pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Racebeskrivelser / Fønix

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Fønix

Racen er en japansk prydrace der holdes i konkurrence øjemed om hvem der kan frembringe den længste hale. Der findes haner der har fremvist haler op til 10 meter lange. I Danmark skal man dog ikke forvente disse imponerende længder.

Det kræves at der i voliere findes solide siddestænger, hvor de gerne opholder sig.
Racen er meget lidt skrabende.

Racen kræver en del pleje og lægger ikke mange æg.

Findes i sølvhalsede, guldhalsede, orangehalsede og sølvhalsede med orange ryg.

Dværgformen kom til Europa i starten begyndelsen 1900. Det er en slank smuk høne, ligeledes med en meget lang hale.

Stor race vægt:
Hane 2,0-2,5 kg.
Høne 1,5-2,0 kg.

Ægvægt: 45-50 gram.

Skalfarve: hvid til gullig.

Dværg vægt:
Hane 900 gram.
Høne 800 gram.

Ægvægt: 25 gram.

Skalfarve: bleg gullig.

Se flere billeder i galleriet

Denne artikel er skrevet af Leif V Jensen fra Århus. Leif er en af vore allerdygtigste fjerkræopdrættere og dommer.

Føniks og Dværg Føniks

Af Leif V Jensen

Navnet Føniks er her i Danmark og det øvrige Europa, fælles navn for 2 forskellige japanske racer. Racen Onigadori, der oversat betyder, høns med lang hale, kan opnå en halelængde på op til 13 meter, og racen Shokoku, der får en mere beskeden halelængde på højst 1,5 meter, men begge imponerende at se på, på grund af deres store halepragt. Det er racen Føniks Shokoku, vi har i Danmark, men kun i meget begrænset antal. Derimod findes der en hel del dværg Føniks i Danmark, disse er en dværgart af de store, vistnok fremavlet i Tyskland, idet der ikke rigtigt findes nogen omtale af deres oprindelse i Japan.

Oprindelse og historie

Racen Onigadori har været kendt i Japan i mange hundrede år, den er fremavlet af langhalede høns, der er kommet til Japan fra Indonesien, men det er japanerne, der har fremavlet racen med de rigtig lange haler.Racen er ikke et naturprodukt, men er fremavlet med mange krydsningsforsøg. En japaner, Rayman Takechi avlede for ca. 300 år siden, en hanekylling, der fik en meget lang og slæbende hale, og da denne blev fremvist, fattede flere andre, stor interesse for racen og et rigtigt og målrettet avlsarbejde på at opnå rigtig lange haler begyndte. Det er en japansk prydrace, der udelukkende holdes for konkurrencen om at frembringe de længste hale. Der opstod i 1765, en helt anden interesse for Onigadori racen, idet den japanske greve Yamanauce, brugte de flere meter lange halefjer, som pryd på spyd og lanser, når han drog til Shogunens slot, og denne skik bredte sig til de andre japanske fyrster, hvilket bevirkede, at de langhalede Onigadori blev meget eftertragtede.

Der er gennem tiderne sket en stor udvikling af halelængden. I perioden 1830-45 var der en halelængde på ca. 2,75 m. I 1868-1916 en halelængde på ca. 3,60 m. Fra 1920-30 en halelængde på op til 6 m. og i dag kan der opnås en halelængde på op til 13 m. Alt sammen opnået ved ældre haner.På Naturhistorisk Museum i New York, findes der 2 udstoppede Onigadori med en halelængde på 6 m. Her i Europa, finder man ældre haner med en halelængde på 3-4 m.Grunden til at hanernes haler, bliver så lange skyldes et gen, med betegnelsen Gt, der bevirker at sadel og halefjer ikke fældes, men fortsætter med at vokse hele hanens liv. De vokser typisk 70-90 cm, pr. leveår, det er derfor ret gamle haner man ser med de ekstrem lange haler.En tysker ved navn Theismeier, fotograferede under et besøg i Japan i 1978, en 17 år gammel Onigadori hane med en halelængde på 13 m, hvilket er noget af det længste man har set og hørt om.De opdrættes i Japan i høje bambusbure, hvor de tilbringer det meste af deres liv. Når de skal luftes på jorden, rulles halen op omkring en bambuspind og der går en mand bagefter hanen og bærer halen.Der er flere gange importeret Onigadori til Tyskland, men racen har meget svært ved at akklimatisere sig og derfor er den meget sjælden i Europa.Den findes i farverne, Sølv og Guldhalsede samt Hvide.

Oprindelse og historie

Racen Shokoku er den Føniksart vi har i Danmark, og den hører også til de langhalede racer, men med en mere beskeden halelængde på op til ca. 1,5 m.Det er også en gammel japansk hønserace, der har været kendt i Japan i flere 100 år. Den er kommet til Japan fra Kina som kamphane og den er også kendt for sin specielle og vedholdende galen. Den er således også i familie med langgalerne Toternko, der også er en japansk race.Der er ingen tvivl om at Onigadori og Shokoku er i familie med hinanden, men Shokoku er ikke udstyret med genet Gt, hvorfor de fælder halefjerene hvert år, hvilket er grunden til at de ikke opnår så lange haler.Den findes i farverne, Sølv og Guldhalsede samt Hvide.

