder rigtig nydelig. Ikke skinger og gennemtrængende, men en pæn lyd. Og de kan være meget hårde ved hinanden, så der kan kun være kun en hane pr. flok. Ellers hakker de hinanden til blods.

Hanerne laver skummende klatter, hvorfor er det lige de gør det Finn? De er en smule mindre end hønerne og så sidder de meget på samme sted - hvor de stærkt æggelæggende høner har brug for at fouragere hele tiden og derfor går rundt og søger føde.

De æder meget - omsætter meget - og skider derfor også rigtig meget. Det kan godt være lidt overvældende synes jeg. Man skal endelig ikke fylde for mange dyr i burene, for så er det svært at følge med til at holde det rent.
Nogle maraner, nogle araucana.

Offline Elvira

  • Bruger
  • Indlæg: 126
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #3 Dato: 04 April , 2016, 10:12 »
Tak Finn
Meget brugbart :-)

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #4 Dato: 04 April , 2016, 17:03 »
Vagtler har et helt andet gemyt end høns - de bliver ikke tamme på samme tillidsfulde måde selv om de godt kan lære ikke at være bange - men de har voldsomme reaktioner, når de bliver forskrækkede - så flyver de nærmest lodret op i luften, og som Finn skriver, skal man helst have et 'blødt loft' i buret, eller slår de sig fordærvede.
De kan nu godt blive temmelig tillidsfulde ved daglig håndtering. Jeg kan sagtens samle mine jumboer op med hånden. Dog ikke som høns og de har ingen tilknytning til det sted de bor.

Hanerne har den fineste lille markeringslyd, en 'galetrille' som lyder rigtig nydelig. Ikke skinger og gennemtrængende, men en pæn lyd. Og de kan være meget hårde ved hinanden, så der kan kun være kun en hane pr. flok. Ellers hakker de hinanden til blods.
Jeg har været på besøg hos flere med vagtler, der har 2-3 hanner gående sammen med hunner uden problemer.

Hanerne laver skummende klatter, hvorfor er det lige de gør det Finn?
Aner det ikke, men det og så når/hvis de galer er en af de måder man kan finde haner på af de farver der ikke er kønsvisende.
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Raziel

  • Bruger
  • Indlæg: 2 759
    • Hobbydyrenes blog
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #5 Dato: 04 April , 2016, 18:38 »
Er det ikke nødvendigt at kun ha en lille åbning i døren så de ikke smutter ud ved fodring eller hvis man skal fange dem?
Mvh. Pia - www.hobbydyrene.blogspot.dk
5 kaniner - 3 katte - 2 marsvin - 1 kornsnog - 1 leopardgekko - mus til foder.
Blandet hønsehold med forskellige racehøns og blandinger.

Offline renepaulsen

  • Bruger
  • Indlæg: 405
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #6 Dato: 05 April , 2016, 10:56 »
Det lyder spændende og hyggeligt med vagtler :)
Men hvor meget "galer" hanerne?
1.6 Sølvgrå Sussex

Offline Margrethe

  • Bruger
  • Indlæg: 399
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #7 Dato: 05 April , 2016, 20:28 »
Apropos sky vagtler. Ingen regler uden undtagelser...

https://www.youtube.com/watch?v=_Bl7zk8R3aM

Offline Bente E.

  • Bruger
  • Indlæg: 967
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #8 Dato: 05 April , 2016, 22:18 »
Det er egentlig mere en kvidren end en galen, på videoen her hører man lyden, lige når filmen går i gang. En pæn og sød lyd, synes jeg.

Jeg tror jeg har haft dem til at går for tæt, for jeg havde IKKE gode erfaringer med at have flere hanner i samme bur.

Det er jo ikke så galt at prøve med vagtler i en periode - hvis man fx har et kyllingebur, der kan bruges. Rug nogle ud sammen med kyllinger - de kan godt gå sammen indtil vagtlerne har fjer. Så kan man prøve om det er noget. Jeg syntes det sjoveste var æggene - flotte små plettede æg, som så fantastiske ud på et frokostbord. Jeg er ikke afvisende overfor at få vagtler igen, men skal have bygget et ordentligt bur til dem så.
Nogle maraner, nogle araucana.

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #9 Dato: 06 April , 2016, 16:54 »
Men hvor meget "galer" hanerne?
Det er forskelligt hvor meget. Når der går en enkelt hane blandt hunner, så galer de ikke ret meget hos mig. Men tag ham i et bur for sig selv, så galer han ofte. Eller hvis der er en flok store hanekyllinger der går sammen....

Her er et eksempel på lyden
https://youtu.be/cPYnRVSCBio
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Dan Ullerup

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 95
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #10 Dato: 14 April , 2017, 13:30 »
Citér
...i industrien, hvor man holder 50 pr. m2 eller 1 dyr pr. 20 cm2. Det bør man selvfølgelig IKKE gøre som hobbydyr, hvor man netop har mulighed for at give dyrene gode afvekslende betingelser. 4-6 dyr pr. 0,5 m2 eller meget gerne større og med en tilhørende voliere.

Undrer mig, men kan være jeg går skævt på matematikken...

Når man har i industrien har 1 dyr per 20 cm2, så er 4-6 dyr per 0,5 m2 vel endnu mindre end industrien?

Skulle man bruge industriens mål på 0,5 m2, skal der vel kun være 2,5 dyr per 0,5m2.

Og ja, det bør man selvfølgelig ved hobbydyr gøre endnu bedre.

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #11 Dato: 15 April , 2017, 11:01 »
Ja, der er jo smuttet et 'nul', der går 10.000 cm2 på 1 m2. Der skulle stå 200 cm2 ikke 20 cm2 (det er 4*5 cm og så små er vagtler trods alt ikke). 200 cm2 er så sandelig heller ikke meget, det er knap 15*15 cm, men det er den plads som "burvagtler" holdes på.
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline Dan Ullerup

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 95
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #12 Dato: 15 April , 2017, 15:07 »
Ok, men hvordan med de 0,5 m2 til 4-6 vagtler... det giver da mindre plads per fugl end industriens 0,2 m2 per vagtel?

Offline Marianne Vedel

  • Hønemor
  • Administrator
  • Indlæg: 15 304
  • metacamkills.com
    • maran.dk
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #13 Dato: 16 April , 2017, 08:13 »
Tak for et informativt indlæg (trods et par bette tal-slåfejl)
Jeg kan bidrage med, at vagtler kan blive relativt tamme, mine bobwhite spiste gerne af hånden, når jeg tilbød melorm (kun som slik/godbid).
https://youtu.be/fSux-67DfRc

Venlig hilsen
Marianne
❁◕ ‿ ◕❁
Dværgmaran i gråstribet, store maran i sort/kobber og blå/kobber samt splash, nogle "maraucana", 2.2 påfugle. 5 dejlige siameserkatte (sommetider også nogle killinger), et ukendt antal bier samt Sigurd og Vitus - to frække whippets.
Medlem af Marans Club France, Marans Club Deutchland, DFfR, Faxe Fjerkræklub.
Formand for Maranklub DK
www.maranklub.dk

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Vagtler - et spændende alternativ til kød og æg.
« Svar #14 Dato: 16 April , 2017, 09:35 »
1 m2 /50 vagtler er 0.02 m2 pr vagtel. 200 cm2 per vagtel er 200/10.000 = 0.02 m2 per vagtel.

Sendt fra min A0001 med Tapatalk

"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi