pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Pasning / Forebyggelse

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Forebyggelse

Det er altid langt bedre at forebygge evt. mangeltilstande, sygdomme eller skader end at behandle.

Der er mange ting man skal være bevidst om, og særlig som ny hønseejer kan det være svært.

Høns er meget hårdføre, men ønsker vi os en god flok som er smukke og glade og som lægger os nogle dejlige æg eller kyllinger, skal vi hele tiden være opmærksomme på at forebygge.

Høns tåler meget dårligt træk. Kulde er intet problem, men træk kan gøre dem ganske syge. Hønsehuset skal derfor være tæt, uden sprækker eller træk gennem huset fra smuthul til dør. Det er særlig vigtigt at der fuldstændig trækfrit, der hvor siddepindene er placeret. Er man i tvivl, er det en god ide, at sætte et fyrfadslys ind i huset både på en blæsende dag eller en dag med moderat vind.

I hønsegården er det ligeledes vigtigt at hønsene kan finde læ (særligt fra de kolde vinde fra nord og øst), og skygge for solen.

Fugt er også en af hønsenes store fjender. Sørg for at tætne huset, så der ikke kommer fugt, og undgå at bruge fugtige, gamle stalde til hønsehus, med mindre du har mulighed for at begrænse fugten. Fugt betyder forkølede høns. Det kan være livstruende for dem og svært at få bugt med.

Hold øje med dyrenes sundhedstilstand, og undersøg dem nøje mindst to gange om året. Tag dyret på skødet og tjek dyrets foderstand. Se dens fjersætning. Er fjerene blanke, matte, er de hele eller knækkede i strukturen, sidder der klumper der ligner aske (=utøj) nær gumpen. Se huden om den er hel og intakt, er der udflåd fra gumpen. Er fjerene omkring gumpen klumpet sammen af skidt, skal de rykkes af. Pust dyret i enden og den vil lave åbne/lukkebevægelser. Du kan nu se om slimhinden er hel, lyserød og fugtig. Tjek dyrets løb for kalkbensmider og pensel dem med et godt lag madolie. Tjek sporene om de er for spidse. Åben næbbet og tjek for indvoldsorm eller slim. Tjek huden for utøj.

Orm, parasitter og andre skadedyr er naturlige elementer i naturen, men hører ikke til i hønsehuset. Man skal derfor give sine dyr et utøjsmiddel mindst 2 gange om året. Huset skal holdes rent hver dag, med fjernelse af gødning. To gange om året laves der en grundig hovedrengøring, med grundig desinfektion af vægge, gulve, redekasser og andet inventar. Det er en god ide samtidig at kalke væggene. Bundmaterialet i hønsegården skiftes ligeledes og her gøres der også grundigt rent og vaskes af. Foderet opbevares i lukkede bøtter og der fodres kun med det som hønsene spiser op på en dag. Der må ikke ligge madrester og slet ikke løst korn, af hensyn til rotter og mus. Der gives rent vand hver dag. Vandet opbevares tildækket og i skygge, gerne tilsat hvidløg.

Går dyrene frit i haven, så tjek for giftige planter.

Vær omhyggelig med at få lavet en god foderplan (se foder) og vær særlig obs på vinterfodring.

Skal din etablerede flok udvides med nye dyr, er det meget vigtigt at tjekke dem inden køb (se evt. 1. gangs køb af fjerkræ). Set de nye dyr i isolation de første dage, til du er 100% sikker på det er raske høns du har købt. Hold øje med deres adfærd, aggressivitet smitter. Det sikreste er at købe rugeæg til fornyelse af flokken.

I det daglige skal man, samtidig med at man nyder synet af sine dyr, indprente sig deres adfærd, således at man kan være opmærksom, når et dyr ændrer sig. Høns er byttedyr, og holder derfor masken længe hvis de er syge, da de instinktivt ved at det er de syge dyr rovdyrene tager først.