Dværg Føniks

Dværg Føniks findes sandsynligvis ikke i Japan, da der ikke findes oplysninger om, at de kommer fra Japan. Der findes derimod beskrivelse om, at de er nedkrydset fra store Føniks, ved hjælp at Gammel Engelske dværg Kamphøns i Tyskland allerede i 1878 og anerkendt i 1898.Det er en tro kopi af Shokoku racen, men i dværgform og med en mere beskeden halelængde på ca. 70 cm., men ved en dværgrace stadig en imponerende og flot halelængde.Racebeskrivelse og krops- form er som ved de store, med behørig hensyntagen til dværgformen.Den findes i farverne, Sølv-, Orange- og Guldhalsede samt Sorte.

Racebeskrivelse

Racerne Føniks Onigadori og Føniks Shokoku, har samme kropsform og racebeskrivelse, det er udelukkende halelængde og halestilling der adskiller dem.

Hanen

Krop: En forholdsvis lang og ret slank krop, let skrånende mod halen, bagkroppen lidt smallere end forkroppen.

Halsen: Middellang, med et særdeles langt og fyldigt halsbehæng, der når godt ud på ryggen.

Ryggen: Ret lang, lidt bred over skuldrene og smallere mod halen, og med et langt og fyldigt sadelbehæng.

Bryst: Fyldigt og lidt højt båret.

Halen ved Shokoku: Lang, helst 1-1,5 m. med en halestigning på ca. 10 grader, og et særdeles fyldigt sadelbehæng, der gerne må berøre jorden.

Ved Shokoku kræver de i Japan, at halen er mindst 70 cm. lang, ellers er det udelukkelses fejl.

Halen ved Onigadori: Særdeles lang, helst flere meter og med et meget langt og fyldigt sadelbehæng, der skal berøre jorden. Her kræves der ingen halestigning, halen fortsætter den let skrånende ryglinie. Først når hanen bliver ældre, opnår man de lange haler, idet de typisk vokser 70-90 cm. om året. De bliver længere og længere jo ældre hanen bliver.

Vinger: Forholdsvis lange, næsten vandret båret og liggende godttil kroppen.

Hoved: Forholdsvis lille og lidt lang.

Kam: En lidt lille enkelt kam, ved ældre hanen bør man acceptere en lidt blød kam.

Ansigt: Rødt og glat, ved ældre haner bør man acceptere et noget blegt ansigt.

Øjne: Orangerøde til røde.

Øreskiver: Middelstore og hvide.

Hagelapper: Middelstore og velafrundede.

Næb: Middellangt, hornfarvet til blå/grå.

Lår: Middellange og godt markerede.

Løb: Middellange, ubefjerede og fintknoglede, blå/grå.

Tæer: 4, lige og velspredte.

Hønen

Kropsform og vingebæring som ved hanen.

Halen: Lang og med en hale- stigning på ca. 15 grader, de øverste halefjer godt buede og med mange og lange haledækfjer.

Fjerene i halskrave og sadlen også ret lange.

Hoveddelene: en ret lille enkeltkam, øreskiver og hagelapper også noget mindre end ved hanen.

Udbredelse og natur

Det er racer der kræver gode pladsforhold, huse med ret store rum og en stor løbegård, begge skal være tørre for at man kan holde den store halepragt. Fritgående i haven kommer de først rigtigt til sin ret, der findes vel ikke noget flottere end en Fønikshane med god udviklet hale.Af en let race at være, er de rimelig rolige af natur og bliver let ret tamme. De er ikke så gode æglæggere, de lægger ofte kun ca. 20-30 æg og vil derefter gerne ruge. De er ret gode ruge- re og gode kyllingefører, kyllingerne er ret hurtigt voksende og tidligt fjersatte.Store Føniks blev første gang udstillet i Danmark på landsudstillingen i Silkeborg d. 25-27 juli 1884, hvor der var udstillet 1,2 Guldhalsede. Derefter var de udstillet på flere udstillinger til kort efter år 1900, derefter så man dem ikke i mange år, men her sidst i 1997 er de kommet til Danmark igen og man ser dem forhåbentlig snart på udstillingerne. De findes i dag i Guldhalsede.Dværg Føniks derimod er af forholdsvis nyere dato i Danmark. De blev importeret af L.P.D. i 1978, hvor der blev udstillet Sølvhalsede i Viborg og der blev vist Guldhalsede i Hammel 1984.Der findes i dag dværg Føniks i Sorte, Sølvhalsede, Orangehalsede og Guldhalsede, disse har været vist på de seneste års landsudstillinger, endda i særdeles god kvalitet.Lad os håbe interessen for disse specielle og pladskrævende racer varer ved, dem kan vi ikke undvære på vore udstillinger.